Φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης 2016

ΑΠΟ 29 ΕΩΣ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ


Ζωντανές εκτελέσεις έργων του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, από καταξιωμένους σύγχρονους τραγουδιστές και δημιουργούς, θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει από τις 29 έως 31 Ιουλίου το χανιώτικο κοινό στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης 2016.

Στο μεταξύ, τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για τη δημιουργία των ψηφιακών εφαρμογών που θα ενσωματωθούν στην μουσειολογική μελέτη για το ανακαινισμένο σπίτι – μουσείο των Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη στον Γαλατά.

Ειδικότερα, οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ, όπως ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο δήμαρχος Χανίων Τ. Βάμβουκας, η αρμόδια αντιδήμαρχος Πολιτισμού Β. Περράκη και ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μ. Θεοδωράκη Γ. Αγοραστάκης, πρόκειται να ξεκινήσουν ανήμερα των 91ων γενεθλίων του διεθνώς αναγνωρισμένου Ελληνα συνθέτη στις 29 Ιουλίου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 8.30 το βράδυ στο πατρικό σπίτι των Θεοδωράκηδων στον Γαλατά όπου η μπάντα της 5ης Μεραρχίας θα αποδώσει γνωστά έργα του Μ. Θεοδωράκη. Η βραδιά θα πλαισιωθεί από βίντεο ενώ θα γίνει και ενημέρωση για την πορεία των προσπαθειών για τη δημιουργία του Μουσείου Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Το φεστιβάλ θα συνεχιστεί στις 30 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, στην Ανατολική Τάφρο με ένα μουσικό αφιέρωμα σε τραγούδια που έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης σε στίχους του Γιάννη Θεοδωράκη (“Λιποτάχτες”, “Δακρυσμένα μάτια”, “Ομορφη Πόλη”, “Χάθηκα” κ.ά.). Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν η Ερωφίλη, Κώστας Θωμαΐδης και Ελισάβετ Βερούλη σε ενορχηστρώσεις του Γιώργου Σαλτάρη. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 31 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, στο Θέατρο της Ανατολικής Τάφρου όπου ο Στέφανος Κορκολής μαζί με τη Σοφία Μανουσάκη θα παρουσιάσουν σε παγκόσμια πρώτη το Μαουτχάουζεν σε μεταγραφή για πιάνο. Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Σύλλογο Εθελοντικής Προσφοράς και Στήριξης “Ορίζοντας” σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Μ. Θεοδωράκη ενώ τα έσοδα της συναυλίας (η είσοδος θα είναι 10 ευρώ) θα διατεθούν για την ενίσχυση του “Ορίζοντα”.

«Καλώ όλους τους πολίτες να δώσουν το “παρών” σε αυτό το τριήμερο φεστιβάλ προκειμένου να γιορτάσουμε τα 91α γενέθλια του “δικού μας” Μίκη», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Τ. Βάμβουκας, ενώ η αντιδήμαρχος Β. Περράκη επεσήμανε: «Για εμάς οι εκδηλώσεις για τον Μ. Θεοδωράκη είναι γεγονός, είναι πλέον σταθερή αναφορά στις καλοκαιρινές μας εκδηλώσεις, γιατί με αυτό τον τρόπο δεν επιστρέφουμε απλά στις ρίζες αλλά αναπτύσσουμε και διαδίδουμε τις μεγάλες αξίες του πολιτισμού μας».


ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΗ

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μ. Θεοδωράκη Γ. Αγοραστάκης επεσήμανε ότι οι φετινές εκδηλώσεις δίνουν έμφαση στην καλλιτεχνική σχέση του Μίκη με τον αδερφό του Γιάννη δίνοντας την ευκαιρία στο χανιώτικο κοινό να γνωρίσει καλύτερα το έργο των αδερφών Θεοδωράκη.
Τόνισε ακόμα ότι στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας των εκδηλώσεων, στο πατρικό των Γιάννη και Μίκη Θεοδωράκη ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα να στείλει το δικό του μήνυμα στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη. Για τον σκοπό αυτό θα δίνεται μια ειδική φόρμα όπου κανείς θα μπορεί καταγράψει μια οποιαδήποτε προσωπική εμπειρία, ανάμνηση ή γεγονός που να συνδέεται με την κοινωνική δράση και τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη ή ακόμα ένα μήνυμα αγάπης προς τον μουσικοσυνθέτη.

Το ίδιο θα μπορεί να γίνεται και μέσα από την ηλεκτρονική διεύθυνση info@mikis-crete.gr

«Στόχος μας είναι όλα αυτά τα μηνύματα να τα συγκεντρώσουμε σε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο που θα επιδοθεί στον ίδιο τον Μίκη Θεοδωράκη αλλά και θα συμπεριληφθεί στο υλικό που πλαισιώσει τη λειτουργία του Μουσείου Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη», ανέφερε ο κ. Αγοραστάκης, ενώ σχετικά με την πορεία των εργασιών για το Μουσείο σημείωσε ότι το μουσείο έχει ολοκληρωθεί κτηριολογικά και το Φθινόπωρο θα ξεκινήσει η διαδικασία του αναλυτικού ψηφιακού σχεδιασμού του μουσειολογικού μέρους και συγχρόνως θα εξεταστούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης μέσα από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Να σημειώσουμε τέλος ότι τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ διοργανώνουν ο Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Μ. Θεοδωράκη σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων και την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ. και την ευγενική χορηγία του Πνευματικού Κέντρου Χανίων.


Σχόλια