Τα τέσσερα "Αποστήματα" συγκεντρωμένα

Αγαπητοί αναγνώστες,

Απ' την στιγμή που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο η επανεκτέλεση του τραγουδιού "Απόστημα" με την φωνή του Σωκράτη Μάλαμα, σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και σε ποίηση του Κώστα Τριπολίτη απ' το έργο ΕΠΙΒΑΤΗΣ, πολλοί αναγνώστες και φίλοι επικοινώνησαν μαζί μας ρωτώντας μας πληροφορίες για αυτό το τραγούδι, τραγούδι το οποίο όπως μας είπαν άκουσαν για πρώτη φορά και έμειναν έκπληκτοι και απορημένοι για το πως ένα καταπληκτικό τραγούδι όπως αυτό είναι εντελώς άγνωστο, σε εκείνους, αλλά και στον Ελληνικό λαό συνολικά.

Παραθέτουμε λοιπόν τα τέσσερα "Αποστήματα", τις τέσσερις βασικές εκτελέσεις που μετρά ήδη το τραγούδι. 

Το τραγούδι αυτό κυκλοφόρησε το 1981 σε δύο παράλληλες εκτελέσεις στόν κύκλο τραγουδιών ΕΠΙΒΑΤΗΣ, με την φωνή της Μαρίας Φαραντούρη και της Μαργαρίτας Ζορμπαλά. Πολύ αργότερα, το 2014, στην τρίτη επανεκτέλεση του Επιβάτη με την φωνή της Φωτεινής Δάρρα. Και τώρα με την φωνή του Σωκράτη Μάλαμα απ' το διπλό δίσκο - συλλογή που κυκλοφορεί επίσημα την Δευτέρα και φέρει τον γενικό τίτλο "Φύλαξα τ' όνειρο".

Τα παραπάνω αποτελούν άλλη μια τρανταχτή και τραγική συνάμα απόδειξη για το θάψιμο του έργου του Μίκη Θεοδωράκη τις δεκαετίες του 80' και 90΄.

Ενώ λοιπόν εκείνος έδινε στον Ελληνικό λαό εκατοντάδες διαμάντια πολύ υψηλής ποιότητας, ο Ελληνικός λαός σαν δέκτης δεν έπαιρνε σχεδόν τίποτα. Στην επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη για τα προδομένα έργα αναγράφεται ολόκληρη η τραγική αλήθεια για το θάψιμο του έργου του τις κρίσιμες αυτές δύο δεκαετίες.

35 χρόνια απ' την στιγμή που εκδόθηκε αυτό το τραγούδι, τώρα, εν έτει 2016 φαίνεται πως τελικά φτάνει στον αποδέκτη του που είναι ο Ελληνικός λαός.

Χαιρόμαστε και παράλληλα λυπούμαστε βαθιά γι' αυτήν την τραγική πραγματικότητα.

Ακολουθούν τα τέσσερα "Αποστήματα"...


Οι συντελεστές του Θεοδωρακισμού / Theodorakism









Σχόλια

  1. Τώρα πάντως και μετά το συλλαλητήριο θάβεται ολοκληρωτικά ακόμα και από την ΕΡΤ (2ο πρόγραμμα) που κάτι έπαιζε.Ειναι απίστευτο το πόσες εκατοντάδες τραγούδια του Μίκη δεν έχουν ακουστεί ποτέ από το ραδιόφωνο. Στέκομαι σε 2 κομμάτια που από ειδικούς έχουν χαρακτηριστεί ότι ανήκουν στα 10 κορυφαία του αιώνα. Την Πόλη και τον Χρησμό. Έστειλα εκ νέου επιστολή στην Λυρικη με όσες συναυλίες γνωρίζουμε ότι θα παιχτούν Γερμανία, Αυστρία, με έγραψαν ξανά. Πήρα τηλέφωνο το 2ο πρόγραμμα της ΕΡΤ, τα μασαγαν, όχι δεν έχουμε εντολή άνωθεν (λες και θα μου το έλεγαν αν είχαν), αλλα θα το συζητήσουμε οι παραγωγοί προγραμμάτων μεταξύ μας κλπ. Αυτό που με λυπει είναι ότι έχει μειωθεί πολύ και η επισκεψιμότητα στην σελίδα μας του Μίκη -ισως υπάρχουν πια πολλές σελιδες- , αλλά και του Mikis Radio

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.