ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΠΙΘΩΝ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ "ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ"



Γενική παρατήρηση

Το μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ, δεν διαδόθηκε καθόλου στον έντυπο τύπο και στα κανάλια, αλλά έγινε γνωστό μόνο στο διαδίκτυο. Υποπτευόμαστε ότι αυτή η λογοκρισία σε έναν άνθρωπο όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, με αυτό το τεράστιο παρελθόν αγώνων και προσφοράς στην Ελλάδα, δεν είναι τυχαία, αλλά εκπορεύεται από κάποια ξένα κέντρα. Επίσης παρατηρούμε ότι η λογοκρισία προς τον Μίκη Θεοδωράκη επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ είναι εντονότερη από την περίοδο των δεξιών κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ), από το 2010 και μετά.

Επιπρόσθετα, μελετώντας το κείμενο του Μίκη επισημαίνουμε, με τη σειρά μας, τα παρακάτω:

Οι θέσεις ΣΠΙΘΑΣ από το 2010 μέχρι σήμερα
  1. Από το 2011 η Σπίθα είχε προτείνει τη δημιουργία ενός Μαζικού Παλλαϊκού Λαϊκού Μετώπου με διακύβευμα την εθνική ανεξαρτησία. Σήμερα είναι πιο φανερό από κάθε άλλη φορά ότι το πρόβλημα της Χώρας είναι η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας. Η Ελλάδα έχει εκχωρηθεί στους δανειστές της (τους λεγόμενους Θεσμούς) και με το Τρίτο Μνημόνιο - Σύριζα.
  2. Είχαμε επισημάνει ότι καμία πράξη οικονομικής πολιτικής δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς την έγκριση των δανειστών και το χειρότερο, οι δανειστές επιβάλλουν μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες όλων των κλάδων. Το ίδιο ισχύει και για το ασφαλιστικό. Με τα μνημόνια έχει εκχωρηθεί η εθνική οικονομία.
  3. Το αγροτικό ζήτημα συνδέεται άμεσα με το γεγονός ότι ολόκληρη η Χώρα είναι υποθηκευμένη στους δανειστές, μέσω των δανειακών συμβάσεων. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τους αγρότες να χάσουν τη γη τους και αυτή να περάσει στα χέρια των τραπεζών, οι οποίες με τη σειρά τους έχουν πουληθεί στα ξένα funds. Δηλαδή η ελληνική γη να περάσει στα χέρια των ξένων funds. Επομένως μιλάμε για απώλεια της ίδιας της πατρίδας μας. Αυτό το είχε επισημάνει ο Μίκης, ήδη, από την Ιδρυτική Διακήρυξη της Σπίθας (1/12/10)
  4. Είχαμε επισημάνει, ήδη από το 2011, ότι όποια επένδυση γίνεται από ξένους επενδυτές της επιλογής των δανειστών, μέσω ΤΑΙΠΕΔ (όλες έτσι γίνονται και θα γίνονται δεδομένου ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν καταργήθηκε) δεν θα αφήνει στο ελληνικό κράτος ούτε ένα ευρώ. Αυτό είναι συμφωνημένο και υπογεγραμμένο με τους δανειστές.
  5. Εδώ και έξι χρόνια μνημονίων επιμένουμε (και δικαίως) να λέμε ότι το πρόβλημα εστιάζεται στο παράνομο και επονείδιστο χρέος. Σύμφωνα με το προκαταρκτικό πόρισμα της επιστημονικής Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος (που η κυβέρνηση αντισυνταγματικά διέλυσε) το μεγαλύτερο μέρος (σχεδόν το 80%) είναι παράνομο. Όπως και οι δανειακές συμβάσεις είναι παράνομες και επιβλήθηκαν με συνταγματικό πραξικόπημα.

Για το αγροτικό ζήτημα
  1. Το αγροτικό ζήτημα είναι η ΣΠΙΘΑ στην πράξη, που έγινε αυθόρμητα, όμως παραμένει ακέφαλo, χωρίς στρατηγική, χωρίς σχέδιο και χωρίς στόχους, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποια ικανή ηγεσία και σοφή καθοδήγηση για να μετατρέψει την γενικευμένη αντίδραση – ξεσηκωμό, σε πολιτικό πρόταγμα.
  2. Η διχαστική στρατηγική της κυβέρνησης είναι επικίνδυνη γιατί συγκρούεται με όλους τους κλάδους της κοινωνικής και εθνικής ζωής και αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο μέχρι και συρράξεων εμφυλιοπολεμικού τύπου μικρής κλίμακας. Η κυβέρνηση στην ουσία στρέφει τον έναν κλάδο ενάντια στον άλλον και χωρίζει τους Έλληνες σε «καλούς» και «κακούς».
  3. Οι αγρότες έχουν απόλυτο δίκιο που δεν συναντιούνται με την κυβέρνηση διότι έχουν συνειδητοποιήσει ότι την Ελλάδα δεν την κυβερνά ο Πρωθυπουργός αλλά οι ξένοι (“Θεσμοί”, Βρυξέλλες, Κουαρτέτο κτλ). Μάλιστα επισημάνθηκε απ' τους ίδιους ότι καλύτερα θα ήταν να μιλήσουν απευθείας με τους θεσμούς οι ίδιοι (κωμικοτραγική και εύστοχη αλήθεια). Αντίθετα, το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού ακόμα διατηρεί την αυταπάτη ότι έχει ακόμα σημασία ποιος είναι ο πρωθυπουργός και ποιο κόμμα κυβερνά (ενώ η αλήθεια είναι ότι κυβερνούν οι ξένοι). Γεγονός που ενδυναμώνει την κομματοκρατία, ειδικά στις σημερινές συνθήκες γενικευμένης ένδειας, ανεργίας κλπ, διχάζει την κοινωνία και συντηρεί το σάπιο πολιτικό σύστημα, ενώ ο στόχος πρέπει να είναι η ανατροπή του. Αν σήμερα οι αγρότες είχαν από πίσω τους ένα κίνημα ή ένα οργανωμένο Παλλαϊκό Μέτωπο με σαφή στόχευση και δεν ήσαν ακέφαλοι, θα μπορούσαν να διεκδικήσουν πολύ περισσότερα απ' ότι τώρα. Σήμερα απλώς διεκδικούν ψιχία, δηλαδή κάποιες επί μέρους βελτιώσεις, ελάχιστες ουσιαστικά. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, διότι μπορεί να φανεί ότι ικανοποιούνται κάποια αιτήματά τους αλλά στην ουσία παίρνουν ψιχία για να σταματήσουν τον αγώνα τους.

Οι προτάσεις της ΣΠΙΘΑΣ

Το κείμενο του Μίκη, στην ουσία, μιλάει για σύγκρουση με τους θεσμούς και την Ευρώπη. Όμως δεν μιλά για «τυφλή σύγκρουση». Αντίθετα, και όπως προκύπτει από τις θέσεις της ΣΠΙΘΑΣ, στη σημερινή κατάσταση, επιβάλλονται συζητήσεις με την Ευρώπη και τους θεσμούς από μηδενική βάση με κύρια σημεία, που είναι και τα μεγάλα μας «όπλα»: α) το παράνομο του χρέους, (όπως το αποδεικνύει το πόρισμα της επιστημονικής Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος) με αίτημα την διαγραφή τού μεγαλύτερου μέρους του, β) την ακύρωση των παράνομων όρων δανεισμού, γ) την αναπτυξιακή πορεία της Χώρας, η οποία σήμερα δεν υπάρχει και στις υπάρχουσες συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει, δ) Την κατάργηση του εγκληματικού ΤΑΙΠΕΔ.

Κομβικό σημείο είναι το θέμα των κοινοπραξιών, όπως είχε προτείνει ο Μίκης και η ΣΠΙΘΑ, για την εκμετάλλευση του εθνικού πλούτου, όχι με όρους ληστρικούς αλλά με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Είναι πλέον κοινό μυστικό ότι αν η Ελλάδα οριοθετήσει ΑΟΖ, μόνον από τις έρευνες στα θαλάσσια ύδατά της, μπορεί να κερδίσει πάνω από 600 δις ευρώ!


Το Δημόσιο Χρέος

Ειδικότερα για το χρέος οφείλουμε να επισημάνουμε ότι παρά τα λεγόμενα προγράμματα διάσωσης, δεν μειώθηκε αλλά αντίθετα γιγαντώθηκε. Πιο συγκεκριμένα, το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδας το 2009 πριν εισέλθει η χώρα σε καθεστώς μνημονίων ήταν 120% του ΑΕΠ. Σήμερα, μετά από έξι χρόνια μνημονίων, νέων δανείων, βοήθειας και “σωσίματος”, το Δημόσιο Χρέος της χώρας κυμαίνεται στο 171% του ΑΕΠ. Επίσης το ΑΕΠ της Χώρας έχει υποχωρήσει κατά 1,9% κατά το δ’ τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Επομένως όλα τα «προγράμματα διάσωσης των θεσμών», από το 2010 έως σήμερα, αποδείχτηκαν καταστροφικά για την οικονομία της Χώρας. Απέτυχαν παταγωδώς στην πράξη.


Κάλεσμα ΣΠΙΘΩΝ για Παλλαικό Μέτωπο Αντίστασης

Η ΣΠΙΘΑ καλεί όλες τις λαϊκές δυνάμεις - ανεξάρτητα από ποιόν πολιτικό χώρο προέρχονται - για την ΑΜΕΣΗ δημιουργία του Παλλαϊκού Μετώπου Αντίστασης.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τους ανέργους, τους φοιτητές, τους επιστήμονες και όλους τους πληττόμενους από τα Μνημόνια και την μνημονιακή πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης, σ’ ένα μαζικό, παλλαϊκό αγωνιστικό μέτωπο αντίστασης και απελευθέρωσης.

Όλοι μαζί ενωμένοι για τη σωτηρία της Ελλάδας!

Σε αυτήν την φάση, δύο πολιτικοί δρόμοι υπάρχουν και μόνο: Ή η συνέχιση της υποδούλωσης στους ξένους (θεσμούς, τρόικα, Βρυξέλλες) ή η απελευθέρωση από αυτούς.



Σχόλια