Δήλωση Μίκη Θεοδωράκη για την Τελετή Λήξης του Σπάρταθλον 2013




 «Οι σημερινοί Έλληνες δεν ακολουθούν το παράδειγμα της Σπάρτης»

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω σε μια τόσο ξεχωριστή στιγμή, κατά την οποία αναπλάθεται η Ιστορική μας Μνήμη με πρωταγωνιστές τους 300 Σπαρτιάτες που θυσιάστηκαν για τα πιο μεγάλα ιδανικά του ανθρώπου: την Πατρίδα και την Ελευθερία.


Μπορεί τελικά να πέρασαν οι βάρβαροι, όμως η αυτοθυσία των ηρώων όχι μόνο νίκησε αλλά έγινε ένα αθάνατο ιστορικό δίδαγμα για κάθε πατριώτη, για κάθε ελεύθερο άνθρωπο.

Από τότε πέρασαν πολλοί αιώνες, όμως οι 300 του Λεωνίδα, οι 300 της Σπάρτης παραμένουν ζωντανοί. Οδηγοί των ανθρώπων όπου γης, που θέλουν να παραμείνουν άνθρωποι! Δηλαδή υπεύθυνοι και ακέραιοι πολίτες, πρόθυμοι να θυσιαστούν για τα μεγάλα ιδανικά, όπως μας δίδαξαν οι 300 Σπαρτιάτες.

Σήμερα το παράδειγμα αυτό είναι πιο επίκαιρο από ποτέ! Οι ορδές των νεοβαρβάρων ξαναχτυπούν με τη μεγαλύτερη και την πιο επικίνδυνη δύναμη από όσες γνώρισε ως τώρα η ανθρωπότητα. Απ’ τη μια μεριά οι έμποροι του μαύρου θανάτου που ξανάρθανε στη γειτονιά μας με τα θωρηκτά, τα αεροπλάνα και τους πυραύλους τους διψασμένοι για φρέσκια σάρκα αθώων για να επικυρώσουν την παγκόσμια κυριαρχία τους και να γεμίσουν τα ταμεία τους με ματωμένα δολλάρια. Απ’ την άλλη οι νεοβάρβαροι Τραπεζίτες με την γραβάτα έχουν πιάσει με τις άυλες δαγκάνες τους τον Λαό μας και του πίνουν το αίμα, του ρουφούν την ψυχή και προσπαθούν να του σβήσουν τη μνήμη. Έχουν στόχο να μας εξαθλιώσουν, να γονατίσουμε, για να βάλουν στις τσέπες τους τον εθνικό μας πλούτο και τελικά να μας μεταβάλουν σε ραγιάδες.

Λυπάμαι που οι σημερινοί Έλληνες δεν ακολουθούν το παράδειγμα της Σπάρτης. Οι μανάδες δεν λένε στα παιδιά τους «Ή ταν ή επί τας». Πλήθυναν στη χώρα μας οι Εφιάλτες που ξεσκονίζουν τα παπούτσια της Τρόικα και βοηθούν τους βαρβάρους στο καταστροφικό τους έργο.

Ας γίνει λοιπόν η σημερινή σας εκδήλωση ένας τόπος ανάστασης της ιστορικής μας μνήμης.

Όσοι πιστεύουν στη διάρκεια και στην ενότητα του ελληνισμού. Όσοι γονατίζουν μπροστά στη θυσία των προγόνων μας. Όσοι αντιστέκονται στις σφαγές την ιμπεριαλιστών και στον βρώμικο πόλεμο της Ευρώπης των Τραπεζών, πρέπει να γνωρίζουν ότι τα σημερινά μας λάβαρα για να αντιμετωπίσουμε τους νεοβαρβάρους γράφουν τις λέξεις ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.

Σας χαιρετώ
Μίκης Θεοδωράκης

Σχόλια