Ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης 1η Φεβρουαρίου 2012


Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Σήμερα βιώνουμε μια μεγάλη εθνική τραγωδία. Σύσσωμος ο ελληνικός λαός οδηγήθηκε στην άκρη του γκρεμού χωρίς να το ξέρει και δίχως να το θέλει. Χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά πρόβλημα, η χώρα μας οδηγήθηκε μεθοδικά σε βαρειά οικονομική κρίση, μόνο και μόνο για να εισαχθεί στο ΔΝΤ και να αποτελέσει την πειραματική και πειρατική εισβολή της Αυτοκρατορίας του Χρήματος στην Ευρώπη.

Πρωταγωνιστής ο Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντηση με τον Στρος-Καν το θέρος του 2009. Ακολούθησε η μεθόδευση για τον τεχνητό, οικονομικό και κοινωνικό υποβιβασμό μας με την κακουργηματική διόγκωση του ελλείμματος από 9,2% σε 15% και στη συνέχεια οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού και του κ. Παπακωνσταντίνου περί Τιτανικού, διαφθοράς, ανικανότητας, τεμπελιάς και οικονομικού χάους.

Στη συνέχεια ήρθε το Μνημόνιο και οι Δανειακές Συμβάσεις που με τις σκληρές και αντιλαϊκές αποφάσεις δημιούργησαν μέσα στον λαό ένα συνεχώς διογκούμενο κίνημα αγανάκτησης, που για να το αντιμετωπίσουν έχουν καταφύγει στη χρήση γενικευμένων μεθόδων ωμής βίας.



Έτσι μπορούμε να πούμε ότι σήμερα ζούμε μέσα σε ένα καθεστώς βίας. Και είναι λάθος να θεωρούμε ως βία μονάχα τη σωματική. Ουσιαστική βία είναι επίσης κάθε αυθαίρετη πράξη που προσβάλλει τα δικαιώματα του πολίτη για εργασία, μόρφωση, ασφάλεια και δικαιοσύνη. Βία είναι η αυθαιρεσία, η υποκρισία, η παραπληροφόρηση και η υποκουλτούρα. Βία είναι να αποφασίζεις για τη ζωή των άλλων καταπατώντας τη θέλησή τους. Βία είναι να εκτελείς εντολές ξένων, που βλάπτουν τους πολίτες και την πατρίδα σου. Βία είναι να θίγεις την ιερότητα της εθνικής ανεξαρτησίας, τον σεβασμό στην ιστορία της πατρίδας σου και να περιφρονείς τις πολιτιστικές, πνευματικές και θρησκευτικές παραδόσεις σου που αποτελούν την ταυτότητά σου ως ελεύθερου πολίτη και Έλληνα.

Απέναντι σ' αυτό το Μαύρο Μέτωπο είναι εθνική ανάγκη να συγκροτηθεί ένα πανίσχυρο λαϊκό Κίνημα από ελεύθερους, ανεξάρτητους, διαφωτισμένους και αποφασισμένους πολίτες.

Πρέπει λοιπόν κατ' αρχήν να επισημάνουμε όλες τις σύγχρονες μορφές βίας, απ' όπου κι αν προέρχονται, τις πηγές που τις γεννούν και τις στηρίζουν και που όλες μαζί αποτελούν το Σύστημα, που σήμερα κυριαρχικά κάθεται πάνω στο σβέρκο μας και προσπαθεί να μας λυγίσει, έως ότου μας αναγκάσει να προσκυνήσουμε μπροστά στα πόδια του.

Απέναντι σ' αυτό το Σύστημα και τους όποιους δορυφόρους του θα πρέπει να είμαστε αμείλικτοι, ασυμβίβαστοι και επιθετικοί. Να καλλιεργούμε συστηματικά την τελική κρίσιμη σύγκρουση με την καθημερινή μας στάση από σήμερα. Πρέπει όμως γι' αυτό να ψηλώνουμε κάθε μέρα και πιο πολύ. Να γινόμαστε σοφότεροι, πιο σίγουροι και πιο πειστικοί, προκειμένου να εξαπλώσουμε τη δική μας πίστη σε όλο και ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.

Όσο για μας, τους Έλληνες, αποτελούμε επίλεκτο στόχο μιας πρωτοφανούς καταστρεπτικής εισβολής σε διεθνές επίπεδο με όπλο το χρήμα δηλαδή το οικονομικό σύστημα που είναι απόλυτα εξαρτημένο από Μεγάλες Τράπεζες, πίσω από τις οποίες βρίσκονται δυο-τρεις μεγάλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία.

Υπάρχουν πολλά σενάρια για τους τελικούς στόχους αυτής της παγκόσμιας εκστρατείας. Εμείς θα αρκεστούμε μόνο σ' αυτά που βλέπουμε και υφιστάμεθα. Κι αυτό που διαπιστώνουμε στην πράξη είναι ότι με όπλο την εξαθλίωση των εργαζομένων οδηγούν βήμα με βήμα στη διάλυση Κοινωνιών και Εθνών και Κρατών, με στόχο να εξαγοράσουν τον όποιο πλούτο μας μισοτιμής, να γίνουν οι δανειστές μας αφεντικά στη χώρα μας κι εμείς να μετατραπούμε σε λαό υπηρετών εξαρτημένων από τα καπρίτσια του κάθε αφεντικού μας.

Προχτές πιστεύοντας ότι μας έχουνε ζαλίσει και διαλύσει, βγάλανε τη μάσκα και μας το είπαν καθαρά: Για να ζήσετε, θα πρέπει να πουληθείτε. Και πρώτα απ' όλα θα πρέπει να πουλήσετε και μάλιστα φτηνά, ο,τιδήποτε έχει αξία: Κτίρια, νησιά, ακόμα και αρχαία Μνημεία. Μας είπαν μάλιστα ότι την Ακρόπολη την εκτιμούν σε κάποια δισεκατομμύρια Ευρώ, ενώ παράλληλα με τα δάνεια και τους τόκους και με τα κόλπα που αυτοί ξέρουν καλά, μας οδηγούν στο δίλημμα «Ή ΠΟΥΛΑΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΛΙΕΣΤΕ ή πεθαίνετε και χάνεστε». Θέλετε να σωθείτε, τότε πρέπει να πουληθείτε εσείς και η χώρα σας.

Μπροστά σ' αυτή την πρόκληση μια μόνο απάντηση υπάρχει: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ.

Γι' αυτό σας καλούμε να δημιουργήσουμε το Πανεθνικό Παλλαϊκό Μέτωπο Αλληλεγγύης και Αντίστασης στα καταστροφικά και αντιλαϊκά μέτρα της Κυβέρνησης και των ξένων αφεντικών της. Να δημιουργήσουμε την Ε.ΛΑ.Δ.Α.
Ας ενώσουμε τις καρδιές και τις σκέψεις μας κι ας δώσουμε τα χέρια για τη σωτηρία της Πατρίδας με την Ε.ΛΑ.Δ.Α. για την Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ.

Σχόλια