ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ - του Μίκη Θεοδωράκη

Διαβάστε επίσης: 





Όλη η πορεία της ζωής μου απέδειξε πιστεύω, ότι είμαι πολύ δυνατός! Και η δύναμή μου έγκειται στο γεγονός ότι είμαι πολύ ψηλός (εξωτερικά και εσωτερικά) και ως εκ τούτου, ως σήμερα στάθηκε αδύνατο για τους δημίους των εξουσιαστών -αυτών που με καταπατούν, όπως καταπατούν τον Λαό και την Πατρίδα μου- να φτάσουν τον πέλεκυ τόσο ψηλά, ώστε να με αποκεφαλίσουν. Όπως το κάνουν για κάθε «υπήκοο» που έχει το θράσος να εναντιωθεί στη θέληση των μεγάλων Αφεντικών της Μπανανίας.

Στα 1966 όπως ξέρετε, έκανα τον Μουσικό Αύγουστο στον Λυκαβηττό. Επί έναν ολόκληρο μήνα, με 20.000 ακροατές κάθε βράδυ -μιας και η νεολαία είχε σκαρφαλώσει στο λόφο που είναι πάνω από το θέατρο και είχε πλημμυρίσει την πλατεία. Μεταξύ των τραγουδιών ήταν κι ένα που αναφερόταν απαξιωτικά σε μια μεγάλη Αθηναϊκή εφημερίδα της εποχής εκείνης που με χτυπούσε ιδιαίτερα! Και τότε ο μέγας ιδιοκτήτης της ήρθε στο σπίτι μου για να με ικετεύσει να το αποσύρω ζητώντας μου χίλια συγγνώμη.

Αργότερα, στην εποχή της Χούντας, υπήρχε ένας ανταποκριτής της Γαλλικής εφημερίδας “Le Monde” ονόματι Marc Marceau, ο μόνος που επαινούσε φανατικά τους νέους εξουσιαστές. Και τότε, από τη Ζάτουνα, του αφιέρωσα ένα ολόκληρο τραγούδι, που το έπαιζαν όλοι οι ξένοι σταθμοί και στο τέλος το τραγούδησε και ο Υβ Μοντάν σε δίσκο στα γαλλικά… Όταν βρέθηκα στο Παρίσι στα 1970, λίγες μόνο μέρες μετά, δέχθηκα στο σπίτι μου την επίσκεψη του Διευθυντή αυτής της εφημερίδας (που στην Γαλλία είναι αληθινό καθεστώς), ο οποίος με ικέτευσε να το αποσύρω ζητώντας μου χίλια συγγνώμη.

Σήμερα, με την πλήρη αποσιώπηση του άρθρου μου «Ώρα Μηδέν», (όπως και όλων σχεδόν των άρθρων μου των τελευταίων ετών) από ΟΛΕΣ τις μεγάλες Αθηναϊκές εφημερίδες και τα μεγάλα Κανάλια, αποφάσισα να συνθέσω ένα ορατόριο, μέσα στο οποίο θα διακωμωδώ με θανατηφόρο χιούμορ και με το όνομα και το επώνυμό τους όλους ανεξαιρέτως τους ιδιοκτήτες, διευθυντές και αρχισυντάκτες των μεγάλων εφημερίδων και καναλιών, που θα είναι οι … «ήρωες» αυτού του νέου έργου…

Αυτή θα είναι η άμυνά μου και συγχρόνως η εκδίκησή μου, γιατί γνωρίζω καλά ότι όλοι αυτοί οι κύριοι δεν διστάζουν να πνίξουν τη φωνή ενός συμπατριώτη τους εκτελώντας δουλικά τις εντολές ενός κρυφού ξένου Διευθυντηρίου. Και μάλιστα τη φωνή κάποιου που κακοποιήθηκε στα μπουντρούμια της Μπουμπουλίνας υπερασπιζόμενος την Δημοκρατία και την Ελευθερία του Τύπου, που σήμερα έχει δυστυχώς χάσει τη μνήμη του.

Εγώ, ω θλιβεροί μου διώκτες, συμβαίνει να έχω συγκρουστεί με όλους τους μέχρι σήμερα ισχυρούς εξουσιαστές που βρήκα μπροστά μου και που θέλησαν να πνίξουν τη φωνή μου, τη φωνή της μουσικής μου, την σκέψη μου και τις ιδέες μου. Οι πιο πολλοί απ’ αυτούς είναι σήμερα ξεχασμένοι σκελετοί και όσοι δεν έχουν ξεχαστεί τελείως, αποτελούν θλιβερή ανάμνηση στα βάθη της μνήμης του Λαού. Αντίθετα ο Λαός αυτός εξακολουθεί να αγαπά το έργο μου και να εκτιμά την σκέψη και το ήθος μου, γιατί εξακολουθεί να με βλέπει ακέραιο, με το κεφάλι ψηλά και στη θέση του, μιας και όπως είπα, οι διώκτες μου είναι πολύ κοντοί για να με καρατομήσουν.

Αθήνα, 15.2.2016
Μίκης Θεοδωράκης





Σχόλια

  1. Οι κοντοί και οι μικροί κάνουν την δουλειά τους..
    Εσύ όμως, προτίμησες τον δρόμο του χρέους. Πίστεψες στο μεγάλο όραμα.
    Ξανά σήμερα όπως πάντοτε, ο δρόμος είναι σπαρμένος με προβοκάτσιες. Έμπνευση για να ξαναρχίσεις το δημιουργικό σου έργο.

    Ο λαός δεν ξεσηκώθηκε. Ούτε η νεολαία.
    Η τακτική μας θα πρέπει να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα.

    Που είναι ο πνευματικός κόσμος ;
    "Που πήγε αυτός που ξέρει να μιλά, πού ξέρει πιο πολύ και να πιστεύει";

    Α.Ρ.Η.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΦΙΜΩΣΗΣ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΑΠ' ΤΑ ΜΜΕ και ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠ' ΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ. Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ ΑΠ' ΤΗΝ ΜΟΙΡΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΔΙΟΤΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΘΕΙ.

    Πηγή: http://www.vimaonline.gr/20/article/14407/h-ellada-troei-ta-paidia-ths-apo-thn-arxaiothta-mexri-shmera!


    Πίκρα και αχαριστία εισέπραξαν οι ήρωες του 21!

    Παραθέτω χωρίς σχόλια πιο ήταν το τέλος της ζωής των κορυφαίων ηρώων και προσωπικοτήτων της επανάστασης του 1821!

    Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Ο μεγάλος Αρχιστράτηγος, το μυαλό της Επανάστασης, φυλακίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο από την Αντιβασιλεία των πραιτοριανών του Όθωνα. Ο Όθων του έδωσε χάρη και πέθανε από συμφόρηση το 1843 σε ηλικία 73 ετών παραμελημένος και παραγκωνισμένος.

    Νικηταράς ο Τουρκοφάγος: Πέθανε το 1849 άρρωστος και τυφλός σε ένα ημιυπόγειο στον Πειραιά σε ηλικία 68 ετών, εγκαταλειμμένος απ’ όλους. Πάμφτωχος όπως και η οικογένεια του που ‘απέθνησκε της πείνας’ κατά τον ιστορικό της εποχής!

    Γιάννης Μακρυγιάννης: Πρωταγωνίστησε στην επανάσταση, αλλά κυρίως στην λαϊκή εξέγερση στις 3 του Σεπτέμβρη για την παραχώρηση Συντάγματος από τον μονάρχη Όθωνα. Καταδικάστηκε σε θάνατο για εσχάτη προδοσία και έμεινε φυλακισμένος και σε απομόνωση επί τριετία (1851-1854). Πέθανε από τις κακουχίες αυτές το 1864 σε ηλικία 67 ετών.

    Ανδρέας Λόντος: Ο πλούσιος πρόκριτος των Καλαβρύτων, συμπρωταγωνιστής του Μακρυγιάννη στα γεγονότα της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 για την παραχώρηση Συντάγματος. Αυτοκτόνησε το 1846 σε ηλικία 62 ετών ‘’μη δυνάμενος να ανεχθεί την ένδεια του’’!

    Μαντώ Μαυρογένους: Η πλούσια αρχόντισσα της Μυκόνου διέθεσε όλη της την περιουσία για τον μεγάλο Αγώνα. Πέθανε φτωχή και εγκαταλειμμένη από όλους σε ηλικία 44 ετών από τύφο στην Πάρο το 1840!

    Νικόλαος Κριεζιώτης: Ο ήρωας του ξεσηκωμού και της επανάστασης στην Εύβοια. Καταδιώχτηκε από το οθωμανικό καθεστώς και κρύφτηκε αυτοεξόριστος στην Σμύρνη όπου πέθανε σαν απλός και ανώνυμος το 1853 σε ηλικία 68 ετών.

    Παναγιώτης Σέκερης: Διέθεσε την περιουσία του για την χρηματοδότηση της οργάνωσης της Φιλικής Εταιρείας. Το 1830 πέθανε πάμφτωχος στο Ναύπλιο όπου είχε διοριστεί σε μεγάλη ηλικία ως τελώνης για να εξοικονομήσει τα στοιχειώδη για να επιβιώσει!

    Όμως την χειρότερη μοίρα από όλους είχαν οι Ιωάννης Καποδίστριας, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος και ο Πάνος Κολοκοτρώνης.

    Και οι τρεις δολοφονήθηκαν άγρια από Έλληνες που είχαν μέχρι τότε τον φωτοστέφανο του αγωνιστή στο μεγάλο Αγώνα. Όμως τα πάθη της εποχής και οι προσωπικές αντιδικίες των αγωνιστών μεταξύ των,οδήγησαν κάποιους από αυτούς, όπως τον Γκούρα και τους Μαυρομιχάληδες, με αυτές τις δολοφονίες που διέπραξαν, να αμαυρώσουν την δόξα της ηρωικής τους συμμετοχής στον αγώνα και την ιστορική τους υστεροφημία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΥΝΕΧΕΙΑ

    Ίδια και χειρότερη η μεταχείριση επιφανών Αρχαίων!

    Θεμιστοκλής: Ο νικητής των Περσών στην ναυμαχία της Σαλαμίνας, πέθανε στην εξορία!

    Μιλτιάδης: Ο επίσης νικητής στην επική μάχη του Μαραθώνα, πέθανε στη φυλακή!

    Αριστείδης ο Δίκαιος: Σπουδαία πολιτική και στρατιωτική προσωπικότητα της Αρχαίας Αθήνας, πέθανε από πείνα στην εξορία γιατί ήταν δίκαιος και σωστός Δημότης των Αθηνών!

    Πυθαγόρας: Από τις πιο κορυφαίες διάνοιες των Αρχαίων στον τομέα της Γεωμετρίας των Μαθηματικών και της Φιλοσοφίας. Πέθανε από πείνα στην εξορία!

    Περικλής: Ο κορυφαίος πολιτικός του Χρυσού αιώνα των Αθηνών. Τον εξανάγκασαν σε παραίτηση με άδικη κατηγορία και πέθανε λυπημένος πριν αποκατασταθεί η υπόληψη του!

    Φειδίας: Ο κορυφαίος γλύπτης όλων των εποχών, δημιουργός ενός από τα επτά θαύματα του κόσμου. Πέθανε στην φυλακή!

    Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης: Και οι τρεις κορυφαίοι τραγικοί ποιητές της Αρχαιότητας των οποίων τα έργα θαυμάζει μέχρι σήμερα η ανθρωπότητα πέθαναν στην εξορία που τους εξαπέστειλαν οι συμπολίτες τους!

    Ηρόδοτος: Ο αποκαλούμενος πατέρας της Ιστορίας πέθανε στην εξορία!

    Ικτίνος, ο αρχιτέκτονας του Παρθενώνα, επίσης πέθανε στην εξορία!

    Σωκράτης ο κορυφαίος των φιλοσόφων. Φυλακίστηκε άδικα και προτίμησε να δηλητηριαστεί μόνος του με κώνειο, παρά να δραπετεύσει,όπως επίμονα του πρότειναν οι μαθητές του!

    Θουκυδίδης επίσης εξέχων ιστορικός της Αρχαιότητος, πέθανε στην εξορία!

    Αριστοφάνης ο περίφημος κωμωδιογράφος της Αρχαιότητος. Πέθανε από ασιτία στην εξορία!

    Δημοσθένης ο περίφημος ρήτορας. Ήπιε δηλητήριο και αυτοκτόνησε, απογοητευμένος από τους συνδημότες του.

    Ισοκράτης επίσης εξαίρετος ρήτορας. Ο μακροβιότερος όλων των επιφανών αρχαίων Ελλήνων. Έζησε 99 χρόνια αλλά και αυτός εξορίστηκε και πέθανε στην εξορία!

    Αναξαγόρας ο εξαίρετος φιλόσοφος και πρωτοπόρος στον τομέα της αστρονομίας. Πέθανε στην εξορία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμμετείχα σε ολόκληρη την πορεία της ΣΠΙΘΑΣ απ' το 2010 έως σήμερα. Η λογοκρισία προς τον Μίκη Θεοδωράκη ήταν και το 2011 και το 2012 και το 2013 πολύ εκτεταμένη και έντονη έως λυσσαλέα. Αυτό όμως που ζω τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει προηγούμενο. Η λογοκρισία προς τον Μίκη Θεοδωράκη δεν είναι ούτε εκτεταμένη ούτε έντονη, είναι ΑΠΟΛΥΤΗ.

    Γ.Α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν ειναι τυχαιο οτι και τα κρατικα ραδιοφωνα εχουν σχεδον εξαφανισει ξανα, την μουσικη του, ενω στην αρχη οταν ξανανοιξε η ΕΡΤ ακουγοταν συχνα. Μαζι με τις δηλωσεις του λοιπον που δεν φτανουν ποτε στο κοσμο εχουμε ξανα, σαν δωρο στα 90 χρονια της προσφορας του μιαν ατυπη απαγορευση των τραγουδιων του και των εργων του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν είναι τυχαία η άποψη, ότι η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της. Λυπάμαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θλιβερή και η ΕΡΤ και ο κ. Τσακνής, ο οποίος λησμόνησε, φαίνεται, τις συνεργασίες του με τον Μίκη.
    Να του θυμίσουμε μερικές:
    -1999: Σύνταγμα συναυλία κατά των βομβαρδισμών στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Ο Τσακνής τραγουδούσε και τον διήθυνε ο Μίκης.
    - Μέγαρο Μουσικής ο Τσακνής παρουσίαζει τον "Ήλιο και τον Χρόνο" του Μίκη. Ο Μίκης του είχε εμπιστευτεί αυτό το κορυφαίο έργο του.
    -Ο Τσακνής είχε συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες της Ορχήστρας του Μίκη.

    Η λογοκρισία του έργου και του λόγου του Μίκη είναι πράξη αντεθνική και αντιλαϊκή. Είναι πράξη που παραβιάζει τους δημοκρατικούς κανόνες. Είναι πράξη ανήθικη και φασιστική.
    Αντιστεκόμαστε σε αυτό με τον εξής απλό τρόπο: Όπου βρεθούμε κι όπου σταθούμε μιλάμε για τον Μίκη.
    Καντε το και θα δείτε πώς γλυκαίνουν τα μάτια των ανθρώπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αφιερώνω στον Μίκη Θεοδωράκη ένα απόσπασμα από την Ομιλία του Τσε Γκεβάρα στους νέους στις 28 Ιούλη 1960.Την δεκαετία του 1960 ο Μίκης Θεοδωράκης ξεκίνησε την πολιτιστική επανάσταση, ενώ ο Τσε Γκεβάρα μαζί με τον Φιντέλ Κάστρο οργάνωσαν μια άλλη επανάσταση ενάντια στην αποικιοκρατία.
    ....Εμείς, ο λαός της Κούβας δεν λέμε, για παράδειγμα σε κανένα έθνος στη γη τι θα έπρεπε να κάνει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αλλά δεν θα ανεχτούμε να έρθουν εκείνοι να μας πουν τι να κάνουμε. Εμείς ξέρουμε τι πρέπει να γίνει. Αν θέλουν να κάνουν ότι κάνουμε εμείς, καλώς, αν όχι, αυτό είναι δική τους υπόθεση. Γιατί ήμασταν εδώ μονάχοι μας μέχρι την τελευταία στιγμή, αναμένοντας την ολομέτωπη επίθεση της πιο ισχυρής δύναμης στον καπιταλιστική κόσμο, και δεν ζητήσαμε βοήθεια από κανέναν. Ήμασταν προετοιμασμένοι, μαζί με τον λαό μας, να αντισταθούμε μέχρι τέλους, ακολουθώντας με συνέπεια τη λογική του αντάρτικου πνεύματός μας.
    Γι΄ αυτό μπορούμε να μιλάμε με το κεφάλι μας ψηλά και με πολύ καθαρή φωνή, σε όλα τα συνέδρια και συμβούλια στα οποία παρευρίσκονται αδέλφια μας από όλο τον κόσμο. Όταν η κουβανική επανάσταση μιλάει, μπορεί να κάνει κάποιο λάθος, αλλά ποτέ δεν θα πει ψέματα. Σε κάθε βήμα από το οποίο μιλάει, η κουβανική επανάσταση εκφράζει την αλήθεια που έχουν μάθει οι γιοι και οι κόρες της, και αυτό πάντα το κάνει εξίσου ανοικτά στους φίλους της όπως και στους εχθρούς της. Δεν πετάει πέτρες από τη γωνιά, ούτε δίνει συμβουλές που είναι σαν ένα στιλέτο τυλιγμένο στο μετάξι…


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΣΠΙΘΑ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ"18 Φεβρουαρίου 2016 στις 2:50 μ.μ.

    Γι΄αυτό είμαστε περήφανοι για σένα Μίκη! Γιατί οι εξουσίες πάντα σε πολεμούν! Και μόνο γι΄αυτό αξίζεις την αγάπη μας και μόνο γι΄αυτό η παγκόσμια Ιστορία θα είναι θαρραλέα μαζί σου ανά τους αιώνες όταν κανείς από τους προδότες τους δεν θα υπάρχει στη ζωή αλλά κυρίως δεν θα υπάρχει ούτε μετά το θάνατό τους!
    Ανίκανοι και σάπιοι πίνουν το αίμα σου και μας χλευάζουν!
    Οι καίσαρες μάς χλευάζουν οι δειλοί και άναδροι καίνε στην πυρά τα ιερά και τα όσια της Ελλάδας που αγάπησες, αγωνίστηκες μα στο τέλος βγήκες πάντα Νικητής κι αυτό ο ελληνικός λαός το βιώνει μέσα στη φλόγα της καρδιάς του όταν σβήνει το φως να αποκοιμηθεί και σιγοψιθυρίζει πάνω στο μαξιλάρι του "ΣΩΠΑ ΟΠΟΥ ΝΑΝΑΙ ΘΑ ΣΗΜΑΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μίκης Θεοδωράκης:
    ΕΝΑΣ ΘΕΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σπύρος Βούλγαρης.
    Βρήκα τους στίχους του τραγουδιού για τον Γάλλο δημοσιογράφο Marc Marceau.
    Μαρκ Μαρσώ (ποίηση Μίκη Θεοδωράκη)

    Τι κι αν είμαι εξορία / να υπακούω στο φρουρό
    έχω κάθε ελευθερία / το είπε ο κύριος Μαρσώ

    Τι κι αν είμαι φιμωμένος / να μουγκρίζω όσο μπορώ
    είμαι κατοχυρωμένος / το είπε ο κύριος Μαρσώ

    Το ινστιτούτο Μπουμπουλίνας / ανεβάζει το ρυθμό
    της Εθνικής Οικονομίας / το είπε ο κύριος Μαρσώ

    Σκλάβος, ρές, δούλος, παρίας / είδατε άλλο λαό
    σκλάβο της ελευθερίας; / το είπε ο κύριος Μαρσώ

    Σημείωση: Ειρωνικό ποίημα για τον Γάλλο δημοσιογράφο Μαρκ Μαρσώ, ο οποίος την περίοδο της Ελληνικής Χούντας, έγραψε άρθρο στην γαλλική Λε Μοντ, το οποίο ήταν στην ουσία ένα εγκώμιο προς το χουντικό καθεστώς, αποκαλώντας το μάλιστα "αισθητά δημοκρατικότερο από το προηγούμενο". Τραγούδι γραμμένο στην Ζάτουνα, χωρίς όμως να μπει σε κάποια από τις Αρκαδίες. Παραμένει αδισκογράφητο.


    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.