Ο Αληθινός Θεοδωράκης - του Μίκη Θεοδωράκη


Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έσπασε το εμπάργκο της απαγόρευσης  να δημοσιεύεται ακόμα και το όνομά μου στον ημερήσιο αθηναϊκό τύπο.

Σήμερα, 26 Αυγούστου στο κύριο άρθρο της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» αναφέρεται «η Σπίθα του Μίκη Θεοδωράκη». Το ότι με συσχετίζουν με τους «αγανακτισμένους» και τους «αριστεριστές» νομίζω ότι προκαλεί όσους γνωρίζουν την Σπίθα και μένα να υπερασπιστούν την αλήθεια. Δηλαδή την διαφορετικότητά μας που βασίζεται σε αιτίες που δεν αναφέρονται αλλά αντιθέτως αποκρύπτονται από τον Λαό μας. Με πρώτη την υπεράσπιση των μέγιστων αγαθών όπως η Εθνική Ανεξαρτησία και ο Εθνικός Πλούτος που ξεπουλήθηκαν με την υπογραφή του Μνημονίου και όχι πολιτικάντικες και οικονομίστικες διαφορές.


Οι όροι των Μνημονίων ήταν όροι επονείδιστοι που δεν επιβλήθηκαν σε καμμιά άλλη χώρα και που κανονικά υπογράφονται μόνο μετά από μια στρατιωτική ήττα, όπως έγινε και με μας, όταν ηττηθήκαμε από τους Γερμανούς στα 1941. Και πάλι όμως, ακόμα και τότε, ο Λαός θεώρησε τον στρατηγό Τσολάκογλου προδότη!
 
Χωρίς την Εθνική Ανεξαρτησία χάνεται για τον Λαό το κύριο οξυγόνο που του επιτρέπει να ζει ομαλά και ελεύθερα. Χωρίς αυτό αρχίζει η Σήψη, που καμμιά Κυβέρνηση και κανένα «μέτρο» δεν μπορεί να σταματήσει όσο παραμένουν αυτοί οι επαχθείς όροι. Γιατί φαίνεται, πως ο Λαός μας δεν κατάλαβε ακόμη ό,τι γνωρίζει η διεθνής κοινότητα: Ότι δηλαδή υπήρξαν Έλληνες που παρέδωσαν την χώρα σε ξένους, παρά το ότι δεν μας νίκησαν στο πεδίο της μάχης αλλά της οικονομίας. Πράγμα αδιανόητο!

Σ’ αυτό το σημείο οδηγηθήκαμε και βρισκόμαστε σήμερα. Στην σήψη του Λαού και της Χώρας. Ακριβώς για να εμποδίσει αυτή την τραγική εξέλιξη γεννήθηκε η «Σπίθα», που τελικά προδόθηκε και διαλύθηκε από εκείνους που προσποιούνταν τότε ότι ήταν σύμμαχοί μας, για να γίνουν κυβέρνηση και να βαθύνουν αυτή τη σήψη και να μας οδηγήσουν σε ιστορικά αδιέξοδα.

Η «Σπίθα» έγινε για να υπερασπίσουμε τα Εθνικά Ιδεώδη που βρίσκονται πάνω από ο,τιδήποτε άλλο: την Κοινωνία, την Οικονομία, την Πολιτική, τον Πολιτισμό. Δίχως αυτά, τα ιδεώδη εκφυλίζονται και το Έθνος σαπίζει.

Πριν τις εκλογές ακόμα, είχαμε δεχθεί να συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ όχι για τα οικονομικά θέματα αλλά για την πραγματική Ελευθερία, την Ανεξαρτησία και την Τιμή του Λαού μας. Συμφώνησαν μαζί μας να καλέσουμε τον Λαό στις 4 του Φλεβάρη του 2012 και ήρθαν στο Σύνταγμα δεκάδες χιλιάδες μ’ αυτό το Όραμα. Μια κυβέρνηση της Αριστεράς όφειλε να απαιτήσει και να κερδίσει την κατάργηση αυτών των απεχθών και αντεθνικών όρων, που όπως είπα, επιβλήθηκαν αποκλειστικά και μόνο στην χώρα μας. Όσο για τα οικονομικά μέτρα, έπρεπε να τα αντιμετωπίσει όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Με άλλα λόγια, δεν φιλοδοξήσαμε να γίνουμε ένα ακόμη κόμμα μέσα στο υποταγμένο στους ξένους πολιτικό Σύστημα αλλά μια Αντιστασιακή φωνή που ηχεί έως σήμερα μόνη αλλά περήφανη, γιατί υπερασπίζεται την Ιδέα «Ελλάδα», την Ιστορία και την Τιμή της. Τα υπέρτατα αγαθά.

Αθήνα, 26.8.2018
Μίκης Θεοδωράκης

Πηγή: mikistheodorakis.gr

Σχόλια

  1. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ28 Αυγούστου 2018 στις 9:20 π.μ.

    Σχόλιο σε δύο μέρη
    ΜΕΡΟΣ Α'

    Πράγματι, προκλητική η τοποθέτηση του «Βήματος» για τη Σπίθα και τον ίδιο τον Μίκη Θεοδωράκη.

    Η πολιτική πρόταση της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών-Σπίθα δεν είχε καμία σχέση με την πολιτική και την πρακτική των ομάδων των αντιεξουσιαστών και των αριστεριστών κάθε είδους.

    Αντιθέτως, ο Μίκης Θεοδωράκης και η Σπίθα κάλεσαν τον ελληνικό λαό σε ενότητα και συσπείρωση με στόχο την απελευθέρωση της πατρίδας μας από το αυταρχικό καθεστώς που επέβαλαν οι παράνομες δανειακές συμβάσεις, τα λεγόμενα μνημόνια. Η πολιτική δράση και η πρακτική, εμάς των Σπιθιστών, ανταποκρινόταν σε αυτά που περιγράφει στο κείμενό του ο Μίκης Θεοδωράκης.

    Ο Μίκης Θεοδωράκης κάλεσε όλες τις δημοκρατικές, προοδευτικές δυνάμεις να συνεργαστούμε σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα δημοκρατικής ανάπτυξης της χώρας και κατάκτησης της εθνικής της ανεξαρτησίας, αφού, βεβαίως, θα είχαμε απαλλαγεί από τους παράνομους και ειδεχθείς όρους δανεισμού.

    Είναι παραπλανητική και προβοκατόρικη η συσχέτισή μας με αριστερίστικες και αντιεξουσιαστικές ομάδες.
    Ο στόχος της Σπίθας ήταν η δημιουργία ένός παλλαϊκού μετώπου απελευθέρωσης, ανάπτυξης και ανεξαρτησίας και αυτό αποδεικνύεται από την συμμετοχή του λαού στις μεγάλες συγκεντρώσεις της Σπίθας στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη (2 συγκεντρώσεις), στο Ηράκλειο, στα Χανιά (2 συγκεντρώσεις) και στη Νάουσα. Χιλιάδες λαού συμμετείχαν και συμφωνούσαν με τις θέσεις του Μίκη.
    Αποδεικνύεται από τις αποφάσεις του 1ου συνεδρίου της Σπίθας.
    Αποδεικνύεται από τα κείμενα της Σπίθας, που βρίσκονται στο παρόν μπλογκ, αλλά και στο επίσημο σάιτ του Μίκη Θεοδωράκη.

    Αντίσταση- Απαλλαγή-Ανάπτυξη-Ανεξαρτησία ήταν το σύνθημα της Σπίθας και σε αυτό είχαν ανταποκριθεί και πατριώτες της αστικής τάξης, αλλά και αστοί διανοούμενοι και επιστήμονες.

    Απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών της Σπίθας ήταν να μη γίνουμε κόμμα, γιατί δεν μας ενδιέφεραν οι θέσεις και τα οφίτσια του συστήματος, αλλά η απελευθέρωση και η ανάπτυξη της πατρίδας μας. Ήμασταν και είμαστε ανεξάρτητοι Έλληνες πολίτες, δημοκράτες και πατριώτες και οραματιζόμαστε μια Ελλάδα ανεξάρτητη και δυνατή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ28 Αυγούστου 2018 στις 9:20 π.μ.

    ΜΕΡΟΣ Β'

    Η επιλογή μας να ακολουθήσουμε τον Μίκη Θεοδωράκη στηρίχτηκε σε δύο βασικά δεδομένα: α) Συμφωνούσαμε με το πρόταγμα αγώνα που είχε θέσει, όπως το περιγράφει παραπάνω και β) η προσωπικότητά του, η αγωνιστική του δράση και η ακεραιότητά του ήταν εγγύηση για εμάς.

    Αποτελεί ύβρη για τον Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και για όλους και όλες εμάς που συνταχθήκαμε στο πλευρό του, η σύγκριση της Σπίθας με αριστεριστές και αντιεξουσιαστές, των οποίων ο ρόλος, αλλά και τα καθοδηγητικά-ιδεολογικά κέντρα τους, είναι ήδη γνωστά εδώ και πολλά χρόνια.

    Η ολιγόμηνη συνεργασία μας με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε στόχο την εκλογική μας συνεργασία μαζί του. Αντίθετα, εμείς ζητούσαμε τη δημιουργία του Μετώπου Απελευθέρωσης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές. Είχαμε δηλαδή διαμετρικά αντίθετη πολιτική και τακτική. Γι αυτό, άλλωστε η επικοινωνία μας έληξε άδοξα τον Ιούνιο του 2012, όπως αποδεικνύει και το βίντεο που μιλά ο Μίκης στις 4 Ιουνίου του 2012. βλπ στο youtube.

    Πράγματι, συναντηθήκαμε με τον ΣΥΡΙΖΑ τον Φλεβάρη του 2012 (στις 12- προφανώς, εκ παραδρομής πληκτρολογήθηκε 4 Φλεβάρη στο κείμενο του Μίκη)στη μεγάλη διαδήλωση που συνδιοργανώσαμε. Αλλά μετά τη μεγάλη παλλαϊκή διαδήλωση, που εγκαταλείφθηκε από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ παρά τα συμπεφωνημένα, η επικοινωνία μας άρχισε να φθήνει, έως ότου έσβησε.

    Από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Γενάρη του 2015 όλα τα κείμενα του Μίκη Θεοδωράκη επισήμαιναν το εξής: Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση αποφάσιζε τη ρήξη με τους δανειστές μας χωρίς την οργανωμένη συμμετοχή της πλειοψηφίας της κοινωνίας σε ένα Μέτωπο και χωρίς τις απαραίτητες οικονομικές συμμαχίες με άλλες χώρες, ήταν βέβαιο ότι η χώρα θα οδηγούνταν σε μεγαλύτερη δέσμευση στους δανειστές. Η εξάρτηση θα γινόταν μεγαλύτερη και βαθύτερη, επισήμαινε ο Μίκης.Και θα είχε ακόμα πιο τραγικές συνέπειες για τον λαό, για την ίδια την ακεραιότητα της χώρας και για τα εθνικά ζητήματα. Όπερ και εγένετο.

    Ήταν ο Μίκης που καταδίκασε τον ΣΥΡΙΖΑ για την μετατροπή του Όχι του δημοψηφίσματος σε Ναι, με ένα άρθρο καταπέλτη, που φυσικά το «Βήμα» δεν αναδημοσίευσε.

    Δεν φταίει, λοιπόν, ο Μίκης αν ο ελληνικός λαός δεν διάβασε τα κείμενά του, ούτε αν πείστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και έσπευσε να τον ψηφίσει δύο φορές. Ας είχε φροντίσει το «Βήμα» να του δώσει μία στήλη, για να επικοινωνεί με τον λαό.
    Αλλά από τη μια να τον «κόβουν» και από την άλλη να του ζητάνε και τα ρέστα !

    Καλούμε λοιπόν το «Βήμα» να δημοσιεύσει όλα τα σχετικά κείμενα του Θεοδωράκη και μετά να κρίνει τον ίδιο και τη Σπίθα. Αυτό απαιτεί η δημοκρατία και ο δημοκρατικός διάλογος. Η ελληνική κοινωνία έχει χορτάσει από αφορισμούς.Για διάλογο πεινάει. Ας γίνει το «Βήμα» τόπος δημοκρατικού διαλόγου. Τολμά;


    Αναστασία Βούλγαρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγνώμη! Αλλά που ζείτε;;;

    Το "Βήμα" ... τόπος δημοκρατικού διαλόγου;;;

    Ποτέ σε μια ΑΠΟΙΚΙΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ή ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ!

    Και η Χώρα Μας ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΑΠΟΙΚΙΑ!!!




    Φιλικά
    Αχιλλέας Θεομηνίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Σπίθα του Μίκη Θεοδωράκη, είπε την αλήθεια στον Ελληνικό Λαό. Η ομιλία του Μίκη στα Προπύλαια ήταν ξεκάθαρη. Τότε είχε πει για επανάσταση.

    Προσωπικά δεν ήμουν στην Σπίθα για να ψηφίσω τον Μίκη για βουλευτή.

    Ήμουν στην Σπίθα για τα διαχρονικά οράματα Εθνική Ανεξαρτησία-Λαϊκή Κυριαρχία-Πατριωτική Αναγέννηση .

    Ήμουν στην Σπίθα γιατί δεν θέλω να με κυβερνούν μειοψηφίες. Η Σπίθα και οι ομιλίες του Μίκη Θεοδωράκη πάντα αναφέρονται στον κυρίαρχο λαό.

    Όταν όμως ο Μίκης Θεοδωράκης μιλά για τον κυρίαρχο λαό και χαρακτηρίζεται πρόσφατα από κάποιους εθνικιστής , συνεργάτης των αριστεριστών σήμερα , συμβαίνει αυτό που λέει ο Μίκης.

    «Σ’ αυτό το σημείο οδηγηθήκαμε και βρισκόμαστε σήμερα. Στην σήψη του Λαού και της Χώρας».

    Συνεχίζουμε, μόνοι αλλά περήφανοι, αλλά με περισσότεροι γνώση την οποία οφείλουμε στο έργο του Μίκη θεοδωράκη.

    Γνωρίζουμε από τα βιβλία του για τις εφημερίδες και την προπαγάνδα του συστήματος.

    Είμαστε Θωρακισμένοι και εξοπλισμένοι με όλο το ιστορικό και σύγχρονο συγγραφικό του οπλοστάσιο.

    Για αυτό τον λόγο είμαστε πάντα έτοιμοι να απαντάμε, διότι τώρα όχι μόνο ξέρουμε, αλλά ζούμε στο πετσί μας τους κατηγόρους του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.