Σάββατο, 11 Αυγούστου 2018

ΜΥΡΤΩ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

1951, O MΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΥΡΤΩ ΑΛΤΙΝΟΓΛΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ - ΛΙΓΗ ΩΡΑ ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΝΙΑ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ
Aγαπητοί αναγνώστες, 

Στα διάφορα αφιερώματα στη μνήμη της Γιούλιας Γαζετοπούλου που διαβάσαμε πρόσφατα, κάποιοι δημοσιογράφοι, προφανώς από υπερβάλλοντα ζήλο και επικαλούμενοι ως “πηγή” τους «επιστήθιο φίλο της οικογένειας» προχώρησαν σε τόσο μεγάλες υπερβολές και αναλήθειες, που πλέον καταντά να αποτελούν ύβρι για την Μυρτώ Θεοδωράκη, που όλες ανεξαιρέτως τις δύσκολες στιγμές του Μίκη Θεοδωράκη και της οικογένειας (εξορίες, φυλακές, διώξεις, θέματα υγείας, γενικώς τα πάντα) τις πέρασε όλες κυριολεκτικά μόνη της.

Με όλο τον σεβασμό μας στη μνήμη της Γιούλιας Γαζετοπούλου και την απεριόριστη εκτίμηση για την φιλία της με τα παιδιά του Μίκη Θεοδωράκη και χωρίς καθόλου να υποτιμούμε τον σημαντικό ρόλο της στη ζωή των παιδιών του, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η γνωριμία της μαζί τους ξεκίνησε μόλις την δεκαετία του ογδόντα, όταν στο έργο του Β. Ανδρεόπουλου «Κρεατομηχανή» που ανέβηκε το 1984 στο Εθνικό Θέατρο, συνεργάστηκε μαζί της ο Γιώργος Θεοδωράκης (γιος του Μίκη Θεοδωράκη), που έγραψε την μουσική του έργου.


Επομένως είναι εντελώς ανυπόστατα τα όσα διαβάσαμε, ότι π.χ. «ο Μίκης της είχε εμπιστευτεί την … ανατροφή των παιδιών του (!), ότι «ήταν κοντά στα παιδιά όταν εκείνος ήταν εξόριστος ή τις στιγμές που έλειπε», αφού την εποχή εκείνη δεν υπήρχε ούτε καν γνωριμία αλλά και το ότι έχει συνεργαστεί ο ίδιος μαζί της σε οποιοδήποτε έργο, ότι ήταν «ο πιο κοντινός άνθρωπος της οικογένειας» με τον οποίο «δεν υπήρχαν μυστικά» ή ότι «είχε για χρόνια τα κλειδιά του σπιτιού του (!!!)» κλπ. κλπ..

Πιστεύουμε ότι μπορούμε όλοι να εκφράσουμε τον οφειλόμενο σεβασμό μας στη μνήμη μιας άξιας δημιουργού αλλά και -αποδεδειγμένα στην πράξη- πραγματικής φίλης του Γιώργου και της Μαργαρίτας Θεοδωράκη, χωρίς περιττές υπερβολές που ακυρώνουν έτσι απλά μια πραγματική ηρωίδα μάνα και σύζυγο, την Μυρτώ Θεοδωράκη και μάλιστα στα 92 της χρόνια και σε μια δύσκολη εποχή από πλευράς της υγείας της.

Λυπούμαστε ειλικρινά που αναγκαστήκαμε να αναρτήσουμε το σχόλιο αυτό, όμως νοιώθουμε ότι πραγματικά της το οφείλουμε. 


Oι συντελεστές του Θεοδωρακισμου / Τheodorakism


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.