Το δικό μας "αντίο" στον Βασίλη Φίλια...



Έφυγε από τη ζωή σήμερα ο Βασίλης Φίλιας, πρώην μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Κίνησης Ανεξαρτήτων Πολιτών-Σπίθα του Μίκη Θεοδωράκη. Το Δίκτυο Σπιθών "ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α." και όλα τα μέλη της ΚΑΠ-Σπίθα του Μίκη Θεοδωράκη εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά για τον χαμό ενός μεγάλου Πατριώτη.

Ο Βασίλης Φίλιας, ήταν από τους πρώτους που ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμα του Μίκη Θεοδωράκη το 2010, στην Ίδρυση της ΚΑΠ-Σπίθα. Κι αυτό γιατί τους δύο άνδρες συνέδεε παλιά γνωριμία και φιλία. Ο Μίκης Θεοδωράκης ως ιδρυτής του ΠΑΜ (Πατριωτικό Αντιδικτατορικό Μέτωπο) και ο Βασίλης Φίλιας ως πρόεδρος της Δημοκρατικής Άμυνας, συνδέθηκαν κατά τη περίοδο της Δικτατορίας, αλλά και στην εποχή της Μεταπολίτευσης, όταν προσπάθησαν να ενώσουν τις Αντιστασιακές δυνάμεις και την Αριστερά.

Σχετικά με αυτή την εποχή, ο Βασίλης Φίλιας ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του ως μέλος της ΚΑΠ-Σπίθα (βλ. video παρακάτω):

"...αυτή η συμπόρευση (σ.σ.: με τον Μίκη) ξεκινά από πολύ παλιά. Ο Μίκης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία του Πατριωτικού Μετώπου κατά της δικτατορίας και εγώ έπαιξα τον αντίστοιχο ρόλο στη Δημοκρατική Άμυνα. Γνωρίζαμε ποιοι ήταν οι κίνδυνοι, πως αν επανήρχετο εκείνη η πολιτική νοοτροπία, εκείνο το πολιτικό σύστημα που οδήγησε στη κατάρρευση της Δημοκρατίας. Γι΄αυτό τον λόγο συναντηθήκαμε με τον Μίκη στο σπίτι μου, αμέσως μετά (σ.σ.: την πτώση της δικτατορίας) και προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε Ενότητα των Αντιστασιακών Δυνάμεων και Φορέων, ώστε στη μεταπολίτευση να παίξουμε καθοριστικό ρόλο προς την κατεύθυνση μιας αλλαγής Λαϊκών και Εθνικών συμφερόντων. Βεβαίως, υπονομεύτηκε! Εκείνοι που υπονόμευσαν την Ενότητα των Αντιστασιακών Δυνάμεων, υπονόμευσαν και την οποιαδήποτε δική μας παρουσία ως αντιστασιακών δυνάμεων μέσα στο πολιτικό μας σύστημα, που επανήλθε! Πολλά από αυτά, δεν είναι γνωστά..."

Την τελευταία του πολιτική πράξη, δεν θα την διαβάσετε βέβαια σε κανένα βιογραφικό του Βασίλη Φίλια απ' όσα θα δημοσιευτούν τις επόμενες ημέρες. Ιδιαίτερα σήμερα που το όνομα "Μίκης Θεοδωράκης" είναι ξανά απαγορευμένο!

Καλό παράδεισο πατριώτη Βασίλη Φίλια.

Για το Δίκτυο Σπιθών "ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α."



Σχόλια