Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018

Η Μαρία Φαραντούρη ερμηνεύει Μίκη Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μουσικής! - ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!Λίγες ώρες μας χωρίζουν από την τόσο σημαντική συναυλία που διεξάγεται αύριο στο Μέγαρο Μουσικής, με τη Μαρία Φαραντούρη να ερμηνεύει τρία ιδιαίτερα ξεχωριστά έργα του Μίκη Θεοδωράκη!

Μίκης Θεοδωράκης, Μαρία Φαραντούρη, Φεδερίκο Γκαρσία Λόρκα, Γιώργος Σεφέρης και Άγγελος Σικελιανός θα συνυπάρξουν σε μία σκηνή και θα προσφέρουν λίγο "νερό" στην πνευματική έρημο της εποχής μας.

Θα είμαστε εκεί!

Οι συντελεστές του Θεοδωρακισμού/Theodorakism


Μίκης Θεοδωράκης
Με τη φωνή
της Μαρίας Φαραντούρη
Στο Μέγαρο Μουσικής

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Τρία έργα-ορόσημα του Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάζονται την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου στις 8:30 το βράδυ στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης: η Ανδαλουσία για φωνή και συμφωνική ορχήστρα (αναθεώρηση του Romancero Gitano που ο συνθέτης ξαναδούλεψε πριν από μερικά χρόνια), η καντάτα για μετζοσοπράνο, χορωδία και ορχήστρα Μυθιστόρημα (σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη) και το Πνευματικό Εμβατήριο (σε ποίηση Άγγελου Σικελιανού). Επί σκηνής η Μαρία Φαραντούρη, μια τραγουδίστρια με μια καλλιτεχνική διαδρομή άρρηκτα δεμένη με το μουσικό έργο του Θεοδωράκη, που έχει σφραγίσει με την ιδιαίτερη φωνή της τους αγώνες για τη δημοκρατία και την ελευθερία. Μαζί της, ένας ξεχωριστός λυρικός ερμηνευτής, ο βαθύφωνος Τάσος Αποστόλου.

Ο πλούσιος συμφωνικός ήχος με τον βαθιά λυρικό και επικό χαρακτήρα του μεγάλου έλληνα συνθέτη αποδεσμεύει τη μουσική δύναμη των λέξεων στην ποίηση των Λόρκα, Ελύτη, Σεφέρη και Σικελιανού. Στο Πνευματικό Εμβατήριο συμμετέχει η χορωδία ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ, ένα από τα πλέον καταξιωμένα χορωδιακά σύνολα της χώρας, με πλούσια ιστορία από το 1978 (διεύθυνση: Κωστής Κωνσταντάρας). Τους ερμηνευτές και τους χορωδούς πλαισιώνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με τον Ανδρέα Πυλαρινό στο πόντιουμ.


Λίγα λόγια για τα έργα

Ανδαλουσία

Είναι η σχετικά πρόσφατη επιστροφή του Μίκη Θεοδωράκη στο παλαιότερο έργο του με τίτλο Romancero Gitano που το επεξεργάστηκε εκ νέου για φωνή και συμφωνική ορχήστρα (2009). Στην αρχική του μορφή το έργο γράφτηκε το 1967 και περιλάμβανε 7 τραγούδια βασισμένα σε ποίηση του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα σε ελεύθερη απόδοση Οδυσσέα Ελύτη. Η Ανδαλουσία αποτελεί την τέταρτη διαφορετική ματιά του ίδιου έργου, καθώς από την πρώτη μορφή μεσολάβησαν η διασκευή για φωνή και κιθάρα καθώς και η διασκευή για φωνή, κιθάρα, χορωδία και συμφωνική ορχήστρα που τιτλοφορήθηκε Κοντσέρτο για κιθάρα.

Μυθιστόρημα

Ο κύκλος τραγουδιών Μυθιστόρημα γράφτηκε το 1968 όταν ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν κρατούμενος στις φυλακές Ωρωπού. Βασίζεται στην ομώνυμη ποιητική συλλογή του Γιώργου Σεφέρη που είχε εκδοθεί νωρίτερα (1935) και περιλαμβάνει 4 τραγούδια. Η πρώτη ηχογράφηση του έργου πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι το 1971 με τη Μαρία Φαραντούρη για λογαριασμό της Polydor.

Πνευματικό Εμβατήριο

Το Πνευματικό Εμβατήριο ή Αρκαδία V–Πνευματικό Εμβατήριο, όπως είναι ο πλήρης τίτλος, γράφτηκε τον Φεβρουάριο του 1969 στη Ζάτουνα Αρκαδίας όταν ο συνθέτης βρισκόταν υπό κατ’ οίκον περιορισμό. Βασίζεται στο ομώνυμο ποίημα του Άγγελου Σικελιανού και ανήκει στην κατηγορία των μετασυμφωνικών έργων. Η πρώτη ηχογράφηση έγινε από συναυλία στο Άλμπερτ Χολ του Λονδίνου στις 28/6/1970 με τη Μαρία Φαραντούρη, τον Αντώνη Καλογιάννη και τον Γιάννη Θεοχάρη στο τραγούδι, συνοδεία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου. Συμμετείχαν επίσης η Χορωδία της New Opera London και η Ανδρική Χορωδία Ουαλών Ανθρακωρύχων.

Βάλια Βράκα
Μουσικολόγος–Υπεύθυνη Αρχείου Ελληνικής Μουσικής
Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής
Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη»
Μαρία Φαραντούρη │Τάσος Αποστόλου
Χορωδία ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ
Διεύθυνση χορωδίας │Κωστής Κωνσταντάρας
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Μουσική διεύθυνση │Ανδρέας Πυλαρινός

Πληροφορίες:
Ημερομηνία: Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018
Ώρα έναρξης: 20:30
Tιμές εισιτηρίων: 8 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 11 € ● 17 € ● 24 € ● 29 € ●34 € ● 40 €
Eισιτήρια: 210 7282333, megaron.gr
και σε όλα τα καταστήματα Public
Πληροφορίες: 210 72.82.333, www.megaron.gr

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διέυθυνση: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη
Περιοχή: Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 72.82.333


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.