Κυριακή, 7 Ιανουαρίου 2018

Μακεδονία - του Μίκη ΘεοδωράκηΤο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών στα 1992 αποφάσισε για μια εθνική κοινή γραμμή πλεύσης σε μια ονομασία στην οποία δεν θα περιέχεται η λέξη «Μακεδονία».

Τυχόν υποχώρηση από αυτή τη γραμμή θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για το μέλλον της χώρας μας, δεδομένου ότι μετά την οκταετή καταλήστευση του ελληνικού λαού που μας οδήγησε στην σημερινή δραματική κατάσταση, το μόνο που μας απομένει είναι η διαφύλαξη της εθνικής μας ακεραιότητας. Η Κυβέρνηση των Σκοπίων απειλεί χωρίς προσχήματα την ακεραιτότητα της πατρίδας μας. Με όχημα το όνομα «Μακεδονία» και παραμορφώνοντας τα ιστορικά γεγονότα σε βαθμό γελοιότητας επιδιώκει την επέκταση των συνόρων της εις βάρος των δικών μας για τη δημιουργία της λεγόμενης «Μακεδονίας του Αιγαίου».

Ο στόχος αυτός λειτουργεί εδώ και δεκαετίες ως βασικός εθνικός στόχος της γειτονικής χώρας, με αποτέλεσμα να έχουν γαλουχηθεί γενιές Σκοπιανών με την ιδέα αυτή και να έχουν σήμερα την πεποίθηση ότι είναι κατ’ ευθείαν απόγονοι των Βασιλέων της Μακεδονίας Φιλίππου και Μεγάλου Αλεξάνδρου. Με μια κολοσσιαία πραγματικά προπαγάνδα, κατόρθωσαν να παρασύρουν σ’ αυτή την ιστορική γελοιότητα μεγάλο αριθμό κρατών επωφελούμενοι συγχρόνως και από τη στάση των Ελλήνων υπευθύνων που δεν έκαναν καμμία προσπάθεια να ανασκευάσουν στα μάτια των ξένων αυτή την χονδροειδή παραποίηση της Ιστορίας.

Και φτάσαμε στο θλιβερό σημείο που μας θίγει ως Λαό, να είμαστε αναγκασμένοι να απολογούμεθα για τον πατριωτισμό μας!

Εάν υποχωρήσουμε αυτή τη στιγμή από την θέση μας για το όνομα είναι σαν να ανοίγουμε τους ασκούς του Αιόλου. Οφείλουμε να επαγρυπνούμε για την διαφύλαξη της εθνικής μας ακεραιότητας, δεδομένου ότι υπάρχουν ισχυρές διεθνείς δυνάμεις που έχουν στόχο τους στην σαλαμοποίηση της περιοχής των Βαλκανίων. Η περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας είναι νωπή. Το επόμενο θύμα θα είναι η χώρα μας. Τα μαύρα σύννεφα που μας απειλούν γίνονται κάθε μέρα και περισσότερο ορατά. Εάν υποχωρήσουμε τώρα στην ανοιχτή πρόκληση των Σκοπίων που χωρίς να έχουν παραιτηθεί από τον κύριο στόχο της εθνικής τους πολιτικής επιδιώκουν σήμερα να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ με την ψήφο τη δική μας για να μπορούν αύριο-μεθαύριο να μας απειλούν από μια θέση υψηλότερη και ισχυρότερη, τότε θα είμαστε άξιοι της Μοίρας μας.

Κύριοι της ελληνικής κυβέρνησης, το βάρος που καλείσθε να σηκώσετε είναι ασήκωτο. Και γι’ αυτό μην το κάνετε. Μείνετε πιστοί στην κοινή εθνική γραμμή του 1992. Οι ευθύνες που φορτωθήκατε στον οικονομικό τομέα είναι μεγάλες. Όμως εκείνες που έχουν σχέση με την εθνική μας ασφάλεια και ακεραιότητα είναι συντριπτικές και το δυστύχημα είναι ότι δεν θα παρασύρουν μόνο εσάς αλλά ολόκληρη τη χώρα.

Την ίδια έκκληση που απευθύνω στην Κυβέρνηση την απευθύνω και στον λαό μας που θα πρέπει να εγκαταλείψει την νάρκη στην οποία έχει περιπέσει αυτό τον καιρό.

Το να μας οδηγούν στην πτώχευση και τη διάλυση του κοινωνικού μας ιστού, είναι ένα τεράστιο θέμα. Το να φτάνουμε όμως στο σημείο να απειλείται η ακεραιτότητα της χώρας μας, αυτό δεν είναι μόνο τεράστιο θέμα αλλά κανονικός θάνατος. Γιατί δεν θα μπορέσει να αντέξει η πατρίδα μας αν χάσει ακόμα και ένα τετραγωνικό μέτρο ελληνικής γης. Υπερβολή; Σκεφτείτε μόνο, ποιος αλήθεια θα μπορούσε να διανοηθεί τον διαμελισμό της άλλοτε ισχυρής Γιουγκοσλαβίας;

Οι καιροί ου μενετοί.

Όταν φοβάσαι να πεις ότι αγαπάς την πατρίδα σου κι όταν -ακόμα χειρότερα την ξεπουλάς- αυτό είναι ραγιαδισμός.

Όταν δεν φοβάσαι να πεις ότι την αγαπάς και έχεις το θάρρος να το βροντοφωνάξεις, αυτό δεν είναι εθνικισμός, είναι πατριωτισμός!

Και η Ελλάδα σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, έχει ανάγκη από πατριώτες!

Αθήνα, 7.1.2018
Μίκης Θεοδωράκης

Πηγή: http://www.mikistheodorakis.gr/el/writings/articles/?nid=5319


4 σχόλια:

 1. Δεν εμπιστεύομαι αυτή την κυβέρνηση και τώρα τα κατάλαβα όλα:
  -Γιατί μάθανε τη νεολαία να μην αγαπάει την Ελλάδα
  -Γιατί ξοδέψανε χρήμα για να γράφουνε βιβλία και άρθρα ότι δεν είμαστε Έλληνες, ότι είναι στη φαντασία μας το έθνος και όλα αυτά. Τον εθνομηδενισμό όπως τον λέει ο Μίκης.
  -Γιατί τόσα χρόνια μας λένε εθνικιστές όταν μιλάμε για το έθνος. Ο Μίκης το λέει αυτό "ιδεολογική τρομοκρατία"
  -Γιατί στα πανεπιστήμια διδάσκουνε τον εθνομηδενισμό.
  Ο πρώην Συνασπισμός τα έκανε αυτά. Με τους δικούς του καθηγητές και διανοούμενους. Αυτοί τώρα είναι κυβέρνηση. Κυβέρνηση εθνομηδενιστών.

  Είναι η χειρότερη κυβέρνηση από τότε που έγινε το νεοελληνικό κράτος. Ούτε οι φασίστες του Μεταξά και του Παπαδόπουλου δεν θα έκαναν τέτοια πράματα.

  Η ελληνική νεολαία θα πρεπε να ντρέπεται για τη σιωπή και την κατάντια της, που δεν αντιστέκεται.

  Οι Έλληνες θα πρεπε να ντρέπονται που δεν μιλάνε, που δεν επαναστατούν σε μια τέτοια προδοσία. Το κατάπιανε κι αυτό, τι αθλιότητα!

  Διάβασα την θέση του ΚΚΕ για το όνομα των Σκοπίων. Απαράδεκτη! Δέχονται σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού. Ανοησίες.

  Ο γεωγραφικός προσδιορισμός προσδιορίζεται από τους ανθρώπους και είναι πάντα είτε ιστορικός είτε πολιτικός είτε πολιτισμικός κλπ. Δεν ξυπνάει μια μέρα ενα βουνό ή μια πόλη ή μια χώρα να πει: "Καλημέρα σας από σήμερα θα με λέτε Ταϋγετο ή Κρήτη". Οι άνθρωποι δίνουν τα ονόματα, για κάποιον λόγο ή εξαιτίας κάποιας κατάστασης.
  Η Αθήνα ήταν η πόλη της Αθηνάς, το Αιγαίο από τον Αιγέα. Το σημερινό Γιβραλτάρ λεγόταν επί χιλιάδες χρόνια Ηράκλειες Στήλες γιατί εκεί πήγε ο Ηρακλής και έχτισε κωμοπόλεις, σύμφωνα με τους ιστορικούς της αρχαιότητας.

  Ο Μίκης έχει δίκιο. Μας έχουν βρει αδιάφορους οι ξένοι και ξέρουν ότι δεν αγαπάμε πια την Ελλάδα, γι αυτό τα κάνουν αυτά, για να μας διαμελίσουν. Να φτιάξουν φέουδα μέσα στην Ευρώπη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΜΑΡΙΑ ΓΡΑΙΚΟΥΣΗ8 Ιανουαρίου 2018 - 7:54 μ.μ.

  "Φωνή βοώντος εν τη ερήμω".. Αν οι πολιτικοί μας, ήταν αντάξιοι της πατρίδος της οποίας το τιμόνι ανέλαβαν, δεν θα είχαμε φτάσει έως την κατάντια αυτή που βιώνουμε..
  Και δεν αναφέρομαι στις μειωμένες αποδοχές και την ανεργία, αλλά την πλήρη εξαφάνιση της Παιδείας και του Πολιτισμού..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εδώ γεννάται ένα μεγάλο θέμα. Οι κόκκινες εθνικές γραμμές έχουν ημερομηνία λήξης; Αν είναι έτσι τότε γιατί μπαίνουν εξαρχής;

  Το 91-92 που τέθηκε το θέμα, ήταν αδιανόητο να ονομαστούν τα Σκόπια Μακεδονία, με οποιονδήποτε τρόπο - προσδιορισμό.

  Ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1994 που επανήλθε στην εξουσία έκανε εμπάργκο προς τα Σκόπια γι' αυτό το θέμα. Και καλά έκανε.

  Γιατί τα κάναμε όλα αυτά τόσα χρόνια; Για να τα αναιρέσουμε μετά από 20 χρόνια; Αν είναι έτσι κλάφ' τα Χαράλαμπε. Οι εχθροί της Ελλάδος και όσοι έχουν αλυτρωτικές βλέψεις, ξέρουν να περιμένουν και θα περιμένουν ακόμα και δεκαετίες, για να τρώνε λίγο λίγο απ' τις σάρκες της Ελλάδας και να πάρουν στο τέλος αυτά που θέλουν. Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε!

  Μάλιστα μας δουλεύουν μπροστά στα μάτια μας. Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, σήμερα δήλωσε ότι είναι διατεθειμένοι λέει να σταματήσουν να λένε το αεροδρόμιο των Σκοπίων Μέγας Αλέξανδρος! Χαίρω πολύ! Αν είναι να ονομάσουν με την δική μας συναίνεση ολόκληρο το κράτος τους Μακεδονία, το αεροδρόμιο του πείραξε;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Με τον τρελομπουτάρη τι έγινε; Πάλι θα απαγορέψει το συλλαλητήριο στην πόλη της Θεσσαλονίκης; Αυτός πρέπει να έχει κάποιου είδος βίτσιο να απαγορεύει συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις. Το ίδιο έκανε και το 2011 με τον Μίκη που πήγε να μιλήσει στην πλατεία Αριστοτέλους και τελικά πήγε τριπλάσιος κόσμος!

  Εύγε Μπουτάρη! 2 εκατομμύρια θα κατέβουν στις 21 του μήνα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.