Δήλωση Μίκη Θεοδωράκη για εμπορία πολεμικού υλικού



Η εμπορία πολεμικού υλικού σημαίνει εξαγωγή του Μαύρου Θανάτου. Είναι μια πράξη που μας στιγματίζει ηθικά ως χώρα και ως λαό. Οι οικονομικές συναλλαγές με τη διάθεση όπλων μαζικής καταστροφής καταλήγουν σε εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας και επί πλέον είναι αντίθετες με τον ειρηνικό χαρακτήρα που θα πρέπει να έχει η εξωτερική μας πολιτική. Αποτελούν σήμερα την μελανότερη σελίδα για τις Μεγάλες Δυνάμεις που συντηρούν πολεμικές βιομηχανίες και προσπορίζονται τεράστια οικονομικά οφέλη εξάγοντας πόλεμο. Αυτές οι απεχθείς ενέργειες είναι αντίθετες με τις δικές μας παραδόσεις και γι’ αυτό απαράδεκτες και καταδικαστέες.

Αθήνα, 25.11.2017
Μίκης Θεοδωράκης

Πηγή: http://www.mikistheodorakis.gr/el/writings/statements/?nid=5296

Σχόλια

  1. Πόσο επιτακτική η πρόταση του Μίκη για την Ουδετερότητα της Ελλάδας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 300.000 βλήματα ή 100.000 βλήματα; Στο κράτος της Σαουδικής Αραβίας απευθείας ή σε μεσάζοντα; Τα ερωτήματα στο ελληνικό Κοινοβούλιο δεν αγγίζουν τον πυρήνα του προβλήματος, που αφορά την καθαυτή πώληση όπλων της Ελλάδας στη χώρα του Κόλπου. Τόσο η Ελληνική κυβέρνηση όσο και τα κόμματα που ψήφισαν την πώληση όπλων έχουν ευθύνες.

    Ο Μίκης Θεοδωράκης δήλωσε με αφορμή την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία: «Η εμπορία πολεμικού υλικού σημαίνει εξαγωγή του Μαύρου Θανάτου. Είναι μια πράξη που μας στιγματίζει ηθικά ως χώρα και ως λαό. Οι οικονομικές συναλλαγές με τη διάθεση όπλων μαζικής καταστροφής καταλήγουν σε εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας και επί πλέον είναι αντίθετες με τον ειρηνικό χαρακτήρα που θα πρέπει να έχει η εξωτερική μας πολιτική. Αποτελούν σήμερα την μελανότερη σελίδα για τις Μεγάλες Δυνάμεις που συντηρούν πολεμικές βιομηχανίες και προσπορίζονται τεράστια οικονομικά οφέλη εξάγοντας πόλεμο. Αυτές οι απεχθείς ενέργειες είναι αντίθετες με τις δικές μας παραδόσεις και γι’ αυτό απαράδεκτες και καταδικαστέες.»

    Η αναφορά του Μίκη Θεοδωράκη σε «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», θεωρήθηκε από ορισμένους σαν ένα σχήμα λόγου. Υπάρχει όμως πραγματικά περίπτωση ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Άμυνας να βρεθούν στο μέλλον ενώπιον διεθνών δικαστηρίων για τη συμμετοχή τους σε εγκλήματα πολέμου που πραγματοποιεί η Σαουδική Αραβία; Τι γνώριζαν τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών για τις διασυνδέσεις της Σ.Αραβίας με τη διεθνή τρομοκρατία και τι προβλέπουν οι αποφάσεις του ΟΗΕ και της ΕΕ για τις εξαγωγές όπλων σε αυταρχικά καθεστώτα που απειλούν τη διεθνή ειρήνη; Ο Άρης Χατζηστεφάνου, ερευνά το θέμα στο info-war.
    https://info-war.gr/erevna-bori-na-katigorithoun-tsipras-ke-kammenos-gia-egklimata-polemou/

    Η Διεθνής Αμνηστία, με δελτίο τύπου που δημοσίευσε, εκφράζει σοβαρές ανησυχίες. Θυμίζει ότι η Ελλάδα έχει επικυρώσει τη Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων στις 30 Μαρτίου 2016, η οποία έχει τεθεί σε ισχύ για την χώρα μας στις 30 Μαΐου του ιδίου έτους. Με αυτόν τον τρόπο η χώρα έχει δεσμευτεί ότι δεν θα προχωράει σε πώληση όπλων, όταν υπάρχει πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν για παραβιάσεις της διεθνούς νομοθεσίας.

    Σε ποιες παραβιάσεις αναφέρεται η Διεθνής Αμνηστία;
    Αναφέρεται σαφώς στον στρατιωτικό συνασπισμό, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, που έχει εμπλακεί σε μια βίαιη σύγκρουση στην Υεμένη, από τον Μάρτιο του 2015, και έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες επιθέσεις που παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων αδιάκριτων και δυσανάλογων αεροπορικών επιθέσεων (πάνω από 35 τεκμηριωμένες), οι οποίες έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 504 πολίτες, συμπεριλαμβανομένων 153 παιδιών…


    Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, δεκάδες διεθνείς παρατηρητές έχουν επιβεβαιώσει ότι η Σαουδική Αραβία έχει βομβαρδίσει τουλάχιστον 100 νοσοκομεία, καταυλισμούς προσφύγων, μονάδες παραγωγής και μεταφοράς τροφίμων, κατοικημένες περιοχές, και σχολεία.

    Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την Ελλάδα να επαναξιολογήσει αυτή την πώληση με βάση τη δέσμευσή της στη Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων.

    Ως ανθρωπιστικό πρακτορείο ειδήσεων για την ειρήνη και τη μηβία, καλούμε την Ελληνική πολιτική ηγεσία να σταματήσει να είναι ο καλύτερος πελάτης των Αμερικανών, όπως πρόσφατα δήλωσε ο Πρόεδρος Τραμπ. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει γενικά την πώληση όπλων, γιατί σε αυτό το εμπόριο είναι αστείο να συζητάμε για πιθανές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή για τυχόν παράπλευρες απώλειες ή για αμυντικούς σκοπούς. Οποιαδήποτε δε οικονομικά οφέλη θα είναι πάντα βραχυπρόθεσμα. Η ενεργή στήριξη συνομιλιών και συνθηκών ειρήνης, επίλυσης συγκρούσεων και αφοπλισμού είναι το διαβατήριο για ένα μέλλον ασφάλειας και ευημερίας είτε οι συγκρούσεις αυτές είναι κοντά μας είτε μακριά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ σωστά κύριε Θεοδωράκη!
    Σε ένα κράτος που τα ανθρώπινα δικαίωμα καταπατούνται απο μια βάρβαρη μοναρχία, τι αριστερή κυβέρνηση είναι ;;; Είμαστε ρουφιάνοι και χαφιέδες πουλημένος λαός από την φύση μας ...μας αγοράζουν και μας πουλάνε οποίος θέλει και όποτε θέλει. Ντροπη! Μη σταματήσετε να γραφετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αντρέας Λέκκας, Ουαλία28 Νοεμβρίου 2017 στις 2:16 μ.μ.

    Γίγαντα Μίκη καλά τα λες αλλά δυστυχώς τα οπλικά είναι η πιο κερδοφόρα επιχείριση παγκόσμια! Για αυτό γίνονται όλα να πουλάνε τα όπλα οι φαμπρικες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.