Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017

Ο Μίκης Θεοδωράκης αναγορεύεται σε επίτιμο Διδάκτορα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου ΚύπρουΣυνάντηση με τον διάσημο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, στο σπίτι του, στου Φιλοπάππου είχε ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κώστας Γουλιάμος. Μετέφερε στον συνθέτη την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου για αναγόρευσή του σε επίτιμο Διδάκτορα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Η αναγόρευση γίνεται ως ένδειξη αναγνώρισης του παγκοσμίου εμβέλειας έργου του, των κοινωνικών του παρεμβάσεων και των πολύχρονων αγώνων του για εθνική ενότητα. Ο Πρύτανης ενημέρωσε, επίσης, τον μεγάλο καλλιτέχνη ότι το πανεπιστήμιο του αφιερώνει τον «Πολιτιστικό Μήνα 2017» ο οποίος θα είναι «Μήνας Θεοδωράκη». Με την απόφασή της η Σύγκλητος θέλει να τιμήσει την πλέον εμβληματική φυσιογνωμία στην Ελλάδα και τη μουσική ιδιοφυία που καθόρισε εν πολλοίς, τον σύγχρονο πνευματικό και ηθικό μας πολιτισμό.

Ο Πρύτανης χαρακτήρισε τη συνάντηση ως «ιστορική για το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου» ενώ αναφέρθηκε στον «παγκόσμιο Έλληνα με το δυσθεώρητο εύρος έργων και δράσεων στον μουσικό, πολιτισμικό και εθνικό τομέα». «Το έργο του έχει καταστεί διαχρονικό σημείο αναφοράς» είπε ο Καθηγητής Γουλιάμος. Ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρθηκε τους στενούς του δεσμούς με την Κύπρο. Στο βιογραφικό του, άλλωστε, δηλώνει ότι είναι «Έλληνας, Κρητικός και Κύπριος». Με κάθε ευκαιρία διαβεβαιώνει ότι «σε όλη τη διάρκεια της πολυτάραχης ζωής μου η Κύπρος δεν έφυγε ούτε στιγμή από τη σκέψη του». Συγκινημένος, ο Καθηγητής Κώστας Γουλιάμος δήλωσε μετά τη συνάντησή τους: «Συζητήσαμε πολλά και για πολύ ώρα με τον Μίκη: για πολιτισμό και πολιτική. Και καθώς έφευγα μου έδειξε την Ακρόπολη λέγοντας “αυτή θα μου λείψει”».

Πηγή: http://www.paideia-news.com

1 σχόλιο:

  1. Ένα μπράβο στον πνευματικό κόσμο της Κύπρου μας!!!
    Σύντομα θα καταλάβουμε όλοι μας, ότι όχι ένας ''Μήνας'' χρειάζεται γιά να τιμηθεί στην ολότητα το έργο του Μίκη Θεοδωράκη (ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ - ΑΓΩΝΑΣ - ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΙΔΙΑ),αλλά και ολόκληρος αιώνας φαίνεται λίγος...
    Ας μήν ξεχάσουν τα αδέρφια μας στην Κύπρο την ΘΕΣΗ-ΠΡΟΤΑΣΗ του Μίκη Θεοδωράκη περί ''ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ''
    Μας αφορά ως Έθνος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.