ΠΡΟΔΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και Ανοικτή Επιστολή προς τον κ. Τσίπρα - του Μίκη Θεοδωράκη




Το πολίτευμά μας είναι Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.

Οι Πυλώνες-Θεσμοί, είναι οι εξής:

  • Βουλή (νομοθετική εξουσία)
  • Κυβέρνηση (εκτελεστική εξουσία)
  • Δικαστική εξουσία
  • Πρόεδρος Δημοκρατίας- Ρυθμιστής του Πολιτεύματος.
Το Σύνταγμα είναι η βάση. Από αυτό πηγάζουν τα Δικαιώματα και οι Υποχρεώσεις των Πολιτών.

Ο Πρόεδρος πρέπει να είναι η ασφαλιστική δικλείδα. Να ελέγχει εάν ισχύει η Συνταγματική Αρχή ότι η πλειοψηφία κυβερνά και η μειοψηφία ελέγχει.

Και έχει την υποχρέωση-δικαίωμα, σε περίπτωση που εκείνος θεωρεί ότι παραβιάζεται αυτός ο κανόνας, να διαλύει τη Βουλή και να προκηρύσσει εκλογές.

Όμως, με την αναθεώρηση του Συντάγματος το 1986, ο Ανδρέας Παπανδρέου αφαιρεί αυτό το κύριο και μοναδικό δικαίωμα από τον Πρόεδρο και το δίνει στον εαυτό του (στον Πρωθυπουργό).

Έτσι ο ελεγχόμενος ανακηρύσσεται σε ελέγχοντα. Το γεγονός αυτό παραμορφώνει το Σύνταγμα και από Προεδρευομένη Δημοκρατία την μεταβάλλει σε Παντοδυναμία της Εκτελεστικής Εξουσίας, δηλαδή του Πρωθυπουργού που αναδεικνύεται σε Απόλυτο Άρχοντα, εφ’ όσον ο μόνος που μπορεί να τον ελέγξει είναι ο εαυτός του. Δηλαδή ουσιαστικά έχει δικτατορικά δικαιώματα, γιατί η ουσιαστική Δημοκρατία έχει καταντήσει ένα άδειο πουκάμισο.

Το επιχείρημα, ότι η πλειοψηφία στη Βουλή είναι η βάση της ουσιαστικής δημοκρατικής νομιμότητας είναι σκέτη κοροϊδία! Μιας και αυτή η πλειοψηφία ταυτίζεται με τον πρωθυπουργό! Δηλαδή, είναι όργανο στα χέρια αυτού που μετά την συνταγματική αναθεώρηση του ’86, είναι όπως είπα ο απόλυτος Μονάρχης.

Από εκεί και πέρα, ο Τσίπρας με τις 153 έδρες και το 16% είναι ανεξέλεγκτος να κάνει ότι θέλει, έχοντας στο τσεπάκι την πλειοψηφία των εδρών, αδιαφορώντας αν έχει την Λαϊκή πλειοψηφία. Σχετικά, γράφει στα σημερινά ΝΕΑ, ο αρθρογράφος Ηλίας Κανέλλης (ΑΡΘΡΟ: Το τζάμπα πέθανε, στη στήλη Ενστάσεις)

Στην ίδια εφημερίδα, ο διαπρεπής δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστου αποστομώνει με ατράνταχτα στοιχεία το Γραφείο του πρωθυπουργού, που αναφέρει πως τάχα το ταξίδι στην Κούβα κόστισε μόνο 22,900 ευρώ! (Στο Στίγμα Παρασκευής και Πέμπτης με τίτλους: Επεα πτερόεντα και Κουτσές χελώνες).

Σαν απλός πολίτης, τους συγχαίρω και τους ευχαριστώ και τους δύο γι’ αυτό.

Σε αυτήν την ανοικτή πρόκληση, η Βουλή σιωπά, διότι μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης του ’86, είναι συνένοχη γι’ αυτή την παραμόρφωση της Αρχής της ουσιαστικής Λαϊκής Κυριαρχίας (σ.σ.: βλ. καταγγελίες Μίκη Θεοδωράκη, στο άρθρο Είμαστε θύματα μιας τραγικής φαρσοκωμωδίας / 21.05.2016).

Άλλωστε, όλοι είναι ίδιοι: Εξουσιαστές, Σκληροί, Άπονοι. Ενώ ο λαός σέρνεται πάνω στη λάσπη της λιτότητας, αυτοί αγοράζουν πανάκριβα αεροπλάνα (βλέπε Σαμαράς 2013). Τι να κάνουν; Να τα πουλήσουν και να ταξιδέψουν όπως οι βλάκες ψηφοφόροι τους. Για 300.000 δολλάρια, μια οικογένεια με 1.000 ευρώ το μήνα θα έπρεπε να δουλεύει 300 μήνες, με 300 ευρώ το μήνα, 1000 μήνες… Πόσες ανθρώπινες κατοικίες για τους πρόσφυγες; Πόσα κρεβάτια νοσοκομείων;

Περικυκλωμένοι από εχθρούς. Σε κρίσιμη στιγμή. Απειλές. Κινδύνους. Γιατί το ταξίδι; Για να μιλήσει ένας προσκυνημένος, συμβιβασμένος από το βήμα ενός όρθιου, ασυμβίβαστου!

Ένας αληθινός Εθνικός Μάγκας. Γιατί, είναι μαγκιά να μπορείς να κοροϊδεύεις 10 εκατομμύρια υπηκόους για να κάνεις το κέφι σου. Πας και βρίζεις την Μέρκελ και μόλις ξαναγυρίσεις πίσω, της τηλεφωνείς και επαιτείς βοήθεια από τη Μέρκελ! Να ποια είναι η Μεγάλη, η Παγκόσμια Μαγκιά. Γιατί μπορείς και λες βλάκες τους έξυπνους Έλληνες κατάμουτρα, χωρίς ενδοιασμούς και ντροπές!

Τελειώνοντας, οφείλω να μιλήσω στον Αλέξη Τσίπρα στη γλώσσα που αποπνέουν οι πράξεις του. Δηλαδή στη γλώσσα του «μάγκα», για να με καταλάβουν όσοι φίλοι του απομείνανε, αλλά και όσοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι ορισμένοι -δεν φτάνει ότι μας σπρώχνουν προς την καταστροφή- αλλά μας κοροϊδεύουν κι από πάνω!

Λοιπόν…

Ανοιχτή Επιστολή προς τον κ. Τσίπρα

Σύντροφε Αλέξη, 

Σε παραδέχομαι, γιατί είσαι μάγκας. Ο πιο μεγάλος μάγκας στην Ελλάδα από το 450 π.Χ. έως σήμερα. Γιατί κάνεις ό,τι θέλεις χωρίς να λογαριάσεις κανένα. Παίρνεις το προσωπικό σου αεροπλάνο, το γεμίζεις με φίλους και φίλες και πας στην Κούβα και αφήνεις τον λογαριασμό, 300.000 δολλάρια να τον πληρώσουν τα κορόιδα με τα 300 ευρώ το μήνα στην καλλίτερη περίπτωση. Κάνεις το κέφι σου. Μιλάς στην πλατεία της Επανάστασης όπου μιλούσε και ο Φιντέλ σαν ένας γνήσιος και σκληρός επαναστάτης. Υψώνεις το πελώριο ανάστημά σου ενάντια στον Καπιταλισμό-Ιμπεριαλισμό. Τρως τον αγλέορα (600 ευρώ για ένα γεύμα πληρωμένο από το Υπουργείο των Εξωτερικών, δηλαδή τα τσιράκια σου). Το διασκεδάζεις, το γλεντάς, την ώρα που τα κορόιδα οι Έλληνες κάθονται στις ουρές για σύνταξη, ΔΕΗ, τράπεζες, νοσοκομεία και προ παντός λιτότητα στη λιτότητα. Το παίζεις επαναστάτης κι όταν γυρίσεις, ξαναγίνεσαι αυτό που ήσουν, το παιδί που κάνει τα θελήματα της Μέρκελ, του Ομπάμα και του Γιούνγκερ που κατακεραύνωσες στην Αβάνα και πάλι σε βάρος του έξυπνου ελληνικού λαού, γιατί αυτός αποφάσισε να τον κυβερνούν άτομα χωρίς οπαδούς και φιλότιμο, που το παίζουν κυβέρνηση.

Καλή αντάμωση στα Γουναράδικα.

Μίκης
Δεκέμβρης του 2016

Πηγή: http://www.mikistheodorakis.gr/el/writings/articles/?nid=5224

Σχόλια

  1. Ο μοναδικος ευρωπαιος ηγετης που πηγε στην Αβανα ηταν ο Τσιπρας και αυτο το εκτιμησαν οι ηγετες της λατινικης Αμερικης και εμεις μικροψυχοι ασχολουμαστε με το κοστος του ταξιδιου,στην εξωτερικη πολιτικη μετραει το αποτελεσμα και οχι το χρηματικο κοστος 200 χιλιαδων ευρω ,μπροστα στην διαρκη αιμορραγια εκατομυυριων ευρω απο τον νομο Ρεππα που εδωσε συνταξεις με 3000 ενσημα και σαν χαμηλοσυνταξιουχοι παιρνουν και ΕΚΑΣ και παιρνουν την ιδια συνταξη με εμενα που ειχα 10200 ενσημα.Μίκη σαν μουσουργος εισαι τεραστιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει τότε!Αφού ήταν ο μοναδικός ευρωπαϊκός "ηγέτης" που παρευρέθηκε στην Αβάνα, να δεχτώ κ το Μνημόνιο 3 κ την λιτότητα και την απώλεια της Εθνικής Κυριαρχίας και το έλλειμμα Δημοκρατίας!

      Χαίρε Alexis, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν!

      Διαγραφή
  2. Μονο ο Μεγας Θοδωρακης μας εμεινε τελικα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν λάβουμε υπ' όψιν ότι η χώρα τελεί υπό καθεστώς επίσημης διεθνούς επιτροπείας, ήτοι είναι μάλλον "εδαφος υπό διεθνή προστασίαν", όπως ελεγαν τα παλιότερα χρόνια τα εγχειρίδια Διεθνούς Δικαίυ (τότε η αλήθεια λεγόταν πιο καθαρά),η "κυβέρνηση" εχει λιγώτερες πραγματικες αρμοδιότητες ακόμα και από την καταγέλαστη εκείνη κυβερνηση των "ανδρεικέλων της Σαιγκόν" του 1965. Ο,τι λοιπόν και να πεί ο υπό επιτροπεία πρωθυπουργος, αξίζει προσοχής, όσο αξίζουν και λόγια ενός ανδρείκελου. Κατά τα λοιπά, ας το πάρουμε απόφαση και ας ψάξουμε να δούμε καλύτερα πώς η αμερικανοσιωνιστική αυτοκρατορία επέτυχε ,από το 1968 και μετα,ητοι μετα την εξουδετέρωση του Ντε Γκώλ, με καλα μελετημένες κινήσεις να πλησιάσει,να αφομοιώσει και εν τέλει να εξαγοράσει ολοκληρωτικά την ευρωπαική αριστερά ,και σήμερα να εχει υπό την πλήρη διαθεση της καλά οργανωμένα και χρηματοδοτούμενα "κόμματα" της "αριστεράς" (Μελανσόν,Ποδέμος,Συριζα και Σια) "κινηματα " συμφωνημένης αντιπολίτευσης, επαγγελματιες "αντικαπιταλιστες" και "αντιρατσιστες" που οι θεσεις τους για την επίθεση της αυτοκρατορίας προς εξοντωση των λαων της Μ. Ανατολης ,τον προετοιμαζομενο πολεμο κατά της Ρωσίας και της Κίνας ,και αλλων χωρών , ταυτίζονται απολύτως με τις αντιστοιχες των "δεξαμενών σκέψης" και των "οργανισμων" του Πενταγώνου. Μετα τον "υπαρκτό σοσιαλισμο" ,εχουμε πια και την "υπαρκτή ( αμερικανοσιωνιστικη) αριστερα" ..."Επιλογές" υπάρχουν ...μεταξύ Αννα και Καιάφα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Φωνή βοώντος εν τη ερήμω"..

    Καλή αντάμωση στο ΑΙΓΑΙΟ !...
    Εκεί τελειώνει η αποστολή του Τσίπρα και αρχίζει η δική μας.

    NTINOS MAHS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σου φιλώ το χέρι με σεβασμό...για όλες τις συγκινήσεις που μου έχετε προσφέρει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χαιρετώ τον πιο απροσκύνητο ΕΛΛΗΝΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αποστολια Βασιλείου4 Δεκεμβρίου 2016 στις 5:46 μ.μ.

    Κύριε Θεοδωράκη, σας εκτιμώ επειδή υπήρξατε αγωνιστής της Δημοκρατίας, όμως δεν ξεχνώ πως περάσατε από τους υπουργικούς θώκους και του ΠΑΣΟΚ, που κατηγορείτε για τις παρεμβασεις του στο Σύνταγμα της πατρίδας μας, και της ΝΔ. Ανεξίτηλη παραμένει στη μνήμη μου η εικόνα μελών της οικογένειας Μητσοτάκη, σε μια επίδειξη άκρατης υποκρισίας, να τραγουδάει στο Ολυμπιακό Στάδιο "σώπα όπου νά 'ναι θα σημάνουν οι καμπάνες"!
    Όμως, δεν μπορώ να μη σεβαστώ τη μετέπειτα στάση σας!
    Δεν παραμείνατε βολεμένος, στις δάφνες της φήμης και της δοξας σας και συνεχίζετε να υψώνετε με θάρρος και εφηβική ορμή, ανυστερόβουλα πια, το ανάστημά σας, σε όσους στραγκαλίζουν την Εθνική και ατομική μας αξιοπρέπεια!
    Μακάρι να ακολουθούσαν το παράδειγμά σας και άλλοι άνθρωποι του Πνεύματος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυρία Βασιλείου καλησπέρα,
      Μπορείτε να μας ενημερώσετε πότε έγινε ο Μίκης Θεοδωράκης υπουργός του ΠΑΣΟΚ; Διότι είναι κάτι που εμείς προσωπικά δεν το γνωρίζουμε.

      Επίσης, τι σχέση έχει η υπουργική θητεία του κ.Θεοδωράκη στην ΝΔ το 1990 που ήταν μια διαορετική εποχή με διαφορετικές πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες, με την σημερινή κατάσταση; Πως συγχέονται αυτά τα δύο;


      Διαγραφή
  8. Να μην ξεχνάμε ότι ο ''τζάμπα μάγκας'' Alexis, αφού πρώτα, με την μέθοδο του εισοδισμού του κομματικού του μηχανισμού, πέτυχε καίρια πλήγματα στο μεγαλύτερο και μαζικότερο Κίνημα των τελευταίων δεκαετιών, την Κ.Α.Π. Σπίθα του Μίκη Θεοδωράκη, κατόπιν πρόδωσε το Παλλαϊκό Πατριωτικό Μέτωπο ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α., μην τολμώντας ακόμη και να βγει στην Πλατεία Συντάγματος όταν δεχόταν την δολοφονική επίθεση ο Μίκης Θεοδωράκης, παρά την υπόσχεση που είχε δώσει ότι θα είναι έξω από το κοινοβούλιο, μαζί με τις εκατοντάδες χιλιάδες του λαού που διαμαρτυρόταν.

    Είχε το θράσος τότε, τον Ιούνιο του 2012, να ζητήσει συγγνώμη από τον Μίκη για την επιλογή του και του κόμματος του να μην στηρίξει το Μέτωπο ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α., αναγνωρίζοντας το λάθος του.

    Θράσος διότι ήταν τελείως υποκριτική και ψεύτικη η συγγνώμη του.

    Αυτός ο θρασύδειλος που ξεπούλησε την όποια ιδεολογία είχε,πρόδωσε τους συντρόφους του που πορευόταν όλα αυτά τα χρόνια, μέχρι την εξουσία, τώρα βάζει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του για να ξεπουληθεί ότι άφησαν οι προκάτοχοί του.

    Αυτός ο Μέγας οπορτουνιστής και πολιτικός τυχοδιώκτης κατάφερε να υφαρπάξει την εμπιστοσύνη του Ελληνικού Λαού που είτε τον ψήφισαν απελπισμένοι, είτε τον ανέχτηκαν...

    Αγαπητέ Μίκη αυτός ο έξυπνος λαός θα συνέλθει, θα βρει την δύναμη και σηκωθεί όρθιος και τότε θα βάλει στην θέση τον κάθε τζάμπα μάγκα που του έχει καθίσει στο σβέρκο.

    Ακόμη και αν χρειαστεί να ανταμώσει στα Γουναράδικα.

    Μ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να με συμπαθας αλλα δε θα κανει τιποτα.Οπως δεν εκανε τιποτα για να ριξει τοσες κυβερνησεις που επεσαν ειτε απο συμφεροντα ειτε απο υποδειξεις τριτων χωρων!!απο το 1974 και μετα καμμια κυβερνηση δεν επεσε απο το λαο γιατι βαριεται και τα εχει αφησει ολα στη τυχη του!!Ουτε μνημονια καταφερε να σταματησει ουτε τιποτα!!οτι γουσταρουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ (Γερμανια) γινεται!!

      Διαγραφή
    2. Τι εννοείς δεν Θα κάνει τίποτα; Ο λαός είμαστε εσύ, εγώ, οι φίλοι μας, οι οικογένειες μας. Δεν είναι κάποιοι άλλοι!!!!

      Εγώ ανήκω σε αυτούς που αισιοδοξούν και αγωνίζονται προς την κατεύθυνση του να γίνει κάτι.
      Όχι κάτι γενικό και απροσδιόριστο αλλά ένα Παλλαικό Πατριωτικό Μέτωπο που θα απαλλάξει τον τόπο αυτό από τα δεσμά του...

      Εσύ;

      Διαγραφή
  9. Σε ευχαριστούμε Μίκη της καρδιάς μας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. κ.Θεοδωρακη με ολο σεβασμο προς την αποψη σας,θα συμφωνησω αρχικα αλλα θα επισημανω οτι "μαγκα" τον εκαναν τον Τσιπρα η πλειοψηφια των Ελληνων που συμμετειχαν σε 2 (ΔΥΟ οχι μονο μια) βουλευτικες εκλογες (οχι φυσικα η πλειοψηφια του λαου).
    Μονοι τους εβγαλαν τα ματακια ολων των Ελληνων και φυσικα δεν εχουν τη δυναμη και την δυνατοτητα να τον βγαλουν μεχρι τις επομενες εκλογες!!
    Ας προσεχαν τοσο κοροϊδα που ειναι εκαναν τον Τσιπρα "μαγκα" να κοροϊδευει ολους τους Ελληνες με δημοψιφησματα και αλλα τεχνασματα που χρησιμοποιησε για να πεταξει εξω Κωνσταντοπουλου και Λαφαζανη !!
    Ολο το φταιξιμο λοιπον στους Ελληνες που βγαλαμε και Παπανδρεου,Μητσοτακη,Σημιτη,Καραμανλη και ξαναβγαλαμε Παπανδρεου και θα ξαναβγαλουμε Μητσοτακη τοσο .... που ειμαστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομίζω ότι καταφέρνουμε κάτι ρίχνοντας τα ανάθεμα στους εαυτούς μας, στους πατεράδες μας, στους παππούδες μας για τις έως τώρα επιλογές τους, οι οποίες ήταν πράγματι αυτές που ανέφερες, μέσα σε ένα κατευθυνόμενο κλίμα από τα ΜΜΕ όμως και την ελίτ.

      Ή τουλάχιστον μετά τους ανθεματισμούς οφείλουμε να προχωρήσουμε.
      Ο Μίκης Θεοδωράκης τον Δεκέμβριο του 2010 έδειξε τον δρόμο, όμως οι περισσότεροι κοιτούσαν το δάχτυλο.
      Το 2012 το ίδιο με αυτοθυσία.

      Δεν είδα καμία άλλη διέξοδο από το τούνελ του θανάτου που μας οδηγούν.

      Ας κοιτάξουμε έστω και τώρα την πορεία προς τα εμπρός και όχι το δάχτυλο του.

      Διαγραφή
  11. Μην κανουμε το λαθος να νομιζουμε οτι φταιει μονο ο Αλεξης....αυτος ειναι ο βασικος υπαιτιος ...ομως μην ξεχναμε...."Άλλωστε, όλοι είναι ίδιοι: Εξουσιαστές, Σκληροί, Άπονοι.Μ.Θ"
    Απο τον Προεδρο της Δημοκρατιας μεχρι τον τελευταιο βουλευτη της Βουλης των μνημονιων.
    Ολοι τους εκφραστες του ιδιου συστηματος εξουσιας που καταδυναστευει τον Ελληνικο Λαο!!
    Ας φαινεται σημερα οτι ο λαος"κοιμαται"....συντομα θα τους απαντησει...οχι κοινοβουλευτικα...ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ!!!
    ΕΥΡΗΜΑΤΙΚΗ ΛΟΙΠΟΝ Η ΑΤΑΚΑ.."ΑΛΕΞΗ ΣΕ ΦΤΥΝΟΥΜΕ,ΔΕΝ ΒΡΕΧΕΙ"
    ΣΤΕΛΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητέ Μίκη,
    Ίσως η πιό σκληρή επιστολή απέναντι σε πολιτικό πρόσωπο.
    Το ερώτημα όμως είναι :
    Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πολιτικός;
    Ή είναι ένα κομματικό φερέφωνο μίας ολιγαρχίας, που είναι εγκλωβισμένη από την εποχή του Μάαστριχτ στα δίχτυα των τραπεζών;
    Και δυστυχώς, είναι το δεύτερο. Η πολιτική ασκείται από τους πολίτες. Οι όροι όμως έχουν αντιστραφεί. Ορθώς αναφέρεις την γκεσταποποίηση των πρωθυπουργών, μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος. Μία μνημονιακή Βουλή, χωρίς βούληση.
    Και ο Αλέξης Τσίπρας να μπερδεύει την Κούβα με τον κουβά...
    Πήγε στην Κούβα, γιατί νόμιζε πως εκεί έχει ρίζες ο γερμανικός κουβάς της Μερκελ, του Ομπάμα και όλων των παγκοσμιοποιητων. Έστησε το δικό του θέατρο, παίζοντάς το επαναστάτης, γιατί μόνο από παιχνίδια επανάστασης ξέρει. Σαν τα μικρά παιδιά, που βλέπουν πόλεμο στην τηλεόραση και μετά βγαίνουν στους δρόμους, για να το παίξουν Ράμπο, μέχρι να ακουστεί η φωνή της μαμάς, "Αλέξη, έλα μέσα να φας".. Εκεί ο Ράμπο τελειώνει και με σκυμμένο το κεφάλι απαντάει "Ναι, μαμά".
    Το άσχημο είναι ότι τα κομματικά παιχνίδια του μικρού Αλέξη τα πληρώνει ο Ελληνικός λαός και όχι η μαμά του...
    Αγαπητέ Μίκη, για μία ακόμη φορά σε ευχαριστούμε που μας μεγαλώνεις ως Λαό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μίκη, θεωρώ την επιστολή σου ως συνέχεια της επιστολής Τσαουσέσκου.
    Μία Βουλή και γενικότερα οι θεσμοί της χώρας, στα χέρια των ξένων. Φερέφωνα μιάς αποικιοκρατίας, που αν ο λαός δεν υψώσει ανάστημα, δεν θα έχει τέλος.
    Η δημοκρατική φαρσο-κωμωδία έχει πολλές πράξεις. Ξεκίνησε με την πράξη του πρώτου μνημονίου και τώρα μπαίνουμε στην φάση του τέταρτου. Δεν έχει σημασία ποιός θα είναι ο επόμενος μνημονιακός πρωθυπουργός. Το ξαναγράφω για άλλη μία φορά, τον λόγο πρέπει να τον έχει ο Λαός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Θέλουμε να σημειώσουμε ότι με αφορμή το κείμενο Θεοδωράκη σε πάρα πολύ sites, blogs και μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάποιοι σχολιαστές αντί να σχολιάζουν το άρθρο αυτό καθεαυτό και να διαφωνούν ή να συμφωνούν με το άρθρο επί την βάση κάποιων επιχειρημάτων, υβρίζουν τον Μίκη Θεοδωράκη για την υπουργική θητεία του το 1990 με την ΝΔ.

    Θέλουμε να τονίσουμε ότι αυτό δείχνει την ένδεια των επιχειρημάτων αυτών που στρέφονται ενάντια στον Μίκη Θεοδωράκη και ενάντια στο άρθρο του. Διότι δεν στρέφονται ενάντια στο άρθρο του ουσιαστικά, αλλά θυμούνται παλιές ιστορίες μιας διαφορετικής εποχής με εντελώς διαφορετικές πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες για να σπιλώσουν το πρόσωπο του Μίκη Θεοδωράκη.

    Ο Μίκης Θεοδωράκης όμως είναι υπερήφανος για τις επιλογές του και μπορεί να τις εξηγήσει - δικαιολογήσει πολιτικά. Οι υβριστές του μπορούν να εξηγήσουν τις δικές τους;

    Ας σταματήσει πια η καραμέλα με την υπουργική θητεία του Μίκη Θεοδωράκη το 1990 και ας ασχοληθούν με το κείμενο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. "Ο Τσίπρας θα περάσει στην ιστορία ΟΧΙ μόνο ως το θλιβερό δωσίλογο ανδρείκελο του 4ου Ράιχ, αλλά και ως ο πλέον αισχρός και έμπορας και καπηλευτής της Ιστορίας και των συμβόλων της Αριστεράς" ξεπουλώντας τη Πατρίδα.

    Ραντεβού στα Γουναράδικα λοιπόν η καλύτερα "Ραντεβού στο Αιγαίο", όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε ο φίλος NTINOS MAHS !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αναστασία Βούλγαρη5 Δεκεμβρίου 2016 στις 9:05 μ.μ.

    Σχόλιο για την ανοιχτή επιστολή τού Μίκη Θεοδωράκη στον Τσίπρα.

    «Άλλωστε όλοι ίδιοι είναι. Εξουσιαστές. Σκληροί. Άπονοι» γράφει ο Μίκης. Είμαστε «περικυκλωμένοι από εχθρούς. Σε κρίσιμη στιγμή. Απειλές. Κινδύνους».
    Ο «Απόλυτος Άρχοντας» κυβερνά μόνο με το 16%, και γλεντά με τα χρήματα από τις κομμένες συντάξεις, τους κομμένους μισθούς, «ενώ ο λαός σέρνεται πάνω στη λάσπη της λιτότητας».
    Ο πρωθυπουργός της μειοψηφίας μας κοροϊδεύει και μας περιγελά. Υποκλίνεται στην κυρία Μέρκελ και στους Αμερικάνους κι ύστερα πηγαίνει στους «ελεύθερους πολιορκημένους» της Οικουμένης, τους Κουβανούς, να παραστήσει τον επαναστάτη. Και δεν ντρέπεται, που πήγε να πει ψέμματα σ’ έναν λαό που πενθεί.
    Η Βουλή τηρεί τη σιωπή της συνενοχής.
    Τα αστικά κόμματα στριμώχνονται στην ουρά κι αδημονούν πότε, επιτέλους, θα έρθει η σειρά τους να κυβερνήσουν, για να απομυζήσουν ό,τι έχει απομείνει από το ρημαγμένο σώμα της κοινωνίας.
    Η πατρίδα ξεπουλιέται, απειλείται, κινδυνεύει. Η κοινωνία σπαράζει. Η δημοκρατία παραβιάζεται από μια κλίκα που παριστάνει ότι κυβερνά. Χωρίς ήθος, χωρίς ντροπή, χωρίς φιλότιμο.
    Κατά τη γνώμη μου, αυτά είναι η ουσία της επιστολής τού Μίκη.

    Αναστασία Βούλγαρη
    5/12/2016

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αγαπητέ Μίκη ΜΑΣ,
    θεωρώ αδιανόητο ,να μην σταθώ δίπλα σου, έναν εκατοντάχρονο-υπερέφηβο ,αιώνιο υποστηρικτή μας,που πάντοτε ανιδιοτελώς ( άργησα είναι η αλήθεια να το καταλάβω ,και ας με συγχωρέσεις για αυτό ) έμπαινες με όλες σου τις αρετές μπροστά ,για να μας στηρίξεις .. ,να μας διασώσεις ,από τα κακά χαρακτηριστικά της φυλής μας .
    Άργησα να καταλάβω επίσης,πως όταν πρέπει να αγωνιστείς για το \" δίκαιο και το σωστό \" δεν πρέπει να σταματάς σε τίποτα ! Όχι σαν κάτι παιδάκια κομματικών σωλήνων , Τσίπρες δηλαδή , ή άλλων \"δημοκρατικών δυνάμεων\" για να μην παρεξηγηθώ .
    Θεωρώ ντροπή ,να εκτήθεσαι διαρκώς, σε όποιον κίνδυνο, μόνος σου ,για εμάς ,και εμείς ξαπλωτοί από τον καναπέ μας να σε θαυμάζουμε ..
    Μόνον ΕΣΥ μπορείς να μας ξεσηκώσεις πια,μόνον ΕΣΥ μπορείς σαν τελευταίος μεγάλος ΈΛΛΗΝ,να μας οδηγήσεις στην συνεχή, επίμονη,αταλάντευτη,ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ σε ότι μας έχει υποδουλώσει,κυρίως τον ίδιο μας τον εαυτό..
    Σε παρακαλώ να ζείς ! Να ζεις για να σεβόμαστε τους εαυτούς μας ,την πατρίδα,και την ιστορία μας !Να ζείς για να μας δείνεις κουράγιο, ( τι ντροπή ! αλήθεια ,εσύ στα ύστερα ,να στηρίζεις εμάς ,αντί εμείς εσένα ..) να αντέξουμε και να επιβάλουμε την δικαιοσύνη .
    Μην σε κουράζω άλλο.. Εαν το διαβάσεις ..ή όχι..δεν έχει σημασία , Σε αγαπώ πολύ ,
    Π.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αγαπητέ Μίκη,

    Διαβάζοντας την Ανοιχτή Επιστολή προς τον κ. Τσίπρα, αισθάνθηκα τη μεγαλύτερη δικαίωση που θα μπορούσα να περιμένω από τότε που κυκλοφόρησε το βιβλίο μου \"Η εγκυκλοπαίδεια του μάγκα\". Κυρίως επειδή κανείς από τους δημοσιολογούντες, πολιτικούς, στοχαστές, καλλιτέχνες ή δημοσιογράφους, δεν επιλέγει τον χαρακτηρισμό τού μάγκα όταν θέλει να κατακεραυνώσει ενέργειες, στάσεις ή νοοτροπίες κρατούντων και μη.

    Στο βιβλίο γίνεται λόγος σχετικά: \"Η μαζική υιοθέτηση της μαγκιάς αναγορεύει την ίδια σε στοιχείο ταυτότητας, ισότιμο οιονεί με την εθνικότητα και το θρήσκευμα. Η σύγχρονη επανοικειοποίησή της, ως εθνικό πλέον σημείο αυτο-αναφοράς, τυγχάνει ειδικής ασυλίας. Το είδος είναι προστατευόμενο. Η επίκληση της μαγκιάς αθωώνει κάθε ενέργεια, αν δεν την αναγορεύει σε άξια λόγου, με τον ίδιο τρόπο που προστατεύει από κάθε έλεγχο το μαγικό επίθετο λαϊκός. Ο μάγκας είναι ένα είδος τοτέμ της σύγχρονης κοινωνίας. Δεν τον εγγίζει κανείς. Οι αρνητικές συνδηλώσεις με τις οποίες είναι συνδεδεμένο το όνομά του αποδίδονται όλες στον τζάμπα μάγκα. Και όταν η συζήτηση αφορά τον ίδιο, γίνεται λόγος μόνο για την αγιογραφία του. Οι περιβόητοι κώδικές του βρίσκονται μόνο στο φαντασιακό όλων όσοι εξασφαλίζουν έναν ορισμό που ευνοεί την ασημαντότητα να περνάει δι’ απάτης σαν αξία. Οι παρ’ αξίαν ευτυχούντες ορίζουν τον εαυτό τους εξασφαλίζοντας αλεξικέραυνο: τη μαγκιά\".

    Μόνο ευτυχής μπορεί να αισθάνεται κανείς με ένα τέτοιο ανέλπιστο δώρο, πόσο μάλιστα όταν προέρχεται από εσάς.

    Σας χαιρετώ εγκάρδια,

    Ν.Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Την ώρα τούτη που σου γράφω ελπίζω να φτάσει σε εσένα τον ίδιο το γράμμα αυτό που θα προσπαθήσω να είναι πολύ μαζεμένο.
    Σου γράφω μέσα από ένα μπουφάν που φοράω μέσα στο γραφείο-σπίτι μου Μίκη.
    Πάρα πολλοί ξαναζούμε άλλου τύπου αποσπάσματα.
    Θα μου πεις ίσως : άλλο όταν βρισκόμουν στο Μακρονήσι, άλλο στη Ζάτουνα /ες άλλο τώρα.
    Συμφωνώ αλλά τώρα πια δεν υπάρχουν στρατόπεδα, τώρα πια στρατόπεδο συγκεντρώσεως έχει γίνει η πλειονοψηφία της κοινωνίας καταδικασμένη στην
    π ε ί ν α, το κ ρ ύ ο, την παντελή έ λ λ ε ι ψ η ‘’’’ ι α τ ρ ο φ α ρ μ α κ ε υ τ ι κ ή ς περίθαλψης κ.λ.π πολύ δυσάρεστα έως ανυπόφορα για κάθε ζώσα ύπαρξη που στερείτε τα πλέον στοιχειώδη.

    Να είσαι καλά με τα παιδιά και τα εγγόνεια σου και πάντα γερός με το καθαρό σου μυαλό.
    Α.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  20. Ο Μίκης Θεοδωράκης, την επιστολή του αυτή δεν την έγραψε για να τη διαβάσει ο (χωρίς ίχνος τσίπας) Τσίπρας που, διαβάζοντάς την το μόνο που θα νοιώσει, είναι ένα μικρό, ανεπαίσθητο τσίμπημα κάπου, πολύ βαθιά στα υπολείμματα τής συνείδησής του και αμέσως μετά , με ένα πλάγιο χαμόγελο υποτίμησης που θα διαγραφεί στα χείλη του, θα σκεφτεί (ίσως το πεί και ψυθιριστά για να το ακούσουν και τα αυτιά του) “άσε μας ρε Μίκη με τους μεγαλοϊδεατισμούς σου” ....... και θα πετάξει το σημείωμα στο καλάθι των αχρήστων, κάτω από το γραφείο του.

    Ο Μίκης Θεοδωράκης, την επιστολή του αυτή, την έγραψε για να δείξει ξεκάθαρα στον καθ' ένα Έλληνα και Ελληνίδα, από ποιους πρέπει να απαλλαγεί, αν θέλει να ζήσει ανθρώπινα. Και αυτούς, τους δείχνει στην τελευταία φράση της “ανοιχτής επιστολής” του: “ ........άτομα χωρίς οπαδούς και φιλότιμο, που το παίζουν κυβέρνηση”.

    Ο Αλέξης Τσίπρας, λοιπόν, στο σημείωμα αυτό του Μίκη, δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο φυσικό πρόσωπο που φέρει αυτό το ονοματεπώνυμο. Είναι το ίδιο πολιτικό πρόσωπο που ακούει στο όνομα Κυριάκος Μητσοτάκης, Σταύρος Θεοδωράκης, Βασίλης Λεβέντης, Φώφη Γενηματά, Νίκος Μιχαλολιάκος, Δημήτρης Κουτσούμπας, Πάνος Καμμένος και όλο το σινάφι όλων αυτών.
    Είναι όλος αυτός ο εγκληματικός συρφετός που παριστάνει πως αποτελεί το πολιτικό σύστημα που κυβερνά τη Χώρα, ενώ γνωρίζει πολύ καλά (και το κρύβει ακόμη καλύτερα) πως το μόνο που κάνει, είναι να καλύπτει την κατοχή της Χώρας από εξωχώριες δυνάμεις αντιθέτων συμφερόντων προς τα δικά της και να εκτελεί τις εντολές της.

    Και βέβαια, ο Μίκης το γνωρίζει πρώτος και καλύτερα απ' όλους μας, πως η απαλλαγή της Ελληνικής κοινωνίας από αυτή την εγκληματική και προδοτική συμμορία, δεν μπορεί να γίνει, ούτε δι' αλληλογραφίας , ούτε “από του καναπέως”.
    Απαιτείται (όπως επανειλημμένως το έχει επισημάνει ο Μίκης) η συγκρότηση ενός ισχυρού Δημοκρατικού/Πατριωτικού μετώπου, που θα συσπειρώσεις όλες τις υγιείς αυτές κοινωνικές δυνάμεις.
    Πολλοί από εμάς (με μπροστάρη τον Μίκη) το επιχειρήσαμε (με το ΚΑΠ-ΣΠΙΘΑ) αλλά (για διάφορους λόγους που δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε) δεν τελεσφόρησε.
    Δεν παραιτούμαστε. Απλά, θα πρέπει να φροντίσουμε, ώστε η επόμενη φορά που θα σημάνει “έφοδος” (που δεν είναι απαραίτητο να είναι κάτω από το λάβαρο του ΚΑΠ-ΣΠΙΘΑ) για την επικράτηση των ίδιων προταγμάτων ( ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ) να είναι νικηφόρα.
    Και θα είναι, αν αποφύγουμε τις κακοτοπιές της πρώτης απόπειρας και εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις της Νίκης στις ενδιάμεσες (πριν τον τελικό στόχο) μάχες.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μία ανδρίκια τοποθέτηση όπως αξίζει σε Έναν Έλληνα! Είναι η τοποθέτηση που κάθε αξιοπρεπής πολίτης θα ήθελε να κάνει!

    Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια Μίκη μου αγαπημένε, τους πάτησε το τραίνο μαζί και όλα τα θύματα που γέννησε αυτή η χώρα και συνεχίζει να γεννάει.. Όσοι επιβιώσουν Ας παλέψουν για την τιμή και την υπόληψή τους!
    Ο λαός ας σηκώσει ανάστημα και να στείλει το κάθε ψέμμα που πίστεψε εκεί που του αξίζει.. Στον καιάδα!
    Κύριε Τσίπρα η Ελλάδα δεν σου ανήκει!
    Σας ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ6 Δεκεμβρίου 2016 στις 11:52 π.μ.

    Την στιγμή που στα ΜΜΕ κυκλοφορούν άπειρα παρεμφερή άρθρα (αντιπολιτευτικά και μη!) και στα πηγαδάκια της Κοινωνίας λέγονται τα ίδια και χειρότερα για την ελληνική κυβέρνηση ξεκάθαρης μειοψηφίας, η Ανοικτή Επιστολή του Μίκη προς τον "μάγκα" πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, έγινε viral (διαδόθηκε δηλαδή σε κάθε διαδικτυακή γωνιά της χώρας) σε λιγότερο από 24 ώρες μετά την δημοσιοποίησή της!
    Γιατί;

    Η απάντηση είναι ξεκάθαρη:

    Διότι ο Λαός είναι ακέφαλος και διψά να εκφραστεί η αγανάκτηση και η αποστροφή του για αυτο το πολιτικό υπόδουλο Σύστημα στο καθεστώς των Μνημονίων, από κάποια ελληνική προσωπικότητα που μπορεί να τον εκφράσει. Μία προσωπικότητα που συνδυάζει συνέπεια Λόγου και Πράξης και είναι παράλληλα Σύμβολο Αντίστασης.

    Αυτό ακριβώς που είναι δηλαδή ο Μίκης Θεοδωράκης. Ο οποίος βάζει το κεφάλι του για ακόμη μία φορά στο στόμα ενός εξουσιαστή λύκου.
    Γιατί;
    Για φήμη; Για δόξα; Για χρήμα; Για ...βουλευτική καρέκλα;
    Απλή κι αυτή η απάντηση:
    Για αυτό που έκανε πάντα. Για Λαό και Πατρίδα!

    Εγώ προσωπικά, θέλω να δω πόσες φορές θα πούμε πάλι "τα έλεγε ο Μίκης" και πόσες άλλες "Μίκη βγες μπροστά", μέχρι να αποφασίσουμε εμείς να βρεθούμε πλάι στον Μίκη και όταν τα λέει και όταν τα κάνει.

    Χρ. Σωτ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Όταν ο Μίκης Θεοδωράκης εκφράζεται έτσι κάτι πολύ σοβαρό συμβαίνει στην χώρα! Κάτι πάει πάρα πολύ λάθος! Και κάποιος πάρα πολύ σοβαρός κίνδυνος διαφαίνεται στον ορίζοντα!

    Για άλλη μια φορά ο Θεοδωράκης δείχνει με το δάκτυλό του τον κίνδυνο! Και τον φωνάζει με όλη την δύναμη της καρδιάς του για να αφυπνίσει τους συμπατριώτες του! Ο λαός όμως κοιτάζει το δάχτυλο αντί να κοιτάξει την κατεύθυνση που αυτό δείχνει! Αυτό έγινε το 67' όταν ο Θεοδωράκης προειδοποιούσε τους πάντες ότι επέρχεται πραξικόπημα και επεδίωξαν να τον βγάλουν τρελό και γραφικό (ιδίως η αριστερά, η οποία μετά πιάστηκε πρώτη με την πυτζάμες). Αυτό έγινε το 74' και τώρα όλοι λένε ότι η λύση Καραμανλή ήταν η μοναδική ρεαλιστική λύση! Αυτό έγινε την δεκαετία του 80' αυτό έγινε το 89', αυτό έγινε στην περίπτωση Οτσαλάν, αυτό έγινε το 99' στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας, αυτό συμβαίνει πάντα όταν μιλά ο Μίκης! Και μετά από 20-25 χρόνια ο λαός έρχεται και λέει "ο Μίκης είχε δίκιο". Εν το μεταξύ την ώρα που ο Θεοδωράκης έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου ο λαός δεν αντιλαμβανόταν τον κίνδυνο και θύμωνε προς τον Θεοδωράκη! Αυτή είναι η μοίρα των μεγάλων! Αυτή είναι η μοίρα εκείνων που έχουν διορατικότητα έναντι όλων αυτών που δεν βλέπουν πέρα απ' την μύτη τους! Θαρρώ πως αυτό το χάρισμα του Μίκη Θεοδωράκη είναι ταυτόχρονα για τον ίδιον το μεγαλύτερό του βάσανο και κατάρα! Αναρωτιέμαι πόσο"θηρίο στον κλουβί" πρέπει να αισθάνεται αυτός ο άνθρωπος όταν διαβλέπει το αυτονόητο 30 χρόνια πριν συμβεί. Άραγε πως είναι για τον ίδιον τα (πολλά) χρόνια που αναμένει έως την δικαίωση;

    Κάπως έτσι είναι και η σημερινή εποχή για εκείνον! Είμαι σίγουρος ότι αυτή την στιγμή ο Μίκης Θεοδωράκης αισθάνεται όπως αισθανόταν όταν έγραφε τον ΔΙΟΝΥΣΟ, το σπουδαιότερο ίσως έργο του. Και ίσως ακόμα χειρότερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΜΙΚΗ να ζεις να μας οδηγεις με την ΣΟΦΙΑ ΣΟΥ σ ευχαριστουμε που υπαρχεις ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.