Τρίτη, 29 Μαρτίου 2016

Φαραντούρη, Ιωαννίδης, Μάλαμας & Χαρούλης στην παρουσίαση του δίσκου "Φύλαξα τ' όνειρό"Διαβάστε επίσης:

Πρόκειται για ένα διπλό cd, με τίτλο «Φύλαξα τ’ όνειρο», με γνωστά ή και λιγότερο γνωστά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Οι συντελεστές πραγματοποιήσαν συνέντευξη τύπου, το μεσημέρι της Δευτέρας 28 Μαρτίου 2016, στο Studio Sierra, κατά την οποία παρουσιάστηκαν και τέσσερα από τα τραγούδια του δίσκου.

Στο πάνελ βρέθηκαν η Μαργαρίτα Μάτσα, εκ μέρους της Minos EMI και φυσικά οι Μαρία Φαραντούρη, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Σωκράτης Μάλαμας & Γιάννης Χαρούλης.

Η ιδέα για αυτή τη σύμπραξη τριών καλλιτεχνών, του Αλκίνοου Ιωαννίδη, του Σωκράτη Μάλαμα και του Γιάννη Χαρούλη, ήταν της Μαρίας Φαραντούρη, με την αφορμή της συμπλήρωσης 90 χρόνων δημιουργικής ζωής του Μίκη Θεοδωράκη, όπως ανέφερε η Μαργαρίτα Μάτσα, προσθέτοντας:  

«Για το Μίκη Θεοδωράκη δε νομίζω ότι μπορώ να πω κάτι παραπάνω, καθώς ο ίδιος είναι η ιστορία της Ελλάδας και η μουσική του είναι συνυφασμένη με όλους τους αγώνες αυτού του τόπου. Το ίδιο και τα λόγια των στιχουργών τους οποίους μελοποίησε. Θα ήθελα να σταθώ στη Μαρία Φαραντούρη, η οποία εκτός από πρέσβειρα του Μίκη Θεοδωράκη σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης, έχει ένα ακατάσβεστο πάθος για το έργο του, αλλά και τον ίδιο το δημιουργό. Πέρα από το ταλέντο που όλοι γνωρίζουμε, η Μαρία Φαραντούρη ξεδιπλώνει κι ένα ακόμα χάρισμά της, αυτό της μουσικής παραγωγού. Μιας παραγωγού με γνώση, δημιουργικότητα και φαντασία. Άφησε τους τρεις τραγουδοποιούς να επιλέξουν μόνοι τους ποια τραγούδια θέλουν να «ξανακοιτάξουν» με τη δική τους ματιά και τα δικά τους μουσικά ερεθίσματα, έχοντας την απόλυτη συγκατάθεση του Μίκη Θεοδωράκη».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Μαρία Φαραντούρη. «Από την αρχή αγάπησα αυτή τη δουλειά που παρουσιάζουμε σήμερα, όπως την αγάπησε και ο Μίκης όταν την άκουσε κι ελπίζω να την αγαπήσει και το κοινό. Ήταν δική μου ιδέα και πρωτοβουλία να καλέσω τους τρεις καλλιτέχνες να τραγουδήσουν στα 90 χρόνια του Μίκη, ως ένα δώρο προς αυτόν», είπε μεταξύ άλλων.

Με τη σειρά τους, για τη συμμετοχή τους μίλησαν ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Σωκράτης Μάλαμας & ο Γιάννης Χαρούλης, ενώ ακολούθησε ακρόαση τεσσάρων κομματιών του δίσκου.

Σημειώνουμε πως η Μαρία Φαραντούρη κλείνει το άλμπουμ τραγουδώντας η ίδια τρία τραγούδια, συμπράττει με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη στο «Ματωμένο φεγγάρι», ενώ στο «Διότι δεν συνεμορφώθην» συμμετέχει στο τραγούδι και στο μπουζούκι ο Μανώλης Πάππος.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν, εκτός από δημοσιογράφους, οι στιχουργοί των τραγουδιών του δίσκου, Μάνος Ελευθερίου, Κώστας Τριπολίτης, Κώστας Καρτελιάς & Διονύσης Καρατζάς.

Στην επιλογή των τραγουδιών, αλλά και στις ενορχηστρώσεις, καθένας τους, έχοντας την απόλυτη συγκατάθεση του Μίκη Θεοδωράκη λειτούργησε με απόλυτη ελευθερία, αγαθό άλλωστε για το οποίο αγωνίστηκε ο συνθέτης σε όλα τα επίπεδα όλη του τη ζωή και παράλληλα με σεβασμό και απέραντη αγάπη στο έργο του.

Τα σημειώματα των καλλιτεχνών στο cd:

«Η δημιουργία αυτού του CD ξεκίνησε από την ιδέα της συνύπαρξης τριών πολύ σημαντικών ερμηνευτών, διαφορετικών γενεών και διαφορετικού ύφους, με τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.


Ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο Γιάννης Χαρούλης ανταποκρίθηκαν με χαρά και προθυμία στην πρόσκληση που τους έκανα να τραγουδήσουν τραγούδια του Μίκη, δικής τους επιλογής. Τους ευχαριστώ ιδιαίτερα, γι’ αυτό. Με την ξεχωριστή προσωπικότητα τους ο καθένας και τον ιδιαίτερο τρόπο ερμηνείας και δημιουργικής προσέγγισης, δίνουν μια άλλη διάσταση αποδεικνύοντας στην πράξη ότι τα τραγούδια του Μίκη μπορούν να συναντιούνται πάντα με το μέλλον τους. Το CD αυτό αφιερώνεται στη συμπλήρωση 90 χρόνων δημιουργικής ζωής του Μίκη Θεοδωράκη».

Μαρία Φαραντούρη


«Κάποτε, σε μια συναυλία, καθόμουν δίπλα στον Μίκη Θεοδωράκη ενώ κάποιος συνάδελφος τραγουδούσε στη σκηνή. Κάποια στιγμή έσκυψε στο αυτί μου και είπε «Ωραίο τραγούδι αυτό, ποιανού είναι;». Ήταν δικό του...


Ο αριθμός των τραγουδιών του είναι τεράστιος! Εδώ, διάλεξα έξι από τα λιγότερο γνωστά. Είναι διαφορετικά μεταξύ τους, γραμμένα σε άλλες εποχές και κάτω από άλλες συνθήκες. Η ομορφιά τους μου φάνηκε αρκετή και δεν ένιωσα την ανάγκη να τα «εκμοντερνίσω». Μόνο να δώσω την ευκαιρία στη δική μου έκφραση να ενταχθεί σε αυτά. Κρατώντας το κορμί τους αυτούσιο, τα άφησα να διαλέξουν τα ρούχα τους: άλλοτε τη μοναξιά της φωνής, μια κιθάρα ή ένα πιάνο, κι άλλοτε μεγαλύτερα σύνολα. Το κάθε τραγούδι είναι αυτόνομο. Ως σύνολο όμως, ελπίζω πως δίνουν ένα μικρό δείγμα του εύρους του δημιουργού τους, που μέσα στην τρικυμία του αιώνα και της ζωής του, φύλαξε τ’ όνειρο.Το αποτέλεσμα της ηχογράφησης και της μίξης καθορίστηκε από την γνώση και την ευγενική επιμονή του ηχολήπτη Γιώργου Καρυώτη. Τον ευχαριστώ από καρδιάς. Ευχαριστώ επίσης τον Χρίστο Όθωνος, καθώς και τους φίλους μουσικούς που έπαιξαν. Και βέβαια, την Μαρία Φαραντούρη για την πρόσκληση, την εμπιστοσύνη και την στήριξη».

Αλκίνοος Ιωαννίδης

«Από τη Μουσική Δεξαμενή του Μίκη Θεοδωράκη, ανασύραμε αυτά τα τραγούδια, με τον ίδιο τρόπο που μας φανερώνει η μνήμη ανέλπιστα και αναίτια πρόσωπα και γεγονότα… σχεδόν τυχαία.


Σύντροφος, δάσκαλος, πατέρας και φίλος, έχει το σθένος να προσφέρει σε όλους και με παράδοξο τρόπο στον καθένα ξεχωριστά, την ακατάβλητη επιθυμία του για μια ελευθερία που έχουμε λησμονήσει και μια Δικαιοσύνη που δεν φανερώθηκε ποτέ χωρίς να παραβλέπουμε ότι τα μελωδικά και αρμονικά σχέδια του έργου του μπορούν να λειτουργήσουν σαν ένα ανθεκτικό και αξιόπιστο όχημα για όσους θα ταξιδέψουν στο μέλλον, πάνω στις γραμμές μιας «ελληνικής μουσικής διαδρομής».Έχει αφιερώσει σε όλους μας το σύνολο του έργου του. Ανταποδίδουμε αυτά τα ίδια τραγούδια με τον τρόπο που τα βλέπει και τα ζωγραφίζει στη καρδιά του ο καθένας από μας. Με την αγάπη μας».

Σωκράτης Μάλαμας

«Μελετώντας το έργο του Μίκη Θεοδωράκη ένιωσα σαν να άγγιξα ένα κομμάτι της νεότερης ιστορίας. Άκουσα σπουδαίους στίχους .Πήρα ένα μεγάλο μάθημα φωνητικής προσπαθώντας να τον τραγουδήσω σωστά. Βρήκα στη μουσική του κάτι από το ρωμαλέο και βαθύ της Κρήτης και συνδέθηκα μ’ αυτό.


Ευχαριστώ από καρδιάς. Εύχομαι, η χαρά που πήρα να έδωσε χαρά και στον ίδιο.Στα τραγούδια με τα οποία συμμετέχω έπαιξαν οι μουσικοί: Λευτέρης Ανδριώτης, Μιχάλης Καλκάνης, Κωνσταντής Πιστιόλης και Θανάσης Τζίνγκοβιτς. Στον ήχο ήταν ο Παναγιώτης Ριζόπουλος και ο Γιάννης Παξεβάνης.Μαζί τα κάναμε. Χωρίς αυτούς, δεν θα τα κατάφερνα».

Γιάννης Χαρούλης

Πηγή: ogdoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.