Φαραντούρη, Ιωαννίδης, Μάλαμας & Χαρούλης στην παρουσίαση του δίσκου "Φύλαξα τ' όνειρό"



Διαβάστε επίσης:

Πρόκειται για ένα διπλό cd, με τίτλο «Φύλαξα τ’ όνειρο», με γνωστά ή και λιγότερο γνωστά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Οι συντελεστές πραγματοποιήσαν συνέντευξη τύπου, το μεσημέρι της Δευτέρας 28 Μαρτίου 2016, στο Studio Sierra, κατά την οποία παρουσιάστηκαν και τέσσερα από τα τραγούδια του δίσκου.

Στο πάνελ βρέθηκαν η Μαργαρίτα Μάτσα, εκ μέρους της Minos EMI και φυσικά οι Μαρία Φαραντούρη, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Σωκράτης Μάλαμας & Γιάννης Χαρούλης.

Η ιδέα για αυτή τη σύμπραξη τριών καλλιτεχνών, του Αλκίνοου Ιωαννίδη, του Σωκράτη Μάλαμα και του Γιάννη Χαρούλη, ήταν της Μαρίας Φαραντούρη, με την αφορμή της συμπλήρωσης 90 χρόνων δημιουργικής ζωής του Μίκη Θεοδωράκη, όπως ανέφερε η Μαργαρίτα Μάτσα, προσθέτοντας:  

«Για το Μίκη Θεοδωράκη δε νομίζω ότι μπορώ να πω κάτι παραπάνω, καθώς ο ίδιος είναι η ιστορία της Ελλάδας και η μουσική του είναι συνυφασμένη με όλους τους αγώνες αυτού του τόπου. Το ίδιο και τα λόγια των στιχουργών τους οποίους μελοποίησε. Θα ήθελα να σταθώ στη Μαρία Φαραντούρη, η οποία εκτός από πρέσβειρα του Μίκη Θεοδωράκη σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης, έχει ένα ακατάσβεστο πάθος για το έργο του, αλλά και τον ίδιο το δημιουργό. Πέρα από το ταλέντο που όλοι γνωρίζουμε, η Μαρία Φαραντούρη ξεδιπλώνει κι ένα ακόμα χάρισμά της, αυτό της μουσικής παραγωγού. Μιας παραγωγού με γνώση, δημιουργικότητα και φαντασία. Άφησε τους τρεις τραγουδοποιούς να επιλέξουν μόνοι τους ποια τραγούδια θέλουν να «ξανακοιτάξουν» με τη δική τους ματιά και τα δικά τους μουσικά ερεθίσματα, έχοντας την απόλυτη συγκατάθεση του Μίκη Θεοδωράκη».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Μαρία Φαραντούρη. «Από την αρχή αγάπησα αυτή τη δουλειά που παρουσιάζουμε σήμερα, όπως την αγάπησε και ο Μίκης όταν την άκουσε κι ελπίζω να την αγαπήσει και το κοινό. Ήταν δική μου ιδέα και πρωτοβουλία να καλέσω τους τρεις καλλιτέχνες να τραγουδήσουν στα 90 χρόνια του Μίκη, ως ένα δώρο προς αυτόν», είπε μεταξύ άλλων.

Με τη σειρά τους, για τη συμμετοχή τους μίλησαν ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Σωκράτης Μάλαμας & ο Γιάννης Χαρούλης, ενώ ακολούθησε ακρόαση τεσσάρων κομματιών του δίσκου.

Σημειώνουμε πως η Μαρία Φαραντούρη κλείνει το άλμπουμ τραγουδώντας η ίδια τρία τραγούδια, συμπράττει με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη στο «Ματωμένο φεγγάρι», ενώ στο «Διότι δεν συνεμορφώθην» συμμετέχει στο τραγούδι και στο μπουζούκι ο Μανώλης Πάππος.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν, εκτός από δημοσιογράφους, οι στιχουργοί των τραγουδιών του δίσκου, Μάνος Ελευθερίου, Κώστας Τριπολίτης, Κώστας Καρτελιάς & Διονύσης Καρατζάς.

Στην επιλογή των τραγουδιών, αλλά και στις ενορχηστρώσεις, καθένας τους, έχοντας την απόλυτη συγκατάθεση του Μίκη Θεοδωράκη λειτούργησε με απόλυτη ελευθερία, αγαθό άλλωστε για το οποίο αγωνίστηκε ο συνθέτης σε όλα τα επίπεδα όλη του τη ζωή και παράλληλα με σεβασμό και απέραντη αγάπη στο έργο του.

Τα σημειώματα των καλλιτεχνών στο cd:

«Η δημιουργία αυτού του CD ξεκίνησε από την ιδέα της συνύπαρξης τριών πολύ σημαντικών ερμηνευτών, διαφορετικών γενεών και διαφορετικού ύφους, με τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.


Ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο Γιάννης Χαρούλης ανταποκρίθηκαν με χαρά και προθυμία στην πρόσκληση που τους έκανα να τραγουδήσουν τραγούδια του Μίκη, δικής τους επιλογής. Τους ευχαριστώ ιδιαίτερα, γι’ αυτό. Με την ξεχωριστή προσωπικότητα τους ο καθένας και τον ιδιαίτερο τρόπο ερμηνείας και δημιουργικής προσέγγισης, δίνουν μια άλλη διάσταση αποδεικνύοντας στην πράξη ότι τα τραγούδια του Μίκη μπορούν να συναντιούνται πάντα με το μέλλον τους. Το CD αυτό αφιερώνεται στη συμπλήρωση 90 χρόνων δημιουργικής ζωής του Μίκη Θεοδωράκη».

Μαρία Φαραντούρη


«Κάποτε, σε μια συναυλία, καθόμουν δίπλα στον Μίκη Θεοδωράκη ενώ κάποιος συνάδελφος τραγουδούσε στη σκηνή. Κάποια στιγμή έσκυψε στο αυτί μου και είπε «Ωραίο τραγούδι αυτό, ποιανού είναι;». Ήταν δικό του...


Ο αριθμός των τραγουδιών του είναι τεράστιος! Εδώ, διάλεξα έξι από τα λιγότερο γνωστά. Είναι διαφορετικά μεταξύ τους, γραμμένα σε άλλες εποχές και κάτω από άλλες συνθήκες. Η ομορφιά τους μου φάνηκε αρκετή και δεν ένιωσα την ανάγκη να τα «εκμοντερνίσω». Μόνο να δώσω την ευκαιρία στη δική μου έκφραση να ενταχθεί σε αυτά. Κρατώντας το κορμί τους αυτούσιο, τα άφησα να διαλέξουν τα ρούχα τους: άλλοτε τη μοναξιά της φωνής, μια κιθάρα ή ένα πιάνο, κι άλλοτε μεγαλύτερα σύνολα. Το κάθε τραγούδι είναι αυτόνομο. Ως σύνολο όμως, ελπίζω πως δίνουν ένα μικρό δείγμα του εύρους του δημιουργού τους, που μέσα στην τρικυμία του αιώνα και της ζωής του, φύλαξε τ’ όνειρο.



Το αποτέλεσμα της ηχογράφησης και της μίξης καθορίστηκε από την γνώση και την ευγενική επιμονή του ηχολήπτη Γιώργου Καρυώτη. Τον ευχαριστώ από καρδιάς. Ευχαριστώ επίσης τον Χρίστο Όθωνος, καθώς και τους φίλους μουσικούς που έπαιξαν. Και βέβαια, την Μαρία Φαραντούρη για την πρόσκληση, την εμπιστοσύνη και την στήριξη».

Αλκίνοος Ιωαννίδης

«Από τη Μουσική Δεξαμενή του Μίκη Θεοδωράκη, ανασύραμε αυτά τα τραγούδια, με τον ίδιο τρόπο που μας φανερώνει η μνήμη ανέλπιστα και αναίτια πρόσωπα και γεγονότα… σχεδόν τυχαία.


Σύντροφος, δάσκαλος, πατέρας και φίλος, έχει το σθένος να προσφέρει σε όλους και με παράδοξο τρόπο στον καθένα ξεχωριστά, την ακατάβλητη επιθυμία του για μια ελευθερία που έχουμε λησμονήσει και μια Δικαιοσύνη που δεν φανερώθηκε ποτέ χωρίς να παραβλέπουμε ότι τα μελωδικά και αρμονικά σχέδια του έργου του μπορούν να λειτουργήσουν σαν ένα ανθεκτικό και αξιόπιστο όχημα για όσους θα ταξιδέψουν στο μέλλον, πάνω στις γραμμές μιας «ελληνικής μουσικής διαδρομής».



Έχει αφιερώσει σε όλους μας το σύνολο του έργου του. Ανταποδίδουμε αυτά τα ίδια τραγούδια με τον τρόπο που τα βλέπει και τα ζωγραφίζει στη καρδιά του ο καθένας από μας. Με την αγάπη μας».

Σωκράτης Μάλαμας

«Μελετώντας το έργο του Μίκη Θεοδωράκη ένιωσα σαν να άγγιξα ένα κομμάτι της νεότερης ιστορίας. Άκουσα σπουδαίους στίχους .Πήρα ένα μεγάλο μάθημα φωνητικής προσπαθώντας να τον τραγουδήσω σωστά. Βρήκα στη μουσική του κάτι από το ρωμαλέο και βαθύ της Κρήτης και συνδέθηκα μ’ αυτό.


Ευχαριστώ από καρδιάς. Εύχομαι, η χαρά που πήρα να έδωσε χαρά και στον ίδιο.



Στα τραγούδια με τα οποία συμμετέχω έπαιξαν οι μουσικοί: Λευτέρης Ανδριώτης, Μιχάλης Καλκάνης, Κωνσταντής Πιστιόλης και Θανάσης Τζίνγκοβιτς. Στον ήχο ήταν ο Παναγιώτης Ριζόπουλος και ο Γιάννης Παξεβάνης.



Μαζί τα κάναμε. Χωρίς αυτούς, δεν θα τα κατάφερνα».

Γιάννης Χαρούλης





Πηγή: ogdoo.gr

Σχόλια

  1. Χρήστος Σωτηρόπουλος20 Σεπτεμβρίου 2017 στις 9:51 π.μ.

    Εντυπώσεις και μία απορία μετά τη συναυλία του Γιάννη Χαρούλη στο Κατράκειο... Διαβάστε μέχρι τέλους, διότι χρειάζομαι τη βοήθειά σας στην απορία μου!

    Ο άνθρωπος είναι εξαιρετικός, πολύ καλή, θετική ενέργεια και φαίνεται πως αγαπά πραγματικά αυτό που κάνει και το χαίρεται πάνω στη σκηνή. Η(οι) Μουσική(οί) εξαιρετική(οί) με παραδοσιακά όργανα που μπολιάζονται με κλασσικά. Στο θέατρο, το 98% των επισκεπτών ήταν νεολαία 18-38 και άκουσε μουσική και στίχους απο Θανάση Παπακωνσταντίνου και Νίκο Ζιώγαλα, από Κωστή Παλαμά και Διονύση Σαββόπουλο, μέχρι Ηπειρώτικο κλαρίνο και τραγούδι για την ξενιτιά...

    Την τιμητική του χθες, στις επιλογές των τραγουδιών, είχε ο δίσκος του Χαρούλη "Χίλια καλώς εσμίξαμε-Live στο Λυκαβητό", ο οποίος περιλαμβάνει από τα "Σου μιλώ και κοκκινίζεις" (Δ. Σαββόπουλος), "της λήθης το πηγάδι" (Μ. Πασχαλίδης"), "Ο Ακροβάτης" (Δ. Αποστολάκης) μέχρι το "Βοσκαρουδάκη αμούστακο" του μεγάλου Μουντάκη. Ο δίσκος βέβαια περιλαμβάνει και τραγούδια που ερμήνευσε πρώτος ο Χαρούλης, όπως τα "έλα πάρε με" (Μ. Νικολούδης) και "Τι λάθος κάνω" (Ν. Πορτοκάλογλου). Αυτός ο δίσκος κυκλοφόρησε το 2015...

    Στη χθεσινή συναυλία δηλαδή, Σεπτεμβρίου 2017, ο Γιάννης Χαρούλης υποστήριξε 100% έναν δίσκο που τον έκανε βεβαίως ευρύτερα γνωστό, αλλά ανήκει στα 2015, δύο χρόνια πριν.

    Και εδώ έρχεται η απορία και ο προβληματισμός, για τα οποία χρειάζομαι την βοήθειά σας, διότι εγώ από ζωντανές εμφανίσεις καλλιτεχνών και μουσική γενικά δεν σκαμπάζω...

    Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο Γιάννης Χαρούλης, σε συνεργασία με τους Αλκίνοο Ιωαννίδη και Σωκράτη Μάλαμα με τη φιλική συμμετοχή της Μαρίας Φαραντούρη, κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2016 τον δίσκο "Φύλαξα τ' όνειρο", σε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Ο ίδιος ο Χαρούλης, ερμήνευσε τα επτά από τα 22 τραγούδια του δίσκου, περισσότερα απ' ότι ο Σωκράτης Μάλαμας (έξι), ο Αλκίνοος Ιωαννίδης (έξι) και η Μαρία Φαραντούρη (τρία). Ο Γιάννης Χαρούλης λοιπόν, τον Μάρτιο του 2016, ερμήνευσε κάποια από τα κορυφαία τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, όπως το "Παντέρμη" (στίχοι: Φ.Γ. Λόρκα), το "Χάθηκα" (στίχοι: Γ. Θεοδωράκης), το "στα Περβόλια" (στίχοι: Μ. Θεοδωράκης) και "της Αγάπης αίματα" (ποίηση: Ο. Ελύτης)...

    Χθες, 20 Σεπτεμβρίου 2017, ο Γιάννης Χαρούλης, τη στιγμή που υποστήριξε απόλυτα τον δίσκο του 2015 σε τραγούδια άλλων καλλιτεχνών, δεν υποστήριξε ούτε στο ελάχιστο τον δίσκο του 2016 (!) σε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Βασικά, δεν είπε ούτε ένα τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα... Εδώ μιλάμε για δικό του δίσκο!

    Να σημειωθεί δε, πως οι τελευταίες δισκογραφικές δουλειές του Χαρούλη ήταν το 2016, το "Φύλαξα τ'΄όνειρο" (Μάρτιος 2016) και το "Ο δωδεκάλογος του Γύφτου" (Νοέμβριος 2016). Και αν το "Δωδεκάλογος του Γύφτου" χθες υποστηρίχθηκε μια χαρά, το "Φύλαξα τ' όνειρο" ούτε που ...ακούστηκε σαν τίτλος!

    Αυτή είναι και η απορία μου:
    Γνωρίζετε άλλον καλλιτέχνη που σε ζωντανή εμφάνιση 3.5 ωρών, να μην υποστηρίζει καθόλου την τελευταία του δισκογραφική δουλειά; Ή για να το κάνω πιο κατανοητό, από τις τρεις τελευταίες του δισκογραφικές δουλειές, να υποστηρίζει τις δύο και να εξαιρεί, για έναν ακατανόητο λόγο, την τρίτη!

    Όποιος μπορεί ας βοηθήσει να μου λυθεί η απορία.

    Καλημέρα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θυμάμαι τον Γιάννη Χαρούλη στην πρώτη του εμφάνιση στο αθηναϊκό κοινό.
    Καισαριανή, γήπεδο "Αντώνης Καλογιάννης" το 2004, την ημέρα που η Εθνική Ελλάδος νίκησε στο ποδόσφαιρο τη Γαλλία.

    Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" με τραγούδια του Μίκη από το θέατρο και το σινεμά. Ο Μίκης παρών. Ζήτησε ολιγόλεπτη παύση της ροής της συναυλία για να ανακοινωθεί η νίκη της Εθνικής. Πανηγυρισμοί, με πρώτον και καλύτερο τον Μίκη.

    Βγαίνει ο Γιάννης Χαρούλης στη σκηνή κι αρχίζει να τραγουδά με τα κρητικά του ηχοχρώματα κι εμείς δακρύσαμε. Ένα παλληκάρι μας έδωσε ελπίδα και δύναμη, γιατί πιστέψαμε ότι θα έμενε στο πλευρό τού Μίκη, κοντά μας. Το 2004, βλέπεις, διανύαμε μια ακόμα περίοδο της απαγόρευσης των τραγουδιών μας.

    Όταν τελείωσε η συναυλία, όλοι και όλες για τον Γιάννη μιλούσαμε.
    Πέρασαν τα χρόνια, ο Γιάννης εκεί μακρυά μας, εμείς εδώ με τον Μίκη.

    Αγαπητέ μου Χρήστο,
    Την απορία σου μια μέρα θα σου την απαντήσει ο ίδιος ο λαός.
    Ο Μέγας Λαός. Εκείνος και μόνος εκείνος στο τέλος αποφασίζει ποιους καλλιτέχνες η ιστορία θα δοξάζει στην αιωνιότητα και ποιους θα καταπιεί η λήθη.

    Έτσι γίνεται, έτσι γινόταν πάντα σ΄αυτήν την παράξενη, δύσκολη και υπέροχη πατρίδα.

    Άλλωστε, ο Μίκης το είχε πει στα 1975: "Θα τους νικήσω με τα τραγούδια μου".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.