Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2016

Έκθεση Oxfam: 62 άνθρωποι κατέχουν όσο πλούτο έχει ο μισός πληθυσμός της Γης


ΦΩΤΟ: ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ


Κατά 44% έχει αυξηθεί άπό το 2010 ο πλούτος των 62 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, οι οποίοι πλέον κατέχουν χρήματα ίσα με αυτά που έχουν 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι Όπως αναφέρει η έκθεση της Oxfam, οι 3,5 δισεκατομμύρια φτωχότεροι έχουν απωλέσει από το 2010 το 41% του πλούτου τους, με τους 62 πλουσιότερους να αυξάνουν την περιουσία τους κατά 44% από την ίσια χρονιά.

Οι μισοί από όσους περιλαμβάνονται στη λίστα των 62 οικονομικά ισχυρότερων είναι άνθρωποι από τις ΗΠΑ, ενώ 17 είναι Ευρωπαίοι και οι υπόλοιποι προέρχονται από Κίνα, Ιαπωνία, Βραζιλία, Μεξικό και Σαουδική Αραβία.


190 τρισεκατομμύρια δολάρια προσωπικού πλούτου έχουν μεταφερθεί σε φορολογικούς παραδείσους, με τα έσοδα που χάνουν οι κυβερνήσεις από μη φορολόγηση των χρημάτων αυτών να ανέρχονται στα 190 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι χαρακτηριστικό, πως ο πλούτος που παράγεται στην Αφρική, θα ήταν αρκετός για να λυθεί το πρόβλημα της περίθαλψης και της εκπαίδευσης 4 εκατομμυρίων παιδιών στην ήπειρο, έτσι ώστε κάθε παιδί να μπορεί να πάει σχολείο και να έχει υγειονομική περίθαλψη . Το 30% του πλούτου όμως, βρίσκεται σε λογαριασμούς εκτός της Αφρικής, με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις να χάνουν 14 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η διευθύντρια της Oxfam International, Γουίνι Μπιάνιμα σημείωσε πως «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να επιτρέπουμε εκατοντάδες εκατομμυρίων ανθρώπων να πεινάνε όταν οι πόροι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να τους βοηθήσουν απορροφώνται από αυτούς στην κορυφή».

2 σχόλια:

  1. Δηλαδή με λίγα λόγια η θεωρία του ΜΑΡΞ και των υπόλοιπων πρώιμων σοσιαλιστών είναι πιο επίκαιρη απο ποτέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειναι ολοφανερο οτι το συστημα θα "σκασει" δεν μπορει να συνεχιστει αυτο το πραγμα. Ειναι νομοτελειακο. Αυτο που με ανησυχει ειναι οτι δεν υπαρχει σαφης αποψη για το "μετα". Δεν εχει διατυπωθει μια οικονομικη θεωρια για την επομενη μερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.