Ξαναδιαβάζοντας τον Μίκη Θεοδωράκη

Συντάκτης: Δημήτρης Κανελλόπουλος

Σε μια τετραπλή κασετίνα σημαντικοί νέοι καλλιτέχνες διασκευάζουν απρόβλεπτα 65 τραγούδια του μεγάλου μας συνθέτη | EUROKINISSI/ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΚΑΤΙΑ

Στις δύο επόμενες εκδόσεις μας του Σαββατοκύριακου (η μία την Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου και η άλλη το Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016) η «Εφ.Συν.» θα έχει μια σημαντική πολιτιστική προσφορά για τους αναγνώστες μας, για εσάς. Τέσσερα cd, δύο και δύο, με τον Μίκη Θεοδωράκη. Αλλά προσέξτε, δεν είναι κάποια παλιά έργα του που επανακυκλοφορούν, αλλά κάτι εντελώς καινούργιο, πρωτογενές, τώρα πρωτοβγαίνει.

Η τετραπλή κασετίνα λέγεται «Ξαναδιαβάζοντας τον Μίκη Θεοδωράκη» και θα περιέχει 65 τραγούδια του μεγάλου (μας) Μίκη σε νέες εκτελέσεις, σε απρόβλεπτες διασκευές με σύγχρονο ήχο. Κι επειδή τα άκουσα τα κομμάτια ένα προς ένα, μπορώ να σας πω πως μερικά είναι συγκλονιστικά. Να ακούσετε, ας πούμε, το «Κάποτε θάρθουν» με τον Γιάννη Μηλιώκα και θα καταλάβετε. Γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα...

Ολα αυτά έγιναν υπό την αιγίδα και την έγκριση του ίδιου του Μίκη. Με κάποια από τα σημαντικότερα τραγούδια που έχει γράψει.

Ενδεικτικά σας αναφέρω ορισμένους από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο «Ξαναδιαβάζοντας τον Μίκη Θεοδωράκη»: Αρλέτα, Ελένη Βιτάλη, Μελίνα Ασλανίδου, Μελίνα Κανά, Locomondo, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Κoza Mostra, Λευτέρης Πλιάτσικας, Φοίβος Δεληβοριάς, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ρίτα Αντωνοπούλου, Λάκης Παπαδόπουλος, Stavento, Ευσταθία, Μάνος Αχαλινωτόπουλος, Δώρος Δημοσθένους κ.ά. Σε έξι απ' αυτές τις ηχογραφήσεις συμμετέχει και η «Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης».

Η έκδοση θα συνοδεύεται και από ένα σημείωμα του ίδιου του συνθέτη.

Την Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου θα βγουν τα δύο πρώτα cd και η κασετίνα (μαζί με μία αφίσα-πίνακα του Γιάννη Ψυχοπαίδη), το Σάββατο 2 Ιανουαρίου θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα δύο cd (μαζί με ένα ημερολόγιο του 2016, φιλοτεχνημένο από τους σκιτσογράφους της «Εφ.Συν.»). Είναι η προσφορά μας στους αναγνώστες για τις μέρες των γιορτών.

Ως γνωστόν η «Εφημερίδα των Συντακτών» δεν είναι υπέρ των προσφορών με τις εφημερίδες, πιστεύουμε πως το δικό μας όπλο είναι το δημοσιογραφικό μας υλικό. Ελάχιστες φορές αυτά τα τρία χρόνια βάζουμε κάτι παραπάνω και μόνο όταν κρίνουμε πως είναι απαραίτητο, όπως σήμερα με την ειδική μας έκδοση για τον τέως.

Και ποτέ δεν αυξάνουμε την τιμή, έστω και αν μας κοστίζει. Μόνο τώρα με τον Θεοδωράκη θα το κάνουμε, επειδή το κόστος είναι τεράστιο. Αποφασίσαμε να βγάλουμε δύο εκδόσεις, την κανονική μας με 2 ευρώ και την πιο ακριβή με τα cd με 3,5 ευρώ, ώστε να επιλέξετε όποια θέλετε.

Επειδή το κόστος παραγωγής ήταν πολύ υψηλό και τα οικονομικά μας μέσα πενιχρά, προβληματιστήκαμε πολύ. Σκεφτείτε το λίγο, είναι κάτι ολοκαίνουργιο, που ξεκίνησε από το μηδέν, μια παραγωγή που ήθελε πολύ τρέξιμο, κόπο και κόστος.

Αλλά άξιζε ως καλλιτεχνικό γεγονός, να συγκεντρωθούν τόσοι πολλοί καλλιτέχνες και με αφορμή τα 90 χρόνια του Μίκη να διασκευάσουν με το δικό τους στιλ τα πιο γνωστά κομμάτια του.

Τα βάλαμε κάτω λοιπόν και το αποφασίσαμε. Εξ ου και η διπλή τιμή, η ακριβή έκδοση των 3,5 ευρώ. Οχι πως με το ενάμισι ευρώ παραπάνω βγαίνει το κόστος, μην τρελαθούμε. Αλλά έτσι είναι σαν να το μοιραζόμαστε εμείς κι εσείς, σαν να χρηματοδοτούμε από κοινού τα τέσσερα αυτά cd. Είστε που είστε εργοδότες μας, γίναμε και συμπαραγωγοί αυτή τη φορά.

Πάντως τα χάρηκα τα cd αυτά. Ο Δεληβοριάς να ερμηνεύει Μίκη; Και οι Locomondo; Απόλαυση. Αφήστε δε την Ελένη Βιτάλη. Σαν μερικά από τα επικά αυτά τραγούδια να είχαν κι άλλο ακατέργαστο υλικό μέσα τους. Εντάξει, η μουσική δεν θα σταματήσει να μας εκπλήσσει ποτέ.


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.