Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015

Άρθρο του Μίκη Θεοδωράκη


Εδώ και πολλά χρόνια, περισσότερο όμως την τελευταία πενταετία, ζούμε την πλήρη αποτυχία του συνόλου του πολιτικού μας κόσμου, που έχει οδηγήσει την χώρα στα πρόθυρα μιας εθνικής δοκιμασίας, ένα μόνο βήμα πριν από μια καταστροφή ιστορικών διαστάσεων.

Ζήσαμε πρόσφατα την προσπάθεια κάποιων ξένων δυνάμεων (ανεξάρτητα από τις όποιες δικές μας ευθύνες) να σχεδιάσουν μεθοδικά την καταστροφή της πατρίδας μας από κάθε άποψη, εθνική, ιστορική, πολιτιστική, κοινωνική και τη μετατροπή του λαού μας σε λαό ραγιάδων, που θα επαιτεί για ένα κομμάτι ψωμί.

Τους είδαμε να προσπαθούν να ελέγξουν πλήρως το Σύστημα Εξουσίας της χώρας και να το καταστήσουν όργανο για την εφαρμογή του σχεδίου τους σε όλους τους τομείς της εθνικής μας ζωής δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο όπλο της οικονομίας, για να διαλύσουν την ελληνική κοινωνία σε όλους τους τομείς: της εργασίας, της μόρφωσης, της ανάπτυξης, του εμπορίου, της παραγωγής, του Πολιτισμού.

Τους είδαμε να προσπαθούν να ελέγξουν απόλυτα τους κρίσιμους τομείς των διεθνών σχέσεων και της εθνικής μας άμυνας.

Τους είδαμε με τα Μνημόνια και τις Δανειακές Συμβάσεις να αποκλείουν κάθε σχέση μας με άλλη χώρα εκτός από τους ίδιους, για να έχουν αυτοί την αποκλειστικότητα στον πλήρη έλεγχο της χώρας μας και παράλληλα να διεκδικούν τον δημόσιο πλούτο μας, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τις μεγάλες οδικές αρτηρίες, την ηλιακή ενέργεια, το νερό, τα δημόσια ακίνητα, τα ιστορικά μας μνημεία, καθώς και τον έλεγχο της Παιδείας και του Πολιτισμού.

Και είδαμε τις τότε Κυβερνήσεις μας να υπογράφουν συμφωνίες και κείμενα που όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε και ο Καθηγητής Γ. Κασιμάτης δεν ήταν δυνατόν να υπογραφούν «ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο».

Μπροστά σ' αυτή τη λαίλαπα που μας αιφνιδίασε όλους, ο Λαός μας βρέθηκε γυμνός.

Το μόνο του όπλο ήταν η Ενότητα. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε.

Παράλληλα είδαμε τον αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κυβέρνηση. Προσωπικά είχα προειδοποιήσει ότι μια Κυβέρνηση της Αριστεράς και μάλιστα με το ηρωικό παρελθόν της ελληνικής αριστεράς θα σημάνει συναγερμό στους νικητές του Εμφυλίου πολέμου που θα θελήσουν να εξοντώσουν τόσο την κυβέρνηση όσο και τον Λαό που την ψήφισε. Ότι έτσι θα στεγνώσουν την χώρα απ’ το χρήμα και παράλληλα θα κάνουν τα πάντα για να μας τιμωρήσουν. Ότι η προσπάθεια ενός αριστερού κόμματος να γίνει κυβέρνηση χωρίς να έχει εξασφαλίσει ερείσματα και χωρίς να έχει σχέδιο άμεσης εφαρμογής για την επόμενη μέρα, είναι τυχοδιωκτική και θα την πληρώσουμε ακριβά. Και είχα θέσει δύο προϋποθέσεις: Τον σχηματισμό ενός άνω του 50% Παλλαϊκού Μετώπου και την προετοιμασία συμμαχιών στηριγμένων επάνω σε κοινοπραξίες με ισχυρές διεθνείς δυνάμεις για την από κοινού εκμετάλλευση του εθνικού μας πλούτου, γιατί διαφορετικά, θα πηγαίναμε ξυπόλυτοι στ’ αγκάθια. Και να που οι εξελίξεις δυστυχώς με δικαίωσαν.

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σ’ ένα Δημοψήφισμα. Μετά από πέντε ολόκληρους μήνες «διαπραγματεύσεων», με τους «θεσμούς»-Τρόικα που έγιναν μέσα στο πλαίσιο του Μνημονίου, το οποίο δεν τόλμησε ο ΣΥΡΙΖΑ να καταργήσει με τον «πρώτο Νόμο που θα έφερνε στη Βουλή» όπως είχε δηλώσει προεκλογικά ο σημερινός Πρωθυπουργός και που τελικά μας πέταξαν στα βράχια, μας ρωτούν αν συμφωνούμε με την τελευταία πρόταση των «θεσμών» που ζητούν περισσότερα μέτρα, μισού μόλις δισεκατομμυρίου επί πλέον των μέτρων ύψους 8 δισεκατομμυρίων που αποδέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση και μάλιστα με υπογραφή του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Φυσικά δεν είναι δυνατόν να ψηφίσουμε υπέρ της συμφωνίας με τους δανειστές. Όμως το ΟΧΙ των ψηφοφόρων που θα επιλέξουν το ψηφοδέλτιο αυτό, θα είναι ΟΧΙ σε όλες τις επαχθείς και δυσβάσταχτες συμφωνίες με τους «θεσμούς». ΟΧΙ σε όλες τις συμφωνίες που φορτώνουν τον Λαό με ακόμα περισσότερα βάρη οδηγώντας τον σε πλήρη εξαθλίωση και εξόντωση και στερώντας του την εθνική ακεραιότητα, ανεξαρτησία και κυριαρχία. Και δεν πρέπει κανείς να διανοηθεί να φαλκιδεύσει την απάντηση αυτή εμφανίζοντάς την ως ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και ακόμα περισσότερο ως συναίνεση στην δική της πρόταση των 8 δισεκατομμυρίων που στο κάτω-κάτω εμπεριέχεται στην πρόταση των δανειστών.

Το πιο σπουδαίο όμως, είναι τι θα γίνει την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος. Μετά την πλήρη όπως ανέφερα και προηγουμένως αποτυχία του συνόλου του πολιτικού μας κόσμου, που έχει οδηγήσει την χώρα στα πρόθυρα μιας εθνικής δοκιμασίας, μακάρι να υπήρχε τρόπος να σχηματισθεί μια κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» για να βγάλει τη χώρα από το σημερινό αδιέξοδο στο οποίο την έχουν οδηγήσει ηγέτες κατώτεροι των συνθηκών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Λαός και η χώρα κατά τις τελευταίες δεκαετίες και ιδιαίτερα κατά την εποχή των Μνημονίων.

Εφ’ όσον όμως αυτό δεν είναι εφικτό, και πάλι το μόνο όπλο που μένει στον Ελληνικό Λαό είναι η Ενότητα. Μόνο ενωμένοι σαν μια γροθιά μπορούμε να αγωνιστούμε να αντιμετωπίσουμε το καρκίνωμα που μας απειλεί ακόμα και με θάνατο. Ο Ελληνικός Λαός πρέπει να επιδείξει ψυχραιμία, ωριμότητα και υπευθυνότητα και να αναδειχθεί με κάθε νόμιμο τρόπο σε κυρίαρχο υπερασπιστή των ελευθεριών και των δικαιωμάτων του.

Αθήνα, 29.6.2015
Μίκης Θεοδωράκης


4 σχόλια:

 1. ...απο μικρο παιδι εμαθα να ακουω
  ιστοριες γραμμενες με πονο&αιμα.
  Καποιες φορες μαλιστα ειχα την..."βεβαιοτητα" πως καπου εκει μεσα
  (αφου υπηρχε κι ενα μελος της οικογενειας μου)...κατα καποιον τροπο....ημουν&εγω παρον.
  Ετσι ο αξιακος μου κωδικας δομηθηκε κατοχυρωνοντας ως μεγιστη υποχρεωση μου να στεκομαι παντα στο πλαι εκεινου
  που μαχεται εναντια στο αδικο κι
  ας ξερει πως ειναι απο χερι... "χαμενος".
  Βεβαια ωφειλω να παραδεχτω πως μεχρι σημερα η γενεια μου
  δεν κληθηκε ποτε(κι αν εγινε δεν
  το αντιληφθηκε)να παρει θεση
  σε ενα ΣΟΒΑΡΟ ΖΗΤΗΜΑ που
  προφανως θα εχει συνεπειες και
  για τις επομενες γενεες.
  Αμαθοι λοιπον βουταμε σε ενα πελαγος που η μονη σανιδα ειναι
  το χερι του συντροφου,του διπλα,
  εκεινου εχει αναγκη το δικο μας
  χερι για να μπορεσει να κρατηθει
  να παλεψει να πολεμησει για να
  νιωσει την....αυρα της ζωης.
  Δεν εχω προθεση να γινω..."μελο".
  Η πατριδα μας ο λαος μας εχει γινει πεδιο επιχειρησεων ενος
  πολεμου που ομοιο του ΔΕΝ εχει
  ξαναζησει η ανθρωποτητα.
  Θα ηταν ΑΔΙΚΟ ετουτη την στιγμη
  να ψαξω να μεταθεσω(για ακομα μια φορα)την προσωπικη μου ευθυνη στους κακους πολιτικους
  η στον ΕΚΛΕΓΜΕΝΟ Ελληνα Πρωθυπουργο.
  Ακουγοντας προσεκτικα τον Γιουνγκερ πριν λιγο μεσα στα λογια του και το γεματο υποκρισια
  βλεμμα ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ μπορω να αισθανομαι ικανοποιηση.
  ΟΤΙ ΕΘΕΣΕ το πραγματικο διλλημα
  στο Ελληνικο λαο...
  ΝΑΙ=....ΕΕ
  ΟΧΙ.....αυτο το ΟΧΙ ας το αναλογιστει ο καθενας μονος του.
  Η ΕΚΛΕΓΜΕΝΗ Ελληνικη κυβερνηση ειναι υποχρεωμενη να
  πει στον Ελληνικο λαο(αν υπαρχει)
  "σχεδιο Β'..& ποιο ειναι αυτο.
  Διαφορετικα ο Κος Τσιπρας ωφειλει να παραδωσει την εξουσια(κανοντας εκλογες)
  στους γνωστους...."προθυμους"για
  τοποθετησουν την χωρα πανω στις ραγες της Ε.Ε που οδηγει σε ενα συγχρονο ΝΤΑΧΑΟΥ.
  Και επειδη ηδη καποιοι εντος&εκτος Ελλαδος βγαζουν.."μαχαιρια" να τους θυμισω πως πολλοι απο μας μπορει να μπερδευτηκαμε εννιοτε να χασαμε
  και τον...."βηματισμο" μας αλλα
  ανθρωπινοι δυναστες δεν υπηρξαμε και δεν θα γινουμε....ΠΟΤΕ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ30 Ιουνίου 2015 - 1:26 μ.μ.

  Ανάθεμα κι αν διάβασε κανένας δημοσιογράφος το άρθρο του Μίκη Θεοδωράκη, και μετά το σημείο που λέει:
  "Φυσικά δεν είναι δυνατόν να ψηφίσουμε υπέρ της συμφωνίας με τους δανειστές. Όμως το ΟΧΙ των ψηφοφόρων που θα επιλέξουν το ψηφοδέλτιο αυτό, θα είναι ΟΧΙ σε όλες τις επαχθείς και δυσβάσταχτες συμφωνίες με τους «θεσμούς». "

  Όλοι οι τίτλοι εστιάζουν στο "ΟΧΙ" του Μίκη, το οποίο βέβαια ουδεμία σχέση έχει με το "ΟΧΙ" που προτείνει η κυβέρνηση.

  Ουδείς εστιάζει όμως στον επίλογο του κειμένου, που είναι και ο πιο αυθεντικός θεοδωρακικός Λόγος του άρθρου:

  "Το πιο σπουδαίο όμως, είναι τι θα γίνει την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος. Μετά την πλήρη όπως ανέφερα και προηγουμένως αποτυχία του συνόλου του πολιτικού μας κόσμου, που έχει οδηγήσει την χώρα στα πρόθυρα μιας εθνικής δοκιμασίας, μακάρι να υπήρχε τρόπος να σχηματισθεί μια κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» για να βγάλει τη χώρα από το σημερινό αδιέξοδο στο οποίο την έχουν οδηγήσει ηγέτες κατώτεροι των συνθηκών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Λαός και η χώρα κατά τις τελευταίες δεκαετίες και ιδιαίτερα κατά την εποχή των Μνημονίων.

  Εφ’ όσον όμως αυτό δεν είναι εφικτό, και πάλι το μόνο όπλο που μένει στον Ελληνικό Λαό είναι η Ενότητα. Μόνο ενωμένοι σαν μια γροθιά μπορούμε να αγωνιστούμε να αντιμετωπίσουμε το καρκίνωμα που μας απειλεί ακόμα και με θάνατο. Ο Ελληνικός Λαός πρέπει να επιδείξει ψυχραιμία, ωριμότητα και υπευθυνότητα και να αναδειχθεί με κάθε νόμιμο τρόπο σε κυρίαρχο υπερασπιστή των ελευθεριών και των δικαιωμάτων του."

  Ο ίδιος Μίκης, από το 1944 μέχρι και σήμερα. Ο μόνος αταλάντευτος και ο μόνος που δικαιώνεται κάθε φορά, άσχετα με το πως φαίνεται η άποψή του ανά τις περιόδους ή ανά τις ...δημοσιογραφικές προβολές. Και πάντα, ο ίδιος Μίκης που αποτελεί "βράχο" για να πιαστούν οι απανταχού Αγωνιστές, κατατρεγμένοι ή προδομένοι...

  Χρ. Σωτ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό.
  Ίσως, έχει μεταφερθεί στο 1949, πιστεύοντας ότι ήρθε η δική της ώρα για νίκη..

  Τα 29 δις ευρώ όμως, που ζήτησε σήμερα από τον μηχανισμό στήριξης της Ευρώπης, καθιστούν ΜΝΗΜΟΝΙΟ..

  Την τελευταία 5ετία, έχει "γονατίσει" η Ελλάδα από τους "ικανούς προδότες" και τους "ανίκανους πατριώτες" της..

  Επόμενος, παρακαλώ ;;

  Δεν βλέπω λόγο να διατηρηθεί η παρούσα κυβέρνηση στην θέση της. Δεν διαφέρει σε τίποτε από όσους μας έφεραν εδώ..Πλήρης ανικανότητα, ανευθυνότητα, έλλειψη πρωτοβουλίας και ψέμματα..
  Και μόνο με έναν τρόπο θα γυρίσει στο σπίτι της να "σκίσει" το τρίτο ΜΝΗΜΟΝΙΟ το οποίο ετοίμασε για τους Έλληνες..

  Σίγουρα πάντως, όχι με Ο Χ Ι ...

  Α.Ρ.Η.Σ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.