Σύμβολα - του Μίκη Θεοδωράκη



Το Γιούρογκρουπ και ο Πρόεδρός του ο Ολλανδός είναι οι εικόνες που με βασανίζουν. Πέρασα τόσα και τόσα γιατί η Μοίρα με γέννησε Έλληνα που πρέπει να υπομένει τα καπρίτσια των ισχυρών, να σκύβει το κεφάλι και να μάθει ακόμα και να τους αγαπά! Αυτόν όμως τον Ολλανδό με τα γυαλάκια ποτέ μου δεν μπόρεσα να χωνέψω, αν και μικρός έπινα γάλα Nestle.

Ήρθε λοιπόν φουριόζος με την έπαρση του Αφεντικού, για να τραβήξει τα αυτιά των άτακτων υπηκόων μιας φυλής για γέλια και για κλάματα που σήκωσε κεφάλι ξεχνώντας πως είναι αποπαίδι της Ευρώπης, του Γιούρογκρουπ και του Προέδρου του κυρίου Γερουν Νταϊσελμπλουμ.

Και τότε συνέβη ένα θαύμα, σαν κι αυτά τα ξεχασμένα στα βάθη της μνήμης μου. Δύο εκπρόσωποι αυτού του Λαού της β΄ κατηγορίας, ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης, με σπάνια ψυχραιμία και ευγένεια, τον τύλιξαν μέσα σε δυο φωτεινά και ωραία ΟΧΙ, που τον κεραυνοβόλησαν, σε σημείο που να ξεχάσει την ευγενική του καταγωγή του Άρχοντα Ευρωπαίου και να μην ξέρει πώς και από πού να φύγει.

Εδώ, στο σημείο αυτό, τα ξεχνάμε όλα. Ξαναγινόμαστε Ωραίοι Έλληνες. Και ψηλώνουμε κι εμείς. Πώς και γιατί έγινε και πού θα οδηγήσει, είναι λεπτομέρειες για τον Έλληνα που έζησε και επέζησε με τα Σύμβολα. Και θεωρώ μικρόψυχο το να μετράμε κουκιά σε μια στιγμή εθνικής αναλαμπής.

Αθήνα, 31.1.2015
Μίκης Θεοδωράκης


Σχόλια

  1. ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΚΕΝΟ ΓΡΑΜΜΑ

    Κάθε Έλληνας πατριώτης σίγουρα δεν μπορεί παρά να αισθάνθηκε εθνική υπερηφάνεια τις τελευταίες μέρες απ' τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα και του κ. Βαρουφάκη, μπροστά στους εκπροσώπους των δημίων μας.

    Πρέπει ωστόσο - πέρα απ' την θριαμβολογία και τις υποστηρικτικές δηλώσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τον νέο πρωθυπουργό και τους υπουργούς του - να σημειώσουμε τα εξής:

    Ακόμα δεν έχουμε δει και δεν έχουμε καταλάβει τι πρόκειται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα δεν έχουμε δει και δεν έχουμε καταλάβει τι συμφωνία θα φέρει και ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει επίσημα οι διαπραγματεύσεις.

    Αν αυτή η συμβολική εθνική υπερηφάνεια που όλοι νιώσαμε τις τελευταίες μέρες δεν συνοδευτεί από ουσία και δεν μεταφραστεί σε ουσία, τότε αυτό θα συνιστά ουσιαστική παγίδευση του λαού σε ένα ψέμα.

    Αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο νέος πρωθυπουργός μείνουν στα λόγια και στους επικοινωνιακούς τακτικισμούς συμβολικού χαρακτήρα, τότε η τραγική απογοήτευση που θα νιώσουμε και θα νιώσουν οι Έλληνες, θα είναι απείρως μεγαλύτερη και σφοδρότερη. Και θα έρθει σαν χιονοστιβάδα.

    Θυμίζω ότι στόχος της ΣΠΙΘΑΣ αλλά υποτίθεται και του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν και είναι η κατάργηση των μνημονίων, όχι η μετονομασία τους. Θυμίζω επίσης ότι στόχος της ΣΠΙΘΑΣ είναι η ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας, όχι η μεταστροφή των όρων της σκλαβιάς μας.

    Ας περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει πραγματικά. Ας μην βιαζόμαστε. Και ας ελπίσουμε η νέα κυβέρνηση να μην διαψεύσει τις ελπίδες όσων την στήριξαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aπ' τον κ.Θεοδωράκη έφτασε στον Θεοδωρακισμό το παρακάτω σχόλιο, ως απάντηση στο σχόλιο του Χρήστου Ανδρέου στο κείμενο Σύμβολα, του Μίκη Θεοδωράκη.


      ΙΔΑΝΙΚΟΙ ΑΥΤΟΧΕΙΡΕΣ

      Συμφωνώ με τον Χρήστο Ανδρέου. Και για τον λόγο αυτόν δημοσίευσα τα ΣΥΜΒΟΛΑ στην προσωπική μου ιστοσελίδα. Θα με ρωτήσετε ίσως «ποια η διαφορά;». Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα: Δηλαδή η διαφορά αναφέρεται στον ρεαλισμό και τον υπερβατισμό, που τυχαίνει να είναι οι δυο όψεις του εαυτού μου.

      Γνωρίζω καλά ότι ο Συμβολισμός στον οποίο αναφέρομαι αποτελεί μια στιγμή μέσα στη δύσκολη πορεία που έχει μπροστά της η Κυβέρνηση. Θα προσθέσω εδώ, ότι εύχομαι να έχει τη δύναμη που θα χρειαστεί για να υπάρξουν πολλές τέτοιες καλές στιγμές και στο μέλλον, όταν βγει στην ανοιχτή θάλασσα με τα πελώρια κύματα που την περιμένουν. Και κυρίως την ώρα που θα θελήσει να πει ΟΧΙ στις δεσμεύσεις που τόσο καλά μας περιγράφει ο Καθηγητής Γ. Κασιμάτης. Δηλαδή όταν επιχειρήσει την απαλλαγή της χώρας από τις μεγάλες δεσμεύσεις των Μνημονίων, όπως λ.χ. στα θέματα της Εθνικής Ανεξαρτησίας και Αυτοτέλειας και της προστασίας του εθνικού μας πλούτου.

      Από την άποψη αυτή η υπερβατική μου σκέψη σμίγει με τον ρεαλισμό. Πώς; Γιατί δείχνει την καλή μας προαίρεση, όταν λέμε «Μπράβο σας γι’ αυτή την κίνηση. Τώρα θέλουμε από σας να προχωρήσετε σε ανάλογες ενέργειες, ώστε να σας ξαναπούμε Μπράβο».

      Από δω και πέρα ξεκινάνε οι διαφορές μας. Τα είπαμε αυτά. Υπάρχουν δεκάδες άρθρα, στα οποία εξηγούμε ότι ο συσχετισμός δυνάμεων ανάμεσα σε μια Αριστερή Κυβέρνηση και στους Ευρωπαίους, απαιτούσε από μας μια διαφορετική Στρατηγική. Δηλαδή Α) Παλλαϊκό Μέτωπο και Β) Εκμετάλλευση του Εθνικού μας Πλούτου. Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις είναι σαν να πηγαίνουμε ξυπόλυτοι στ’ αγκάθια. Κι επειδή τυχαίνει αυτή την άποψη να τη γνωρίζω καλά, θαυμάζω διπλά κάθε πράξη όπως αυτές που είδαμε τις τελευταίες μέρες, γιατί μου θυμίζουν το ποίημα του Καρυωτάκη «Ιδανικοί Αυτόχειρες».

      Αθήνα, 1.2.2015
      Μίκης Θεοδωράκης

      Διαγραφή
    2. Όθων Ιακωβίδης

      Από τα παραπάνω σχόλια, τόσο του Χρήστου Ανδρέου , όσο και του Μίκη Θεοδωράκη, (με τα οποία συμφωνώ πλήρως), στέκομαι στο σημείο που, ο Μίκης γράφει: “ Υπάρχουν δεκάδες άρθρα, στα οποία εξηγούμε ότι ο συσχετισμός δυνάμεων ανάμεσα σε μια Αριστερή Κυβέρνηση και στους Ευρωπαίους, απαιτούσε από μας μια διαφορετική Στρατηγική. Δηλαδή Α) Παλλαϊκό Μέτωπο και Β) Εκμετάλλευση του Εθνικού μας Πλούτου. Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις είναι σαν να πηγαίνουμε ξυπόλυτοι στ’ αγκάθια.”
      Και διερωτώμαι:
      “Μήπως, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, μπορεί (μ' ένα κατάλληλο “μπόλιασμα των ιδεών μας”) να μετεξελιχθεί στο Παλλαϊκό Πατριωτικό/Δημοκρατικό Μέτωπο που οραματιζόμαστε”;

      “Μήπως, η συγκυβέρνηση αυτή , μπορεί να αποτελέσει τον “Δούρειο Ίππο” της ανατροπής της πολιτικής και Οικονομικής Ολιγαρχίας και την εδραίωση τής (πραγματικής) Δημοκρατίας, ώστε να έρθει η ώρα να εκπληρωθεί και το όραμα της Εθνικής Ανεξαρτησίας”;

      Ήδη, όχι μόνον οι συμβολισμοί, αλλά και οι πράξεις της νέας συγκυβέρνησης (αρχής γενομένης από την σύνθεση της) προσφέρονται για έναν τέτοιο προβληματισμό.
      Αναφέρομαι (πέραν των - μέχρι σήμερα - επιτυχών χειρισμών για την αντιμετώπιση του Δ. Χρέους) σε δηλώσεις στελεχών της συγκυβέρνησης, όπως:
      Ο Κώστας Χρυσόγονος έριξε πρόταση διενέργειας Δημοψηφίσματος, σε περίπτωση άρνησης των “δανειστών”, να αποδεχθούν νέα συμφωνία εξόφλησης του Δ.Χρέους
      Ο Γιώργος Κατρούγκαλος έριξε πρόταση διενέργειας Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης, για ένα νέο Σύνταγμα, “βγαλμένο” από τον Λαό.
      Ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς έδειξε ότι η Ελλάδα δεν έχει τυφλωθεί από το “προς Ανατολάς” μάτι της.

      Μήπως, όλα αυτά, πρέπει να μας βάλουν στον προβληματισμό “Μπορούμε (και πώς) να καταστήσουμε αυτή τη συγκυβέρνηση, όργανο των μεγάλων ανατροπών που οραματιζόμαστε ;;

      Σκέφτομαι πως, αν θα μπορούσαμε να το κάνουμε, θα “κόβαμε πολύ δρόμο” για την κατάκτηση των οραμάτων μας.

      Διαγραφή
    3. Aγαπητέ Όθωνα, μπορείς να το αναλύσεις λίγο περισσότερο αυτό; Πως θα επιτευχθεί κτλ;

      Διαγραφή
    4. Αρχικά, απαντώντας στο ερώτημα “Πως θα επιτευχθεί;” διευκρινίζω πως θέτω έναν προβληματισμό (δηλαδή θέτω θέμα για έναν διάλογο) και δεν διατυπώνω κάποια συγκεκριμένη θέση.
      Επειδή, όμως, έχει ενδιαφέρον το ενδεχόμενο μίας τέτοιας “επιχείρησης”, κάνω, τώρα, τις εξής σκέψεις, σαν πρώτο βήμα αυτού του διαλόγου:
      1. Θυμίζω “τα 9 σημεία” που ο Μίκης Θεοδωράκης έθεσε για την επίτευξη του σκοπού του “Μετώπου ΕΛΛΑΔΑ”:
      1) Ενημέρωση, Ενότητα του Λαού.
      2) Δημιουργία Αντιστασιακού Μετώπου.
      3) Εκλογή Ηγεσίας.
      4) Συμμετοχή στις εκλογές με στόχο την διακυβέρνηση της χώρας.
      5) Οικονομική αυτάρκεια βασισμένη σε Σχέδιο για την συνολική συνεκμετάλλευση
      του εθνικού μας πλούτου (με βάση το Σύστημα των Κοινοπραξιών) ο οποίος υπολογίζεται σε πολλά τρισεκατομμύρια ευρώ. Δέσμευση ότι ο εθνικός πλούτος ανήκει στον Λαό.
      6) Αποδέσμευση της χώρας από κάθε είδους υποχρεώσεις (οικονομικές, πολιτικές).
      7) Πρόγραμμα ανάπτυξης.
      8) Δημιουργία Νέου Συντάγματος.
      9) Εκλογές.

      2. Σκέφτομαι πως αν μπορούσαν, με κάποιον τρόπο, να διαχυθούν και να “περάσουν” στα κόμματα της σημερινής συγκυβέρνησης, τα σημεία (5), (6), (7) και (8), κάτι που δεν φαίνεται να είναι ανέφικτο, αν διαβάσουμε τις επίσημες και ημι-επίσημες θέσεις τους, τότε θα έχουμε κερδίσει τον χρόνο (και όχι μόνο) που απαιτείται για την ολοκλήρωση των σημείων (1), (2), (3) και (4).
      3. Σημειώνω πως, στην περίπτωση αυτή :
      (α) Η ενημέρωση του Λαού (για την Αλήθεια των γεγονότων) με το “βήμα” που έχει η κυβέρνηση στα ΜΜΕ, καθίσταται άκρως αποτελεσματική. (Κάλυψη του στοιχείου “ενημέρωση”, του 1ου από τα “9 Σημεία”)
      (β) Η πατριωτική αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κυβέρνηση, δημιουργεί τη Λαϊκή ενότητα, στη βάση του πατριωτισμού. (Κάλυψη του στοιχείου “ενότητα” του 1ου από τα “9 Σημεία”)
      (γ) Το Αντιστασιακό Μέτωπο, (που θα εκπροσωπείται από την δική του κυβέρνηση) δεν θα έχει να αντιμετωπίσει (ως κυβέρνηση) την (ηττημένη στις εκλογές) εντόπια “5η Φάλαγγα” των επίβουλων εξωτερικών δυνάμεων, αλλά απ' ευθείας αυτές.
      (δ) Τα σημεία (3) και (4) θα έχουν ήδη συντελεσθεί.

      Αυτές είναι οι σκέψεις μου.

      Διαγραφή
  2. "Ξαναγινόμαστε Ωραίοι Έλληνες" . Από πότε έχει να ακουστεί κάτι τέτοιο;

    Στις μεγάλες"καρδιές" δεν υπάρχει ποτέ σκοτάδι μόνο φώς και αγάπη.

    Τον θαυμασμό και τον σεβασμό μου κε Μίκη Θεοδωράκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1)ΕΡΩΤΗΣΗ.
    Υπάρχει διαφορά εάν στηρίζεις το πολιτικό σύστημα η το πολιτικό σύστημα στηρίζεται σε σένα;
    1)ΑΠΑΝΤΗΣΗ.
    τσαφ τσουφ το τραινάκι...
    2)ΕΡΩΤΗΣΗ
    Υπάρχει το παλιό πολιτικό σύστημα και το καινούργιο πολιτικό σύστημα;
    2)ΑΠΑΝΤΗΣΗ
    Το παλιό τραινάκι έκαιγε κάρβουνο το καινούργιο πετρέλαιο.
    3)ΕΡΩΤΗΣΗ
    Σε περίπτωση που η Κυβέρνηση σε ένα νομοσχέδιο δεν έχει την πλειοψηφία λόγω διαφωνίας ΑΝΕΛ θα δεχτεί να περάσει νομοσχέδιο με την στηρίξει του παλαιού πολιτικού συστήματος,όπως πασοκ ν.δ.ποτάμι;
    Η απάντηση βρίσκεται στην πρώτη ερώτηση''Υπάρχει διαφορά εάν στηρίζεις το πολιτικό σύστημα η το πολιτικό σύστημα στηρίζεται σε σένα'';
    Μόνο μια τεράστια διαφορά υπάρχει.
    Άλλο Σταύρος θεοδωράκης και άλλο Μίκης Θεοδωράκης.

    θυμάμαι μια δήλωση του Μίκη θεοδωράκη.Δεν πρόκειται για αλλαγή αλλά για εναλλαγή (ΑΣΧΕΤΟ);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με 235 ψήφους Πρόεδρος της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου.Χαρά υπερηφάνεια Εθνική ανάταση,νίκη της Δημοκρατίας.Ο Κύριος Μειμαράκης την υποδέχτηκε και κόκκινες τουλίπες.Συγκίνηση στο Πανελλήνιο.Το σύστημα εξουσίας είναι εδώ ενωμένο δυνατό.Δεν την ψήφισαν δεξιοί και πασόκοι δεν την ψήφισαν οι χθεσινοί ακροδεξιοί με τα τσεκούρια δεν την ψήφισε το παλαιό πολιτικό σύστημα της διαπλοκής και τις ρεμούλας,ούτε αυτοί που οδήγησαν τον λαό στην εξαθλίωση και την φτώχεια, την ψήφισαν οι εκπρόσωποι του Έθνους.''Υπάρχει διαφορά εάν στηρίζεις το πολιτικό σύστημα η το πολιτικό σύστημα στηρίζεται σε σένα''....

    Με σημαία και περίστροφο
    θαμμένα στο συρτάρι
    πήρες ένα δρόμο αντίστροφο
    απ' ό,τι έχω πάρει.

    Πράγματα κρυφά κι ακατάλληλα
    άλλα δε σου λέω
    πήγαινε μ' εμένανε παράλληλα
    κι άσε εγώ να φταίω.

    Με καινούριο τώρα επίθετο
    κι άλλη ενδυμασία
    πήρες ένα δρόμο αντίθετο
    και είσαι εξουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.