Ζάτουνα, ένας χρόνος εξορίας δίπλα στον Μίκη Θεοδωράκη



Λίγα λόγια για το βιβλίο της Αφροδίτης Μήτσου Ζάτουνα, ένας χρόνος εξορίας δίπλα στον Μίκη Θεοδωράκη

Η Αφροδίτη Μήτσου ήταν 16 χρονών όταν οι τύραννοι που κυβερνούσαν την Ελλάδα το 1968, διέταξαν να εκτοπιστεί στη Ζάτουνα ο Μίκης Θεοδωράκης και η οικογένειά του. 

Η Αφροδίτη δούλευε βοηθός σε σπίτια από 8 χρονών. Μόνο δυο τάξεις στο δημοτικό σχολείο είχε πάει. Η ζωή της αρχίζει να ομορφαίνει όταν τον Μάρτιο του 1967 ξεκινά να εργάζεται στην οικογένεια Θεοδωράκη. Όμως η χαρά της δεν θα κρατήσει για πολύ. Το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 θα ανατρέψει την ήρεμη οικογενειακή ζωή. 

Η Αφροδίτη θα ακολουθήσει την οικογένεια στην εξορία και θα βιώσει το σατανικό σχέδιο εξόντωσης του Μίκη και της οικογένειάς του. 


Όμως η Αφροδίτη δε θα λυγίσει. Αντιθέτως, θα μεταφέρει στην Αθήνα μυστικά σημειώματα, ταινίες με τραγούδια και παρτιτούρες κι έτσι η μουσική του Θεοδωράκη θ' ακουστεί στην Ευρώπη, ενώ εκείνος θα είναι φρουρούμενος από δεκατρείς χωροφύλακες.  

Αργότερα, στη μεταπολίτευση, θα γράψει ένα ημερολόγιο. Όχι για να εξιστορήσει τα προσωπικά της βάσανα, αλλά για να μας πει: «αυτοί οι άνθρωποι ήταν η οικογένειά μου κι ό,τι έκανα από αγάπη το έκανα».  

Αυτό το αποκαλυπτικό ημερολόγιο με τίτλο Ζάτουνα, ένας χρόνος εξορίας δίπλα στον Μίκη Θεοδωράκη, παρουσιάζεται, την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου, στις 6:30μμ στο «ΠΡΥΤΑΝΕΙΟΝ», Μηλιώνη 7-9, Κολωνάκι.  

Το βιβλίο έχει προλογίσει ο Μίκης Θεοδωράκης

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: 

Γιώργος Κασιμάτης - Συνταγματολόγος, Ομ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Τάσος Λέρτας - Καθηγητής Πανεπιστημίου, σκηνοθέτης, ηθοποιός

Αναστασία Βούλγαρη - Συγγραφέας

Κείμενα διαβάζει η ηθοποιός  Ευαγγελία Καπόγιαννη

Την εκδήλωση συντονίζει ο σκηνοθέτης-ποιητής  Γιάννης Φαλκώνης


Σχόλια