Δεν θα περάσει ο φασισμός!

Επέσατε θύματα αδέρφια εσείς
σε άνιση μάχη κι αγώνα
Ψωμί, λευτεριά και τιμή του λαού
γυρεύοντας βρήκατε μνήμα
Συχνά σε υγρές σκοτεινές φυλακές
σκληρές επεράσατε μέρες
Και μ' ένα του δήμιου λόγο ευθύς
σας φέραν μπροστά στη κρεμάλα
Μεθούν οι τυράννοι και μες το πιοτό
τη λήθη γυρεύουν να βρούνε
Μα οι μέρες τους τώρα μετρήθηκαν πια
και τέλος φριχτό τους προσμένει
Θεριεύει ο γίγαντας τώρα λαός
και σπάει τα δεσμά κι αλυσίδες
Αιώνια η μνήμη σε σας αδερφοί
στον τίμιο που πέσατε αγώνα.


ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ, η πρωτοπορία της Εθνικής Αντίστασης. Το Λαϊκό Έπος. Οι Ήρωες. Σιμά τους μαχόμενοι οι ποιητές της ζωής και της τέχνης, σε άνιση μάχη κι αγώνα.
Το ορμητικό λαϊκό ποτάμι που ξεχύθηκε στις πόλεις, στα χωριά και στα βουνά κι έπνιξε το στρατό του Χίτλερ. Απέναντι τους οι συνεργάτες των Γερμανών. Οι μαυραγορίτες, οι ταγματαλήτες, οι δοσίλογοι με καθοδήγηση και εξοπλισμό από την κατοχική κυβέρνηση. Τσολάκογλου, Λογοθετόπουλος, Ράλλης, Τσιρονίκος και τα πρωτοπαλίκαρα τους Παπαδόγγονας, Μπουραντάς και άλλοι.
Οι Έλληνες κι οι Ελληνίδες της Αντίστασης. Ο Λαός που άλλαξε το ρου της ιστορίας. Το Έπος του 1940. Η Μάχη της Κρήτης το 1941. Θέριεψε το ΕΑΜ όταν έσωσε την Αθήνα από την πείνα. Ο Άρης βγήκε στο βουνό κι έφτιαξε στρατό 100.000 ανδρών. Ο Γοργοπόταμος. Ο αγώνας στις συνοικίες της Αθήνας. Ούτε ένας Έλληνας δούλεψε σε ναζιστικό εργοστάσιο, ούτε ένας Έλληνας επιστρατεύτηκε από τη Βέρμαχτ στο Ανατολικό Μέτωπο.
Ένα πελώριο τείχος από χιλιάδες ανθρώπινα κορμιά στήθηκε στη νότια πύλη της Ευρώπης και καθόρισε τις ιστορικές εξελίξεις. Οι αντάρτες στα βουνά, οι μαχητές στις πόλεις, η αλληλεγγύη. Τα εκατοντάδες πυρπολημένα χωριά, τα διαμελισμένα παιδιά, οι βασανισμένοι στα κελιά της Γκεστάμπο, οι μανάδες με τα μαύρα κεφαλομάντηλα στους τόπους των εκτελέσεων, οι κρεμασμένοι στις πλατείες, οι ματωμένες κοπέλες. Το Ματωμένο Τείχος που εμπόδισε την επιταχυνόμενη ορμή του ναζιστικού στρατού προκαλώντας του ανεπανόρθωτες ζημιές που τον οδήγησαν στην τελική ήττα του από τον Κόκκινο Στρατό.

Αυτό ήταν το ΕΑΜ. Έδωσε σάρκα και οστά στα όνειρα των Ελλήνων για ανεξαρτησία, ελευθερία, δικαιοσύνη. Έδιωξε τους κατακτητές και ταυτόχρονα σηματοδότησε την πρώτη μεγάλη ήττα του ντόπιου καθεστώτος ξενοδουλίας, που είχε επιβληθεί από το 1825 με το ξενόφερτο παλάτι και το εγχώριο το μεταπρατικό και το τσιφλικάδικο κεφάλαιο.
Το ΕΑΜ ήταν η ενσάρκωση της ελληνικής αρετής.
Στις απελευθερωμένες περιοχές ήταν η αναβίωση της άμεσης δημοκρατίας. Οργάνωσε ελεύθερες εκλογές όπου για πρώτη φορά ψήφισαν οι γυναίκες και οι νέοι από τα δεκαοκτώ χρονών. Εφάρμοσε την ισότητα ανδρών και γυναικών στη συμμετοχή και στις αποφάσεις. Παράλληλα, με τη συμμετοχή στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημιουργών και καλλιτεχνών της εποχής, το ΕΑΜ δημιούργησε ένα νέο παλλαϊκό πολιτισμό. Ο λαός κοινώνησε και συνδιαμόρφωσε την καλλιτεχνική δημιουργία. Έργα ανυπέρβλητης ομορφιάς και ποιότητας δημιουργήθηκαν στο θέατρο, στη λογοτεχνία, στην ποίηση. Να σχολεία του βουνού. Να πολεμάς εσύ και να ξέρεις ότι πίσω σου τα παιδιά σου μαθαίνουν γράμματα.
Η μνήμη του ΕΑΜ, άκαυτη βάτος, καίει ακόμα μέχρι σήμερα κι όλοι οι λαϊκοί ήρωες παραμένουν ζωντανοί στη μνήμη μας με επικεφαλής τον άλλο Άη Γιώργη Τροπαιοφόρο του λαού μας, τον Άρη Βελουχιώτη.
Γι αυτό τρόμαξαν οι ακροδεξιοί της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κι οι φασίστες συνεργάτες τους όταν ακούστηκε ο ύμνος του ΕΑΜ στην παρέλαση στο Χαλάνδρι. Γιατί αυτοί, άλλοι απόγονοι κι άλλοι ομοϊδεάτες των συνεργατών των Γερμανών, γνωρίζουν. Γι αυτό βγήκαν στα κανάλια μ’ εμφυλιοπολεμικό λόγο ν’ αναβιώσουν το διχασμό.
Αυτοί, οι νικητές του εμφυλίου, οι στυλοβάτες του εφοπλιστικού και του μεταπρατικού κεφαλαίου, που ανδρώθηκε στη δεκαετία του ’50 πάνω στα ερείπια της Ελλάδας, στα ξεριζωμένα χωριά, στα Μακρονήσια και στους τάφους των εκτελεσμένων, αυτοί που εκχώρησαν την εθνική μας κυριαρχία το 2010, αυτοί που συνεχίζουν να ξεπουλάνε την πατρίδα μας, αυτοί οι απάτριδες δειλοί, κατέχουν την πιο τρομακτική, την πιο εφιαλτική, για τους ίδιους και την τάξη που υπηρετούν, γνώση: Η νίκη τους είναι πύρρειος. ΤΟ ΕΑΜ ΔΕΝ ΗΤΤΗΘΗΚΕ ΠΟΤΕ.
Μια μάχη έχασε μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι. Ο αγώνας δεν ακυρώθηκε , ματαιώθηκε προσωρινά.
Το ΕΑΜ δεν νικήθηκε κι ας μη νίκησε ολοκληρωτικά. Οι κατακτήσεις της αστικής δημοκρατίας, το κοινωνικό κράτος, η απελευθέρωση της νεολαίας και των γυναικών, οι Λαμπράκηδες, η πολιτιστική επανάσταση, το Πολυτεχνείο του ’73, όλες οι κατακτήσεις των εργαζομένων και του λαού γενικότερα, ήταν η αδιάλειπτη συνέχιση, με συνεχώς μεταβαλλόμενη μορφή, του εαμικού αγώνα.
Ας αφήσουμε, επιτέλους, την ηττοπαθή στάση. Ας δούμε από άλλη οπτική γωνία τα γεγονότα που ακολούθησαν την απελευθέρωση. Η πληγή που αφήνουμε ανοιχτή μας εμποδίζει να ολοκληρώσουμε τον κύκλο που έμεινε ανοιχτός. Όσο εμείς «λαθολογούμε» διχασμένοι τόσο ο φασισμός κερδίζει έδαφος. Όσο εμείς επιτρέπουμε τη στρογγυλεμένη άποψη, την «ψυχουλοποίηση» της ιστορίας, όσο αφήνουμε τον εθνομηδενισμό να σεργιανά από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο κι από νεολαιίστικο στέκι σε νεολαιίστικο στέκι, όσο επιτρέπουμε να μας αποκαλούν «περιφέρεια της Ευρώπης», τόσο οι φασίστες θα νοιώθουν δυνατοί. Όσο ο αγώνας δεν γίνεται καθολικός και εθνικοαπελευθερωτικός τόσο οι φασίστες παρέα με τους ολιγάρχες θα παραχαράζουν την ιστορία μας και θα διαλύουν την πατρίδα μας.
Εμπρός, λοιπόν, οι απόγονοι των Εαμιτών, των Ελασιτών και των Επονιτών, να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση της πατρίδας! Να ενώσουμε το νήμα με τον αγώνα Εκείνων για την Εθνική Ανεξαρτησία και τη Λαϊκή Κυριαρχία και να τσακίσουμε ξανά το φασισμό.
Στα δικά μας μάρμαρα, στα δικά μας αγάλματα, στα δικά μας τραγούδια μας δεν έχει θέση ο φασισμός. Κι από τούτα τα χώματα δε θα περάσει!

Οι συντελεστές του θεοδωρακισμού

Σχόλια

  1. Οι συντάκτες του άρθρου3 Νοεμβρίου 2014 στις 2:53 π.μ.

    Έγιναν τρία λάθη κατά την πληκτρολόγηση από το χειρόγαρφο στον υπολογιστή: Τα σωστά είναι:
    1) Θέριεψε το ΕΑΜ όταν έσωσε το λαό από την πείνα.
    2) Τα σχολεία του βουνού.
    3) "ψιχουλοποίηση"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.