Η ΠΙΚΡΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ - του Γιώργου Κασιμάτη


"Αλλά ο Μίκης δεν είναι μόνο ένας Μεγάλος της Τέχνης. Είναι ταυτόχρονα και ένας ανυποχώρητος Πολέμιος της Βαρβαρότητας. Πώς θα τον ανεχθούν οι βάρβαροι;" 

Ο Μίκης Θεοδωράκης ακολουθεί τη Μοίρα των Μεγάλων: του Σωκράτη, του Αριστείδη και αναρίθμητων άλλων, προπάντων δε του Προμηθέα, με την καταδίκη του οποίου οι θεοί έστειλαν το μήνυμα στους ανθρώπους. Από τότε, η Μοίρα αυτή ακολουθεί τους Μεγάλους όλου του κόσμου. Αυτοί που της ξεφεύγουν δεν είναι τόσο «Μεγάλοι», γιατί είναι εκείνοι που δεν υπήρξαν επικίνδυνοι στο Κακό.

Ο Μίκης Θεοδωράκης ανήκει στους Μεγάλους εκείνους που δεν μπορούν να το ανεχθούν οι μικροί. Πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να τον ανεχθεί η εποχή της παρακμής που ζούμε, η εποχή των μικρών.  Αλλά ο Μίκης δεν είναι μόνο ένας Μεγάλος της Τέχνης. Είναι ταυτόχρονα και ένας ανυποχώρητος Πολέμιος της Βαρβαρότητας. Πώς θα τον ανεχθούν οι βάρβαροι; 

Αυτή είναι η διαλεκτική της Ιστορίας: η σύγκρουση του Καλού με το Κακό. Ο Μίκης Θεοδωράκης βρίσκεται, σε παγκόσμιο επίπεδο, στην πρώτη γραμμή της Διαλεκτικής της Ιστορίας και στην πλευρά του Καλού. Η δράση του ολόκληρης ζωής είναι σε σύγκρουση με το Κακό. Έχει γλυτώσει όχι γιατί είναι τυχερός, αλλά γιατί είναι πολύ δυνατός. ΄Ετσι, από τη σύγκρουσή του με τη Βαρβαρότητα δε θα προκύψει ο «θάνατός» του, αλλά η ιστορική κληρονομιά της Δημιουργίας του και του Αγώνα του. 

Κύθηρα, Οκτώβρης 2014
Γιώργος Κασιμάτης

Σχόλια

  1. O κασιμάτης το έθεσε με πολύ απλά λόγια και σύντομα, όπως δεν το έθεσε κανένας...

    "Είναι ταυτόχρονα και ένας ανυποχώρητος Πολέμιος της Βαρβαρότητας. Πώς θα τον ανεχθούν οι βάρβαροι; " αυτο τα λεει ΟΛΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.