Με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη πολεμούν οι Κούρδοι τους τζιχαντιστές‏



Με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη από την ταινία «Ζ» προσπαθούν οι Κούρδοι να εμψυχώσουν τους μαχητές τους που πολεμούν στην πόλη Κομπάνι τους τζιχαντιστές.

Η συγκεκριμένη μουσική γράφτηκε απ’ τον Μίκη Θεοδωράκη τον Γενάρη του 1966 και χρησιμοποιήθηκε αρχικά στο Μαουτχάουζεν («Αντώνης» - 1966) και έπειτα στο σάουντρακ της ταινίας «Ζ» του Κώστα Γαβρά (1969). Η ταινία «Ζ» απέσπασε σπουδαίες διακρίσεις (μεταξύ αυτών δύο όσκαρ), ενώ η μουσική του Θεοδωράκη κέρδισε BAFTA (1970) στην αντίστοιχη κατηγορία.

Έκτοτε τη "δανείστηκαν" κάποια από τα πιο επαναστατικά κινήματα του καιρού μας, με τελευταίο τους Κούρδους της Συρίας και του Ιράκ. Με τον «Αντώνη» του Μίκη μπαίνουν στην Καμπούλ οι Αφγανοί αντάρτες, ενώ αποτελεί κραυγή αντίστασης στην Τεχεράνη, την Κωνσταντινούπολη και το Καράκας. Η ίδια μουσική, αποτελεί επαναστατικό θούριο για τους Τουπαμάρος (Εθνικό Απελευθερωτικό Κίνημα της Ουρουγουάης τη δεκαετία ΄60).

Το συγκεκριμένο βίντεο αναφέρεται στον αγώνα των γυναικών - πολεμιστριών που δίνουν τη μάχη εναντίον των φανατικών ισλαμιστών για να υπερασπίσουν τα εδάφη τους στη Συρία και το Ιράκ.

Σχόλια

  1. Με θάρρος και δύναμη αγωνιστές και αγωνίστριες!
    Η Μουσική και ο Συμβολισμός στο δρόμο της ΝΙΚΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.