Ιστορική στιγμή το μπαλέτο "Ζορμπάς" στο Καλλιμάρμαρο - Παρών ο Μίκης!




Όσοι παρευρέθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο) το βράδυ της Κυριακής (29/6), μπορούν με βεβαιότητα να υποστηρίξουν πως ήταν θεατές ενός ιστορικού, και όχι μόνο κορυφαίου πολιτιστικού, γεγονότος! Πως αλλιώς να χαρακτηριστεί η παράσταση του μπαλέτου «Ζορμπάς» από την Εθνική Λυρική Σκηνή, με τους «γονείς» του έργου, Μίκη Θεοδωράκη (Μουσική) και Λόρκα Μασίν (Χορογραφία) να τιμούν και να τιμούνται από τους 10,000 παρευρισκόμενους τυχερούς θεατές!


Kλικ στις εικόνες για μεγέθυνση*



Δεν ήταν λίγοι αυτοί που εξέφραζαν τα τελευταία 24ωρα τους φόβους και τις ανησυχίες τους για τη προσέλευση του κοινού, δεδομένου της προγραμματισμένης ώρας διεξαγωγής της παράστασης , η οποία συνέπιπτε με τον ποδοσφαιρικό αγώνα της Εθνικής Ελλάδας για τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Προς ευχάριστη έκπληξη αρκετών όμως, και παρά τον μικρό αριθμό προ-πωλημένων εισιτηρίων, τα εισιτήρια των εκδοτηρίων στην είσοδο του Σταδίου σχεδόν εξαντλήθηκαν και περίπου 10,000 θεατές κατέκλυσαν το «πέταλο» του Καλλιμάρμαρου, «ζεσταίνοντας» όσο χρειάζεται την ατμόσφαιρα για να ξεκινήσει το σημαντικότερο και πιο επιτυχημένο ελληνικό μπαλέτο στην ελληνική ιστορία και ενός εκ των κορυφαίων στη παγκόσμια.


Η παρουσία του Ηλία Βουδούρη ήταν εξαιρετική, με τον μαέστρο να αφήνει τη θέση του στο ψηλότερο βάθρο στο τέλος της παράστασης και να πλησιάζει τον Μίκη Θεοδωράκη, για να του εκφράσει την αγάπη και την ευγνωμοσύνη του. Εντυπωσιακή και συγκινητική η παρουσία της Σολίστ της παράστασης, Μαρίας Φαραντούρη, η οποία ερμήνευσε δύο τραγούδια στο δεύτερο μέρος («Με τ’ αστεράκι της αυγής» και «Μαρίνα») ενώ αντάξιοι του μεγαλειώδους αυτού έργου φάνηκαν και οι χορευτές, χορωδοί και μουσικοί, με τους πρωταγωνιστές (Στράτος Παπανούσης - Ζορμπάς, Ντανίλο Ζέκα - Tζων, Μαρία Κουσουνή - Μαρίνα, Αλεξάντερ Νέσκωβ - Μανωλιός και Σταυρούλα Καμπουράκη – Μαντάμ Ορτάνς) να δίνουν τον καλλίτερό τους εαυτό! Από τις πιο εντυπωσιακές στιγμές της βραδιάς, η παρουσία του Αμερικανού χορογράφου του έργου, Λόρκα Μασίν, πάνω στη σκηνή, πλαισιωμένος από όλους τους χορευτές, δίνοντας το "σύνθημα" με τον δικό του μοναδικό τρόπο για να ξεκινήσει ο χορός του Ζορμπά!


Στο τέλος της παράστασης, άπαντες συντελεστές καταχειροκροτήθηκαν, ενώ ακόμη και μετά από …τέσσερα μπιζαρίσματα (χαιρετισμός των ηθοποιών και τελευταία σκηνή υπό το άκουσμα της γνωστής μουσικής του Ζορμπά) το κοινό στη συντριπτική του πλειονότητα έμενε όρθιο στη θέση του!


Εκτιμούμε πως η επιτυχία της συγκεκριμένης παράστασης, όπως επίσης και η τεράστια πρωτόγνωρη περσινή  επιτυχία της θεατρικής παράστασης «Ποιος τη ζωή μου» αφιερωμένη στη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη, αποδεικνύουν πως οι πολίτες αυτής της χώρας διαθέτουν και επαρκές καλλιτεχνικό κριτήριο και ένστικτο, σε πείσμα αυτών που θέλουν να παρουσιάζουν τον Έλληνα «ακοινώνητο», «καναπεδάτο» και «αδιάφορο», ικανό θεατή μόνο για …τουρκικές σαπουνόπερες και φθηνά νυκτερινά κέντρα. Η παρουσία των χιλιάδων νέων, επίσης ενθαρρυντική και ελπιδοφόρα!


Ελπίζουμε να συνεχιστούν τέτοιες προσπάθειες (ευελπιστούμε να δούμε και τις όπερες του Μίκη Θεοδωράκη να υποστηρίζονται από την ΕΛΣ!), οι οποίες αποτελούν, όπως ορθά υποστηρίζει η ΕΛΣ ως "σύνθημά" της "Υψηλή Τέχνη για Όλους". Ώστε να φτάσει στις πλατιές μάζες των πολιτών αυτής της χώρας το νόημα του να είσαι Ζορμπάς! Το βαθύ νόημα της πανανθρώπινης μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη. Να ξεπεραστεί πλέον το τρίπτυχο "syrtaki-souvlaki-opa" και να αναδειχθεί η πραγματική ουσία των λόγων του Νίκου Καζαντζάκη και του Μίκη Θεοδωράκη για τον Άνθρωπο.


Στη παράσταση της Κυριακής, αποδείχθηκε επίσης, ακόμη μία φορά αυτό που υποστηρίζει εξ αρχής ο Θεοδωρακισμός: Πως δηλαδή κάθε πολίτης έχει μέσα του τη φλόγα του πολιτισμού και της Αντίστασης και την οποία μπορεί να εκδηλώσει ανά πάσα στιγμή αρκεί να δημιουργη(σει)θούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις που θα τον αφυπνήσουν. Αρκεί να βρεθεί το φως που θα ρίξει λίγο φως στον σκοταδισμό της κάθε μαύρης εποχής. Αρκεί να ανάψει η Σπίθα…

Οι συντελεστές του Θεοδωρακισμού


Περισσότερες φωτογραφίες από τη παράσταση σε λίγο...

Σχόλια

  1. Επιτέλους. Μετά τις απαράδεκτες προπαγανδιστικές κιτς φιέστες της χούντας στο Καλλιμάρμαρο, με τις στολές και τις πανοπλίες, έγινε και κάτι σημαντικό και πραγματικά Ελληνικό, Εθνικό και ταυτόχρονα ΔΙΕΘΝΕΣ.

    Κάτι που αντιπροσωπεύει τον πραγματικό Ελληνικό πολιτισμό και την πραγματική Ελληνική τέχνη, διανόηση και κουλτούρα. Ένα απ' τα σημαντικότερα και ομορφότερα Μπαλέτα όλων των εποχών. Ένα θαύμα της μουσικής και του χορού. Ένα Μπαλέτο που δημιούργησε ο Μίκης Θεοδωράκης και το χάρισε απλόχερα στην ανθρωπότητα. Ένα έργο που θα παίζεται και θα ακούγεται τα επόμενα εκατοντάδες χρόνια σε αυτόν τον πλανήτη!

    Χρήστος Ανδρέου


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το μπαλετο παρουσιαζεται αυτες τιις ημερες στην Ιταλια (Ναπολι) σε τριιπλη παρασταση, ενω η Εθνικη Οπερα της Βοθλγαριιας το συμπεριελαβε στο καλοκαιρινο της προγραμμα μαζι με την Λιιμνη των Κυκνων κα την Ζιζελ.
    Αντρεας Ζερβακης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.