ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ "ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ" ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΜΑΝΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

ΙΑΝΟΣ 

Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014, 21:30 

Σάββατο, 12 Απριλίου 2014, 21:30

Κυριακή, 13 Απριλίου 2014, 20:00




ΛΑΪΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ»

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΑΝΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Ερμηνεύουν:

Παρασκευή  11/4:

Γιώργος Νταλάρας Κώστας Πατσιάς, Μπέττυ Χαρλαύτη

Σάββατο 12/4 & Κυριακή 13/4:

Δώρος Δημοσθένους Κώστας Πατσιάς, Μπέττυ Χαρλαύτη

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου Ιανός, η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» θα παρουσιάσει αποσπάσματα από τους κύκλους τραγουδιών Λαϊκά, Νύχτα Θανάτου, Αρκαδία IΙ, Αρκαδία ΙΙΙ, Τα τραγούδια του Αγώνα, Μήπως ζούμε σ' άλλη χώρα;, Πολιτεία Γ’, Πολιτεία Δ' και το τραγούδι Το τραίνο δεν ξεκίνησε ποτέ για Κατερίνη, σεποίηση του Μάνου Ελευθερίου. Ερμηνεύουν: Γιώργος Νταλάρας (Παρασκευή 11/4), Δώρος Δημοσθένους, Κώστας Πατσιάς, Μπέττυ Χαρλαύτη.

Η συνεργασία του Μίκη Θεοδωράκη με τον Μάνο Ελευθερίου άρχισε το 1966 με τα «Λαϊκά», τα οποία κυκλοφόρησαν στο Παρίσι το 1970 με την Μαρία Δημητριάδη και τον Αντώνη Καλογιάννη και τραγουδιόταν στις συναυλίες που έδινε ο Θεοδωράκης επί χούντας σε όλο τον κόσμο. Η συνεργασία τους συνεχίστηκε και κατά την περίοδο της δικτατορίας. Όταν ο Θεοδωράκης βρέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό στο σπίτι του στο Βραχάτι Κορινθίας, μελοποίησε τη «Νύχτα Θανάτου». Τον καιρό της εξορίας του στη Ζάτουνα της Αρκαδίας, ο Μάνος Ελευθερίου του έστειλε κρυφά δύο ποιητικές συλλογές «Στο παζάρι του φονιά» και «Για τη Μάνα και τους Φίλους», από τις οποίες προέκυψαν οι κύκλοι τραγουδιών «Αρκαδία ΙΙ» και «Αρκαδία ΙΙΙ». Είχε βρεθεί ένας κρυφός τρόπος (ο οποίος δεν αποκαλύπτεται, διότι μπορεί να ξαναγίνει δικτατορία!) και ο Ελευθερίου έστελνε στίχους στον συνθέτη όσο ήταν εξόριστος στη Ζάτουνα Αρκαδίας. Αργότερα, και επί δικτατορίας πάλι, έλαβε στο Παρίσι και μελοποίησε τα ποιήματα που συμπεριέλαβε στον κύκλο τραγουδιών «Τα τραγούδια του αγώνα». Αξίζει να αναφερθεί για την ιστορία, ότι ανάμεσα στα ποιήματα αυτά που στάλθηκαν από τον Μάνο Ελευθερίου στον Θεοδωράκη στο Παρίσι, ήταν και ο κύκλος «Ο Άγιος Φεβρουάριος», που τελικά μελοποιήθηκε από τον Δήμο Μούτση και έγινε μεγάλη επιτυχία.

Μετά τη δικτατορία συνεργάστηκαν ξανά δημιουργώντας τον κύκλο «Μήπως ζούμε σ' άλλη χώρα;», που τραγούδησε η Μαρία Δημητριάδη (1991) αλλά και τραγούδια  που εντάχθηκαν στους κύκλους «Πολιτεία Γ’», με τον Μανώλη Μητσιά (1994) και «Πολιτεία Δ'», με τον Πέτρο Γαϊτάνο (1995).

Η συναυλία διαρκεί δύο ώρες.

Θα ακουστούν 33 από τα 70 τραγούδια που γεννήθηκαν από τη συνεργασία των Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Ελευθερίου.


Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»

Γιάννης Μπελώνης, πιάνο

Θανάσης Βασιλάς, μπουζούκι

Βαγγέλης Κονταράτος, κιθάρα

Ξενοφών Συμβουλίδης, μπαγλαμάς - όμποε

Λευτέρης Γρίβας, ακορντεόν Σταύρος Καβαλιεράτος, κοντραμπάσο

Στέφανος Θεοδωράκης – Παπαγγελίδης, κρουστά


Ηχοληψία: Μιχάλης Αλεξάκης, Αντώνης Ζαχόπουλος

Είσοδος: 10€ / Ελάχιστη κατανάλωση: 6€

Πληροφορίες - Κρατήσεις: IANOS | τηλ. 210 32 17 810, Σταδίου 24 - Αθήνα

Προπώληση εισιτηρίων στα ταμεία του ΙΑΝΟΥ:

Σταδίου 24 & Golden Hall (Λ. Κηφισίας 37Α, Μαρούσι) και στο www.ianos.gr 

Η βραδιά θα μεταδοθεί ζωντανά από τo ianosradio.gr

Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00 

Σχόλια