Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2016

Δήλωση Μίκη Θεοδωράκη
02.09.2016

Όλα δείχνουν ότι με το φάσμα του Τσαουσέσκου να υπερίπταται της χώρας μας και τα φαντάσματα των «επιφανών» μνηστήρων της ηγεμονίας  της Ευρώπης (δηλ. Ναπολέων, Μέτερνιχ, Χίτλερ) μπαίνουμε σε μια νέα αποφασιστική φάση τόσο της ελληνικής όσο και της ευρωπαϊκής ιστορίας που έχει τη μορφή φαρσοκωμωδίας.

Για τον λόγο αυτόν, θέλοντας να προσφέρω στους συμπατριώτες μου μια νότα αισιοδοξίας που παράλληλα να περιέχει και τη διάσταση της αυτογνωσίας και αυτοκριτικής που οφείλουμε να έχουμε πάντα ως λαός, θα ήθελα να θυμίσω τα παρακάτω δύο ποιήματα - τραγούδια μου που μου ενέπνευσε η νύχτα της δικτατορίας του 1967 και που δυστυχώς από εντελώς άλλη σκοπιά παραμένουν σήμερα επίκαιρα:

Καιρός να δειςΣου είπαν ψέματα πολλά
ψέματα σήμερα σου λένε ξανά
κι αύριο ψέματα ξανά θα σου πουν.
Ψέματα σου λένε οι εχθροί σου
μα κι οι φίλοι σου με ψεύτικες αλήθειες σε κοιμίζουν.
Ψεύτικη δόξα σου τάζουν οι ψεύτες
μα κι οι φίλοι σου σού κρύβουν την αλήθεια.
Πού πας με ψεύτικα όνειρα;
Πού πας με ψεύτικα όνειρα;
Καιρός να σταματήσεις
καιρός να τραγουδήσεις
καιρός να κλάψεις και να πονέσεις
καιρός να δεις.


Είσαι ΈλληναςΑυτό που ήσουν κάποτε, θα γίνεις ξανά.
Πρέπει να γίνεις, πρέπει να κλάψεις.
Ο εξευτελισμός σου να γίνει τέλειος.
Η εκπόρθηση να φτάσει ως τις ρίζες των βουνών.
Είσαι Έλληνας. Είσαι Έλληνας.
Πίνεις την προδοσία με το γάλα.
Πίνεις την προδοσία με το κρασί.
Ο εξευτελισμός σου να γίνει τέλειος.
Πρέπει να δεις, πρέπει να γίνεις.
Αυτό που ήσουν κάποτε, θα γίνεις ξανά.

Πηγή: http://www.mikistheodorakis.gr/el/writings/statements/?nid=5219

3 σχόλια:

  1. Για μία ακόμη φορά ο Μέγας ο Μίκης Θεοδωράκης. Χωρίς να μασήσει τα λόγια του καταγγέλλει το καθεστώς της υποτιθέμενης αριστεράς ως πανομοιότυπο του Τσαουσέσκου που δεν δίστασε να συνεργαστεί ακόμα εμπορικά και με την Επταετία. Και όχι μόνο γιατί είναι γνωστό ότι είχε στρέψει το κεφάλι του προς τη δύση αυτός και μόνο αυτός αφήνοντας το λαό του στα συσσίτια και στην μικρό αλληλεγγύη.... οτιδήποτε περαιτέρω δεν συζητιέται γιατί ναι είμαστε Έλληνες και μας είπαν ψέματα πολλά.... Ως πότε ακόμα θα καίμε γενιές Ελλήνων στο βωμό της φασιστικής παγκόσμιας οικονομίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΩΣΤΑ...ΤΑ ΕΙΠΕΣ ΟΛΑ ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ ΜΕΣΑ ΣΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΛΙΓΕΣ ΛΕΞΕΙΣ....ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΚΛΗΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ..ΑΥΤΟ ΛΕΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΟΠΩΣ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΗΤΑΝ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΡΟΔΟΘΗΚΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ ΦΑΣΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ....ΑΡΕ ΑΘΑΝΑΤΕ ΜΙΚΗ ΜΟΝΟ ΕΣΥ ΜΑΣ ΕΜΕΙΝΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΖΩΝΤΑΝΗ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.