Έχει σημάνει η ώρα της ενότητας για την αντίσταση και την αλληλεγγύη - επιστολή στον Θεοδωρακισμό

Δημοσιεύουμε επιστολή που έφτασε στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο και που υπογράφεται από φίλους του ιστολογίου μας και μέλη της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών - Σπίθα - του Μίκη Θεοδωράκη.

Οι συντελεστές του Θεοδωρακισμού/Theodorakism


Συνυπογράφοντας την Διακήρυξη του Μίκη Θεοδωράκη, που καλεί τον λαό σε Αντίσταση και Αλληλεγγύη, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής: 
 
Όλες οι πολιτικές δυνάμεις και κινήσεις της Αριστεράς και άλλων προοδευτικών δυνάμεων, συνδικαλιστικών οργανώσεων κ.λπ., καλούν τον λαό σε αντίσταση και αλληλεγγύη.

Οι απόψεις όλων συγκλίνουν τόσο στην άμεση ανάγκη της οργάνωσης του λαού όσο και στην αμεσότερη ανάγκη της οργάνωσης της κοινωνικής/ λαϊκής αλληλεγγύης. Ενδεικτικά αναφέρουμε δύο πρόσφατα παραδείγματα:

Η Πρωτοβουλία «Όχι μέχρι το τέλος», αναφέρει:  «Μπορούμε να επιβάλουμε το δικό μας «εναλλακτικό σχέδιο» εάν προετοιμαστούμε και προωθήσουμε άμεσα την οργάνωση και την καθημερινή αλληλεγγύη του λαού, τη μαζική αντίσταση, την αντεπίθεση και τον ξεσηκωμό.

Για όλους αυτούς τους λόγους, καλούμε:

Στη δημιουργία ενωτικών λαϊκών συνελεύσεων και επιτροπών του «Όχι μέχρι το τέλος», στις γειτονιές, στους Δήμους και τις πόλεις, στη νεολαία, στους καλλιτέχνες και τη διανόηση και πρώτα από όλα, στους χώρους εργασίας ενάντια στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία του «Ναι σε όλα». Καλούμε, στην κοινή δράση για την οργάνωση της αλληλεγγύης και της αντίστασης, στον κατά τόπους και κεντρικό συντονισμό. Στην οργάνωση της διεθνιστικής αλληλεγγύης».

Το ΚΚΕ ήδη μιλά για την «κοινωνική λαϊκή συμμαχία με τα υπόλοιπα λαϊκά κινήματα», για «οργάνωση της  αντίστασης και της αλληλεγγύης»  και ο χθεσινός (2.8.15)  Ριζοσπάστης  αναφέρει: «Σας καλούμε σε κοινή δράση στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, για να αντιπαλέψουμε την αντιλαϊκή συμφωνία - μνημόνιο, ενάντια στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, να διεκδικήσουμε όλα όσα χάσαμε με τα μνημόνια των προηγούμενων χρόνων, να διεκδικήσουμε με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, να δυναμώσουμε τη λαϊκή αλληλεγγύη και να κάνουμε πράξη το σύνθημα: “Κανένας μόνος του στην κρίση - Όλοι για έναν και ένας για όλους”».

Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, αφού όλες οι αριστερές και προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις και κινήσεις , συγκλίνουν  στο κοινό αυτό πρόταγμα, γιατί αυτό δεν μπορεί να γίνει η βάση της ενότητας για μια κοινή δράση αντίστασης και  αλληλεγγύης;
Πιστεύουμε ότι οι λαϊκές αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις, πρέπει να αφήσουν στην άκρη τις όποιες ιδεολογικές διαφορές και να συναντηθούν στο πεδίο του αγώνα ενάντια στην εξάρτηση, την επιβολή της απάνθρωπης λιτότητας, ενάντια στην εγχώρια και διεθνή οικονομική ελίτ, που οδηγεί την Ελλάδα στην καταστροφή και τον λαό και τον πολιτισμό της στον αφανισμό.
Δεν έχουμε πλέον την «πολυτέλεια» των ιδεολογικών διαμαχών, των υπεραναλύσεων που οδηγούν στην παράλυση του λαϊκού κινήματος, της λαθολογίας, της απόδοσης ευθυνών για ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος. Όπως δεν έχουμε την «πολυτέλεια» να αμφισβητούμε αυτό, που σύσσωμος ο λαός  παραδέχεται  καθημερινά, ότι η Ελλάδα έχει απωλέσει πλήρως την εθνική της ανεξαρτησία και ο λαός της οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη υποδούλωση.
Η στιγμή είναι ιστορική. Έχει σημάνει η ώρα της ενότητας για την αντίσταση και την αλληλεγγύη!
Είναι υποχρέωση όλων μας να συμπορευτούμε για:
«Να υπερασπιστούμε το Όχι του ελληνικού λαού! Να υπερασπιστούμε την πατρίδα και τη δημοκρατία!»-Μίκης Θεοδωράκης.
Να απαλλαγούμε από τον ληστρικό δανεισμό που καταστρέφει και υποδουλώνει τη χώρα.
Να ακυρώσουμε τα σκληρά μέτρα λιτότητας.
Να αγωνιστούμε για την κατάκτηση  της εθνικής μας ανεξαρτησίας
Να εμποδίσουμε την καταλήστευση του πλούτου της Χώρας.
Να αγωνιστούμε για να μην διαλυθεί η κοινωνία και οι βασικές λειτουργίες του δημοσίου κοινωνικού τομέα.
Να οργανώσουμε την αλληλεγγύη.
Ας γίνει το πρώτο σημείο συνάντησης των αριστερών, των αντιεξουσιαστικών και προοδευτικών δυνάμεων και κινήσεων, ο  πρώτος στόχος αγώνα.
Να ενωθούμε  και να οργανώσουμε το κοινό Μέτωπο της κοινωνικής/ λαϊκής αλληλεγγύης.  

«Οι δυνάμεις που σχεδίασαν και μετατρέπουν τώρα μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Ιράκ ή Λιβύη με «οικονομικούς βομβαρδισμούς», αν επικρατήσουν, θα καταστρέψουν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την ανθρωπότητα. Μπροστά στον νέο ολοκληρωτισμό των «Αγορών», το ίδιο, αν όχι περισσότερο επικίνδυνο από τους ολοκληρωτισμούς των δεκαετιών του 1930 και του 1940, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να ενωθούμε και να πολεμήσουμε. Πρέπει να το κάνουμε τώρα.  Αύριο κινδυνεύει να είναι πολύ αργά για όλη την Ευρώπη, για όλη την ανθρωπότητα.


Η Ελλάδα θα νικήσει, η Δημοκρατία θα νικήσει, η δημοκρατική Ευρώπη θα νικήσει!»- Μίκης Θεοδωράκης.

Αθήνα, 3.8.2015

Στέλιος Διαμαντής
Σπύρος Βούλγαρης
Αναστασία Βούλγαρη

Σχόλια

  1. Στον Θεοδωρακισμό έφτασε το κάτωθι σχόλιο του Μίκη Θεοδωράκη που αφορά στην παρούσα ανάρτηση, αλλά και στην ανάρτηση του Σπινθήρα της 4ης Αυγούστου.



    Ζούμε σε μια από τις πιο δύσκολες και κρίσιμες στιγμές της ιστορίας μας. και κανείς δεν μπορεί πια να προβλέψει το μέλλον της χώρας και του λαού μας. Οι αντοχές μας λιγοστεύουν μαζί με όποιας προοδευτικής λαϊκής δύναμης μας έχει απομείνει ύστερα από τις τόσες και τόσες δοκιμασίες με αποκορύφωση αυτές που ζούμε σήμερα. Για μας τους Σπιθιστές, η απώλεια είναι μεγάλη, γιατί οι κοινωνικές, ιδεολογικές και πολιτικές δυνάμεις οι πιο συγγενικές με τις Αρχές και τους στόχους μας, απορροφήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ με το δέλεαρ της κυβερνητικής εξουσίας.

    Το τραγικό τέλος δεν άργησε να φανεί. Μέσα σε έξι μήνες το πείραμα της «για πρώτη φορά» Αριστερής Κυβέρνησης αυτοδιαλύθηκε αφού πρώτα διέλυσε ό,τι είχε απομείνει όρθιο μετά από τα λάθη των προηγουμένων κυβερνήσεων.

    Όπως ακριβώς τους είχαμε προειδοποιήσει, οι διεθνείς εξουσιαστικές δυνάμεις πρώτα στέγνωσαν τη χώρα από το χρήμα και τώρα περνούν στη φάση της τελικής μας διάλυσης χρησιμοποιώντας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που είχε την απρονοησία να πιστέψει ότι είναι ικανή να επιβάλει τους όρους της στα μεγαθήρια των Βρυξελλών.

    Τι κάνουμε τώρα; Χωρίς να παραβούμε ούτε κατά ένα εκατοστό τις Αρχές και τους στόχους μας, να μπούμε με όλες μας τις δυνάμεις στην αρένα των εξελίξεων. Χωρίς να θέλω να σας επηρεάσω, νομίζω ότι έπραξα το καθήκον μου συνυπογράφοντας το κείμενο του ΟΧΙ. Δεν με ενδιαφέρει τι έκαναν οι συνυπογράφοντες έως σήμερα. Βλέπω μόνο το Στόχο και την διαδρομή. Όχι γιατί είμαι αδιάφορος αλλά γιατί πιστεύω στον εαυτό μου. Η δεξαμενή των συγγενικών μας δυνάμεων θα αρχίσει σιγά-σιγά να ξαναγεμίζει. Η διαφορά μας από πριν είναι ότι η ζωή μας επιβεβαίωσε κι αυτό το γνωρίζουν ΟΛΟΙ.

    Με τη βεβαιότητα ότι παραμείναμε έως σήμερα πιστοί στον εαυτό μας, ας σκεφτούμε όλοι μαζί τη μέθοδο που θα ακολουθήσουμε.

    Ο σημερινός «Σπινθήρας», η έκκληση των τριών (Στ. Διαμαντή, Σπύρου και Νατάσας Βούλγαρη) και το γράμμα της Νατάσας δείχνουν ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο. Ας τον μελετήσουμε προσεχτικά και υπεύθυνα.

    Αθήνα, 5.8.2015
    Μίκης Θεοδωράκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.