Προς τις ΣΠΙΘΕΣ του «Δικτύου Σπιθών ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α» - του Μίκη Θεοδωράκη

Αγαπητοί αναγνώστες, 
Επειδή οι πολιτικές εξελίξεις τρέχουν και το σημερινό ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ έχει ήδη τεράστια ανταπόκριση, αναδημοσιεύουμε για λόγους επικαιρότητας το παρακάτω βαρυσήμαντο κείμενο του Μίκη Θεοδωράκη προς τις ΣΠΙΘΕΣ του "ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΠΙΘΩΝ ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α", για την ενημέρωση των πολιτών. 

Οι συντελεστές του Θεοδωρακισμού


Διαβάστε επίσης:
Επιστολή του καθηγητή Γ. Κασιμάτη προς το Δίκτυο Σπιθών "ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α."
Προς τις ΣΠΙΘΕΣ του «Δικτύου Σπιθών ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α» (πρώτη δημοσίευση στον Θεοδωρακισμό στις 13 Ιανουαρίου του 2015.


Αγαπητοί φίλοι,
Η απόφασή σας για τη δημιουργία του «Δικτύου Σπιθών ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α» έρχεται στην κατάλληλη στιγμή, είναι ευρηματική και με βρίσκει απολύτως σύμφωνο. Θέλω να πιστεύω ότι εγκαινιάζεται μια καινούρια εποχή για την Σπίθα και την ΚΑΠ, περισσότερο ώριμη και σοφή από την πρώτη, η οποία αν και πέτυχε μεγάλο έργο, έδειξε ότι δεν ήταν ώριμη να αντιμετωπίσει τις τεράστιες αντικειμενικές και υποκειμενικές αδυναμίες, δεδομένου ότι θελήσαμε να δημιουργήσουμε το ακατόρθωτο, δηλαδή ένα Κίνημα από τη βάση με εντελώς νέους τρόπους αυτοτέλειας, εντεταγμένο σε μια κοινή κοίτη, όπου να συνυπάρχουν η ανεξαρτησία με την ενιαία μορφή ανάλυσης και δράσης.

Πάντως το θετικό που πετύχαμε είναι η πολύ μεγάλη και ουσιαστική κληρονομιά ιδεολογικών και πολιτικών κειμένων, που θα μας βοηθήσουν αποτελεσματικά στη νέα πορεία μας. Και στο σημείο αυτό, ας μου επιτραπεί να χαιρετήσω τη συμβολή των συντελεστών του Θεοδωρακισμού με τη δημιουργία της Ιστοσελίδας που θα πρέπει να γίνει ο πολύτιμος σύμβουλος του κάθε Σπιθίτη.

Το Δίκτυο Σπιθών, συνδεδεμένων επί πλέον με το Μέτωπο ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α., μας οδηγεί στην οριστική απόρριψη οργανωτικών μορφών που οδηγούν σε καταστάσεις πυραμιδικής εξουσίας, ανεξάρτητα εάν πρόκειται ακόμα και για την μικρότερη αριθμητικά Σπίθα.

Με άλλα λόγια με ενδιαφέρει εκείνο που τόνισα στην ομιλία μου τον Δεκέμβρη του 2010, ότι βλέπω την Σπίθα περισσότερο σαν ένα Κίνημα Ιδεών. Γιατί πιστεύω, ότι εάν και όταν έρθει ο καιρός για την μεταβολή της Σπίθας σε οργανωμένη Πολιτική Κίνηση για την κατάκτηση της Εξουσίας, θα πρέπει ο κάθε Σπιθίτης να είναι απολύτως κάτοχος της Ιδεολογίας της Σπίθας, έτοιμος να προσφέρει ακόμα και τη ζωή του για την ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ από τον Λαό μας των μεγάλων μας ιδανικών.

Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη σε σας που υπογράφετε την Διακήρυξη για το Δίκτυο Σπιθών και είμαι βέβαιος ότι θα προχωρήσετε με σύνεση και ευθύνη, ετοιμότητα και αποφασιστικότητα. Και για όσο καιρό μου το επιτρέψουν οι δυνάμεις μου, θα είμαι στο πλευρό σας.

Τέλος δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν θα αναγνωρίσω κανένα Σπιθίτη ή Σπίθα εκτός του Δικτύου Σπιθών, γιατί η έως τώρα πείρα απέδειξε ότι θα είναι απροστάτευτοι στις μεθόδους των κατάλοιπων στοιχείων της περιόδου του φραξιονισμού, που τόσο κακό μας προξένησαν και στο παρελθόν αλλά και τώρα.

Πιστεύω ότι δεν φτάνει το γεγονός ότι βγήκαμε δυνατότεροι από την κρίση στην οποία μας βύθισαν. Θα πρέπει από δω και στο εξής να εντείνουμε στο έπακρο την επαγρύπνησή μας για την διαφύλαξη και την προώθηση των ιδεών μας, που ειδικά οι πρόσφατες εξελίξεις και αυτές που ακολούθησαν, τις ανέδειξαν ως μοναδικές μετά την προσχώρηση στο Σύστημα όλων των υπολοίπων είτε την απορρόφησή τους από αυτό, με καταλυτικές συνέπειες για το μέλλον της χώρας και του Λαού μας.

Αθήνα, 12.1.2015
Μίκης Θεοδωράκης

Σχόλια

  1. «Τον Μίκη η Αριστερά τον θέλει αλέτρι για να οργώνει τις μάζες» θα πει εν έτει 1975 με το προσφιλές, θυμοσοφικό του στυλ ο «σερ» Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Σήμερα ο 90χρονος «ουτοπικός κομμουνιστής» Μίκης Θεοδωράκης εμμένει στη δική του Αριστερά.

    Η Αριστερά των μαζών- η δική του Αριστερά-, είναι η πατριωτική οργάνωση για την πρόοδο και την κοινωνική δικαιοσύνη, είναι εκείνη της Εθνικής Αντίστασης, των κοινωνικών αγώνων, της πολιτιστικής ανάπτυξης, του αντιδικτατορικού αγώνα και της πάλης για εθνική ανεξαρτησία και πατριωτική αναγέννηση. Η θητεία του μέσα σ’ αυτό το καμίνι των εθνικών και κοινωνικών αγώνων έχει τόσο μεγάλη διάρκεια και τέτοιο βάθος, ώστε να θεωρείται -ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ- αυθεντικός εκπρόσωπος των ιδεών που τον οδήγησαν σε τόσες και τόσες θυσίες για την πατρίδα μας και τον λαό μας. Δεν έχει ανάγκη από ετικέτες για να αυτοκαθοριστεί. Εξάλλου, δεν έπαψε ως σήμερα να μάχεται πιστός στις ιδέες που τον γαλούχησαν, τον διαμόρφωσαν και τον έκαναν να είναι αυτός που είναι. Σήμερα, τοποθετείται έξω και ενάντια στο σύστημα εξουσίας κι αυτή είναι η μεγάλη απόσταση που τον-μας- χωρίζει από τα σύγχρονα κόμματα της Αριστεράς.


    Κοσμάς Παυλόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μίκης ο Ακαταπόνητος, ο Αειθαλής, ο Ανίκητος, ο Ευγενής, ο Αθάνατος !!!
    Ο Μίκης της Νίκης !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα ήθελα να αφιερώσω την παραπάνω επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη στον συναγωνιστή μας που έφυγε νωρίς.

    Τον Θεόδωρο Νικολαϊδη.

    Την ψυχή της Σπίθας Νίκαιας.

    Ο άνθρωπος που πάντα σεβόταν και τιμούσε τον Μίκη Θεοδωράκη.
    Όταν άκουσε την πρόταση για την δημιουργία του Δικτύου Σπιθών ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α., τον Ιούνιο του 2013, ώστε να μην χαθεί η επικοινωνία μας, να αναπτυχθεί η συνεργασία μας και να μην ''σβήσει'' η Σπίθα, προσέτρεξε χωρίς δεύτερη σκέψη.

    Η μνήμη σου Θόδωρε θα είναι αιώνια.

    Το 1963 "Λαμπράκης", το 2013 Σπιθιστής! Άξιος!!!

    https://www.youtube.com/watch?v=vZjtDRVJwdI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Τεό (Θεόδωρος Νικολαΐδης) μάς βλέπει από κει πάνω και καμαρώνει για την ωραία σου αφιέρωση Μιχαήλ Πατσίκα!
    Σαν να τον βλέπω να χαμογελάει και να λέει με ενθουσιασμό "Ευχαριστώ!" Βαδίστε μπροστά!" "Ενημερώστε τον κόσμο!"
    Ένας καθαρός πατριώτης που τί κρίμα έφυγε από κοντά μας! Δεν πειράζει, εμείς με τη σειρά μας θα ακολουθήσουμε τα χνάρια του! Θα κρατήσουμε τη Σπίθα μας ψηλά! Θα συνεχίσουμε με το Δίκτυο Σπιθών ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α, δίπλα στον αγαπημένο μας Ηγέτη τον Μίκη Θεοδωράκη όπως κάναμε πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.