Γράφει ο …Σπινθήρας: Mίκης - Λαός - Πολιτισμός στο στόχαστρο



Το τελευταίο συγκλονιστικό κείμενο του Μίκη Θεοδωράκη, έκανε λόγο για ακόμη μία φορά, περί της φίμωσης του έργου του, εν προκειμένω μουσικού, με αφορμή την σχεδόν καθολική αποσιώπηση της τεράστιας επιτυχίας για τον ελληνικό Πολιτισμό, να παρουσιαστούν συμφωνικά έργα Έλληνα μουσουργού από την ιστορική Ορχήστρας του Ντίσελντορφ. 

Ο Μίκης, εξηγεί με τρόπο που συγκινεί και λίγα, απλά λόγια, την κατάσταση όπως ακριβώς έχει. Ο Λόγος και το Έργο του Μίκη είναι «απαγορευμένα» από το –κάθε- Σύστημα Εξουσίας, διότι προέρχονται από έναν όρθιο Έλληνα και απευθύνονται σε ελεύθερους. Και κάτι τέτοιο, το φοβάται το Σύστημα Εξουσίας. Τον φοβούνται τον Μίκη και μαζί του, φοβούνται και όσους τον στηρίζουμε και προσπαθούμε να βαδίσουμε στα χνάρια του. Γι’ αυτό και μας θέλουν λίγους. Γιατί, παραφράζοντας τον Κύπριο ποιητή, Κώστα Μόντη, «το Σύστημα έχει πολλούς που’ ναι πολλοί»!

Τα γεγονότα που ακολούθησαν την τεράστια επιτυχία του Μίκη Θεοδωράκη στο Ντίσελντορφ όμως, είναι πράγματι αξιοσημείωτα και οφείλουμε όσοι παρατηρούμε (και όχι απλώς «βλέπουμε»), να τα αποκαλύπτουμε και να τα αναλύουμε προς όφελος του συνεχούς αγώνα που δίνουμε κόντρα σε αυτό το Σύστημα.

Η ΝΕΑ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΚΑΙ Η ΣΚΑΝΔΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΝΗΣΗ

Με την είδηση της προσεχούς ολοκλήρωσης του έργου της Νέας Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», υπήρξε μία κινητοποίηση μουσικών σελίδων του φέισμπουκ και φίλων του Μίκη Θεοδωράκη και της Συμφωνικής Μουσικής, ώστε να λάβει σάρκα και οστά η πρόταση για να συνοδευτούν τα εγκαίνια της Ν.Λ.Σ. με κάποιο έργο του Μεγαλύτερου Έλληνα Μουσουργού. Η απάντηση που λάβαμε, ήταν αρνητική, χωρίς πολλά λόγια και ουσιαστικές αιτιολογήσεις. 

Αργότερα, ενημερωθήκαμε πως τα εγκαίνια της Ν.Λ.Σ. θα γίνουν τελικά τον Οκτώβριο με την όπερα «Ηλέκτρα» του …Γερμανού, Γιόχαν Στράους! Περιττό ίσως να αναφέρουμε πως μία από τις τέσσερεις όπερες που έχει συνθέσει ο Μίκης Θεοδωράκης, τιτλοφορείται «Ηλέκτρα». 

Προσφάτως επίσης ενημερωθήκαμε και για την παρουσία της Έλενας Παπαρίζου στη Νέα Λυρική Σκηνή. Που χώρος για τον Μίκη…


Για τις 19 Ιουνίου 2017 (προσεχής Δευτέρα), έχει προγραμματιστεί μία μεγαλειώδης συναυλία στο Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο), όπου για πρώτη φορά στην ιστορία θα παρευρεθούν ταυτόχρονα 1000 χορωδοί (χίλιες φωνές!) από όλη την Ελλάδα επί σκηνής και με την παρουσία της Συμφωνικής Μαντολινάτας και αρκετούς καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν έργα του Μίκη Θεοδωράκη! Η εκδήλωση αυτή γίνεται μετά από επιθυμία του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος θέλει, όχι μόνο να παραστεί, αλλά  και να διευθύνει το φινάλε της συναυλίας!

Μέχρι εδώ όλα καλά. Τα τελευταία 24ωρα όμως, παρατηρείται μία περίεργη σιγή γύρω από την προώθηση της ιστορικής αυτής συναυλίας, από πλευράς των «μεγάλων» ΜΜΕ. 

Η μαρτυρία του φίλου του Θεοδωρακισμού, Ανδρέα Ζερβάκη, έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου και ίσως εξηγεί κάποια πράγματα:
«Πληροφορούμαι ότι η ΕΡΤ και τα άλλα κανάλια με εντολή άνωθεν κάνουν ότι μπορούν να μποϋκοτάρουν την μεγάλη συναυλία της 19/6. Οι διαφημίσεις που προβάλουν είναι πληρωμένες. Μόνο ο ΑLPHA έχει 2 (!!!) σποτάκια την ημέρα δωρεάν. Στην ΕΡΤ φοβούνται για την δουλειά τους έτσι και πουν κάτι.... Φοβούνται μην πάρει το μικρόφωνο ο Μίκης. Κανένα κανάλι δεν θα μαγνητοσκοπήσει την εκδήλωση. Θα την μαγνητοσκοπήσει ο παραγωγός! Με ένα λόγο, αν δεν κάνει 25-27000 εισιτήρια θα μπει μέσα “μέχρι τα μαλλιά”. 
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να δώσουμε μια ισχυρή απάντηση. Να είμαστε όλοι στις 19/6 στο Καλλιμάρμαρο. 
Και εννοείται ότι είναι χρέος μας να στηρίξουμε τα τραγούδια του Μίκη. Χρέος προς τον ίδιο μας τον εαυτό, μ' αυτά τα τραγούδια μεγαλώσαμε όλοι. Ας τιμήσουμε τα νιάτα μας κι ας γίνουμε παράδειγμα για τα παιδιά μας. 
Και κάτι ακόμα: Αφού τον αγαπάμε τον Μίκη, ας του το δείξουμε έμπρακτα.».
Να τονίσουμε βέβαια, πως το κόστος μίας τέτοιας διοργάνωσης είναι τεράστιο (υπολογίζεται στο σύνολό του σε περισσότερες από 200 χιλιάδες ευρώ!) και στην εξόφληση αυτού του κόστους βοηθά το εισιτήριο των 15€ που έχει οριστεί. Ο παραγωγός Μιχάλης Αδάμ (στο πρόσφατο παρελθόν είχε «ανεβάσει» το αριστούργημα «Ποιος τη ζωή μου» στο θέατρο!) έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου την προώθηση της εκδήλωσης με όσα μέσα διέθεται προσωπικά, ενώ οι καλλιτέχνες και οι χορωδοί θα παρουσιαστούν αφιλοκερδώς!

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Π.Ε.Κ.Α.Μ. ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΥ) ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Χθες, Κυριακή 11/6/2017, η Πανελλήνια Ένωση Κρατούμενων Αγωνιστών Μακρονήσου, διοργάνωσε επίσκεψη-προσκύνημα στη Μακρόνησο. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν βεβαίως και μέλη της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών-Σπίθα του Μίκη Θεοδωράκη. Τα οποία όμως βρέθηκαν προ μίας έκπληξης, καθώς η παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη στη Μακρόνησο, μετατράπηκε σε …απουσία!

Μεταφέρουμε ακόμη μία μαρτυρία μέσω διαδικτύου, από το μέλος της Σπίθας Κουκακίου-Ν. Κόσμου, Στέλιο Διαμαντή:

«θέλουν να ξεχαστεί η παρουσία του ΜΙΚΗ στην ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ!!!

Η σπίλωση έχει ξεκινήσει για τον "ύποπτο" ρόλο του στην ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ!!

"ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΞΕ ΚΑΝΕΝΑΣ… ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΤΑ ΠΕΡΑΣΕ... ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΗ"....ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΨΕΥΔΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ!!!
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΥΤΟ...ΕΞΟΡΓΙΣΤΗΚΑ ...ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ!!!

ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΔΕΝ ΤΟΝ ΘΕΛΕΙ!!

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ!!

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΣΠΙΘΙΤΕΣ ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΛΑΜΠΕΙ!!!

Η ΣΠΙΘΑ ΚΟΥΚΑΚΙΟΥ-Ν.ΚΟΣΜΟΥ που ήταν στην εκδήλωση αμέσως διαμαρτυρήθηκε και έλαβε την παρακάτω "απάντηση"... 

"σε άλλο συρτάρι ηταν οι φωτογραφιες και ξεχάστηκαν"

ΝΤΡΟΠΗ!!


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ: «ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΗ»

Εμπρός σε αυτά, ποια μπορεί να είναι η δική μας απάντηση; Ποια μπορεί να είναι η απάντηση του Λαού; 

Να σφίξει τα δόντια, να μαζέψει τα 10-15€* (10€ άνεργοι και σπουδαστές και 15€ γενικό εισιτήριο) του τόσο σημαντικού εισιτηρίου και να δώσει το «παρών» στις 19/6 στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Να ενώσει τη φωνή του με άλλες δεκάδες χιλιάδες φωνές και να πει το δικό του «ΟΧΙ» σε όλη αυτή την κτηνωδία, το παράλογο και την κακογουστιά που μας περιβάλλουν. Ακόμη κι αν κάποιος δεν δύναται να παρευρεθεί, μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της συναυλίας. Όπως μπορεί. Αυτή η συναυλία θα πρέπει να δικαιολογήσει απόλυτα τον τίτλο της. Θα πρέπει όλη η Ελλάδα να σταθεί πλάι στον Μίκη. Και ο Λαός θα το κάνει. Το έχει αποδείξει στο παρελθόν, θα το κάνει και τώρα. Διότι, Μίκης, Λαός και Πολιτισμός είναι ένα σώμα αδιαίρετο, με γερές ρίζες και λαμπρό μέλλον. Ο Πολιτισμός θα νικήσει την βαρβαρότητα. Διαλέγουμε στρατόπεδο. 

Εμείς στο δικό μας πάντως, έχουμε καλό στρατηγό…

* Υπάρχουν προσφορές εταιρειών κινητής τηλεφωνίας που προσφέρουν 1+1 εισιτήρια για την συναυλία «Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη» στην τιμή του ενός (15€).

Ο Σπινθήρας
info@theodorakism.gr

Σχόλια

  1. Ο Λαος θα απαντησει!!
    Το καλλιμαρμαρο θα πλημμυρισει απο κοσμο!!
    Ολοι οι συκοφαντες θα λουφαξουν.
    Το συστημα θα νικηθει για μια ακομα φορα απο τον ΜΙΚΗ !!
    Γιατι ..
    Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα
    κακιά σκουριά δεν πιάνει
    μηδέ αλυσίδα στου Ρωμιού
    και στ' αγεριού το πόδι

    Εδώ το φως εδώ ο γιαλός
    χρυσές γαλάζιες γλώσσες
    στα βράχια ελάφια πελεκάν
    τα σίδερα μασάνε
    ΣΤΕΛΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιβεβαιώνουμε το περιστατικό στη Μακρόνησο. Ο Στέλιος Διαμαντής μας τηλεφώνησε από τη Μακρόνησο και μας ανέφερε αυτό που ζούσε εκείνη τη στιγμή.Και άλλοι φίλοι μάς τηλεφώνησαν και μας είπαν το ίδιο.
    Προσθέτουμε ότι στα 90 χρόνια του Μίκη συννενοηθήκαμε με τη Σπίθα Κουκακίου να προτείνουμε στην ΠΕΚΑΜ να κάνει εκδήλωση για τα 90χρονα του Μίκη. Πράγματι, η Σπίθα Κουκακίου το πρότεινε στην ΠΕΚΑΜ. Στην αρχή απάντησαν "να το δούμε". Στη συνέχεια αρνήθηκαν.
    Την ίδια χρονιά στη Μαραθώνεια πορεία μέλος του ΚΚΕ έλεγε σε μέλη της Σπίθας Κουκακίου ότι "ο Μίκης είναι δηλωσίας". Και πρόσθεσε: "Εμένα να ακούς, σου μιλάει το κόμμα τώρα!".
    Σημείωση: Είχε προηγηθεί το αφιέρωμα του ΚΚΕ για τα 90χρονα του Μίκη.
    Εν κατακλείδι: Όταν ως κόμμα έχεις σκύψει το κεφάλι στους Γερμανούς ακροδεξιούς που έχουν υποτάξει την πατρίδα σου, σού φταίει ο Θεοδωράκης γιατί εκείνος δεν παρέδωσε τα όπλα, ενώ εσύ ΚΚΕ τα έχεις παραδώσει. Για δεύτερη φορά.
    Βεβαίως τα 4.000 μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, που παραβρέθηκαν στο αφιέρωμα του ΚΚΕ για τον Μίκη, αγαπούν και τιμούν τον Μίκη και κάποιοι εξ αυτών συμφωνούν και με τις θέσεις του για το σήμερα. Καιρός να μιλήσουν και να μην φοβούνται την ηγεσία και τα τοπικά στελέχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.