Αντίσταση και πάλι !... Αλλά πώς; - του Ηλία Φιλιππίδη



Συμπεράσματα από την Πρόσκληση-Συγκέντρωση του Μίκη Θεοδωράκη της 18-5-17 στο Σύνταγμα

του καθηγητή Δρα Ηλία Φιλιππίδη


Επιτέλους ! Ο Λαός θα δώσει πάλι το αγωνιστικό του παρόν  στο Σύνταγμα,  αυθόρμητα χωρίς συνδικαλιστική υποχρέωση έπειτα  από 5 χρόνια!!!!

Να είναι καλά ο Μίκης μας!...

Με αυτές τις σκέψεις έφθασα με την Ρούλα στην Πλατεία και βρήκα  τους Συναγωνιστές της Σπίθας.


Στις 19.00 ο κόσμος ήταν ακόμη λίγος, γύρω στους 1.500.  Μούδιασα. Θα έχει επιτυχία η συγκέντρωση;

Άρχισαν οι ομιλίες στην εξέδρα. Σε λίγο ανέλαβε ζωντανά η ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη  με τους τραγουδιστές της . Η ατμόσφαιρα θερμάνθηκε.      
Από την κάτω μεριά της πλατείας ακούγονται μαζικά συνθήματα. Ήταν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που έρχονταν από την ΟΜΟΝΟΙΑ. Περίπου 3.000. Νόμιζα ότι θα ανέβαιναν από την `Οθωνος στην πάνω Πλατεία. Αυτοί προχωρούσαν προς την Φιλελλήνων . Επίδειξη δυνάμεως και …νικηφόρα αποχώρηση, όπως είχε συμβεί παλαιότερα;

Πλησιάσαμε να δούμε τι συμβαίνει. Απλώς εφαρμοζόταν η «μαχητική » στρατηγική παρκαρίσματος των δυνάμεων του ΚΚΕ, σε στιλ  μεραρχιών των Ναπολεοντείων πολέμων !... Έπειτα από το σχετικό στρατιωτικό παράγγελμα βλέπουμε  τον κορμό που είχε εισέλθει στην Φιλελλήνων να κάνει μεταβολή κατ’ άνδρα και να παρκάρει εκεί με μέτωπο προς την Πλατεία. Ήταν οι Συνταξιούχοι του Κόμματος!
Αφήνουν κενό στην συμβολή της Μητροπόλεως και στο οδόστρωμα από το ΥΠΟΙΚ  προς την Σταδίου «παρατάσσεται» ο κύριος όγκος με τις σημαίες του ΠΑΜΕ. Ο μισός κορμός του όμως παραμένει χωμένος μέσα στην Σταδίου μέχρι την συμβολή της  Βουκουρεστίου.

Γιατί αυτές οι σεμνές προφυλάξεις;  Μήπως γνώριζαν κάτι;

Στην `Οθωνος  ήταν παρκαρισμένος ένας συμπαγής κορμός νεολαίας. Ήταν το Μ.Α.Σ. (Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών) του Κ.Κ.Ε. Τα παιδιά μιλούσαν μεταξύ τους και δεν έδειχναν να παρακολουθούν το πρόγραμμα της Συγκεντρώσεως.  Χαρήκαμε  πολύ για την παρουσία των νέων μας αλλά από την άλλη μελαγχολήσαμε με τον εργαλειακό και ρομποτικό τρόπο, με τον οποίο η παραδοσιακή αριστερά μυήει την νεολαία μας στους κοινωνικούς αγώνες πέρα από την ζημιά που προκαλεί στην διαμόρφωση της προσωπικότητας  και του εγκεφάλου τους…

Ο κόσμος στην πάνω Πλατεία αρχίζει να πυκνώνει. Εντυπωσιακή  η παρουσία του ΕΠΑΜ. Αλλά γιατί  κάθε οπαδός και κομματική σημαία; Ούτε το Κ.Κ.Ε. δε το κάνει πλέον…

Μας  έκανε  όμως εντύπωση η ισχνή παρουσία της  ΑΝΤΑΡΣΥΑ ( με το πανό  της) σε σύγκριση με παλαιότερες συγκεντρώσεις.
Επίσης ισχνή και η παρουσία της Λαϊκής Ενότητας. Τουλάχιστον ήταν παρούσα.  Αλλοι απουσίασαν.

Παρών και ο Καραμπελιάς με το ΑΡΔΗΝ.

Στο βάθος της Αμαλίας συνδικαλιστικές ομάδες του ΠΑΜΕ.  Και αυτοί ως διακριτική παρουσία. Από την άλλη πλευρά των Ξενοδοχείων τα ποιοτικά πανώ των Ελευθέρων Επαγγελματιών.

Ο κόσμος στην πάνω Πλατεία πληθαίνει . Γύρω στις 20.30, εκεί που θα έσπαγε το συμβολικό φράγμα των 10.000 διαδηλωτών, ακούμε φασαρία από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και άνδρες των ΜΑΤ με τις ασπίδες τους να κατεβαίνουν από την αριστερή σκάλα (όπως κοιτάμε), ενώ από την δεξιά σκάλα δεν απωθούσαν τον κόσμο, που είχε μάλιστα ανέβει μέχρις  εκεί.  

Προφανώς είχαν μελετηθεί όλα στην εντέλεια ακόμη και η κατεύθυνση του αέρα!...

Μέσα σε ελάχιστα λεπτά ο χώρος του Μνημείου μετατρέπεται σε πεδίο μάχης. Μολοτοφητζήδες  ( Ετσι ονομάζω τους γνωστούς αγνώστους, δήθεν αναρχικούς ) με κοντάρια και μολότοφ επιτίθενται στα ΜΑΤ και αυτοί απαντούν με μια ομοβροντία δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Είναι αδύνατον να σταθούμε στην πάνω Πλατεία. Ο κόσμος τρέπεται σε άτακτο φυγή, ενώ το σύννεφο μας ακολουθεί μέχρι την Συγγρού!  Τα μάτια πονούν φρικτά, η μύτη τρέχει, δυσκολεύομαι να αναπνεύσω . Αγοράζουμε νεράκια και χαρτομάντηλα . Σχετική ανακούφιση. Λέω στην Ρούλα να επιστρέψουμε από την Φιλελλήνων. Οι Συνταξιούχοι δεν άντεξαν, διαλύθηκαν. Εκεί  το σύννεφο δεν ήταν τόσο έντονο.  Πάντως ο κύριος  όγκος του ΠΑΜΕ παρέμεινε αμετακίνητος.

Όμως η όλη Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διαλύθηκε, προτού αποκορυφωθεί, παρόλο που αρκετοί επανήλθαν στην πάνω Πλατεία. Η εξουσία ( αριστερή αυτή την φορά) είχε νικήσει ! Η συνεργασία  των ΜΑΤ με 30, το πολύ 50, μολοτοφητζήδες  λειτούργησε καλύτερα από κάθε άλλη φορά!!!...

Το συμπέρασμα είναι σαφές: Θα πρέπει χωρίς καθυστέρηση ο ΜΙΚΗΣ να πάρει πρωτοβουλία για τη συγκρότηση μιάς διακλαδικής επιτροπής κομματικών,  επαγγελματικών και ακτιβιστικών φορέων, οι οποίοι στις μελλοντικές συγκεντρώσεις θα περιφρουρούν τα σημεία των πιθανών σκηνοθετημένων συγκρούσεων.
Το ερώτημα είναι: το ΚΚΕ θα θελήσει να συνεργασθεί σε αυτή την αναγκαία πρωτοβουλία;

Παντός αποτελεί ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ, ειδικά στην Αττική αλλά και σε όλες τις  πόλεις της Ελλάδας, να δημιουργηθεί ένα  Δίκτυο προστασίας των πολιτών. Μπορούμε να του δώσουμε μία ευρύτερη ονομασία, π.χ. ΔΙΚΤΥΟ ΛΑΪΚΗΣ  ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ , τόσο για την περιφρούρηση των συγκεντρώσεων όσο και για την αποφυγή ανεξέλεγκτων λαϊκών αντιδράσεων, οι οποίες θεωρούνται ως αναμενόμενες για ένα λαό, ο οποίος είναι κατακερματισμένος, δεν έχει πολιτική παιδεία και επομένως θα αναγκασθεί να ξεσπάσει παρορμητικά…

Μπορεί αυτή η πρωτοβουλία να γίνει η αφετηρία για την οικοδόμηση της ενότητας του Λαού μας  ΕΚ ΤΩΝ ΚΑΤΩ.

Σχόλια