Ταξιδεύοντας... 30 χρόνια με τον Μίκη Θεοδωράκη

Τριάντα χρόνια. Σαράντα χώρες. Ο Μίκης Θεοδωράκης μέσα από ένα φιλόδοξο φιλμικό τρίπτυχο που αποτελείται από ιστορικό υλικό 600 ωρών, μυθοπλασία, καινοτόμες μουσικές και 54 εκατομμύρια εικόνες. Ο Μίκης που συνθέτει, διευθύνει, τραγουδάει, ταξιδεύει, συνομιλεί, γελάει, αναπαύεται


Ο Αστέρης Κούτουλας έχει βαλθεί εδώ και καιρό να διαμορφώσει έναν «διαφορετικό» φόρο τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη σε τρεις φάσεις, την ταινία του «Ταξιδεύοντας με τον Μίκη», διαδοχικά δορυφορικά κλιπ καθώς και ένα video installation ακατέργαστου υλικού.

Ο γνωστός μουσικός παραγωγός, συγγραφέας και σκηνοθέτης, που ζει στη Γερμανία, συνόδευσε τον μουσικοσυνθέτη από το 1987 έως το 2016 σε πολλά ταξίδια.

Με την κάμερά του μαγνητοσκόπησε πρόβες, συναυλίες, ηχογραφήσεις, παραγωγές όπερας και μπαλέτου καθώς και προσωπικές συναντήσεις του καλλιτέχνη σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων στο Βερολίνο, στην Αθήνα, στην Αγία Πετρούπολη, στο Σαντιάγο της Χιλής, στην Κοπεγχάγη, στο Τελ Αβίβ, στη Βιέννη, στο Μάλμε, στις Βρυξέλλες, στην Πρετόρια έως το Οσλο και την Κρήτη.

«Κάποια στιγμή, η γυναίκα μου, η Ινα, μου είπε κάτι πρέπει να κάνεις με αυτό το υλικό», μας λέει ο Αστέρης Κούτουλας. «Το πρόβλημά μου ήταν ότι δεν ήξερα πώς να το αντιμετωπίσω αισθητικά. Κατέληξα, λοιπόν, στη φιλοσοφία του Γιόζεφ Μπόις γύρω από το ενεργειακό πλάνο και το κοινωνικό γλυπτό. Στη θεωρία του ότι ο Μίκης Θεοδωράκης αποτελεί παράδειγμα κοινωνικού γλυπτού συνδυάζοντας την ενεργειακή τέχνη, την πολιτική, τη μουσική, τον ερωτισμό, την καλλιτεχνία... Φαντάστηκα μια έκθεση στα πρότυπα του liquid staging, έναν χώρο με τρεχούμενες εικόνες, τη μία δίπλα στην άλλη, που θα παραμένει ανοιχτός 24 ώρες», διευκρινίζει ο δημιουργός.

Ο Αστέρης Κούτουλας πήρε το ακατέργαστο 600 ωρών υλικό που είχε στη διάθεσή του και με εφαλτήριο τη μετάφραση του Νίκου Καζαντζάκη του βιβλίου του Νίτσε «Η γέννηση της τραγωδίας από το πνεύμα της μουσικής» και παραδοχή ότι στη μουσική πρέπει να υπάρχει ισότητα ανάμεσα στο απολλώνιο και το διονυσιακό στοιχείο, κατέληξε.

«Να αρχίζει η ταινία με τη φράση ''Η γέννηση ενός φιλμ από το πνεύμα της μουσικής''», σχολιάζει ο ίδιος. Η ταινία του «Ταξιδεύοντας με τον Μίκη», διάρκειας μιάμισης ώρας, εναλλάσσει το ντοκιμαντέρ με τη μυθοπλασία, τη μουσική του Θεοδωράκη με τη τζαζ, την electro, τη ραπ των νέων μουσικών.

Μια ταινία-δοκίμιο. «Κάναμε γυρίσματα με ηθοποιούς σε σκηνοθεσία του Γιάννη Σακαρίδη ενώ δημιουργήσαμε 60 μικρές ιστορίες πάνω σε 60 μουσικές με υλικό από 30 χρόνια», συνεχίζει ο Αστέρης Κούτουλας.

Η ιδέα είναι ότι την κεντρική ταινία «πλανήτη» θα πλαισιώσουν «δορυφορικά κλιπ» που θα φέρουν τα ονόματα των νέων συνεργατών του Αστέρη Κούτουλα, αρχής γενομένης με τα κλιπ «Stella» και «Melentini», σε ένα πάντρεμα «βερολινέζικης αισθητικής» και «συμπαντικής αρμονίας Μίκη Θεοδωράκη».

Τα δύο κλιπ είναι ήδη διαθέσιμα στο YouTube ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλα. Το video installation με τις 600 ώρες φιλμ και όσα δεν χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία θα έχει τον τίτλο «600 Hours Mikis».

«Πρόκειται για κάτι καινούργιο. Για ένα πείραμα που πρέπει να παρουσιαστεί. Η πρεμιέρα της ταινίας πρέπει να γίνει στην Ελλάδα γιατί έχει τη βάση της στην Ελλάδα. Και πρέπει να είναι και ο Μίκης μαζί μας», τονίζει ο Αστέρης Κούτουλας.

Αντα Δαλιάκα


Σχόλια