Η αφιέρωση του Μίκη στον Πούτιν



Η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Λογοθέτη για τον Μίκη Θεοδωράκη και η αφιέρωση του μεγάλου μας συνθέτη στον Πούτιν.

«Θρησκεία μου είναι η Ελλάδα» στα ρώσικα


Σε ειδική εκδήλωση που έγινε την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016 στο Μουσείο Μπενάκη, παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γιώργου Λογοθέτη για την ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο «Μίκης Θεοδωράκης - ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ» (Микис Теодоракис, «Моя религия - Греция»), που κυκλοφόρησε παράλληλα κυκλοφόρησε στη ρωσική γλώσσα και σε ανανεωμένη ελληνική έκδοση. 


Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο κ. Alexandre Khomenko, Μορφωτικός σύμβουλος της Πρεσβείας και Διευθυντής του Ρωσικού Κέντρου Πολιτισμού και Επιστημών της Ρώσικης Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, o οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: 

«Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένα σπουδαίο σύμβολο για την φιλία Ελλάδας και Ρωσίας. Για εμάς τους Ρώσους ο Μίκης Θεοδωράκης δεν είναι μόνο ένας μεγάλος συνθέτης. Είναι επίσης ένας διανοούμενος, ένας σημαντικός φιλόσοφος, για αυτό και το βιβλίο του είναι απαραίτητο όσο ποτέ άλλοτε κυρίως για την νεολαία της Ρωσίας. Εύχομαι τα καλλίτερα για το βιβλίο, σε εσάς που ήρθατε στην θαυμάσια εκδήλωση για να τιμήσετε την φιλία των χωρών μας και στον κ. Θεοδωράκη που συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας…».

Για τον Μίκη Θεοδωράκη, την απήχηση του έργου του παγκοσμίως και για την σχέση του με την Ρωσία μίλησαν ο πρόεδρος του Ελληνορωσικού Συνδέσμου Φιλίας και Συνεργασίας κ. Τζεν, ο Πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής και χορηγός της ρωσικής έκδοσης κ. Σαρδελής, ο κ. Κώστας Γεωργουσόπουλος και ο Λευκαδίτης πρώην υπουργός Αντώνης Ρουπακιώτης. 

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος χαρακτήρισε το συνθέτη «Πλατύφυλλο πλάτανο της ελληνικής ιθαγένειας μα βαθιές ρίζες στη γη της Ελλάδας » για να προσθέσει πως «Εκτός της άλλης τεράστιας προσφοράς του στον κόσμο της μουσικής, μας συνέδεσε και με τον υπόγειο λώρο, που μας ενώνει με την αρχαία ελληνική μήτρα...».

Μιλώντας για την «εκρηκτική προσωπικότητα του αγωνιστή και Απολλώνιου Μίκη Θεοδωράκη», ο πρώην υπουργός Αντώνης Ρουπακιώτης ανέφερε πως «Ο Μίκης έδινε πάντα μάχες για Ελευθερία, Ισότητα, για κοινωνική δικαιοσύνη».

To μήνυμα της Μαρίας Φαραντούρη

Λόγω ξαφνικής ασθένειας η Μαρία Φαραντούρη δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, όπως ήταν προγραμματισμένο. Έστειλε όμως χαιρετισμό, που αναγνώσθηκε στην εκδήλωση.

«Αγαπητοί φίλοι

Όταν ένα βιβλίο αναφέρεται στη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη τότε είναι σαν να μιλάμε για την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας, τόσο πολύ είναι ταυτισμένος ο Μίκης με τα γεγονότα, όχι μόνο με τα τραγούδια του, αλλά με την ίδια την ύπαρξη του.

Ο Μίκης είναι σώμα από το σώμα της Ελλάδας, πνεύμα από το πνεύμα της. Υπάρχει μια απόλυτη ταύτιση, έτσι μπορεί να εξηγήσει κανείς και το έργο του και τη διαδρομή του. Πυξίδα στη ζωή του ήταν μόνο μια, η Ελλάδα, γι αυτό και ο τίτλος: ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ.

Το βιβλίο που κρατάμε στα χέρια μας είναι μετάφραση του στα ρώσικα, και μου φέρνει έντονα στη μνήμη την καλλιτεχνική περιοδεία στην Ρωσία του 1966 όταν ήμουν μόλις 19 ετών. Θυμάμαι την ζεστασιά με την οποία αγκάλιασαν οι Ρώσοι τον Μίκη Θεοδωράκη και τα τραγούδια του. Τη γνωριμία μας με τον ελληνικής καταγωγής συνθέτη Οδυσσέα Δημητριάδη, τα μεγάλα θέατρα και τα μεγάλα πλήθη που παρακολουθούσαν τις συναυλίες μας. Η πρώτη εκείνη μεγάλη περιοδεία στη Ρωσία, γιατί υπήρξαν κι άλλες αργότερα, μου μένει αξέχαστη και χαίρομαι σήμερα που το βιβλίο του Γιώργου Λογοθέτη θα δώσει τη δυνατότητα στο Ρωσικό λαό να μάθει περισσότερα για τη ζωή και το έργο του Μίκη.

Ο Γιώργος Λογοθέτης, παλιός φίλος του Μίκη, είναι ένας άνθρωπος του κόσμου που ξεκίνησε από την Λευκάδα, σπούδασε κι εργάστηκε στη Σουηδία, όπου και τον γνώρισα. Πάντα φιλικός, πρόθυμος να βοηθήσει την πατρίδα του, τη Δημοκρατία, από οποιοδήποτε πόστο. Η αγάπη του για τον Θεοδωράκη είναι γνήσια, ο θαυμασμός του μεγάλος, γι αυτό άλλωστε έγραψε αυτό το βιβλίο και είναι αφιέρωμα αγάπης. 

Ξεφυλλίζοντας το, θυμήθηκα κι εγώ προσωπικές στιγμές από την πολύχρονη συνεργασία μου με τον Μίκη. Μια εμπειρία ζωής και τέχνης ανεπανάληπτης. Ο Μίκης είναι η έκφραση της συνέχειας του ελληνικού, του αρχαίου, του βυζαντινού, του σύγχρονου. Το έργο του ποτίζεται από ελληνικές πηγές ποίησης και μουσικής. Η αναγνώριση του είναι παγκόσμια και η προσφορά του τεράστια. Ο Μίκης δεν κλείνεται σε λίγες γραμμές, δεν περιορίζεται σε ιδεολογίες η σε σχολές. Είναι η προσωποποίηση της υπέρβασης, ένας μεγάλος ουμανιστής, αγωνιστής της ελευθερίας, της ειρήνης, της Δημοκρατίας. Ένας παλμός μελωδιών, έμπνευσης και δραμάτων.

Είμαστε τυχεροί αγαπητέ Γιώργο που η γενιά μας γνώρισε στα καλύτερα της χρόνια τον Μίκη, που τραγουδήσαμε μαζί του και μετά με όλο τον κόσμο, τους μεγάλους Έλληνες ποιητές. Το βιβλίο σου, είναι ένα εξαιρετικό αντίδωρο, που ο καθένας θα πρέπει να το διαβάσει, τέτοιες προσωπικότητες σαν τον Μίκη δεν γεννιούνται κάθε μέρα.

Ευχαριστούμε τον Γιώργο Λογοθέτη και τον εκδοτικό οίκο για το εξαιρετικό αποτέλεσμα. Ο Μίκης έχει πάντα στη καρδιά του την Ελλάδα, όταν δημιουργούσε, όταν αγωνιζόταν, μια Ελλάδα που αντιστέκεται που δημιουργεί, που προχωρεί. Αυτή είναι η Ελλάδα του Μίκη κι αυτός είναι ο Μίκης Θεοδωράκης της Ελλάδας.

Μαρία Φαραντούρη»

Αξίζει να αναφερθεί πως στη διάρκεια της εκδήλωσης αναγνώσθηκε μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη, προβλήθηκε βίντεο για το έργο του συνθέτη, καθώς και ένα βίντεο-ντοκουμέντο για το θρυλικό του έργο «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού». 

Η εκδήλωση οργανώθηκε υπό την Αιγίδα του Κέντρου Πολιτισμού & Επιστημών της Πρεσβείας της Ρώσικης Ομοσπονδίας στην Ελλάδα.


Το κείμενο του Μίκη

Στον πρόλογο του βιβλίου ο Μίκης Θεοδωράκης γράφει στον συγγραφέα:


«Αγαπητέ μου Γιώργο,

Χαίρομαι ιδιαίτερα για την έκδοση του θαυμάσιου βιβλίου σου στην Ρωσική γλώσσα.

Οι δεσμοί μου με την Ρωσία είναι πολλοί και ισχυροί.

Από τα λαϊκά της τραγούδια ως τον Μουσόφσκυ, τον Τσαϊκόφσκυ και τον Σοστακόβιτς με μάγεψε η Ρωσική Μουσική. Από τον Πούσκιν και τον Ντοστογιέφσκυ ως τον Τολστόι η Ρωσική Λογοτεχνία και Ποίηση μου προκαλούσαν πάντα τεράστιο θαυμασμό και βαθιά συγκίνηση. Πιστεύω ότι η Ελλάδα και η Ρωσία πρέπει να βρεθούν από κάθε άποψη πολύ κοντά και είμαι βέβαιος ότι αυτό το όραμα θα πραγματοποιηθεί.

Χαιρετίζω λοιπόν την έκδοση του βιβλίου στην Ρωσική γλώσσα και εύχομαι να έχει την επιτυχία που του αξίζει.

Αθήνα, 31.10.2016
Μίκης Θεοδωράκης»

Η αφιέρωση του Μίκη στον Πούτιν



Στις 18 Δεκεμβρίου 2016, ο Μίκης Θεοδωράκης αφιέρωσε λίγα λόγια, στην αρχή του βιβλίου, στον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν:



«Στον Βλαδίμηρο Πούτιν με μεγάλη εκτίμηση και αγάπη.
Μίκης Θεοδωράκης, 18.12.2016, Αθήνα»


«Εδώ Πολυτεχνείο»

Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016, με αφορμή την 43η επέτειο από την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, ο ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Εγώ, δεν έχω βγάλει Γιώργος Λογοθέτης το ωδείο» που επιμελείται και παρουσιάζει ο υπογράφων στο Εθελοντικό Ραδιόφωνο του Δήμου Θεσσαλονίκης (100,6 fm). Εκεί αναφέρθηκε τόσο στο καινούργιο βιβλίο, όσο και σε πολλά άλλα γεγονότα από την περίοδο της χούντας και όχι μόνο, παρουσιάζοντας παράλληλα ένα σπάνιο δίσκο, που εκδόθηκε στην Σουηδία σε περιορισμένα αντίτυπα και εστάλη σε διάφορες χώρες του εξωτερικού αλλά και στην Ελλάδα (χωρίς ετικέτα και εξώφυλλο, αλλά μέσα σε εξώφυλλα άλλων δίσκων) με τίτλο «Εδώ Πολυτεχνείο».

Πηγή: http://www.ogdoo.gr/politismos/vivlio/i-afierosi-tou-miki-ston-poytin

Σχόλια