Ομιλία-αφιέρωμα του Δήμου Κηφισιάς στον Μίκη Θεοδωράκη

Με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου η ομιλία-αφιέρωμα στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, υπό την αιγίδα του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού & Αθλητισμού «Δημήτριος Βικέλας» του Δήμου Κηφισιάς.

Η εκδήλωση διεξήχθη στην Αίθουσα του Πολιτιστικού του Δημαρχείο Κηφισιάς (Διονύσου & Μυρσίνης), παρουσία πλήθους κόσμου!

Ο κριτικός και ιστορικός μουσικής, αλλά και πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ, Γιώργος Β. Μονεμβασίτης μίλησε για τον οικουμενικό Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος τον περασμένο Ιούλιο συμπλήρωσε 90 χρόνια εξαιρετικά καρποφόρας ζωής, και το πολυσύνθετο έργο του, καθώς ο ομιλητής είναι ένας από τους λίγους που έχει μελετήσει το σύνολο του έργου του μουσουργού, και το λόγιο και το λαϊκό.



Μετά το πρώτο μέρος της ομιλίας προβλήθηκε σύντομο ντοκιμαντέρ για τον Μίκη Θεοδωράκη - παραγωγή της Τηλεόρασης της Βουλής, για τη μεγάλη έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων «Μίκης Θεοδωράκης: συνθέτης, πολιτικός, στοχαστής», η οποία πραγματοποιήθηκε το 2009. Στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ αυτού συνέβαλε και ο Γιώργος Β. Μονεμβασίτης.


Ακολούθως ο ομιλητής αναφέρθηκε στη σχέση του με τον Μίκη Θεοδωράκη, η οποία εκτώς των άλλων απέφερε προσφάτως την εξαιρετικά πρωτότυπη και ευπώλητη έκδοση «Ένα Ημερολόγιο για τον Μίκη» (Εκδόσεις ΙΑΝΟS).

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μικρά δείγματα της πολύτιμης προσφοράς του μεγάλου αυτού Έλληνα. Η ταλαντούχα και διακεκριμένη πιανίστρια Ντιάνα Βρανούση ερμήνευσε τρία από τα Πρελούδια για πιάνο, έργο του 1947, καθώς και διασκευές για σόλο πιάνο δύο πασίγνωστων τραγουδιών του, ενώ ακολούθως, η Χορωδία της Δημοτικής Ενότητας της Νέας Ερυθραίας ερμήνευσε σε διδασκαλία και διεύθυνση του μαέστρου Παναγή Μπαρμπάτη επτά αγαπημένα τραγούδια του.

Την εκδήλωση παρακολούθησε ο πρόεδρος Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Κηφισιάς Σταύρος Ζαπάντης, ο οποίος καλωσόρισε το κοινό και προλόγισε τον κύριο ομιλητή, τον κ. Γιώργο Μονεμβασίτη, αναφερόμενος στην πολύτιμη συνδρομή του στην ομιλία-αφιέρωμα για τον Μίκη Θεοδωράκη.

Πηγή: zougla.gr

Σχόλια