Ο Μίκης, ο Ανδρέας και το χρονικό της Επιτροπής Ελληνοτουρκικής Φιλίας (σπάνια videos)

Αγαπητοί αναγνώστες,

Ανακαλύψαμε 2 videos στο διαδίκτυο των οποίων έως χτες αγνοούσαμε την ύπαρξη. Εκτιμούμε δε, πως αυτές οι εικόνες είναι σπάνιες, αν όχι μοναδικές, καθώς συνυπάρχουν οι δύο άνδρες (Μίκης Θεοδωράκης - Ανδρέας Παπανδρέου) στο ίδιο τηλεοπτικό πλάνο!

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ντοκουμέντο απ' την εποχή της μεγάλης προσπάθειας του Μίκη Θεοδωράκη για την πολύ σημαντική εθνική υπόθεση της Ελληνοτουρκικής φιλίας, που ξεκίνησε με την δημιουργία της επιτροπής Ελληνοτουρκικής φιλίας απ' τον Μίκη Θεοδωράκη το 1986 και που είχε μέλη γνωστούς πνευματικούς ανθρώπους και απ' τις δύο πλευρές όπως ο Αζίζ Νεσίν, ο Γιασέρ Κεμάλ, ο Ζυλφύ Λιβανελί, ο Στέφανος Ληναίος κτλ.





Το χρονικό της δημιουργίας της επιτροπής Ελληνοτουρκικής φιλίας έχει ως εξής:

Ο Μίκης Θεοδωράκης παραιτείται το 1986 από βουλευτής του ΚΚΕ και ιδρύει την επιτροπή. Διοργανώνει μια σειρά συναυλιών στην Τουρκία απ' το 1986 έως το 1988 και μιλάει με τοπικούς πολιτικούς παράγοντες της Τουρκίας σε υψηλότατο επίπεδο, με αποκορύφωμα τις απευθείας συνομιλίες του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Τουργκούτ Οζάλ. 

Θέμα συνομιλιών: Σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. 
Στόχος: Ειρήνη, φιλία και συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών και λαών.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το κλίμα της εποχής εκείνης μεταξύ των δύο χωρών ήταν πολεμικό εξαιτίας της κρίσης του Μαρτίου του 1987, μια κρίση που παραλίγο να οδηγήσει τις δύο χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση. Η συμβολή του Μίκη Θεοδωράκη εδώ, ίσως και να είναι πολλαπλάσια από αυτήν που πολλοί νομίζαμε και νομίζουμε μέχρι σήμερα... Και ο νοών νοείτω...

Απ' την εποχή εκείνη σώζονται αποσπάσματα απ' τις θρυλικές συναυλίες που έδωσε σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας ο Μίκης Θεοδωράκης με το συγκρότημά του, συνεπικουρούμενος απ' την Μαρία Φαραντούρη, τον Πέτρο Πανδή και τον Ζουλφί Λιβανελί.

Σε μια από αυτές τις συναυλίες στην Άγκυρα διάβασε μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.

Τα δύο videos που ανακαλύψαμε αφορούν στην επίσκεψη του Μίκη Θεοδωράκη στην πρωθυπουργική κατοικία στο Καστρί, με αφορμή την περιοδεία του Μίκη Θεοδωράκη στην Τουρκία και την υποδοχή που του επιφύλαξε ο Τουρκικός λαός. Υποδοχή που μπορούμε να πούμε ότι ήταν μεγαλειώδης και συγκλονιστική για Έλληνα καλλιτέχνη! Στα videos αυτά μπορούμε να διακρίνουμε την αγωνία του Μίκη Θεοδωρακη, τις ανησυχίες του, αλλά και τις ελπίδες του για το ζήτημα της Ελληνοτουρκικής φιλίας.

Ευτυχώς διασώζεται το video της κρατικής τηλεόρασης – ντοκιμαντέρ του Γιώργου Λογοθέτη - με αυτές τις συναυλίες και με ολόκληρο το χρονικό της επίσκεψης του Μίκη Θεοδωράκη στην Τουρκία, το οποίο και παραθέτουμε παρακάτω αυτούσιο και θεωρούμε οτι πρέπει να το δούν ολόκληρο όλοι οι Έλληνες.




Η πολιτική αυτή κίνηση του Μίκη Θεοδωράκη με την δημιουργία των επιτροπών Ελληνοτουρκικής φιλίας, κίνηση την οποία καθυστερημένα στήριξε και ακολούθησε και ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Ανδρέας Παπανδρέου, αποδεικνύει έμπρακτα την διορατικότητα του Μίκη Θεοδωράκη πάνω στα σημαντικά εθνικά ζητήματα, ζητήματα στα οποία δικαιώνεται δυστυχώς πολλά χρόνια αργότερα απ' την στιγμή που πράττει και ενεργεί σε πραγματικό χρόνο.

Οφείλουμε να αναφέρουμε για ιστορικούς λόγους ότι σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ εκείνης της εποχής και σύσσωμη η ΝΔ, ζητούσαν την εκτέλεση του Μίκη Θεοδωράκη στο Γουδή, επειδή τόλμησε να ξεστομίσει τις λέξεις "Φιλία, Ειρήνη, Συνεργασία" μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μίκης Θεοδωράκης έχει αναφέρει ότι διατηρεί στο προσωπικό του αρχείο (σε ολόκληρο μπαούλο) τα υβριστικά και συκοφαντικά δημοσιεύματα της εποχής εκείνης εναντίον του, που μιλούσαν για εθνική προδοσία και εθνική μειοδοσία.

Η πολιτική φιλίας, σύγκλησης, συνεργασίας και ειρήνευσης που εγκαινίασε ο Μίκης Θεοδωράκης, έγινε δόγμα και κοινή συνείδηση τα επόμενα χρόνια για τα κόμματα εξουσίας που κυβέρνησαν την χώρα, αλλά και για τον Ελληνικό λαό, η συκοφάντηση όμως στον Μίκη Θεοδωράκη, στον πρωτεργάτη, στον μπροστάρη και στον μεγάλο αυτόν πολιτικό άνδρα και πατριώτη, δυστυχώς έμεινε. Και δεν ήταν ούτε η πρώτη αλλά ούτε και η τελευταία φορά για μια μεγάλη ιστορική αδικία στο πρόσωπό του.

Ας γίνει αυτή η ανάρτηση η αφορμή για να υπάρξει μνήμη, απέναντι στην λήθη...


Οι συντελεστές του Θεοδωρακισμού/Theodorakism


Ζουλφί Λιβανελί και Μίκης Θεοδωράκης

Σχόλια

  1. Eγω απο αυτά τα δύο video με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Ανδρέα Παπανδρέου τα οποία είδα για πρώτη φορά χτές, κρατάω την γλώσσα του σώματος των δύο ανδρών: Ο Μίκης Θεοδωράκης απ' τον τρόπο που μιλά φαίνεται να αγωνιά πραγματικά για την υπόθεση αυτή, ενώ ο Ανδρέας Παπανδρέου φαίνεται να λαικίζει και να "πολιτικαντίζει"...

    Ας κρίνουν αυτοί που θα δούν τα video και αυτοί που θα θελήσουν να μελετήσουν την ιστορία αυτή σε βάθος, ποιός είναι τι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ19 Ιανουαρίου 2016 στις 4:36 μ.μ.

      Συμφωνώ απόλυτα με τον Χρήστο Ανδρέου!!!

      Την ίδια εντύπωση είχα κι εγώ, όταν πρωτοείδα τα βίντεο! Ο Μίκης ειλικρινέστατος, με πάθος και θέληση, ενώ ο Παπανδρέου λίγο "μαγκωμένος", σαν να τον ...σύρουν κάπου που δεν θέλει!

      Αυτή δεν είναι όμως η ιστορία του Μίκη Θεοδωράκη και όλων των αληθινών Αγωνιστών, Επαναστατών:
      Το πάθος, η δράση και η θέληση, απέναντι στον καιροσκοπισμό και το χαμηλό μπόι των πολιτικάντηδων.

      Και βέβαια, ο Μίκης συνεχίζει ακόμη και σήμερα, να μάχεται για την Ειρήνη και το Όραμα της Ελλάδας και της Ευρώπης του Πολιτισμού και του Πνεύματος, αντί για μία εξαρτημένη ελλαδίτσα, κλωτσοσκούφι οικονομικών αποικιοκρατών. Οι άλλοι τι κάνουν;

      Με εκτίμηση,

      Χρήστος Σωτηρόπουλος

      Διαγραφή
  2. Θυμαμαι πολυ καλα τι λεγανε και τι γραφανε για τον Μικη εκεινη την εποχη. Προδοτη, μειοδοτη, εαμοβουλγαρο κλπ κλπ ... τι να πει κανεις? Ολους τους μεγαλους πατριωτες δεν εχει "φαει" η χωρα αυτη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.