«Εσύ περιμένεις στην ουρά να πληρωθείς; Είναι ντροπή!»

Όταν ο Μίκης Θεοδωράκης έγινε έξαλλος με τη δισκογραφική εταιρία Columbia για να υπερασπιστεί τον Βασίλη Τσιτσάνη... 

Από το βιβλίο με το προσωπικό αρχείο του φωτογράφου Τάκη Πανανίδη, «Αυτόπτης φωτομάρτυρας στην οδό ονείρων»... 

Από το βιβλίο με το προσωπικό αρχείο του φωτογράφου Τάκη Πανανίδη, «Αυτόπτης φωτομάρτυρας στην οδό ονείρων» Ο σπουδαίος φωτογράφος Τάκης Πανανιδης περιγράφει με τον ιδιαίτερο τρόπο του τη στιγμή που γνώρισε τον κορυφαίο συνθέτη. «Τον Βασίλη Τσιτσάνη τον γνώρισα αρχές του ’60, κάτω από περίεργες συνθήκες στο λογιστήριο της Columbia. Στεκόταν στη σειρά, πίσω από άλλους καλλιτέχνες, τον Κολοκοτρώνη, τον Δαλέζιο και την Γκρέι, που περίμεναν με τα κίτρινα χαρτάκια στο χέρι για να πληρωθούν για τις ηχογραφήσεις. Και συνεχίζει: «Ήμουν με τον Μίκη και πηγαίναμε στον κύριο Τάκη Βήτα (γενικό διευθυντή της Columbia). Μόλις είδε ο Μίκης τον Τσιτσάνη τον ρώτησε τι περιμένει. Όταν του εξήγησε ότι περίμενε να να πληρωθεί, ο Θεοδωράκης έγινε έξαλλος και ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος: 

– Εσύ περιμένεις στην ουρά για να πληρωθείς; 

– Ε, για να μη στεναχωρεθεί ο κύριος Τάκης, λέει ο Τσιτσάνης. 

Ο Μίκης μπαίνει μέσα στο γραφείο του κ. Τάκη και μπροστά στους άλλους φωνάζει: 

– Είναι απαράδεκτο και ντροπή. Έχετε τον Τσιτσάνη στην ουρά για να πληρωθεί! Αντί να του στέλνετε τα χρήματα του στο σπίτι, σε φάκελο με ειδικό άνθρωπο! 

Ο κ. Τάκης του απαντάει: 

– Ηρέμησε Μίκη και μη μας χαλάς το σύστημα! Ο Μίκης βγήκε έξω, πήρε το χαρτί από τα χέρια του Τσιτσάνη, πήγε μπροστά στο ταμείο, εισέπραξε τα «φράγκα» και του είπε: 

– Πάμε να φύγουμε από εδώ! Κατεβήκαμε οι τρεις μας, στη Σταδίου και πήγαμε 50 μέτρα πιο πάνω στο ουζερί της «Σανταρόζα» και πλακωθήκαμε στα ούζα.... 


Η φωτογραφία του Τάκη Πανανίδη. Ο Τσιτσάνης με τον Μίκη, είναι από εκείνη ακριβώς την ημέρα. Σοβαρός και ακόμα ελαφρά εκνευρισμένος ο Μίκης από το περιστατικό, χαμογελαστός ο Τσιτσάνης, ικανοποιημένος που η νέα γενιά τον αγκαλιάζει και τον σέβεται.... 


Σχόλια