Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2015

Σχόλιο του Μίκη Θεοδωράκη με αφορμή το άρθρο της Έλενας Ακρίτα με τίτλο "Ένα παιδί μετράει τον ΕΝΦΙΑ" (ΤΑ ΝΕΑ 31/10/2015)Προσυπογράφω το παρακάτω άρθρο της αγαπητής φίλης Έλενας Ακρίτα. Ό,τι έχει σχέση με το παιδί, πρέπει να θεωρείται από όλους μας ιερό. Πόσα παιδιά χωρίς οικογένεια δεν έχουν την τύχη να φιλοξενούνται στα Παιδικά Χωριά S.O.S., στο Χαμόγελο του Παιδιού κλπ.; Και τι κάνει το Κράτος γι’ αυτά; Απολύτως τίποτα.

Δεν φτάνει λοιπόν αυτό, θα πρέπει τώρα να διώκονται και οι φορείς σαν τους παραπάνω, που τα περιθάλπουν και τους παρέχουν έστω και τα πιο απαραίτητα για την διαβίωση και ανατροφή τους; Όχι μόνο δεν τους παρέχεται καμμία βοήθεια αλλά είναι τώρα και υπό διωγμόν;

Λυπάμαι αλλά μια τέτοια αντιμετώπιση από πλευράς του Κράτους δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παρά μόνο ως εγκληματική.

Αθήνα, 1.11.2015
Μίκης Θεοδωράκης


Το κείμενό της Έλενας Ακρίτα στα Νέα, Σάββατο 31/10/2015.

"Ένα παιδί μετράει τον ΕΝΦΙΑ"

“Το παιδί εκείνο το βράδυ δεν κοιμήθηκε…ολόκληρο το βράδυ. Έγραψε το πιο πικρό, το πιο μεγάλο του παραμύθι...

Την αυγή ξεκίνησε. Ήταν … παρηγορημένο… Είχε καταφέρει όλη τη νύχτα να μετρήσει τ’ άστρα…Να τα μετρήσει όλα… σιγά σιγά…ένα…ένα …όλα…

Και τα βρήκε σωστά”.

Μενέλαος Λουντέμης ‘Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα’

Ένα παιδί μετράει τον ΕΝΦΙΑ – και τον βρίσκει λάθος. Ένα παιδί μένει στο δρόμο. Ένα παιδί που - αντί για αθωότητα, παιχνίδι, μάθηση, γέλιο, αγκαλιά, προστασία, παρουσία, ξενοιασιά, αγάπη – γνωρίζει την ζοφερή όψη της σελήνης. Φτώχεια, πείνα, κακοποίηση, θάνατος, ορφάνια. Ένα παιδί που δεν έχει το δικαίωμα να μετρήσει τ’ άστρα. Γιατί τα κρύβει ο δικός του συννεφιασμένος ουρανός.

“Του ‘ρθε να ξεφωνίσει. Να ξεφωνίσει την αδικία. Ύστερα έσφιξε τα χέρια του. Και τότε, ανακάλυψε ότι η μόνη δύναμη, που μπορούσε να στηρίζεται, ήταν μες τα χέρια του.
Ήταν ο εαυτός του. Ο μικρός φτωχός, εαυτός του. Κανένας άλλος»
” Το παιδί συνέχισε ολομόναχο το κλάμα του…”

ΕΝΦΙΑ 73.750 ευρώ καλούνται να πληρώσουν τα Παιδικά Χωριά SOS για ακίνητα που έχουν κληρονομήσει, αλλά δεν χρησιμοποιούν. 73.750 ευρώ: Ακριβώς το ποσόν που χρειάζεται για να καλυφθούν τα έξοδα ενός Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας – δηλαδή, 200 οικογένειες με 350 παιδιά.

Οι υπεύθυνοι το παλεύουν. Με νύχια και με δόντια. Και θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για να προστατέψουν τα παιδιά τους.

Γιατί, όπως επισημαίνει ο γενικός διευθυντής των Παιδικών Χωριών, Γιώργος Πρώτοπαπας:

«Η βαριά φορολόγηση των κοινωφελών Ιδρυμάτων και Σωματείων στη χώρα μας, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία των προγραμμάτων τους και στερεί βασικές υπηρεσίες φροντίδας και προστασίας από τις κοινωνικά αδύναμες ομάδες που αυτά υποστηρίζουν, αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία».

“Άμα πεινάς το ξέρεις. Φωνάζουνε τα σπλάχνα σου. Άμα κρυώνεις, το ίδιο. Άμα αγαπάς, πώς να το καταλάβεις; (……) Ένα πουλάκι κελαηδά ολομόναχο σ’ ένα έρημο δάσος… Αν δεν τ’ ακούσει κανείς.. είναι κελάηδηγμα; Κι είναι μπορετό να κελαηδήσει γλυκά ένα ολομόναχο πουλάκι, αν δεν υπάρχει πίσω από κάποιο φύλλο το αυτάκι ενός άλλου πουλιού;

Πήγαν κι οι σοφοί να πούνε κάτι πάνω σ’ αυτό και τα κάνανε θάλασσα. Αυτοί, γι’ αγάπη!… Τα μωρά ξέρουν περσσότερα.”

ΕΝΦΙΑ 43.000 ευρώ ήρθε μπερντάχι και στο ‘Χαμόγελο του Παιδιού’ για ακίνητα κι αγροτεμάχια που δεν είναι αξιοποιημένα. Το καταγγέλλει ο πρόεδρος του οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος:

“«Πέρυσι η επιβολή ΕΝΦΙΑ στον Οργανισμό θεωρήθηκε άδικη από μέλη της τότε κυβέρνησης και από την αντιπολίτευση και τα κόμματα μάς υποσχέθηκαν ότι θα μας απαλλάξουν από το φόρο».

Όταν μαθεύτηκαν τα μαντάτα, δεν θέλαμε να το πιστέψουμε. Δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε. Ελπίζαμε πως κάποιος απ’ την κυβέρνηση θα βγει να πει ‘άκυρο, λάθος, δεν ισχύει’.

Γιατί πως να το κάνουμε; Δεν είναι δυνατόν σε μια καθημαγμένη χώρα, με παιδιά που λιμοκτονούν να φορολογείς τον φορέα που τα προστατεύει. Δεν υπάρχει αυτό, δεν γίνεται, δεν το χωράει ανθρώπου νους. Το κράτος ΚΑΙ σπρώχνει τα παιδιά στην ένδεια ΚΑΙ καταδιώκει ανελέητα όποιον τα περιθάλπει;

Ποιον εκδικούνται ρε γαμώτο; Τα μωρά; Τα πετάνε στους δρόμους; Τι άλλο θα κάνουν – όλοι αυτοί οι τύποι που στελεχώνουν κυβερνήσεις πρώην, νυν κι επόμενες; Θα δώσουν στα παιδάκια κι από ένα πακέτο χαρτομάντιλα και θα τ’ αμολήσουν στα φανάρια;

“Του ‘ρθε να ξεφωνίσει. Να ξεφωνίσει την αδικία. Ύστερα έσφιξε τα χέρια του. Και τότε, ανακάλυψε ότι η μόνη δύναμη, που μπορούσε να στηρίζεται, ήταν μες τα χέρια του.

Ήταν ο εαυτός του. Ο μικρός φτωχός, εαυτός του. Κανένας άλλος»

” Το παιδί συνέχισε ολομόναχο το κλάμα του…”

Κανένα παιδί δεν μετράει τ’ άστρα. Όχι πια. Εδώ και χρόνια, ο ουρανός της Ελλάδας δεν έχει άστρα.

Κι έτσι όπως πάμε, δεν θα έχει ούτε παιδιά.


4 σχόλια:

 1. Έχω το προνόμιο να ανήκω ακόμη στους εργαζόμενους..και η μοίρα το θέλει, αν και είμαι εναντίον του Συστήματος, να το υπηρετώ για να βγάζω το ψωμί μου.
  Λοιπόν, στις 29 του μηνός Οκτωβρίου, ημέρα που πληρώνονται οι συντάξεις, στην Τράπεζα γινόταν το αδιαχώρητο, όχι για να πληρωθούν, αλλά για να πληρώσουν τον... "άγιο ΕΝΦΙΑ"...
  Ναι, βέβαια "άγιος" γιατί ούτε ο Θεός δεν μπόρεσε να ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά, ο ΕΝΦΙΑ όμως το κατάφερε..
  "Άγιος"...
  Και η τραγική ειρωνεία, είναι ότι ο ένας στους δύο που προσερχόταν στο ταμείο να πληρώσει, ζητούσε να τον εξοφλήσει ολοσχερώς..
  Άρα γε ψηφίζουν αυτοί οι πελάτες-πολίτες ; και αν ναι, τί ψήφισαν ;;

  Έχω κι εγώ ένα ακίνητο και την δυνατότητα να πληρώσω τον ΕΝΦΙΑ, αλλά δεν το έχω κάνει. Το πρόστιμο είναι 0,37% και θα επιλέξω εγώ πότε θα το πληρώσω..από άποψη..

  Αν όλοι οι Έλληνες άφηναν απλήρωτο τον ΕΝΦΙΑ, θα είχε αποσυρθεί το μέτρο..
  Ή έστω, αν έκαναν "ένα χουνέρι" στην κυβέρνηση - αυτή την αριστερή....- να πάνε έναν μήνα αργότερα...
  ΟΧΙ... πλήρωσαν όλοι αφού περίμεναν και μία ώρα στην ουρά ο καθένας...

  ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στην κυβέρνηση που διατηρεί το μέτρο, αφού με τέτοιο "πολτό-λαό" έχει να κάνει...

  Και εις άλλα με υγεία !!!

  Α.Ρ.Η.Σ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Από εξυπνάδες, επαναστάσεις του διαδικτύου, δακτυλοκουνάμενους και ανώνυμους "Άρηδες", έχει γεμίσει ο τόπος στη χώρα μας.

  Κι αυτοί είναι που απορούν για τη κατάντια μας. Η λέξη αυτοκριτική δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό τους. Έχουν λόγο για όλους όμως.

  Συγχαρητήρια για το αίσθημα ομοψυχίας, αλτρουϊσμού και αλληλεγγύης φίλε Α.Ρ.Η.Σ. (τον Β.ε.λ.ο.υ.χ.ι.ω.τ.η. τι τον είχες; Ή μήπως Ά.Ρ.Η.Σ. Θ.ε.σ.σ.α.λ.ο.ν.ι.κ.η.ς.;). Πραγματικά, τέτοιους "αγωνιστές" έχει ανάγκη ο τόπος...

  Δες Μίκη τους αγωνιστές του 2015 και μείνε ήσυχος.

  Π.Α.Ο.Κ.
  (αφού δημοσιεύετε σχόλια με ψευδώνυμα, κατά παράβαση του κανονισμού του blog σας, φαντάζομαι θα δημοσιεύσετε και το δικό μου!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αποφεύγω να απαντώ ιδιαίτερα σε κακεντρέχειες, αλλά επειδή αναμείχθηκε με το όνομα Μίκης το σχόλιό μου, γι'αυτό θα το κάνω.
   Παρ'όλο που ο Πυθαγόρας είπε : "Μη τα πάντα τοις πάσι ρητά" κι ένας άλλος που τον έλεγαν Χριστό, είπε : "Μη δότε το άγιον τοις κυσί"...
   Α.Ρ.Η.Σ. ονομάζεται η Σπίθα μου από τα αρχικά : Αξιον εστί, Ρωμιοσύνη, Ήλιος και Χρόνος και Σιάο..

   Ο Μίκης έχω την τιμή να γνωρίζει πόσο και αν έχω αγωνιστεί για τις ιδέες του που πρεσβεύω εδώ και πολλά χρόνια πριν ακόμη και από την ΣΠΙΘΑ που μας έφερε πολύ κοντά.

   Όσο για τους καναπέδες κ.λ.π., αφορούν τους οπαδούς - φιλάθλους φίλε Π.Α.Ο.Κ.

   "Ο καθείς και τα όπλα του".
   Σου δίνω τον χώρο σου για συνέχεια στην οποία δεν επιθυμώ να ακολουθήσω από σεβασμό στους διαχειριστές της ιστοσελίδας και στον Μεγάλο Μίκη, το όνομα του οποίου φέρει.

   Σπίθα Αττικού Άλσους - Α.Ρ.Η.Σ.

   Διαγραφή
 3. Είναι εξαιρετικά λυπηρό, τη στιγμή που ο Λαός υποφέρει από την Ξενοκρατία και την Ξενοδουλία, από τα απάνθρωπα οικονομικά μέτρα των μνημονίων, τη στιγμή που ξεπουλιέται η πατρίδα μας, που χιλιάδες παιδιά δεν έχουν φαγητό και θέρμανση, που χιλιάδες γέροντες και γερόντισες βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχιας, που κλείνουν σχολεία, που τα νοσοκομεία κρατιούνται από τη συνείδηση των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, που...που...που...εμείς να επικοινωνούμε με βέλη.
  Τραυματίζοντας ο ένας τον άλλο, απορρίπτοντας ο ένας τον άλλον, απλώς λειτουργούμε έτσι όπως θέλει το Σύστημα.
  Θλίψη και μόνο θλίψη...τίποτε άλλο...
  ΥΓ: 1- Ένας λαός για να μην φοβάται χρειάζεται μια πρωτοπορία που θα μπει μπροστάρης σ' έναν αγώνα και θα του δείξει τον δρόμο και τότε ο λαός θα μπει στον αγώνα άφοβος.
  2- Ο Χριστός είπε "ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω" και "αγαπάτε αλλήλους" και γι αυτό το "αγαπάτε" σταυρώθηκε κι έτσι συντάραζει την ανθρωπότητα επί 2000 χρόνια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.