ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΟΡΚΟΛΗ ΣΤΗΝ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΝΤΟΥΤΣΗ (Από το in.gr)



Η δισκογραφική «Συνάντηση»  του Στέφανου Κορκολή με τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη έχει βρει θερμή ανταπόκριση από το κοινό, με αποτέλεσμα να την κάνει χρυσή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες των τελευταίων μηνών. Βασισμένη στο ομώνυμο CD, θα είναι και μια σειρά συναυλιών που θα δώσει ο Στέφανος Κορκολής ανά την Ελλάδα, με αφετηρία το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Σάββατο 17/10, όπου θα γίνει και η απονομή του χρυσού δίσκου. Με αφορμή αυτή -τη δισκογραφική και συναυλιακή- «Συνάντηση»  με το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, το in.gr είχε μια άκρως ενδιαφέρουσα κουβέντα με τον μουσικοσυνθέτη και σολίστ Στέφανο Κορκολή, που όπως μας αποκάλυψε ζει την σπουδαιότερη μουσική περίοδο της ζωής του. 



Η δισκογραφική σας «Συνάντηση» για πρώτη φορά με τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη «αγκαλιάστηκε» θερμά και άμεσα από το κοινό. Ήδη το διπλό αυτό άλμπουμ έγινε Χρυσό. Περιμένατε αυτή τη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου, στην εποχή της ψηφιοποίησης και των αποθηκευμένων αρχείων στις συσκευές που όλοι κατέχουμε και χρησιμοποιούμε;

«Για να λέμε την αλήθεια και ναι και όχι. Σίγουρα ναι, διότι τραγούδια του Μίκη είναι αυτά και όχι διότι παράλληλα με την έκδοση του δίσκου έγιναν τα capital controls. Πάντως θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κόσμο, τους φίλους δηλαδή που έκαναν αυτό το CD χρυσό, και ήταν νομίζω ένα πολύ τρυφερό δώρο γενεθλίων για τον Μίκη μας».

Θα θέλαμε να μας περιγράψατε τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας όταν αρχίσατε να καταπιάνεστε ως σολίστ του πιάνου με τα σπουδαία έργα του μεγάλου μας συνθέτη, ο οποίος έχει αναφερθεί για εσάς με ιδιαίτερα τιμητικά λόγια.

«Πρώτα πρέπει να σας πω ότι αισθάνομαι άσχημα με τον εαυτό μου ως σολίστ και μουσικός που άργησα να γνωρίσω το συμφωνικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Για αυτόν ακριβώς το λόγο προσπαθώ με κάθε τρόπο να το γνωστοποιήσω, όσο φυσικά μπορώ, στο ευρύ κοινό. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε ένα τόσο τεράστιο συνθέτη συμφωνικής μουσικής και να αγνοούμε αυτά τα μεγαλειώδη έργα του. Σε κάθε νότα, σε κάθε μουσικό μέτρο, ένιωθα να ανακαλύπτω έναν καινούριο κόσμο. Οι ενορχηστρώσεις, τα ηχοχρώματα και μαζί η ίδια η ιστορία του, η ίδια τη ζωή του. Συμφωνίες, κονσέρτα στα συρματοπλέγματα, σουίτες στην απομόνωση. Τι άλλο να πω; Συγκίνηση, δέος, ψυχική ανάταση, υπερηφάνεια. Αυτός είναι ο Θεοδωράκης!».

Αντιστοίχως, θέλουμε να μας αποκαλύψετε τα συναισθήματα σας στην κατ’ ιδίαν συνάντησή σας (την πρώτη φορά) με τον Μίκη Θεοδωράκη.

«Ήταν στην παρουσίαση της ταινίας του Αστέρη Κούτουλα, «Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια», όπου ο σκηνοθέτης είχε την ιδέα, την οποία δέχθηκε με χαρά ο Μίκης, να κάνω μία ημίωρη συναυλία με έργα του πριν την ταινία. Στο Τριανόν λοιπόν, πριν τρία καλοκαίρια, έπαιξα για πρώτη φορά Θεοδωράκη μπροστά στον Θεοδωράκη. Θυμάμαι πως όταν πρωτογνωριστήκαμε στο καμαρίνι μου, είπε χαμογελώντας: «Έχεις τρακ;» και του απάντησα: «Κύριε Θεοδωράκη μάλλον εσείς θα πρέπει να έχετε πού θα παίξω έργα σας.» Ένα πλατύ χαμόγελο του μου έλυσε τα χέρια. Μάλιστα, μετά από τη διασκευή που έχω κάνει στο θέμα του Ζορμπά φώναξε μπράβο από το κοινό. Είναι, νομίζω, το πιο σημαντικό μπράβο που έχω εισπράξει!»

Δεχτήκατε με χαρά τις όποιες διορθώσεις, συμβουλές ή υποδείξεις σάς έκανε κατά τη διάρκεια των προβών σας στον προσωπικό του χώρο, όπου και τον κάνατε να διευθύνει ξανά;

«Πάντα έλεγα πόσο τυχεροί υπήρξαν οι μουσικοί στο παρελθόν που είχαν την ευκαιρία να σφίξουν το χέρι του Ραχμάνινοφ, του Προκόφιεφ και άλλων μεγάλων συνθετών. Φανταστείτε λοιπόν το πώς νιώθω, που όχι μόνο μου έσφιξε το χέρι ένας ισάξιος τους (δεν το λέω μόνο εγώ, το έχει πει και ο μεγάλος Σοστακόβιτς), αλλά που με διδάσκει σε εβδομαδιαία βάση σχεδόν, το έργο του. Είμαι σίγουρος πως ζω την σπουδαιότερη μουσική περίοδο της ζωής μου, είμαι πολύ τυχερός που ένας τέτοιος μεγάλος μουσουργός μου εμπιστεύεται τα έργα του».

Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας την πιο πολύτιμη -για εσάς- στιγμή από τις πρόβες;

«Η κάθε στιγμή μαζί του είναι μαγική και πολύτιμη. Η έκφραση του Μίκη όταν με διευθύνει, το χαμόγελό του όταν κάτι που κάνω του αρέσει, οι ευγενικές παρατηρήσεις του - με απίστευτο χιούμορ - όλα αυτά είναι πολύτιμες στιγμές, ώρες, ημέρες, μήνες».

Τι έχει πάρει ο Στέφανος Κορκολής, ως μουσικός και ως άνθρωπος, από τον ζωντανό θρύλο, Μίκη Θεοδωράκη;

«Μαθήματα μουσικής, μαθήματα ζωής, μαθήματα θάρρους!»

Τι θέση έχει αυτή η δισκογραφική δουλειά, καθώς και η προσωπική επαφή με τον κ. Θεοδωράκη, στην πολύχρονη μουσική σας πορεία; 

«Νο 1 μακράν, χωρίς να υποτιμώ άλλες συνεργασίες που έχω κάνει στο παρελθόν, είτε σαν τραγουδοποιός, είτε σαν συνθέτης, είτε σαν σολίστ. Απλά αυτή η «Συνάντηση»  μού χάρισε γνώση, αλλά κυρίως μου χάρισε πολλά στην ψυχή μου».

Πριν τη «Συνάντηση» ποια ήταν η σχέση σας με το έργο του Μίκη Θεοδωράκη;

«Η σχέση μου ξεκίνησε, όπως σας είπα τρία χρόνια πριν τη «Συνάντηση». Πριν από αυτό η σχέση μου με το έργο του Μίκη ήταν ο απέραντος θαυμασμός απέναντι στα τραγούδια του και στα μεγάλα έργα του όπως το Άξιον Εστί, Κάντο Χενεράλ  και άλλα. Το μεγάλο μουσικό σοκ όμως, το έπαθα όταν πρώτο άκουσα την δεύτερη συμφωνία του».

Το βράδυ της 17ης Οκτωβρίου θα δώσετε μια μεγάλη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου παράλληλα, θα γίνει και η απονομή του Χρυσού σας δίσκου. Θέλουμε να μας πείτε δυο λόγια για τη βραδιά αυτή, αν θα επιθυμούσατε να είναι παρών και ο ίδιος ο συνθέτης, αλλά και τι έπεται στη συνέχεια για εσάς.

«Φυσικά και επιθυμώ, όπως όλοι μας άλλωστε, την παρουσία του στη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής. Πάντως στην τελευταία πρόβα στο σπίτι του, μας είπε (στη Σόφια Μανουσάκη και εμένα): «Ωραία, τώρα πάμε σαν να είναι η συναυλία στο Μέγαρο». Το πιο σημαντικό για μένα της συγκεκριμένης συναυλίας, είναι το ότι η Σοφία Μανουσάκη και εγώ θα ερμηνεύσουμε σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση τραγούδια από το άγνωστο σε πολλούς στην Ελλάδα έργο, Μία Θάλασσα Γεμάτη Μουσική  σε ποίηση Δήμητρας Μαντά, που ανήκει - όπως ο ίδιος λέει με παράπονο- στα «προδωμενα» έργα του. Γιατί τα ονομάζει έτσι αξίζει τον κόπο να ανατρέξετε στην επιστολή που έχει δημοσιευτεί πριν από ένα χρόνο περίπου. Μαζί με την Σοφία Μανουσάκη έχουμε αναλάβει την δισκογράφιση αυτών των τραγουδιών, με τη συμπαράσταση της εταιρίας Panic Platinum Records που μας στηρίζει σε αυτή τη προσπάθεια με όλη της την αγάπη και σεβασμό στο έργο του μεγάλου μουσουργού. O ίδιος ο Mίκης μάς είπε κατ ιδίαν πως τα τραγούδια αυτά είναι το απόσταγμα των μελωδιών του».

Αφού σας ευχαριστήσω, θα ήθελα να κλείσουμε με το δικό σας μήνυμα προς τον Μίκη Θεοδωράκη.

«Μίκη σε σέβομαι και σε αγαπώ. Όλοι σου χρωστάμε κάτι, μα εγώ σου χρωστάω πολλά. H συνέχεια στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, αλλά και τη Λάρισα, τα Χανιά και το Ηράκλειο, με τη μουσική του πραγματικά μοναδικού Έλληνα μουσουργού, Μίκη Θεοδωράκη». 

Πληροφορίες
Ώρα Έναρξης: 20:30 
Προπώληση εισιτηρίων Αθήνα / Μέγαρο Μουσικής Αθηνών / 210 7282333 
Τιμές εισιτηρίων: 25€, 16€, 10€ 
Προπώληση εισιτηρίων Θεσσαλονίκη / Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκηs / 2310 895800 
Τιμές εισιτηρίων: 20€, 12€

Συνολικό Πρόγραμμα Συναυλιών 
Αθήνα / Σάββατο 17 Οκτωβρίου/ Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Μητρόπουλος)
Λάρισα / Τετάρτη 18 Νοεμβρίου / Δημοτικό Ωδείο Λάρισας
Θεσσαλονίκη / Πέμπτη 19 Νοεμβρίου/ Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Χανιά / Κυριακή 29 Νοεμβρίου/ Πνευματικό Κέντρο/ Τα έσοδα της συναυλίας δίδονται υπέρ των σκοπών του φιλανθρωπικού συλλόγου «Ορίζοντες»
Ηράκλειο / Τρίτη 1 Δεκεμβρίου/ Θεατρικός Σταθμός Ηρακλείου



Σχόλια