ΖΑΤΟΥΝΑ - Στον Μίκη Θεοδωράκη για τα ενενήντα του χρόνια

Ποίημα της Χαράς Θλιβέρη*, αφιερωμένο για τα ενενήντα χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη


ΖΑΤΟΥΝΑ

Οροσειρά τα σύννεφα
χλωρά και τα χωριά
ριζώματα πέτρα
τα μπουριά της ξυλόσομπας
πασχίζουν την πνοή
οι λύχνοι
αλαργεύουν
το σκότος
των περασμάτων

Κατάβαση
ανάβαση
στροφή δρόμου
κι άλλη στροφή  
λοξή
τα ξύλινα δέντρα
συμφωνήθηκαν
με το χάραμα και
την ομίχλη

Της εξορίας απρόσμενοι
κουδουνισμοί
ανταριαστά βαίνει
ο  ταγός
τη στράτα

Σ τ ά σ ο υ  ν α  σ ε
απαντήσω
τα  χέρια σου
με θέριεψαν
τις ώρες των υδάτων

Ριπές ανέμων σπάθισες
ξεθήκωσες τη μοίρα
που κλώθει
τον συλλογισμό
και τη σιωπή
της έγκλειστης ζωής  
αιώνες τώρα
την άχρωμη  βοή των πνευματικών
ανάδυσες στο ηχολόγημα της στάλας.


*Η Χαρά Θλιβέρη ήταν υπεύθυνη για την επιστημονική επιμέλεια και την οργάνωση του αφιερώματος του περιοδικού Οδός Πανός στον Μίκη Θεοδωράκη (τχ. 160, 2013).

Σχόλια

  1. Η Χαρα Θλιβέρη είναι γνήσια ποιητική φωνή και αυτό το έχει δείξει με την πρώτη της ποιητική συλλογή 'Ωδες Ασωμάτων'. Το αποδεικνύει άλλη μια φορά με το ποίημα 'Ζάτουνα' αφιερωμένο στον Μίκη Θεοδωράκη. Υψηλής ποιότητα ποιητικός λόγος και συνηχήσεις λέξεων ανάλογες με το σκληρό τοπίο που περιγράφει. Ένα ποιητικό crescendo που ξεκινάει από τον τόπο εξορίας και καταλήγει στην υπέρβασή του μέσα από 'το συλλογισμό και τη σιωπή της έγκλειστης ζωής'. Το αίνιγμα του ποιήματος 'αναδύεται' στους δύο τελευταίους στίχους. Μαζί και η ποιητική διαίσθηση της Χαράς για την πνευματική δημιουργία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΖΑΤΟΥΝΑ-ΤΩΡΑ. Ένας σκληρός τόπος εξορίας μιας έγκλειστης ζωής. ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ. Στην πέτρινη σιωπή και μοίρα του παρόντος, η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη οδεύει στην απελευθέρωση της συμπαντικής ολότητας. Ανταμώνει τη διαλεκτική της φύσης και την αέναη μετατροπή των στοιχείων. Η μουσική αυτή, που καταλύει το βουητό και την βαβέλ των πνευματικών, κατορθώνει την επανεκκίνηση της ζωής στην αρχή της κυοφορίας της. Ηχώντας ως «στάλα» πάνω σε ένα πράσινο φύλλο, διασαλεύει την ύπνωση του κόσμου.

      Χαρά Θλιβέρη

      Διαγραφή
  2. Ένα διαρκές πνευματικό εμβατήριο κι ένας ελεγειακός χρησμός απ το κελί του Ηράκλειτου και τα πανάρχαια βουνά της Αρκαδίας ως τις πόλεις της ρωμιοσύνης και τις γειτονιές του κόσμου.
    Αντρέας Μαράτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.