Η Γερμανία «έβγαλε» τουλάχιστον 100 δις. ευρώ από την ελληνική κρίση!

Στην εκτίμηση ότι η γερμανική οικονομία ωφελήθηκε κατά τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ εξαιτίας της ελληνικής κρίσης καταλήγει μελέτη του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας Leibniz, η οποία δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της σχετικής μελέτης, το ποσό αυτό αντικατοπτρίζεται στα χρήματα που το Βερολίνο κατόρθωσε να εξοικονομήσει μέσω χαμηλότερων επιτοκίων σε ποσά που η κυβέρνηση δανείστηκε εν μέσω της «φυγής προς την ασφάλεια» των επενδυτών. «Αυτή η εξοικονόμηση ξεπερνά το κόστος της κρίσης, ακόμη κι αν η Ελλάδα χρεοκοπούσε. Η Γερμανία ξεκάθαρα επωφελήθηκε από την ελληνική κρίση», σημειώνει το γερμανικό μη κερδοσκοπικό ινστιτούτο στα συμπεράσματα της μελέτης του.

«Κάθε φορά που οι οικονομικές αγορές έπαιρναν αρνητικά νέα για την Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, τα επιτόκια των ομολόγων της γερμανικής κυβέρνησης έπεφταν και κάθε φορά που υπήρχαν καλά νέα, ανέβαιναν», αναφέρεται ακόμη.

«Τα 100 δισ. ευρώ που η Γερμανία γλίτωσε από το 2010 ισοδυναμούν με πάνω από το 3% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο με έδρα το Χάλε. Και τα ομόλογα άλλων χωρών επωφελήθηκαν, ανάμεσά τους των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ολλανδίας, αλλά σε μικρότερη έκταση, ενώ το μερίδιο της Γερμανίας για τα πακέτα διάσωσης της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου του νέου δανείου που είναι τώρα υπό διαπραγμάτευση, φτάνουν τα περίπου 90 δισ. ευρώ».

Και επισημαίνει το Ινστιτούτο Leibniz: «Ακόμη κι αν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει ούτε σεντ, το γερμανικό δημόσιο 'πορτοφόλι' έχει ωφεληθεί οικονομικά από την κρίση». Η πρωτότυπη έρευνα είναι διαθέσιμη στα αγγλικά ΕΔΩ


Σχόλια