Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2015

Η χορωδία Choeur du Canto τιμά τον Μίκη Θεοδωράκη

Στις 25 και 27 Ιουλίου, με ελεύθερη είσοδο


Μια χορωδία υψηλοτάτου επιπέδου, η Choeur du Canto, έρχεται από τη μακρινή Βρετάνη, με αφορμή τα ενενηκοστά γενέθλια του σπουδαίου μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, για να παρουσιάσει ένα «έργο - σύμβολο της ελευθερίας», το «Canto General» του Πάμπλο Νερούδα, στις 25 Ιουλίου, στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, και στις 27 Ιουλίου, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στις 9 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο.

Σε μουσική διεύθυνση Pierre Emannuel Clair και με αφηγήτρια την Αγλαΐα Παππά, η χορωδία Choeur du Canto θα ερμηνεύσει το «Canto General» («Γενικό άσμα», 1972), το οποίο είναι ένα λαϊκό ορατόριο σε 13 μέρη, για δύο σολίστ τραγουδιστές, μικτή χορωδία και 15μελή ορχήστρα.

Η συναυλία της 25ης Ιουλίου, στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον δήμο Λαυρεωτικής. Η συναυλία της 27ης Ιουλίου, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων.

Μια κραυγή για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια

Το «Γενικό άσμα» του Πάμπλο Νερούδα, μια κραυγή των λαών της Λατινικής Αμερικής για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, έγινε, στα χέρια του Μίκη Θεοδωράκη, ένα επικό κάλεσμα για δημοκρατία και ελευθερία. Αριστουργηματικός συνδυασμός ποίησης και μουσικής, που μιλά κατευθείαν στις καρδιές των ανθρώπων, αποτελεί, εδώ και χρόνια, πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες όλου του κόσμου.


Χορωδιακό σύνολο με ένα κοινό πάθος

Το χορωδιακό σύνολο Choeur du Canto δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2011, στο Κεμπέρ της Βρετάνης, με μουσικό διευθυντή του τον Ζαν Γκολζεβί. Τα μέλη του συνόλου, που προέρχονται από την περιοχή Φινιστέρ, διακατέχονται από ένα κοινό πάθος: να ερμηνεύσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να κάνουν παγκόσμια γνωστό το λαϊκό ορατόριο «Canto General» του Μίκη Θεοδωράκη, σε ποίηση Πάμπλο Νερούδα.

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος του Κεμπέρ, Μπ. Πουανιάν, που στηρίζει την προσπάθειά τους: «Το “Canto General” πρέπει να παρουσιάζεται σε όλο τον κόσμο, γιατί δονεί την καρδιά και κινητοποιεί τη σκέψη κάθε ακροατή. Αυτή η σύνθεση, που έχει παντιέρα της την ελπίδα, μπορεί να κινητοποιήσει για αντίσταση, όπου η ελευθερία στραγγαλίζεται, και να προβάλλει το συναίσθημα της ευτυχίας, εκεί όπου η ελευθερία γίνεται σεβαστή. Να τι δίνει στο έργο αυτό οικουμενικό χαρακτήρα».

Το σύνολο Choeur du Canto έχει εμφανιστεί σε πολλές πόλεις της Γαλλίας και του εξωτερικού, σε συνεργασία με τραγουδιστές και σολίστ οργάνων. Το 2013, για την επέτειο των 40 χρόνων από τον θάνατο του Πάμπλο Νερούδα, εμφανίστηκε στη Μέρα Χορωδιακού Τραγουδιού της Φινιστέρ, στο Θέατρο της Κορνουάλης (στο πλαίσιο της Μεγάλης Διεθνούς Έκθεσης για τον Πάμπλο Νερούδα, στο Κεμπέρ και την Μπρεστ), περιόδευσε στην Κριμαία με τη Χορωδία Δωματίου της Κριμαίας και εμφανίστηκε στην Αίθουσα «Αλιζέ» του Γκυπαβάς. Την επόμενη χρονιά, εμφανίστηκε στο Παρίσι, στην περιφέρεια του Σηκουάνα - Σεν Ντενί, στην πόλη Αράς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.