Ήταν όλα αναστημένα - Της Αναστασίας Βούλγαρη

Θέατρο Πέτρας 3 Ιουνίου 2015.
Ξεκίνησε ο λαός από όλες τις γειτονιές της Αθήνας και ήλθε στη συναυλία-γιορτή, κουβαλώντας μέσα του έναν κόμπο καημό, όλες του τις μνήμες και τις ελπίδες του. Χιλιάδες λαού, μέσα στο θέατρο, στα βράχια, όρθιοι ως πέρα από την εξέδρα.
Ο Μίκης φθάνει, ο κόσμος τον αποθεώνει.
Το λόγο παίρνει ο Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Κάνει μια ιστορική αναφορά στους αγώνες και στην καλλιτεχνική δημιουργία του Μίκη, υπενθυμίζοντας, ταυτόχρονα, σημαντικές σκέψεις και θέσεις από κείμενά του.
Σημαντικό για τις μέρες μας το παρακάτω απόσπασμα της ομιλίας του Γραμματέα: «Θυμάμαι τις πρώτες συναυλίες του Μίκη, τονίζει ο Δ. Κουτσούμπας, πριν 45-50 χρόνια στο Λυκαβηττό που ξεκίνησε ο Μίκης κι έγινε ο ίδιος ένα μεγάλο κίνημα. Ποτέ άλλοτε δεν δέθηκε τόσο πολύ το πολιτικό σύνθημα με την τέχνη. Πρέπει να ξαναγεννηθεί αυτό το κίνημα. Ο Μίκης έδωσε τα πάντα σ’ αυτό και αυτό δεν το ξεχνάμε ποτέ».

Στη συνέχεια, το λόγο παίρνει ο Μίκης. Η ομιλία του, ωδή στους αγώνες του λαού μας, ραγίζει τις καρδιές μας. Με τη μετριοφροσύνη, που τον διακρίνει, αφηγείται και τη δική του συμμετοχή σ’ εκείνους τους αγώνες. Ο Μίκης αναφέρεται στον Χαρίλαο Φλωράκη. Τον σύντροφό του στους αγώνες και στις φυλακές όταν, δεμένοι με τις ίδιες χειροπέδες, πολεμούσαν τη βαρβαρότητα ανυπότακτοι, γράφοντας με το αίμα τους επάνω στους δρόμους της ιστορίας την ύψιστη αλήθεια: Ελεύθερος είναι εκείνος που θυσιάζεται για την ελευθερία του Ανθρώπου.
Ο λόγος του διακόπτεται από τα χειροκροτήματα. Ο Μίκης είναι βέβαιος ότι ο Χαρίλαος είναι παρών και του αφιερώνει την εκδήλωση. Κλείνει ευχαριστώντας τους συντρόφους του. Υψώνει το χέρι, «γεια- χαρά» μας χαιρετάει και γίνεται πάλι εκείνος ο νέος άντρας που ξεσήκωνε τα πλήθη. Ορμητικά χειροκροτήματα από τις κερκίδες. Εκείνος, επιστρέφει στη θέση του και προτάσσει την έναρξη της συναυλίας με την Μαρία, από τη θέση της στο πλάι του, να τραγουδά για τον Χαρίλαο Φλωράκη:
Σκέψου η ζωή να τραβάει το δρόμο της κι εσύ να λείπεις,
να ‘ρχονται οι άνοιξες με πολλά διάπλατα παράθυρα,
κι εσύ να λείπεις,
να ‘ρχονται τα κορίτσια στα παγκάκια του κήπου
με χρωματιστά φορέματα κι εσύ να λείπεις…
Ακολουθούν τα τραγούδια που αγαπήσαμε. Όμορφη πόλη, Δραπετσώνα, Μέρα Μαγιού, Δρόμοι παλιοί, Τί ωραία πού είναι η αγάπη μου… Στην Άρνηση (Στο περιγιάλι το κρυφό) σηκωνόμαστε όλοι όρθιοι και τραγουδάμε.
Ο κόσμος, συγκινημένος, τραγουδά καθ’ όλη τη διάρκεια της συναυλίας, χειροκροτώντας δυνατά. Ο Μίκης χαμογελάει, χαίρεται, συγκινείται. Μια κοπέλα από τις κερκίδες φωνάζει: «Μίκη σ’ αγαπάω!» κι ένας νεαρός: «κι εγώ!».
Το πρόγραμμα κλείνει με τον Ταμένο και Τη ρωμιοσύνη μη την κλαις με την συγκλονιστική, την υπέροχη Μαρία Φαραντούρη , σε μια από τις καλύτερες ερμηνείες τής ζωής της. Όλοι, όρθιοι, τραγουδάμε σαν να δίνουμε όρκο, να τη πετιέται αποξαρχής κι αντρειεύει και θεριεύει και καμακώνει το θεριό με το καμάκι του ήλιου. Σείεται το θέατρο.
Φινάλε. Όλοι οι τραγουδιστές επί σκηνής τραγουδούν Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ, που η Μαρία αφιερώνει στον Δημήτρη Κουτσούμπα.
Καθώς ο Μίκης αποχωρεί κυκλωμένος από την περιφρούρηση, ο λαός τον ακολουθεί, ιερή πομπή. Μάτια γεμάτα αγάπη, τρυφερά χαμόγελα, πρόσωπα γαληνεμένα, ψυχές που πάλλονται από συγκίνηση και σεβασμό.
Αν θέλαμε να χωρέσουμε τη συναυλία σε τρεις λέξεις θα λέγαμε:
Δικαίωση (γι αυτό τα μάτια μας έγιναν ποτάμια)
Χαρά (ήμασταν ευτυχισμένοι)
Αγάπη (ξεχείλιζε από όλες τις καρδιές).

Καθώς κατηφορίζαμε από το θέατρο, ακολουθώντας το φως του φεγγαριού, είδαμε για μια στιγμή στο μακρινό βάθος του χρόνου, να ανατέλλει μια νέα εποχή. Η εποχή που τα τραγούδια θα γίνουν πράξη. Κι ήταν μέσα μας όλα αναστημένα.
   

Σχόλια

  1. -Με αφορμή τη συναυλία για τα 90 χρόνια του Μίκη-

    TO AΘΛΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΠΑΠΑΓΑΛΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΝΤ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Διαβάζοντας τα αλλεπάλληλα και πονηρά δημοσιεύματα του Διεθνούς Τύπου, των πρωτοστατούντων Ελληνικών ΜΜΕ και της αντιπολίτευσης, διερωτώμαι καθημερινά εάν οι απόγονοι των Ναζί και οι εγχώριοι απόγονοι δωσίλογων , είναι απλώς ανθέλληνες ή φτύνουν το μίσος τους επειδή έχασαν την εξουσία και τις μίζες τους και δεν πρόλαβαν να καταβάλλουν οριστικά τον Ελληνικό λαό η είναι μόνο ο κύκλος που περιστρέφεται γύρω από τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδος Ή KAI OΛA MAZI ;

    Ο κάθε ανθυποαξιωματούχος της Ευρώπης έχει άποψη , γνώμη και συμβουλές να δώσει, τις οποίες άμεσα υιοθετούν οι ντόπιοι πουλημένοι καναλάρχες (που μας χρωστούν δισεκατομμύρια σε ΦΠΑ) και τα φερέφωνά τους που βγαίνουν κάθε βράδυ στο γυαλί και καταθέτουν «άποψη».

    Είπε κάποια δημοσιογράφος-ευρωβουλετής της ακροδεξιάς Ν.Δ. ότι δήθεν «επλήγη η αξιοπιστία της Ελλάδος επειδή δεν πληρώσαμε το ΔΝΤ τώρα και ενοποιήσαμε τη δόση σε μια πληρωμή» . Το έκανε, λέει, η Ζάμπια το 1970 και δεν έπρεπε να το κάνει και η Ελλάδα.

    Ας μάθει, λοιπόν, η δημοσιογράφος ότι ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΝΟΜΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ( που λειτουργεί σαν Τραπεζα). Ακόμη και ο Σόιμπλε το ανακοίνωσε . Αλήθεια για ποιον νοιάζεται η δημοσιογραφος; Γι ατον ελληνικό λαό ή για τα αφεντικά της;

    Εξεγέρθηκε και το Ποτάμι! Αλήθεια ποιον εξυπηρετεί;

    Δεν ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ αλλά είμαι θυμωμένος με τους ντόπιους και ξένους που χτυπάνε και προσβάλλουν την εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας Περιμένω από την κυβέρνηση την υπέρβαση με την Ρωσσία αψηφώντας του πάντες.

    Τί περισσότερο θα μας κάνουν από όσα μας έχουν κάνει μέχρι σήμερα;

    Όμως, κυρίως, περιμένω τη λογική και ανθρώπινη στάση του ΚΚΕ. Ας κάνει, επιτέλους, την υπέρβαση κι εμείς θα σταθούμε στο πλευρό του και θα το κάνουμε δυνατότερο.
    Προοίμιο ας είναι η τιμητική συναυλία του ΚΚΕ για τον Μίκη και τα, από καρδιάς, λόγια του κου Κουτσούμπα, πέραν του κομματικού και με παρωπίδες μηχανισμού.

    Ας ενώσουν όλους τους Έλληνες εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία με σύνθημα την εθνική ανεξαρτησία! Κι ας πάψουν να τρώνε σαν τον Κρόνο τα παιδιά τους.

    Με ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο για τους Έλληνες και ειδικά τους νέους.
    Προκόπης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δέκα εκατομμύρια Έλληνες, εκατό εκατομμύρια απόψεις, η μάστιγα της φυλής...
    Τι πραγματικά είναι αυτό που ονομάζουμε εθνική αξιοπρέπεια;
    Και ποιά εκλεγμένη κυβέρνηση αναλαμβάνει ρόλους εξουσίας, αγνοώντας το άρθρο 1
    του Συντάγματος;

    '''''Αρθρο 1: (Μορφή του πολιτεύματος)

    1. Tο πολίτευμα της Eλλάδας είναι Προεδρευόμενη Kοινοβουλευτική Δημοκρατία.
    2. Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία.
    3. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα.''''

    Μήπως πρέπει να επανακαθορίσουμε τον όρο διακυβέρνηση και το ηθικό χρέος του πολίτη απέναντι στην Δημοκρατία;
    Χαοτική και σκιώδης πληροφόρηση, δημιουργεί χασματώδη ρήγματα στην πολιτειακή βάση, προκαλώντας την διαίρεση προς όφελος της εκλεγμένης μεν από τον λαό κυβέρνησης, ελεγχόμενης δε από τις ξένες δυνάμεις.
    Ένα θεατρικό σκηνικό δηλαδή, που καλά κρατεί από την Βαυαροκρατία.
    Τι διαπραγματεύεται η σημερινή εκλεγμένη κυβέρνηση; Με ποιούς Ευρωπαίους υψηλόβαθμους υπαλλήλους παγκόσμιων τραπεζών συνομιλεί;
    Όποιος κοιμηθεί με τραπεζίτη, ξυπνάει γραμμάτιο και πληρώνει τόκους.
    Και κάποιοι οικονομικοί εργολάβοι έστησαν το νυφικό παστό του Μάαστριχτ.
    Σε αυτό το κρεβάτι κοιμήθηκαν τρεις νύφες με την υπογραφή τους.
    Πώς λοιπόν το χαρέμι του τραπεζίτη (Πασόκ - Νέα Δημοκρατία - Συνασπισμός), κόπτεται σήμερα για την εθνική ανεξαρτησία;
    Ο χαμαιλέοντας σε όποιο χρώμα δίπλα καθίσει, γίνεται ένα μαζί του. Αυτό δεν σημαίνει πως ο ίδιος είναι η πηγή του χρώματος.
    Και ο λαός; Η μύγα στην γλώσσα του χαμαιλέοντα.
    Ωραιότατο το άρθρο της συναγωνίστριας Αναστασίας Βούλγαρη. Θα πω όμως ότι τίποτα δεν είναι αναστημένο, γιατί για να αναστηθεί κάτι, πρέπει να πεθάνει. Και η ελπίδα ενός λαού για την πραγματική Ελευθερία δεν πεθαίνει ποτέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.