ΔΗΛΩΣΗ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

 Μίκης: "Παραμένω αντιμνημονιακός"


Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ στις ερχόμενες εκλογές, ο Μίκης Θεοδωράκης απάντησε:


«Παραμένω αντιμνημονιακός. Που σημαίνει ότι δεν δέχομαι καμία σχέση με εκλογές που έχουν ως αντικείμενο την ανάδειξη του καλλίτερου διαχειριστή των όρων του Μνημονίου.

Γι’ αυτό, όταν με ρωτούν για τη θέση μου στις ερχόμενες εκλογές, ιδιαίτερα όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνω ότι δέχομαι να τον στηρίξω με ένα και μόνο όρο:

Να δεσμευθεί προεκλογικά, εδώ και τώρα, ότι εάν και εφ’ όσον γίνει κυβέρνηση, το πρώτο πράγμα που θα κάνει, θα είναι να φέρει στη Βουλή Νόμο για την οριστική και πλήρη απαλλαγή της χώρας από όλους τους επαχθείς όρους του Μνημονίου.

Κι αυτό γιατί μου είναι αδιανόητο να δεχθώ ότι ένα κόμμα της Αριστεράς μπορεί να κυβερνήσει σε συνθήκες παράδοσης της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας και Εθνικής Αυτοτέλειας στους ξένους».

Αθήνα, 6.1.2015
Μίκης Θεοδωράκης

Σχόλια

  1. Yπάρχουν άλλα, χρησιμότερα εργαλεία. Η λογική της σύγκρουσης, καταρχήν δεν είναι ωφέλιμη... Ικανή και Αναγκαία Συνθήκη, να Απαλλαγούμε από τους Αθλίους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τον Μίκη Θεοδωράκη έφτασε στον Θεοδωρακισμό το παρακάτω σχόλιο - απάντηση στο σχόλιο του Alexandrou Raskolnick

      Η ιστορία των Λαών μας διδάσκει ότι η Εθνική Ανεξαρτησία
      και Αυτοτέλεια δεν κατακτώνται με «εργαλεία» αλλά μόνο
      με αγώνες, με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Λαό, οργανωμένο
      σε Μέτωπο Αντίστασης και Πάλης.

      «Θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία»!

      Μίκης Θεοδωράκης

      Διαγραφή
  2. Έχει κανείς την αυταπάτη οτι ο Σύριζα δεν θα είναι διαχειριστής του συστήματος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Γιάννη Αθανίτη, εμείς δεν έχουμε τέτοια αυταπάτη και γι' αυτό δεν στηρίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Το όραμά μας δεν είναι η εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία ώστε κάνουν το ίδιο πράγμα. Αλλά κάτι πολύ πιο μεγάλο και δύσκολο:

      Η κατάκτηση της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

      η ΛΑΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ

      η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

      η ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

      η ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ

      η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ του Εθνικού πλούτου της χώρας προς όφελος της χώρας και του λαού

      η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΕΓΕΝΝΗΣΗ.

      Αυτά είναι τα οράματα του Μίκη Θεοδωράκη και της ιδεολογίας του Θεοδωρακισμού. Αυτά είναι τα προτάγματα της ΣΠΙΘΑΣ, της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών του Μίκη Θεοδωράκη!

      Διαγραφή
  3. ΝΑΙ: «Θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία»!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Κ.Ε ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ
    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ
    ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΚΤΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΑΤΗΓΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.
    ΤΙ ΘΑΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΡΗΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΟΖ?
    ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΕΚΠΟΙΗΘΕΙ?
    ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ?
    ΝΑΙ
    "ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ'
    ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο Στέλιο. Εμείς θα προσθέταμε στην ΔΗΛΩΣΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ και την άμεση κατάργηση εκτός των αντιλαϊκών και επαχθών όρων του μνημονίου και την κατάργηση όλων των δανειοληπτικών συμβάσεων κατοχής. Εκεί είναι η κατοχή και η εξάρτηση ουσιαστικά, στις δανειακές συμβάσεις!

      Φανταζόμαστε ότι ο Μίκης Θεοδωράκης εννοεί και αυτές.

      Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως ΔΕΝ μπορεί να δεσμευθεί για κάτι τέτοιο, διότι δεν έχει εναλλακτική λύση. Γιατί; Διότι ΔΕΝ φρόντισε να κάνει συμμαχίες με ΡΩΣΙΑ και ΚΙΝΑ - όπως είχε υποδείξει η ΣΠΙΘΑ και ο Μίκης Θεοδωράκης πολλές φορές -κυρίως και ΔΕΝ φρόντισε να ασχοληθεί με το θέμα της εκμετάλλευσης του εθνικού πλούτου της χώρας. ΔΕΝ φρόντισε να προετοιμάσει και να οργανώσει κοινοπραξίες με τρίτες χώρες, δεν φρόντισε να προωθήσει την ιδέα της ουδετερότητας. Το σημαντικότερο, δεν φρόντισε να προετοιμάσει και να συσπειρώσει τον λαό για την επόμενη δύσκολη μέρα.

      Τώρα, εάν εκλεγεί, θα βρεθεί ξυπόλυτος στα αγκάθια, εκτεθειμένος και πιεσμένος από αυτά που έταζε.

      Η δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη είναι ευφυέστατη και εμπεριέχει ένα απλό ερώτημα προς τον ΣΥΡΙΖΑ: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυβερνήσει με μνημόνιο ή χωρίς μνημόνιο;

      Αυτή είναι η ερώτηση που πρέπει να τίθεται πάντα στον ΣΥΡΙΖΑ και δη τώρα που πάμε για εκλογές.

      Διαγραφή
  5. Αναστασία Βούλγαρη6 Ιανουαρίου 2015 στις 10:05 μ.μ.

    Όλοι γνωρίζουμε ότι:

    1- Ο Σύριζα δεν αναφέρεται στην υπογεγραμμένη εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας.

    2- Δεν αναφέρεται στο θέμα της ΑΟΖ

    3- Δεν έχει δεχτεί επίσημα αυτό που οι ίδιες οι γερμανικές εφημερίδες έχουν γράψει για τον τεράστιο υποθαλάσσιο πλούτο της Ελλάδας.

    4- Δεν έχει αναφερθεί ποτέ στο περιεχόμενο των επαχθών και επονείδιστων όρων των δανειακών συμβάσεων που δεσμεύουν το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας του κράτους.

    Επομένως πώς θα φέρει νόμο κατάργησης των επαχθών όρων; Ρητορικό το ερώτημα. Δεν θα το κάνει. Εάν επρόκειτο να το κάνει θα είχε ήδη αναφερθεί στους όρους αυτούς. Θα είχαν υπάρξει δηλώσεις στον Τύπο, αρθρογραφία των στελεχών του, διαμαρτυρίες κλπ κλπ. Θα είχαν έστω αναδημοσιεύσει ένα κείμενο του Μίκη ή ένα του Κασιμάτη. Αντ' αυτών όμως η σιωπή πάνω σ΄αυτά τα ζητήματα.

    Ας μην χαίρονται οι κομματικοί μηχανισμοί. Ο Θεοδωράκης δεν έκανε "δήλωση στήριξης του Σύριζα", όπως βιάστηκαν να γράψουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε κάποια sites.

    O Θεοδωράκης και πάλι έδειξε το φεγγάρι. Οι μηχανισμοί και πάλι κοιτάζουν το δάχτυλό του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Μίκης Θεοδωράκης Δέχεται να ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΣΥΡΙΖΑ αν δεσμευτούν πως θα καταργήσουν το ΜΝΗΜΟΝΙΟ...Εσείς οι από πάνω τη ακριβώς δεν μπορείτε να καταλάβετε???ο Λαός λιμοκτονεί καθημερινά και να είστε σίγουροι πως δεν πίστευουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μας σώσει.Αλλά πρέπει να φύγουν αυτοί άμεσα.Αντρίκια στάση και υπεύθυνη αυτή του Μίκη Θεοδωράκη.Μίκη ορθά έπραξες.Να φύγουν με κάθε τρόπο! Όπως σωστή και ριζοσπαστική ήταν η ανακοίνωση της Σπίθας.Είναι ώρα ευθύνης είναι ώρα αποφάσεων.Και ο Μίκης και η Σπίθα το έκαναν.Τα όσα διαβάζω από πάνω από κάποιους τα βρίσκω μεγάλα λόγια....την ίδια ώρα που χθες ένας γείτονας ετών 56 έπεσε από το μπαλκόνι του.Προφανώς και ανήκετε εσείς οι από πάνω σε αυτό που λέμε....Μικροαστοί...
    Τέλος συμφωνώ αγαπητέ Μίκη Θεοδωράκη στο ότι οι λαοί θα ελευθερωθούν ΜΟΝΟ όταν οργανωθούν και μόνο όταν ανατρέψουν το ΦΡΟΥΡΙΟ απ έξω...αλλά τώρα Μίκη οι λαοί δεν είναι ακόμα έτοιμοι και τώρα εσύ μεγάλε Μίκη μαζί με τη Σπίθα έκανες ένα υπεύθυνο και ριζοσπαστικό βήμα.
    Συνεχής πάλη μέχρι το στόχο...αλλά χρειαζόμαστε μια ανάσα...ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΣΑΜΑΡΑΔΕΣ.ΑΜΕΣΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Να φύγουν άμεσα οι σαμαράδες"

      για να μην πέφτουν απ' τα μπαλκόνια της πολυκατοικίας τα θύματα της πολιτικής των Σαμαράδων, ενώ εμείς οι υπόλοιποι ένοικοι που συμφωνούμε με την δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη, όλοι μας μικροαστοί, σφυρίζουμε αδιάφορα μπροστά σ' αυτήν την εθνική τραγωδία και δεν ψηφίζουμε το κόμμα που θα μας απαλλάξει απ' τους Σαμαράδες, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ.

      Αυτό λοιπόν είναι το πονηρό δίλημμα που μας θέτουν κάποιοι που δηλώνουν ΣΠΙΘΑ και μάλιστα αφήνουν να εννοηθεί ότι η Δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη είναι στο βάθος πρόσκληση για να ψηφίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ.

      Μα γιατί άραγε τόση βιασύνη (το σχόλιο του ανώνυμου γράφτηκε στις 5:55 το πρωί) για να διαστρεβλώσουν την αλήθεια και να κάνουν το άσπρο - μαύρο;

      Στο κάτω κάτω δεν μας ενδιαφέρουν οι οποιοιδήποτε Σαμαράδες αλλά η πολιτική που εφαρμόζεται. Ας μας πουν - αναλύσουν λοιπόν οι φίλοι μας την πολιτική που θα εφαρμόσουν .

      Γιατί το δίλημμα δεν είναι ΣΑΜΑΡΑΣ ή ΤΣΙΠΡΑΣ, αλλά Εξάρτηση ή Ανεξαρτησία! Και όλα δείχνουνε ως τώρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αν γίνει κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει την πολιτική των Σαμαράδων (μνημόνιο) που θα εξακολουθήσει να ισχύει, μιας και τίποτα δεν μας έδειξε έως τώρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να το απορρίψει!

      Τότε να είστε βέβαιοι αγαπητοί φίλοι ότι στην περίπτωση αυτή οι απελπισμένοι αυτόχειρες θα πέφτουν πέντε - πέντε απ' τα μπαλκόνια της πολυκατοικίας, ενώ εσείς δεν θα σφυρίζετε αδιάφορα όπως εμείς οι μικροαστοί, αλλά εσείς σαν γνήσιοι επαναστάτες θα τους χειροκροτείτε...

      Διαγραφή
    2. Ακόμα δεν τον είδαμε Γιαννάκη τον βαφτίσαμε. Ανάθεμα και αν κατάλαβες ανώνυμε 5:55 την χθεσινή Δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη και το νόημά της. Μην βιάζεσαι να στηρίξεις τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτσε πρώτα να τηρήσει τον όρο που έθεσε ο Μίκης και μετά στηρίζεις... Με ποιο δικαίωμα εγκαλείς Ανεξάρτητους ανθρώπους επειδή δεν στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ; Με ποιο δικαίωμα αποκαλείς μικροαστούς κάποιους που διατηρούν μια πολιτική επιφύλαξη; Εσύ που δουλεύεις; Σε φάμπρικα και είσαι προλετάριος; Αστοί και μικροαστοί είναι το 80% του Ελληνικού λαού! Από πότε η ΣΠΙΘΑ στρέφεται εναντίον των αστών και των μικροαστών; Εγώ ξέρω ότι η ΣΠΙΘΑ είναι κίνημα που αγκαλιάζει όλους τους Έλληνες απ' την αριστερά έως την δεξιά, ανεξαρτήτως κοινωνικής και πολιτικής διαστρωμάτωσης! Επίσης ανακοίνωση απ' την ΣΠΙΘΑ δεν έχει βγει, διότι η ΣΠΙΘΑ δεν υφίσταται πια ως οργανωμένο κίνημα και το επίσημο site της έκλεισε το 2013 με απόφαση του Μίκη Θεοδωράκη. Οι ιδέες της ΣΠΙΘΑΣ εκφράζονται αυθεντικά από αυτό το ιστολόγιο, το οποίο έχει την έγκριση του Μίκη Θεοδωράκη και απόδειξη είναι ότι ο Μίκης Θεοδωράκης εκφράζεται τακτικά μέσα από αυτό και συνεργάζεται συχνά με αυτό!

      Διαγραφή
    3. Προς ανώνυμο σχολιαστή 5:55

      Δεν ντρέπεσαι να μπαίνεις εδώ και να κάνεις προπαγάνδα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ; Δεν ντρέπεσαι να διαστρεβλώνεις την δήλωση του μικη που μίλησε για στήριξη υπό ορούς; Εκπληρώθηκαν οι όροι που έβαλε ο μίκης από χτες μέχρι σήμερα; δήλωσαν επίσημα από κάποιο όργανο ότι θα γίνει αυτό που ζήτησε ο μικης δηλαδή κατάργηση με νόμο του μνημονίου και των δανειακών;; Εεεε;;;; Τότε για ποια στήριξη μιλάς προτού εισακουσθεί ο όρος του μικη;; γιατί προτρέχεις;;; Εεεε;;;

      ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ!

      Διαγραφή
  7. Προς: Ανώνυμος7 Ιανουαρίου 2015 - 5:55 π.μ.

    Λίγη αιδώς δε βλάπτει, αντιθέτως, είναι απαραίτητη στις μέρες μας, έστω για να αποδείξουμε πως κάτι έχει μείνει όρθιο. Αλλά από τύπους/"τύπισσες" σαν κι εσένα, δε θα το περίμενα.

    Δε θα περίμενα από κάποιον, που εκμεταλλεύεται το όνομα της Σπίθας και του Μίκη Θεοδωράκη να αισθανθεί ντροπή για τις πράξεις του, διότι -απλά- έχει πάρει δρόμο χωρίς επιστροφή και η μεταμέλεια δεν βρίσκεται στο λεξιλόγιό του/της. Αντίθετα, εκεί βρίσκονται η ιδιοτέλεια, η προδοσία και το προσωπικό συμφέρον. Και δε μπορείς να μάθεις "γέρικο σκυλί, νέα κόλπα"... Ούτε σκυλί, ούτε φίδι. Και δη κολοβό!

    Ε.Θ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χαίρομαι βαθύτατα.Επιτέλους όλα είναι ξεκάθαρα.Ανώνυμε,πιστεύεις,οτι η βουλή των μνημονίων μπορεί να δώσει μια λύση και το πρόβλημα είναι ο μηχανοδηγός.Μετά από κάθε εκλογική διαδικασία,ειδικά μετά το 2012 πάμε πιο πίσω.Στην φάση που βρισκόμαστε κάθε εκλογική διαδικασία επιταχύνει την Καταστροφή...
    Εγώ θα παραμείνω αμετανόητος θεοδωρακιστής.Απέναντι στο εξαρτημένο πολιτικό σύστημα.Μόνος αλλά περήφανος!!!
    Οι ιδεολογικές''εκπτώσεις'' πάντα είναι εποχιακές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Άλλο "στηρίζω" και "άλλο προτίθεμαι να στηρίξω αν", ανώνυμε 5:55.

    Κατά την γνώμη μου η χθεσινή δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ όπως ο ανώνυμος 5:55 και κάποιοι άλλοι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε.

    Αντιθέτως, η Δήλωση Θεοδωράκη καταδεικνύει τις βαθύτατες πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές που χωρίζουν την ιδεολογία της ΣΠΙΘΑΣ και του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες εξάλλου είναι γνωστές από παλιά. Η δήλωση Θεοδωράκη φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ προ των ευθυνών του και τον ΕΚΘΕΤΕΙ εξόφθαλμα. Mένει να το δούμε και να αποδειχθεί στο άμεσο μέλλον.

    Ο όρος που βάζει ο Θεοδωράκης είναι το κλειδί της υπόθεσης, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να παραβλέψουμε, εμείς που επιθυμούμε την κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων και επιθυμούμε μια Ελλάδα ανεξάρτητη και δυνατή, που να στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις.

    Ο όρος αυτός είναι αδιαπραγμάτευτος για μας.

    Η επίθεση του ανώνυμου 5:55 στους "μικροαστούς" όπως τους αποκαλεί υποτιμητικά, καταδεικνύει και την ιδεολογική του ένδεια σε σχέση με την ιδεολογία της ΣΠΙΘΑΣ.

    Η ΣΠΙΘΑ ουδέποτε στράφηκε εναντίον των μικροαστών, αλλά και των αστών. Σε κανένα κείμενο του Μίκη Θεοδωράκη και της ΣΠΙΘΑΣ δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Αντίθετα οι μικροαστοί, οι αστοί και γενικότερα η "μεσαία τάξη" είναι η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής κοινωνίας και σε καμία περίπτωση η ΣΠΙΘΑ δεν θα στεκόταν απέναντί της, διότι θα ήταν σαν να στέκεται απέναντι στον ίδιο τον Ελληνικό λαό.

    Αυτά που γράφει ο ανώνυμος 5:55 αποτελούν μια φτηνή και ξεδιάντροπη επίδειξη ψεύτικης επαναστατικότητας και πατριωτισμού.

    Αν ζητάει πιόνια για να προσκυνήσουν - ψηφίσουν - στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, να ψάξει αλλού να τα βρει και όχι στους Θεοδωρακιστές και την ΣΠΙΘΑ. Για μας "το να φύγουν οι σαμαράδες" δεν αποτελεί αυτοσκοπό. Η ΣΠΙΘΑ αποτελείται από ανεξάρτητους πολίτες και όχι από κομματικά εξαρτημένους πολίτες που λιβανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος της ΣΠΙΘΑΣ δεν είναι ούτε ήταν η εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία ως διαχειριστές της ίδιας πολιτικής, αλλά το γκρέμισμα του σάπιου - φαύλου συστήματος και η εγκαθίδρυση ενός δίκαιου, Δημοκρατικού συστήματος ισονομίας. Αν ήταν έτσι, η ΣΠΙΘΑ δεν θα ήταν Κίνηση - Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών, αλλά συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Και ευτυχώς δεν είναι και ούτε θα γίνει ποτέ.

    Όπως λοιπόν είναι Δημοκρατικό δικαίωμα κάποιων να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι είναι και Δημοκρατικό δικαίωμα κάποιων άλλων να μην τον στηρίξουν, αν δεν έχουν πεισθεί για τις πολιτικές του θέσεις και για αυτά που πρόκειται να κάνει (ή να μην κάνει).

    Η πολιτική επιφύλαξη και διορατικότητα η οποία πηγάζει από την διαρκή και σε βάθος πολιτική ανάλυση, αποτελεί ένα απ' τα πιο υγιή στοιχεία της πολιτικής.

    Τέλος θέλω να σημειώσω το εξής που το θεωρώ επίσης πολύ σημαντικό: Όσοι από εμάς έχουμε μια συναισθηματική, ηθική και πολιτική σύνδεση συνολικά με τον χώρο της πατριωτικής αριστεράς, της Εαμικής αριστεράς και την αριστεράς που υπηρέτησε ο Μίκης Θεοδωράκης σε ολόκληρη την ζωή του, οφείλουμε να είμαστε αυστηροί και κριτικοί απέναντί της. Γιατί; Το ανέφερε ο Μίκης Θεοδωράκης όταν επί ΣΠΙΘΑΣ συναντήθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ:

    "Η Αριστερά» τόνισε, «την επομένη της ανάδειξής της σε Κυβέρνηση, δεν πρόκειται να έχει στη διάθεσή της ούτε ένα Ευρώ. Η Ελλάδα θα αδειάσει από χρήμα. Επιπρόσθετα, μια Κυβέρνηση της Αριστεράς θα χτυπηθεί έντονα από πολλές πλευρές. Ως εκ τούτου εάν δεν ξεκινήσει έχοντας στα Ταμεία της 20 δισ. ευρώ, θα καταρρεύσει συμπαρασύροντας ολόκληρη την ιστορία της Αριστεράς από το ΕΑΜ έως σήμερα."

    Το επιθυμείς αυτό ανώνυμε ανώνυμε 5:55 εσύ που βιάζεσαι για την εκλογή και ανέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία χωρίς αυτός να έχει τις βάσεις για να κυβερνήσει όπως θα θέλαμε και χωρίς να έχει πείσει την μεγάλη πλειοψηφία του λαού για να τον ακολουθήσει;

    Εγώ που αγαπώ πραγματικά την αριστερά του Μίκη Θεοδωράκη, του Άρη Βελουχιώτη, των Λαμπράκηδων και των αγώνων, δεν το επιθυμώ!

    Υ.Γ: Η πολιτική και εκλογική στήριξη δεν εκβιάζεται, αλλά εμπνέεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΤΟΝ ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΟΤΑΝ ΛΕΕΙ "ΠΑΡΑΜΕΝΩ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ"!! ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΕΝΝΟΕΙ, ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕ ΕΣΑΣ ΒΛΑΚΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΓΥΡΙΣΕΙ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΕΧΕΤΕ ΠΑΕΙ ΣΕ ΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ!!



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα σε όλη την παρέα σας. Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση.

    Δεν είναι λίγο αφελές ο κ. Θεοδωράκης να στηρίζεται σε μία προεκλογική δέσμευση του Σύριζα για να τον στηρίξει, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις πάνε περίπατο την επομένη των εκλογών; Μήπως αυτός είναι ένας έμμεσος τρόπος στήριξης, διότι μη μου πείτε ότι δεν γνώριζε ο κ. Θεοδωράκης ότι θα υπήρχε διαστρέβλωση της δήλωσής του ή ότι ο καθένας θα έδινε την ερμηνεία που ήθελε.

    Επίσης αν διαβάσετε την εξωτερική πολιτική του Σύριζα θα δείτε ότι ξεκάθαρα μιλάει για την κατάργηση του μνημονίου.

    Κατά τη γνώμη μου ο κ. Θεοδωράκης αφού γνωρίζει το Σύριζα δεν θα έπρεπε να μπει καν στη διαδικασία στήριξης με ή χωρίς όρους. Και για να σας προλάβω δεν πιστεύω ότι προσπάθησε με τη δήλωσή του να εκθέσει το Σύριζα, διότι δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο. Σε τέτοιες στιγμές έχεις ευδιάκριτα όρια και κόκκινες γραμμές και δεν κάνεις δηλώσεις που μπορούν να παρερμηνευθούν.

    Φιλικά
    Α.Ω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Α.Ω,

      Γράφει ο Μίκης Θεοδωράκης στην χθεσινή του δήλωση:

      "Να δεσμευθεί προεκλογικά, εδώ και τώρα, ότι εάν και εφ’ όσον γίνει κυβέρνηση, το πρώτο πράγμα που θα κάνει, θα είναι να φέρει στη Βουλή Νόμο για την οριστική και πλήρη απαλλαγή της χώρας από όλους τους επαχθείς όρους του Μνημονίου."

      Πρόσεξε, έχει σημασία η κάθε λέξη που χρησιμοποιεί:

      ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ - ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΘΕΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ - ΝΟΜΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

      Ξέρεις εσύ να έκανε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο ξεκάθαρες τις προθέσεις του δεσμευόμενος επίσημα για κάτι τέτοιο, ότι θα καταργήσει δηλαδή με νόμο τα μνημόνια όταν και αν γίνει κυβέρνηση και μάλιστα αυτό θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνει όταν εκλεγεί (δηλαδή τις επόμενες 2-3 εβδομάδες μετά την εκλογή του);

      Η δήλωση Θεοδωράκη είναι ευφυέστατη και τους ζητάει να δεσμευθούν για κάτι που ΔΕΝ μπορούν πραγματικά, ενώ λένε ότι μπορούν στα κανάλια και τις ανεπίσημες συζητήσεις.

      Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές ότι έχει αλλάξει την ατζέντα του την αντιμνημονιακή και έχει στρίψει δεξιότερα πηγαίνοντας προς το κέντρο, υιοθετώντας μια γλώσσα περισσότερο συμβιβαστική με την Ευρώπη και τους δανειστές. Δεν θεωρεί ότι βρισκόμαστε σε κατοχή και αυτό το έχει δηλώσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

      Η δήλωση Θεοδωράκη απλά ξεσκεπάζει όλα αυτά τα πράγματα.

      Αν ήμασταν επικοινωνιολόγοι θα είχαμε γίνει πλούσιοι.. Για να κάνουμε και λίγο χιούμορ...



      Διαγραφή
  12. Αγαπητέ Theodorakism,

    Δεν απαντάς (συγχώρεσε μου τον ενικό αλλά σε μία τέτοιου είδους συζήτηση πιστεύω ότι ταιριάζει) στο ερώτημά μου για τις προεκλογικές δεσμεύσεις και την επομένη των εκλογών αλλά και για το αν ο κ. Θεοδωράκης δεν γνώριζε πριν να κάνει τη δήλωσή του ότι θα υπήρχε παρερμηνεία. Επίσης στηρίζεσαι στην έκφραση "ΠΡΩΤΟ ΠΡΑΓΜΑ" για να ερμηνεύσεις μία δήλωση.
    Όλα αυτά λοιπόν εμένα μου φαίνονται λίγο περίεργα για τον λόγο που ανέφερα και στην προηγούμενη ανάρτησή μου. Τέτοιες ώρες και στιγμές ο λαός χρειάζεται καθαρές και ξεκάθαρες τοποθετήσεις από όλους και όχι δηλώσεις στις οποίες πρέπει να ψάξεις ανάμεσα στις λέξεις για να καταλάβεις την ουσία τους (αν υπάρχει ουσία τελικά και δεν γίνονται για να γίνονται).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kάνεις λάθος αγαπητέ αναγνώστη αν νομίζεις ότι η πολιτική είναι τόσο απλή ώστε να μην χρειάζεται να ψάξεις ανάμεσα στις λέξεις για να καταλάβεις την ουσία τους. Η πολιτική σαν σύνθετη διαδικασία ζύμωσης και σύνθεσης απόψεων χρειάζεται διαρκή ανάλυση.

      Όσον αφορά την δήλωση Θεοδωράκη όμως, πιστεύουμε ότι είναι ΠΟΛΥ σαφής. Οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ την διαστρέβλωσαν βέβαια και θα την διαστρεβλώνουν έως τις εκλογές διότι αυτό τους συμφέρει, σκεπτόμενοι συμφεροντολογικά και στενά κομματικά!

      Αυτό για να απαντήσουμε και ευθέως στην ερώτησή σου, ήταν αναμενόμενο και από εμάς και απ' τον κ.Θεοδωράκη. Πάντα διαστρεβλώνουν τις τοποθετήσεις του κ.Θεοδωράκη, εδώ και 50 χρόνια, κατά το πως τους βολεύει. Γιατί να μην το κάνουν τώρα;

      Ο κ.Θεοδωράκης όμως δεν είναι δυνατόν να επανέρχεται με δηλώσεις και νέες δηλώσεις διευκρινιστικές επειδή κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ή καλύτερα ΚΑΝΟΥΝ πως δεν καταλαβαίνουν και διαστρεβλώνουν συνειδητά το κάθε τι.

      Είναι δικό μας χρέος να αναδεικνύουμε την αλήθεια πάντα. Και έως τις εκλογές θα το πράττουμε ακόμα περισσότερο.

      Διαγραφή
  13. Αγαπητέ Theodorakism,

    Ακριβώς επειδή η πολιτική δεν είναι τόσο απλή και επειδή χρόνια τώρα κατηγορούμε τους πολιτικούς για τον τρόπο με τον οποίο μιλούν προς το λαό και κάνουν δηλώσεις που για να τις αποκρυπτογραφήσεις θέλεις την βοήθεια ειδικών, επιμένω, ότι σε τούτες τις κρίσιμες ώρες περιμένεις από τους ξεχωριστούς πολίτες αυτής της χώρας να κάνουν δηλώσεις που θα μας βοηθήσουν, δηλώσεις που θα είναι ξεκάθαρες και απαλλαγμένες από κάθε είδους προσωπική ματαιοδοξία.
    Μου επιτρέπεις λοιπόν να μην μπορώ να χαρακτηρίσω τη δήλωση του κ. Θεοδωράκη ως τέτοια και λυπάμαι διότι θα μπορούσε πραγματικά να φανεί χρήσιμος αυτές τις στιγμές.

    Φιλικά
    Α.Ω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πως θα μπορούσε να φανεί χρήσιμος για εσάς; Εαν στήριζε τον ΣΥΡΙΖΑ με μια άνευ όρων δημόσια στήριξη;

      Διαγραφή
  14. Αγαπητέ Theodorakism,

    Του εναντίον! Αν στη δήλωσή του ανέφερε ξεκάθαρα ότι ΔΕΝ στηρίζει το Σύριζα και ούτε κανένα άλλο κόμμα, με ή χωρίς προϋποθέσεις. Το ναι μεν αλλά είναι που με ενοχλεί.

    Φιλικά

    Α.Ω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Α.Ω θα το ξαναπούμε και ας διαφωνείτε,

      Ο Μίκης Θεοδωράκης βγήκε πρώτος το 2010 και μίλησε εναντίον των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων. Ίδρυσε Κίνημα, βγήκε στους δρόμους και τις πλατείες, έφαγε χημικά στο σύνταγμα την 12 Φεβρουαρίου του 2012, έγραψε 100αδες άρθρα, κείμενα και δηλώσεις από τότε. Από όλα αυτά πηγάζει μια πλούσια, μα πάρα πολύ πλούσια ιδεολογική και πολιτική ριζοσπαστική πλατφόρμα ιδεών. Τα κείμενα υπάρχουν εδώ μέσα. Ψάξτε τα, μελετήστε τα και θα βοηθηθείτε σίγουρα.

      Η πολιτική είναι μια συνεχής ιδεολογική ζύμωση. Δεν είναι άσπρο μαύρο.

      Φιλικά και ευχαριστούμε για την γόνιμη επικοινωνία!

      Διαγραφή
  15. Αγαπητέ Theodorakism,

    Αποφεύγεις τεχνηέντως να μου απαντήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι αποφεύγουμε; Εσείς θεωρείτε ότι η δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη είναι "ναι μεν αλλά". Δικαίωμά σας να το πιστεύετε. Εμείς δεν το θεωρούμε αυτό σε καμία περίπτωση. Γράψαμε ήδη πιο πριν ότι η δήλωσή του για εμάς είναι σαφέστατη.

      Διαγραφή
    2. http://theodorakism.blogspot.gr/2015/01/o.html#more

      Κατάλαβες τώρα Α.Ω τι εννοούσαμε όταν σου λέγαμε ότι η πολιτική είναι πολύπλοκη, σύνθετη και ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να συνυπολογίζονται και να αναλύονται; Κατάλαβες τι εννοούσαμε όταν λέγαμε ότι είναι ξεκάθαρη η Δήλωση; Κατάλαβες γιατί σου είπαμε να διαβάσεις τα παλαιότερα κείμενα ώστε να καταλάβεις τι εννοεί ο κ.Θεοδωράκης πίσω απ' τις γραμμές;

      Ελπίζουμε τώρα να κατάλαβες τα πάντα...

      Φιλικά

      Διαγραφή
  16. Αναστασία Βούλγαρη7 Ιανουαρίου 2015 στις 5:22 μ.μ.

    Είναι άλλο πράγμα να λες "θα καταργήσω το μνημονιο" και άλλο να λες "θα κατεβάσω νόμο στη Βουλή ακύρωσης των επαχθών όρων των δανειακών συμβάσεων". Γιατί; Διότι η δέσμευση της χώρας, δέσμευση που εκχωρεί την εθνική ανεξαρτησία, βρίσκεται ακριβώς στους επαχθείς όρους. Αν δεσμευτείς για την ακύρωση τους σημαίνει ότι ξεκινάς αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Παιδιά, οι Συριζαίοι είναι Συριζαίοι. Ότι και να τους πείτε τώρα δεν θα το ακούσουν και δεν θα πεισθούν με τίποτα. Οι άνθρωποι βρίσκονται στον αστερισμό της εξουσίας και ένα βήμα πριν την κατάκτησή της. Τα αυτιά τους είναι βουλωμένα και τα μάτια τους κλειστά. Θέλουν να το ζήσουν και θα το ζήσουν. Και ο Λένιν ο ίδιος να τους έλεγε τώρα ότι ο Σύριζα είναι παγίδα, δεν θα τον άκουγαν και θα τον έβγαζαν τρελό. Μετά τις εκλογές αν βγει ο Σύριζα, μετά από 2 μήνες, μετά από 3 μήνες και μετά από 5 μήνες, θα έχουμε νέο μεγάλο θέμα συζήτησης. Όταν οι προσδοκίες τους διαψευστούν με πάταγο, τότε να τους δω. Τότε να ψάξουν λαγούμι να κρυφτούν!! Συγχαρητήρια στον Μίκη Θεοδωράκη για την έξυπνη και στοχευμένη δήλωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πολλοί λένε ότι η κατάσταση θυμίζει αρκετά το 81'. Θυμίζει, αλλά υπάρχουν βασικές διαφορές από τότε. Τότε ο Ανδρεάς γέλασε τον λαό αλλά τον είχε μαζί του. Τώρα ο Τσίπρας γελάει τον λαό, αλλά δεν τον έχει μαζί του. Τότε ο Ανδρέας γέλασε τον λαό, αλλά είχε δανεικά να μοιράσει. Τώρα ο Τσίπρας γελάει τον λαό αλλά δεν έχει άλλα δανεικά να μοιράσει. Τότε ο Ανδρέας γέλασε τον λαό αλλά ήταν στην δραχμή και υποτιμούσε το νόμισμα όταν και όποτε ήθελε. Τώρα ο Τσίπρας γελάει τον λαό αλλά δεν είναι σε εθνικό νόμισμα, αλλά στην Ευρωζώνη των δύο ταχυτήτων, οπότε δεν μπορεί να υποτιμήσει κανένα νόμισμα.

    Ένα είναι το συμπέρασμα από όλα αυτά! Ότι ο Τσίπρας ή είναι πολύ βλάκς και πολύ μεγάλος πολιτικός απατεώνας και τυχοδιώκτης που παίζει με το μέλλον της χώρας, ή έχει κάποιες εγγυήσεις από κάπου... Το μέλλον θα το δείξει άμεσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Παραθέτουμε την τοποθέτηση του κ.Παληοτάκη, με την οποία συμφωνούμε απόλυτα και η οποία ταυτίζεται απόλυτα με το πραγματικό νόημα της Δήλωσης του Μίκη Θεοδωράκη.

    Διάβασα στον ιστότοπο ISKRA την ακόλουθη – χθεσινή – δήλωση του Μίκη με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές και την ψήφο υπέρ των αριστερών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ.
    Για άλλη μια φορά ο Μίκης έχει το θάρρος να λέει τα πράγματα με το όνομά τους και να μας βάζει όλους μπροστά στις ευθύνες και το χρέος μας απέναντι στην ιδεολογία που τόσα χρόνια τιμάμε με πολύ κόπο, πόνο και απογοητεύσεις.
    Δεν διστάζει να ζητήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ να δεσμευθεί προεκλογικά “να φέρει στη Βουλή Νόμο για την οριστική και πλήρη απαλλαγή της χώρας από όλους τους επαχθείς όρους του Μνημονίου.”
    Θα ήθελα από αυτό το βήμα -του blog των Λαμπράκηδων- να εκφράσω την απόλυτη ταύτισή μου με αυτή τη θέση που εξέφρασε ο Μίκης και να δηλώσω κι εγώ ότι – αν δεν υπάρξει αυτή η δέσμευση – ίσως να απόσχω για πρώτη φορά στη ζωή μου από την ψηφοφορία. Ίσως να είναι προτιμότερη αυτή η στάση από το να συνδράμω με την ψήφο μου σε μια νέα ήττα της Αριστεράς, βαθιά ηθική αυτή τη φορά. Δεν θέλω να χρειαστεί ένας αιώνας πια για να ξαναμαζέψει τα κουρέλια της η Αριστερά που τόσο πάλεψε γι’ αυτόν τον τόπο…
    Βασικός άξονας του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι η Σωτηρία της Πατρίδας μας με κάθε κόστος.
    Καλύτερα να πεινάμε ελεύθεροι και με αξιοπρέπεια, στηριγμένοι στις δικές μας δυνάμεις, στην τιμιότητα του λαού μας, που επιτέλους διψάει και οφείλει να ακούσει αλήθειες, όσο κι αν αυτές θα πονέσουν. Αλήθειες που αυτές μόνο μπορούν να αποτελέσουν το εφαλτήριο για την πορεία προς την ανάταση του έθνους μας.

    Παληοτάκης

    http://www.lamprakides.gr/blog/?p=2997

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Την καλησπέρα μου και καλή χρονιά σε όλους. Προσπαθώ να καταλάβω ποιος ο λόγος ανάλυσης της δήλωσης του Μίκη για το αν στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και με ποιά προυπόθεση.
    Είναι πέρα από σαφές ότι ο Μίκης την παρούσα στιγμή ΔΕΝ στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ.
    Μάλιστα επισημαίνει ξεκάθαρα, ότι κατα την άποψη του, έχει παρεκκλίνει (οΣΥΡΙΖΑ) από την αντιμνημονιακή του θέση και ζητά την δεσμευσή του για την "οριστική και πλήρη απαλλαγή της χώρας από όλους τους επαχθείς όρους του Μνημονίου". Οπότε δεν τίθεται θέμα ερμηνειών για το αν εννοεί κάτι ο Μίκης. Ο Μίκης λέει ότι ΔΕΝ στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί όμως ο Μίκης κρατά αυτή την θέση, και μάλιστα σε μια τέτοια ιστορική στιγμή, όπου η αριστερά για πρώτη φορά είναι τόσο κοντά στην εξουσία;
    Το απαντά ο ίδιος στο τέλος της Δήλωσης : "γιατί μου είναι αδιανόητο να δεχθώ ότι ένα κόμμα της Αριστεράς μπορεί να κυβερνήσει σε συνθήκες παράδοσης της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας και Εθνικής Αυτοτέλειας στους ξένους».
    Τώρα πως βγαίνει ότι ο τίτλος "Ο Μίκης στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ εφόσον….." ; και μάλιστα από πρώην σπιθηστές, που τον εζήσαν από κοντά, και τους τίμησε με το να τους δεχτεί ακόμα και στο σπίτι του, είναι κάτι που σχολιάστηκε εκτενώς πιο πάνω και ας μη γινόμαστε κουραστικοί (και βγαίνουμε από το θέμα και από τα ρούχα μας). Πιστεύω λοιπόν ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί την στήριξη του Μίκη σημαντική για τον συμβολικό αλλά και τον ουσιαστικό της χαρακτήρα, θα πρέπει με σαφήνεια να καταρρίψει κάθε ανησυχία, όπως εκφράζεται από τον Μίκη Θεοδωράκη αλλά και από πολλούς αριστερούς που βλέπουν τους εντολοδόχους των Σαμαρά-Βενιζέλου να θεωρούν εύκολη την χειραφέτηση του ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμη και την πιθανότητα ελέγχου μιας Αριστερής κυβέρνησης.
    Από την άλλη η μη στηριξη της "ευκαιρίας" ΣΥΡΙΖΑ για πολλούς σημαίνει έμμεση ενίσχυση του μνημονιακού μπλοκ και το "κάψιμο" έστω της πιθανότητας να ανατραπεί μέσα από την εκλογική διαδικασία.
    Ποιοι όμως και γιατί θα στήριζαν τον ΣΥΡΙΖΑ ;
    Οι αριστεροί που νιώθουν πως ίσως είναι η μεγάλη ώρα της ανατροπής. Κυρίως οι άνθρωποι που είδαν τις δουλειές τους και τα εισοδήματα τους να μηδενίζονται.
    Εκείνοι που ακόμη και αυτή την στιγμή απειλούνται τα σπίτια τους από χρέη σε τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία. Αυτοί που η επιστροφή τους στην αγορά εργασίας είναι όνειρο θερινής νυκτός. Εκείνοι που δεν έχουν ασφάλεια για την οικογένειά τους και είναι έρμαιο της μαύρης εργασίας. Και κείνοι που ζήσαν την καταστροφή των μνημονίων στο πετσί τους.
    Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί.
    Είναι βεβαίως και όλοι όσοι τρέχουν παραδοσιακά με τον νικητή, οι κρατικοδίαιτοι πασοκο-δεξιοί, οι νεόπλουτοι αριστεροί, οι πολύχρωμοι τυχοδιώκτες καιροσκόποι.
    Πώς θα «παντρέψει» ο ΣΥΡΙΖΑ αυτές τις αντιφάσεις που συνθέτουν αυτό το πλέγμα των αιτημάτων και των επιθυμιών ; Πως θα έρθει σε ρήξη με στελέχη του που είναι μεγαλοκαταθέτες και κύριοι τεράστιων περιουσιών ;
    Πιθανών τα περισσότερα από αυτά να απαντηθούν μετά τις 25/1/15, εκείνο που φαίνεται να μην βρίσκει απάντηση, είναι το πώς θα ήταν, αν ο Μίκης στήριζε τον ΣΥΡΙΖΑ, ή αν ο ΣΥΡΙΖΑ «κέρδιζε» την στήριξη του Μίκη.

    Y.Γ. Προσωπικά ελπίζω ο Σύριζα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Εξάλου όπως καταλαβαίνω και ο Μίκης διατηρεί την ελπίδα αυτή. Αλλιώς ποιος ο λόγος της δήλωσης του;

    Υ.Γ1. Προς τους συντελεστές του Θεοδωρακισμού : Οι ομάδες τα πρόσωπα και τα μέσα που συστηματικά στρεβλώνουν τα λόγια του Μίκη είναι ώρα να καταγγελθούν επίσημα από εσάς, αλλά πιθανών και από τον ίδιο. Αφού ακόμα και σήμερα λειτουργούν σαν να εκπροσωπούν αυτόν και την Σπίθα που ο ίδιος έβαλε ΤΕΛΟΣ.
    Είναι προσβολή για όλους.

    Με εκτίμηση,
    Παπάζουλος Κώστας
    Πρώην …..Αφισοκολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αγαπητέ κ. Παπαζόπουλε,

    Συγχαρητήρια για το σχόλιο σας. Ήταν το πιο πλήρες απ' όσα γράφτηκαν εδώ. Θα μείνω στο σημείο που λέτε "Y.Γ. Προσωπικά ελπίζω ο Σύριζα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Εξάλου όπως καταλαβαίνω και ο Μίκης διατηρεί την ελπίδα αυτή. Αλλιώς ποιος ο λόγος της δήλωσης του;" για να κάνω κατανοητό στον αγαπητό κ. Theodorakism αυτό που χθες προσπαθούσα να του εξηγήσω. Ότι από τη δήλωση του κ. Θεοδωράκη διαφαίνεται ότι δεν στηρίζει τον Σύριζα αλλά ελπίζει στον Σύριζα. Θα περίμενα κάτι πιο ξεκάθαρο.

    Φιλικά

    Α.Ω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αγαπητέ Α.Ω.

    Ευχαριστώ για τα συγχαρίκια αλλά δεν καταλαβαίνω, τι πιο ξεκάθαρο απ' αυτό;
    Η δήλωση για μένα όπως προανέφερα είναι ξεκάθαρη και πέραν κάθε ερμηνείας.

    Καλημέρα
    Παπάζουλος Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αγαπητέ κ. Παπάζουλε,

    Το αναφέρατε ο ίδιος πιο πάνω. Ποιος ο λόγος της δήλωσης του κ. Θεοδωράκη αν δεν ελπίζει ότι ο Σύριζα θα σταθεί αντάξιος των περιστάσεων. Εκεί ακριβώς λοιπόν είναι το κλειδί. Η ελπίδα που διαφαίνεται στη δήλωση και η οποία πολύ εύκολα μπορεί από κάποιους να χαρακτηριστεί ως έμμεση στήριξη. Διότι δεν ελπίζεις σε κάποιον αν δεν πιστεύεις σε αυτόν. Αυτό λέω ότι χρησιμοποιούν κάποιοι και βγάζουν τίτλους "Ο Θεοδωράκης στηρίζει Σύριζα" και ειλικρινά με τη μορφή της δήλωσης δεν τους αδικώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. χαχαχαχ έχετε πλάκα πρώτη φορά μπήκα να διαβάσω σχόλια..κάθεστε και προσπαθείτε να αναλύστε 5 σειρές δήλωση του κ.Θεοδωράκη..!!! Ο καθένας το βλέπει από μεριάς του όπως θέλει..έχετε πλάκα! Απορώ όμωςτι δεν μπορείτε να καταλάβετε από την δήλωσή του?
    Είναι τόσο ξεκάθαρο αυτό που λεει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΓΡΑΨΕ ΛΟΙΠΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΕ/Η ΜΟΥ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ''ΞΕΚΑΘΑΡΟ''... ΜΗΝ ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΙΣ ΝΑ ΥΠΟΘΕΤΟΥΜΕ.

      Διαγραφή
    2. Ξεκάθαρο είναι ανώνυμε 12:50,

      απλά επειδή κάποιοι μετέφρασαν την Δήλωση του κ.Θεοδωράκη ως στήριξη προς τον ΣΥΡΙΖΑ, οφείλαμε να αναλύσουμε λίγο την δήλωση ώστε να ενημερώσουμε προς πάσα κατεύθυνση και να κάνουμε γνωστό το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ νόημα της Δήλωσης, που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί στήριξη προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

      Φιλικά

      Διαγραφή
  25. Ειναι φανερο οτι το καθε κομα επιστρατευει επικοινωνιακες τακτικες στη προσπαθεια του να μαζεψε ψηφους. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπον πιανεται απο την αναφορα στον Συριζα της δηλωσης του Μικη και σου λεει . αφου δεν ανεφερε αλλο κομα, αρα ειναι πιο κοντα σε μας!!! Δαστρεβλωση φυσικα απολυτη. Θυμηθειτε τα περι στηριξης Δριτσα και υποψηφιων Συριζα στς Δημοτικες εκλογες και ποσες διαψευσεις αναγκαστηκε να κανει ο Μικης!!! Η δηλωση ηταν ΣΑΦΕΣΤΑΤΗ και αφορα ΑΠΑΝΤΗΣΗ σε ερωτηση που του τθεται συχνα για τον ΣΥΡΙΖΑ !!! αφου δεν τηρεται ο ορος που τιθεται, δεν υπαρχει στηριξη!!! ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!!! Αν ηθελε να στηριξει ο Μικης δεν θα το ελεγε ξεκαθαρα?
    Αντρεας Ζερβακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aκριβώς Ανδρέα. Είναι εγκάθετοι και συνειδητά διαστρεβλώνουν.

      Τώρα για τους υπόλοιπους που απλώς δεν καταλαβαίνουν από απλή ηλιθιότητα, δυστυχώς αναγκαζόμαστε να τα κάνουμε "πενηνταράκια" για να καταλαβαίνουν...

      Διαγραφή
  26. ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ8 Ιανουαρίου 2015 στις 3:58 μ.μ.

    Επειδή η μνήμη κάποιων είναι επιπέδου "αλτσχάιμερ", ας τους θυμίσουμε τα τελευταία τρεγαλεφικά, έως αηδιαστικά, τερτίπια του ΣΥΡΙΖΑ, πάλι στη πλάτη του Μίκη Θεοδωράκη:

    (http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=595994)

    Ο Μίκης Θεοδωράκης διαψεύδει στήριξη στον Θ. Δρίτσα
    Εκτός της λίστας στήριξης και ο Δ. Χαριτόπουλος

    Ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης σε επιστολή τονίζει εκ νέου ότι δεν στηρίζει καμία πολιτική παράταξη στις επερχόμενες εκλογές. Υπενθυμίζουμε ότι το βράδυ της Τρίτης, ο υποψήφιος για τον Δήμο Πειραιά κ. Θ. Δρίτσας είχε δηλώσει ότι μεταξύ αυτών που στηρίζουν τον συνδυασμό του ήταν και ο Μίκης Θεοδωράκης.

    Η επιστολή του συνθέτη έχει ως εξής:

    «ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΩ ΚΑΝΕΝΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

    Δεν έχει περάσει ούτε εβδομάδα από την προηγούμενη δήλωση που αναγκάστηκα να στείλω στον τύπο για να διαψεύσω ότι δήθεν στηρίζω κάποια πολιτική παράταξη στις επερχόμενες εκλογές και ήδη πληροφορούμαι ότι χθες ανακοινώθηκε ότι υποστηρίζω «μαζί με άλλους καλλιτέχνες» υποψήφιο Δήμαρχο.

    Επαναλαμβάνω (ελπίζω για τελευταία φορά) ότι δεν στηρίζω κανένα υποψήφιο και καμία παράταξη και λυπάμαι πάρα πολύ για τον τρόπο που κάποιοι χρησιμοποιούν το όνομά μου.


    Αθήνα, 14.5.2014

    Μίκης Θεοδωράκης»

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δρίτσας ενημερώθηκε για την αντίδραση του Μίκη Θεοδωράκη όταν βγήκε από το στούντιο του Mega μετά το «ντιμπέιτ» των τριών βασικών υποψηφίων για τον Δήμο Πειραιά. Ως πρώτο σχόλιο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι σέβεται την προσωπικότητα του μουσικοσυνθέτη και ζήτησε ήδη να αφαιρεθεί το όνομά του από τη λίστα των υποστηρικτών.

    Η επίσημη δήλωση του επικεφαλής του συνδυασμού «Το λιμάνι της αγωνίας» έχει ως εξής:

    «Αποδεχόμαστε τη διάψευση του Μίκη Θεοδωράκη. Ο απεριόριστος σεβασμός στην προσωπικότητά του δε μας επιτρέπει να κάνουμε οτιδήποτε άλλο. Παρακαλούμε, όπου δημοσιεύτηκε, να αποσυρθεί η υπογραφή».

    Απαλείφεται και άλλη «επώνυμη» υπογραφή

    Με νεότερη ανακοίνωσή της η παράταξη του υποψηφίου δημάρχου κ. Δρίτσα παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς ότι υπήρξε πρόβλημα και με άλλη «επώνυμη» στήριξη του συνδυασμού. Αυτή τη φορά το όνομα που θα αφαιρεθεί είναι του πειραιώτη συγγραφέα Διονύση Χαριτόπουλου, γνωστού μεταξύ άλλων και από το έργο του «Άρης, ο αρχηγός των ατάκτων».

    Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Σας γνωρίζουμε ότι στο κείμενο συμπαράστασης για την υποψηφιότητα του Θοδωρή Δρίτσα στο Δήμο Πειραιά συμπεριελήφθη εκ παραδρομής η υπογραφή του συγγραφέα Διονύση Χαριτόπουλου και ζητάμε συγνώμη γι' αυτό».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Πέρασε 1 χρόνος και 4 μήνες, από την μαύρη εκείνη μέρα του Σεπτέμβρη του 2013, που ο Μίκης Θεοδωράκης δήλωσε ότι ''μπαίνει'' στον ''Πολιτικό του τάφο''.

    Την στιγμή που ξεκινούσε άλλη μια προσπάθεια επανασύστασης του ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α., της μόνης λύσης για όλο τον Ελληνικό Λαό να βγει από ένα αδιέξοδο που τον έχει οδηγήσει το Καθεστώς.

    Τότε του εναντιώθηκαν στην πρόταση του συγκεκριμένα πρόσωπα μέσα από το Κίνημα.
    Βομβάρδισαν το ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο αλλά και το διαδίκτυο με επιστολές που σε πολλές περιπτώσεις έφεραν από κάτω υπογραφές ''υποτιθέμενων'' σπιθιστών.

    Τώρα 6 Ιανουαρίου 2015, την μέρα των Φώτων, ήρθε ως Φως η δήλωση του για την Πολιτική επικαιρότητα.

    Μια βαρυσήμαντη αλλά και ξεκάθαρη δήλωση με την οποία ο Μίκης δηλώνει παρών σε μια κρισιμότατη στιγμή για την Πατρίδα μας και με 5 σταράτα λόγια ''βγαίνει'' από τον ''Πολιτικό του τάφο'' και βγάζει παράλληλα από την Πολιτική ορφάνια όλη την υγιή Σπιθιστική οικογένεια.

    Δεν θα μπω σε ανάλυση του τι θέλει να πει, ήταν άλλωστε ξεκάθαρο για εμένα, αλλά επίσης διότι αναλύθηκε απόλυτα σωστά από τους περισσότερους αναγνώστες .

    Αυτό που θα ήθελα να καυτηριάσω είναι η προβοκατόρικη προσπάθεια των ίδιων προσώπων που τότε, τον Σεπτέμβρη του 2013, τον εξώθησαν με τις δηλώσεις τους και τις πρακτικές τους, να πει ΤΕΛΟΣ, τώρα να παρερμηνεύουν σκόπιμα την ξεκάθαρη δήλωση του να τον προκαλούν ουσιαστικά και να τον προσβάλουν για άλλη μια φορά , αναγκάζοντας τον να προβεί σε μια ανάλυση της δικής του δήλωσης.

    Νομίζω ότι ξεπεράστηκαν τα όποια όρια ανοχής και όποιος θεωρεί ότι εκφράζει την Σπίθα που ο Μίκης μας ενέπνευσε, να αντιδράσει απομονώνοντας τους.

    Είναι η στιγμή που πρέπει να ειπωθούν τα πράγματα με το όνομα και το ''επώνυμο'' τους.

    Και αυτό θα γίνει.

    Πατσίκας Μιχαήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αυτό που γίνεται φανερό διαβάζοντας τα σχόλια των περισσοτέρων, είναι ότι είστε χαμένοι στο μικρόκοσμό σας, που αποτελείται από "πολιτικούς τάφους" και "Σπιθίστικες οικογένειες". Ο πόλεμος όμως έξω συνεχίζει και μαίνεται ενώ εσείς αναμασάτε τα ίδια και τα ίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμε 1:09

      Ο πόλεμος πράγματι συνεχίζει έξω.
      Την Σπιθιστική οικογένεια που την λοιδορείς ότι ασχολείται με τον μικρόκοσμός της θα την συναντήσεις παντού και σε όλους τους καθημερινούς αγώνες από τις Σκουριές της Χαλκιδικής έως τα Ειρηνοδικία ενάντια στους πλειστηριασμούς των περιουσιών των Ελλήνων.

      Αν για εσένα ο πόλεμος ξεκινά και τελειώνει με την προεκλογική περίοδο για εμάς είναι συνεχής.

      Εσύ προφανώς θα ''πολεμήσεις'' να αλλάξει βαγόνι το κόμμα σου και να καταφέρει να καταλάβει την θέση του μηχανοδηγού.

      Εμείς θέλουμε να αγωνιστούμε και αγωνιζόμαστε να πείσουμε τον Ελληνικό Λαό ότι πρέπει να ξηλώσουμε τις ράγες που τρέχει το τραίνο της Πατρίδας μας και να χαράξουμε την δική μας πορεία.

      Πιστεύω να μας αναγνωρίζεις το Δημοκρατικό μας δικαίωμα να κρατάμε αυτήν την επιλογή για εμάς και όσους συμπορευθούν με αυτήν.

      Δικαίωμα σου να τηρείς την ανωνυμία σου όπως και πολλοί άλλοι πιο πάνω, μήπως όμως μπορείς να πεις την πρόταση σου;

      Ίσως να έχεις να προτείνεις κάτι που δεν το έχουμε ακούσει.

      Διαγραφή
  29. Το σχόλιο μου προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από την ανάγνωση των παραπάνω σχολίων τα οποία αντί να προτείνουν ή να οδηγούν κάπου, παραμένουν στο ποιος είπε τι, πώς το είπε, πότε το είπε, γιατί το είπε, πως το εξέλαβαν όσοι το διάβασαν και άλλα τέτοια. Πάνω σ' αυτό σχολίασα ότι ο αληθινός πόλεμος μαίνεται έξω και όχι μέσα στις δηλώσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.