4 ΧΡΟΝΙΑ ΣΠΙΘΑ!



Σαν σήμερα πριν τέσσερα χρόνια ο Μίκης Θεοδωράκης εκφωνούσε στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την ιστορική πια ομιλία με τίτλο "Σπίθα". 

Μια συγκλονιστική ομιλία εφ' όλης της ύλης για τα κοινωνικά και πολιτικά πράγματα της εποχής. Ομιλία που έμελλε να καθιερωθεί ως η Ιδρυτική Διακήρυξη της ΣΠΙΘΑΣ, της Κίνησης - Κινήματος που οργανώθηκε απ' την βάση αμέσως μετά την ομιλία του, από χιλιάδες Έλληνες που ήθελαν να αντισταθούν και να αγωνιστούν ενάντια στα αδιέξοδα που μας οδήγησαν οι Ελληνικές κυβερνήσεις και οι ξένοι, με αποκορύφωμα τα μνημόνια, τις δανειακές συμβάσεις και την επίσημη εκχώρηση της Εθνικής Κυριαρχίας της χώρας στους ξένους, με δύο υπογραφές, του πρώην Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γεώργιου Προβόπουλου.


Αναρτούμε και πάλι την συγκλονιστική αυτή ομιλία - ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ διότι είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.  

Χάρις στον αγώνα του Θεοδωράκη και των Σπιθιστών έγιναν γνωστοί οι δυσβάσταχτοι και προδοτικοί όροι των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων. Χάρις στον αγώνα του Θεοδωράκη και των Σπιθιστών έγινε γνωστός και αναδείχθηκε ο εθνικός πλούτος που έχει η χώρα. Χάρις στον αγώνα του Θεοδωράκη και των Σπιθιστών αναδείχτηκε ο συμβιβαστικός ρόλος που έπαιζαν και παίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και δη της αριστεράς! Χάρις στις ομιλίες του Θεοδωράκη και στα εκατοντάδες άρθρα, συνεντεύξεις και παρεμβάσεις του όλα αυτά τα χρόνια της εξάρτησης, έμαθε ο Ελληνικός λαός τι ακριβώς συμβαίνει.

Τέσσερα χρόνια μετά την ομιλία Θεοδωράκη, το μνημόνιο, ο έλεγχος της Τρόικα και των ξένων στα εσωτερικά πράγματα της Ελλάδος, οι δανειακές συμβάσεις και φυσικά ο Γολγοθάς του Ελληνικού λαού απ' τα μέτρα που του επεβλήθησαν, όχι μόνο παραμένουν, αλλά εντείνονται με σταθερό ρυθμό!

Ήδη απ' την τελευταία "διαπραγμάτευση" του Παρισιού έγινε σαφές οτι η σκλαβιά και ο Γολγοθάς... παίρνουν παράταση...

Βλέποντας το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούταν η χώρα, ήδη απ' το 2011, ο Θεοδωράκης και η ΣΠΙΘΑ πάλεψαν για την δημιουργία ενός μεγάλου και Ενωμένου ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ που θα μπορούσε να γκρεμίσει μαζί με τον λαό την εξάρτηση, αλλά τα κόμματα της αριστεράς και ιδιαίτερα ο Σύριζα, δεν ενέκριναν το σχέδιο Θεοδωράκη, κάτι που τελικά οδήγησε τον Θεοδωράκη στην δήλωση της πολιτικής του "αποστράτευσης" (βλέπε κείμενο Οι εκλογές και τα ρόπαλα).

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρότι στην αρχή δέχτηκε να συμμετάσχει, τελικά αποδείχθηκε οτι είδε το Μέτωπο εντελώς ευκαιριακά, για να αυξήσει την εκλογική του δύναμη εκμεταλλευόμενος την σπουδαία προσωπικότητα του Μίκη Θεοδωράκη.

Η ιστορία θα δείξει ποιός είχε δίκιο, ο ΣΥΡΙΖΑ ή ο Θεοδωράκης και η ΣΠΙΘΑ. 

Καλούμε τους αναγνώστες μας να διαδώσουν την ομιλία Θεοδωράκη σε όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες.


​Οι συντελεστές του Θεοδωρακισμού​


Σχόλια

  1. ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΔΙΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΤΗΣ Κ.Α.Π. ΕΝΩΣΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΑ ''ΟΠΛΑ'' ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ.

    ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ''ΣΠΙΘΩΝ'' ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α.

    http://diktioellada.blogspot.gr/2014/12/01122010-01122014-4.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΕΔΩ...

    Η ΣΠΙΘΑ ΔΕΝ ΕΣΒΗΣΕ ΠΟΤΕ, ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ...

    ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΑΠΟ ΠΟΤΕ, ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ "ΧΡΕΟΣ" ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΣΕΙ Ο ΑΙΩΝΙΟΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΗΣ ΜΑΣ, ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ.

    'Μια μικρή σπίθα που ελπίζω να αντέξει στον άνεμο των εχθρών μας αποζητώντας μιαν άλλη και μιαν άλλη και ακόμα μιαν άλλη σπίθα, έως ότου φουντώσει η καθαρτήρια φωτιά που θα μας σώσει." (Μίκης Θεοδωράκης/1-12-2010)


    ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΣΠΙΘΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ "Ζ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αναστασία Βούλγαρη2 Δεκεμβρίου 2014 στις 2:33 π.μ.

    Οι ιδέες της Σπίθας δικαιώνονται. Και να θυμόμαστε: Ό,τι γίνεται στο λαϊκό κίνημα σήμερα από τον Μίκη Θεοδωράκη ξεκίνησε. Οι πλατείες των αγανακτισμένων, τα κινήματα, τα δίκτυα αλληλεγγύης, κλπ. Η σπίθα άντεξε στον άνεμο των εχθρών μας γιατί είναι πολύ δυνατή. Είναι το καινούριο που έχει γεννηθεί. Αλλά είναι ακόμα παιδί. Όμως, όπως λέει και το τραγούδι "υπερασπίσου το παιδί/γιατί αν γλυτώσει το παιδί/ υπάρχει ελπίδα".
    Δεν εύχομαι να τα εκατοστήσει η Σπίθα γιατί αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα έχουμε νικήσει. Εύχομαι να ζήσει τόσα χρόνια όσα χρειάζονται για να δούμε την πατρίδα μας ελεύθερη. Και μετά ξέρετε εμείς τί θα κάνουμε: θα δηλώσουμε , και πάλι, ανεξάρτητοι πολίτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Μίκης θεοδωράκης έκανε την πρώτη αντιστασιακή οργάνωση την περίοδο της Χούντας.Τότε προδόθηκε Όμως ο σπόρος ήταν καλά κρυμμένος εκεί που τον φύτευσε.Αυτός ο σπόρος ρίζωσε στο Πολυτεχνείο.Τα οράματα του Πολυτεχνείου δεν δικαιώθηκαν,αλλά το Πολυτεχνείο μείωσε τον χρόνο της Χούντας.Το 2010 ο Μίκης Θεοδωράκης πάλι κάνει την πρώτη αντιστασιακή οργάνωση με σκοπό την ήττα της ξένης κατοχής.Πάλι προδόθηκε,από τους ίδιους που τον πρόδωσαν στο παρελθόν. Όμως ο σπόρος είναι καλά κρυμμένος και κάποια στιγμή θα ριζώσει για να μειώσει τον χρόνο της ξένης κατοχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Σπίθα μας! Η Σπίθα που άναψε ο Μίκης και τόσο έλαμψε στις ψυχές μας! Αλώνισε στη ζωή μας κάνοντάς μας ανθρώπους της ευγένειας, της χαράς για τη ζωή! Ακόμα παλεύουμε, όσο κι αν μας πίκραναν, όσο κι αν μας πρόδωσαν και μας πλήγωσαν! Η Σπίθα ανάβει τις φλόγες που κοιτάζουν πάντα όπου υπάρχει το οξυγόνο της ελευθερίας και της δύναμης! Κοιτάζει πάντα ψηλά με την αγάπη του Ηγέτη μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΣΠΙΘΑ Ν. ΙΩΝΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ4 Δεκεμβρίου 2014 στις 4:22 μ.μ.

    'Μια μικρή σπίθα που ελπίζω να αντέξει στον άνεμο των εχθρών μας αποζητώντας μιαν άλλη και μιαν άλλη και ακόμα μιαν άλλη σπίθα, έως ότου φουντώσει η καθαρτήρια φωτιά που θα μας σώσει." (Μίκης Θεοδωράκης 1-12-2010)

    Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Ηγέτη μας στον οποίο παραμένουμε πάντα πιστοί γιατί μας έμαθε να αγαπούμε την ελευθερία και τον αγώνα μας για να την κατακτήσουμε!
    Είμαστε ακόμα ορθοί και ενωμένοι!

    "Για όπλο μου μονάχα λίγους σπόρους αίμα και δάκρυα για λίπασμα αρκούν..."
    Αλέκος Παναγούλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.