Η ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ



Από την Κυριακή 9 Νοεμβρίου θα κυκλοφορήσει μαζί με το ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ η αυτοβιογραφία του Μίκη Θεοδωράκη, σε συνεργασία με τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Κάθε εβδομάδα θα δίνεται και ένας τόμος από το μοναδικό έργο της θυελλώδους ζωής και του πολυσήμαντου έργου του οικουμενικού συνθέτη της Ρωμιοσύνης.

Πρόκειται για το έργο «Οι δρόμοι του Αρχάγγελου», που θα κυκλοφορήσει σε 3 τόμους και το έργο «Το Χρέος», που θα κυκλοφορήσει σε 4 τόμους, τα οποία αποτελούν μαζί την ολοκληρωμένη βιογραφία που ξεκίνησε να γράφει ο ίδιος ο Θεοδωράκης από το 1985, σε ηλικία 60 ετών.


Στους «Δρόμους του Αρχάγγελου» ο Μίκης Θεοδωράκης κάνει μια κατάδυση στον χρόνο και τις μνήμες του και αφηγείται τα γεγονότα και τα συναισθήματα που διαμόρφωσαν την προσωπικότητά του και καθόρισαν την καλλιτεχνική και πολιτική πορεία του. Ζει τα παιδικά του χρόνια περιπλανώμενος στις διάφορες πόλεις της Ελλάδας και στη διάρκεια της εφηβείας, αποφασίζει να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στη μουσική. Αρχίζει να συνθέτει, ενώ βρίσκει ένα άλλο σημαντικό στήριγμα, την ποίηση. Εκείνα τα χρόνια ανακαλύπτει και τον Μαρξισμό. Οργανώνεται στην Αντίσταση εναντίον των κατακτητών. Κυνηγημένος, διαφεύγει στην Αθήνα όπου το 1943 οργανώνεται στο ΕΑΜ. Φοιτά στη Νομική, ενώ γράφεται και στο Ωδείο Αθηνών. Συμμετέχει στα Δεκεμβριανά, τραυματίζεται σοβαρά, ζει στη συνέχεια το κυνηγητό των αριστερών στον Εμφύλιο, εξορίζεται στην Ικαρία και τη Μακρόνησο. Μέσα στα βασανιστήρια και την ταπείνωση, συνεχίζει να συνθέτει μουσική, καθώς και το όραμά του για το δημοκρατικό πολιτικό μέλλον της Ελλάδας.

«Το Χρέος» χωρίζεται σε 4 θεματικές ενότητες. Ο τόμος Α' («Η Αντίσταση», 1967-1970) αποτελείται από τα ημερολόγια του Μίκη Θεοδωράκη όπου καταγράφει το χρονικό της παρανομίας, της σύλληψης, της φυλάκισης και της εξορίας του.

Οι τόμοι Β' – Γ' («Η Ανάλυση») περιέχουν κείμενα ιδεολογικού, κομματικού και αγωνιστικού χαρακτήρα, συνεντεύξεις, επιστολές, άρθρα κ.λπ., όλα εργαλεία της αντιστασιακής του δράσης για την ανατροπή της δικτατορίας (1968-1974). Η αφήγηση επεκτείνεται μέχρι το 1996, με σύγχρονες πολιτικές αναλύσεις.

Ο Τόμος Δ' («Η Δημιουργία», 1967-1974) περιλαμβάνει ημερολόγια από την περίοδο της παρανομίας μέχρι και την έξοδό του από το Στρατόπεδο του Ωρωπού, κείμενα που στοιχειοθετούν το «καλλιτεχνικό πιστεύω» του και Παραρτήματα – στο πρώτο, οι στίχοι που μελοποίησε κατά την περίοδο της παρανομίας μέχρι και τη φυγή του από τον Ωρωπό την άνοιξη του 1970, και στο δεύτερο ο κατάλογος των συναυλιών του ανά την υφήλιο από το 1971 έως το 1974.

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου θα κυκλοφορήσει μαζί με το ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ το βιβλίο «Οι δρόμοι του Αρχάγγελου – τόμος Α'».


Σχόλια

  1. για να να μην ξεχνανε ιο παλιοι κ να μαθαινουν οι νεοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με τα έργα αυτά γνώρισα τον Θεοδωράκη. Το πρώτο δικό του έργο που διάβασα ήταν το θρυλικό πια μεγάλο δίτομο ΧΡΕΟΣ που εκδόθηκε την εποχή της χούντας και κυκλοφόρησε στην Ελλάδα την μεταπολίτευση απ' τις εκδόσεις ΠΛΕΙΑΣ. Αργότερα διάβασα τους ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ και διαπίστωσα ότι ο Θεοδωράκης είναι και σπουδαίος συγγραφέας, μια ιδιότητά του που δυστυχώς ελάχιστοι Έλληνες την γνωρίζουν. Ο τρόπος που γράφει και εξιστορεί τα γεγονότα σε αυτό το έργο είναι απλά ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΣ, εντελώς δικός του και προσωπικά δεν τον έχω συναντήσει σε κανέναν συγγραφέα απ' τους πολύ μεγάλους, με ότι και αν αυτό συνεπάγεται.

    Αν δεν διαβάσει κάποιος αυτά τα δύο έργα δεν θα καταλάβει ποτέ τον Θεοδωράκη και δεν θα μπει ποτέ στο κλίμα του Θεοδωράκη, όσο πρέπει να μπει. Η εξιστόρηση του Θεοδωράκη πρέπει να πηγαίνει παράλληλα με το άκουσμα της μουσικής του. Ποτέ το ένα δεν πρέπει να είναι ξέχωρο απ' το άλλο αν κάποιος θέλει να εντρυφήσει στο έργο του. Αν ακούς την μουσική μόνη της και δεν διαβάσεις γιατί - πως - πότε γράφτηκε το κάθε τι, θα σου μείνουν τεράστια κενά. Αν απ' την άλλη, μόνο διαβάσεις χωρίς να ακούσεις την μουσική, πάλι θα σου μείνουν τεράστια κενά.

    Για αυτούς τους λόγους θεωρώ ότι η προσφορά της εφημερίδας ΤΟ ΈΘΝΟΣ προς τους Έλληνες είναι ανεκτίμητη, αρκεί και οι Έλληνες να το κατανοήσουν και να τα διαβάσουν - μελετήσουν και όχι να μείνουν στα συρτάρια και τα ράφια των βιβλιοθηκών τους ανέγγιχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αναστασία Βούλγαρη7 Νοεμβρίου 2014 στις 10:41 μ.μ.

    Θυμάμαι σαν τώρα τη στιγμή που είδα το δίτομο Χρέος να με περιμένει σ' ένα παλαιοπωλείο στο Μοναστηράκι.
    Ήταν το 1996 σε μια Κυριακάτικη βόλτα στο Μοναστηράκι. Το Χρέος το αναζητούσα από χρόνια αλλά είχε εξαντληθεί μάλλον από την πρώτη χρονιά της έκδοσής του το 1974.

    Δεν ήξερα καν τί περιελάμβανε το βιβλίο. Όταν ρωτούσα του παλαιότερους έβαζαν τα γέλια με την εμμονή μου να θέλω να διαβάσω Θεοδωράκη. Τελικά πείστηκα ότι δεν θα έβρισκα ποτέ το βιβλίο.

    Εκείνο το πρωινό, καθώς σεργιάνιζα στο Μοναστηράκι, έπεσε το βλέμμα μου σ' ένα υπόγειο παλαιοπωλείο γεμάτο μεταχειρισμένα βιβλία πεταμένα δεξιά κι αριστερά. Καθώς πλησίαζα προς τα κει είδα στο μοναδικό ράφι πάνω στα σκαλιά του παλαιοπωλείου το Χρέος να στέκει όρθιο -ήταν το μοναδικό βιβλίο που δεν ήταν στοιβιασμένο στο πάτωμα- και να περιμένει. Επιτάχυνα το βήμα μου και όρμησα στην κυριολεξία πάνω στο βιβλίο. Για καλή μου τύχη ο παλαιοπώλης είχε και τους δύο τόμους. Έσφιξα στην αγκαλιά μου τα βιβλία και γύρισα γρήγορα στο σπίτι.

    Ξεκίνησα αμέσως το διάβασμα. Τα ημερολόγια της φυλακής, η σύνθεση του Ήλιου και του Χρόνου μέσα στη φυλακή, η απεργία πείνας του Μίκη, λίγο έλειψε να πεθάνει. Φυλακές Αβέρωφ, τα Επιφάνεια Αβέρωφ. Ύστερα στο Βραχάτι και μετά στη Ζάτουνα. Οι Αρκαδίες, η Μυρτώ, τα παιδιά. Ο Ωρωπός, το Μυθιστόρημα του Σεφέρη, ο Χιώτης παίζει τον Επιτάφιο μπροστά στο σύρμα. Η φυματίωση, το νοσοκομείο, η "απαγωγή" του από τον Σρεμπέρ. Ο αγώνας στο εξωτερικό. Μικρές μελέτες για τη μουσική του, η Μαχόμενη Κουλτούρα. Ο πολιτικός στοχασμός του Θεοδωράκη, ο νεολενινισμός, η πολιτιστική επανάσταση. Εκεί αρχίζει να αλλάζει η δική μου πολιτική σκέψη. Μια διαφορετική αριστερή σκέψη και κουλτούρα αρχίζει να αναδύεται μέσα μου. Νύχτες αγρύπνιας και μελέτης.Ένας νέος κόσμος, αυτός που μου είχαν αποκρύψει, φανερώνεται μπροστά μου. Σκέφτομαι αλλιώς. Την πρώτη μελέτη ακολουθούν, μέσα στα χρόνια, άλλες δύο. Από τις ωραιότερες εμπειρίες της ζωής μου.

    Ακόμα ανατρέχω στο Χρέος, ανακαλύπτοντας πάντα κάτι καινούριο. Το "κλέβω" όταν γράφω πολιτικά κείμενα, το μιλάω στους ανθρώπους σε κάθε ευκαιρία κι εκείνοι ανοίγουν πελώρια μάτια.

    Το Χρέος, η πυξίδα της πολιτικής μου σκέψης. Η καινούρια Αριστερά που γεννιόταν τότε σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά η ανάπτυξη της ανακόπηκε από το σύστημα κι από τις τότε ιστορικές εξελίξεις. Η καινούρια Αριστερά που μας περιμένει, ελπίζω όχι για πολύ ακόμα.

    Τρεις φάσεις της ζωής μου συγκλόνισαν και καθόρισαν τη ζωή και τη σκέψη μου: Η μελέτη του Χρέους, το συμπόσιο για τη Συμπαντική Αρμονία και πρόσφατα η Σπίθα.

    Και συγχωρέστε μου την τόση περιαυτολογία, αλλά πιστεύω ότι τέτοιες μοναδικές εμπειρίες πρέπει να τις μοιραζόμαστε. Γιατί όλα από την επικοινωνία ξεκινάνε...

    Ο Χρήστος Ανδρέου σωστά τα γράφει. Αν δεν διαβάσεις το Χρέος και τους Δρόμους του Αρχάγγελου δεν θα καταλάβεις ποιος είναι ο Θεοδωράκης.
    Αν τα διαβάσεις όμως θα τον αγαπήσεις με πάθος και θα πιστέψεις σ' εκείνον. Απόλυτα, υπερήφανα και για πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Μίκης είναι ταυτόσημος με την ελευθερία.
    Εχει στο σώμα του τις πληγές της Δεξιάς και στην καρδιά του τις πληγές της Αριστεράς.
    Είναι ελεύθερο πνεύμα. Είναι Έλληνας. Είναι πατριώτης.
    Δύσκολα βρίσκεις πατριώτες ανάμεσα στον διεθνισμό (ΣΥΡΙΖΑ) και την αρτηριοσκλήρωση (ΚΚΕ).
    Ο Μίκης είναι ποιητής. Ένα ταλέντο που δεν τονίστηκε, μπροστά στο μεγαλείο της μουσικής του.
    Είναι βαθύς γνώστης της ελληνικής γλώσσας, έχει κλασική παιδεία, έχει μέσα του την Ελλάδα.
    Είναι ο ίδιος Ιστορία.

    Μεγάλος σε όλα.

    Μαρία Γραικούση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. γνωριζει κανεις τον τιτλο του τραγουδιου που παιζει στην διαφημηση της τηλορασης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρήστος Σωτηρόπουλος20 Νοεμβρίου 2014 στις 2:34 μ.μ.

    Προς: Ανώνυμος20 Νοεμβρίου 2014 - 12:21 μ.μ.

    Είναι η μελωδία του "Κράτησα τη ζωή μου" (Ποίηση: Γ. Σεφέρης / Μουσική: Μ. Θεοδωράκης / Δίσκος: Επιτάφιος-Επιφάνια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.