Ο «Πολίτης του κόσμου» Μίκης Θεοδωράκης

Στους «αγώνες του κορυφαίου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη για Ελευθερία και Δημοκρατία και στην τεράστια προσφορά του στην Αντίσταση στη διάρκεια τόσο της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα όσο και της επταετούς… δικτατορίας», ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση στις 14/10 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ακτιονράντιους» της Βιέννης, στο πλαίσιο του κύκλου «Τέχνη και Αντίσταση».

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης βρέθηκε η ταινία-ντοκιμαντέρ «Ο χρόνος είναι για τα τραγούδια και ενάντια στα τανκς», μια παραγωγή του προγράμματος «Βεστντόιτσε Ρούντφουνγκ» της δημόσιας Γερμανικής Ραδιοτηλεόρασης.

Εκεί καταγράφεται η ιστορική, πρώτη μετά τη Μεταπολίτευση, συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στις 10 Οκτωβρίου του 1974, στο Στάδιο Καραϊσκάκη την οποία είχαν παρακολουθήσει τότε -πριν από σαράντα χρόνια- πάνω από 40.000 άνθρωποι.

Στην εκδήλωση την ταινία παρουσίασε και σχολίασε, ο γνωστός Αυστριακός σκηνοθέτης Χάιντς Τρέντσακ, τονίζοντας τις συγκλονιστικές εντυπώσεις του από την προσωπικότητα του Μίκη Θεοδωράκη και τον αγωνιστικό παλμό του πλήθους.

Ο Χάιντς Τρέντσακ υπήρξε τότε συντάκτης της «Βεστντόιτσε Ρούντφουνγκ» και συνεργάτης των δύο σκηνοθετών, Κλάους Ζάγκλε και Ντίτριχ Σούμπερτ, κατά το γύρισμα της ταινίας, η οποία είχε την πρεμιέρα της στο πρόγραμμα WDR της γερμανικής τηλεόρασης στις 24 Νοεμβρίου του 1974.

Το κοινό του αφιερώματος στην αντιστασιακή φυσιογνωμία του Μίκη Θεοδωράκη, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει μέσα από την ταινία, αποσπάσματα από τους κύκλους έργων του μεγάλου μουσικοσυνθέτη:

"Αξιον Εστί", "Μαουτχάουζεν", "Κάντο Χενεράλ", "Τα τραγούδια του Ανδρέα", "Τα 18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας", "Τα τραγούδια του αγώνα", "Ενας όμηρος" και "Ρωμιοσύνη", με κεντρικούς ερμηνευτές στην ιστορική συναυλία, τους Αντώνη Καλογιάννη, Μαρία Φαραντούρη και Πέτρο Πανδή.

Στην εκδήλωση, την οποία συντόνιζε ο συντάκτης της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας Πέτερ Λάχνιτ, η Αυστριακή ηθοποιός Μάρεν Ράμαν, διάβασε στα γερμανικά, κείμενα-θέσεις του Μίκη Θεοδωράκη, όπως επίσης στίχους τραγουδιών του.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ακολούθησε ευρεία συζήτηση με το κοινό γύρω από την προσφορά του "μεγάλου Έλληνα" στην παγκόσμια μουσική και γύρω από την πολιτική και αντιστασιακή του δράση.

Τον Μίκη Θεοδωράκη συνδέει με το κοινό της Βιέννης, της αποκαλούμενης "πρωτεύουσας της μουσικής", μια στενή σχέση πολλών δεκαετιών, προπάντων από τα χρόνια της Αντίστασης κατά της χούντας στην Ελλάδα.

Αυτή ανανεώθηκε κατά την πλέον πρόσφατη παρουσία του στο Μέγαρο Συναυλιών της Βιέννης για να παρακολουθήσει τη μεγάλη συναυλία προς τιμήν του, με τα «κλασσικά» συμφωνικά έργα του, όταν σχεδόν 2.000 επισκέπτες, τον αποθέωναν, όρθιοι για πολλά λεπτά της ώρας, με φρενήρη χειροκροτήματα και επευφημίες θαυμασμού και σεβασμού.


Σχόλια

  1. Χρήστος Σωτηρόπουλος21 Οκτωβρίου 2014 στις 1:21 μ.μ.

    Οι δύο παράγραφοι της ντροπής (για όλους μας):

    "Στην εκδήλωση, την οποία συντόνιζε ο συντάκτης της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας Πέτερ Λάχνιτ, η Αυστριακή ηθοποιός Μάρεν Ράμαν, διάβασε στα γερμανικά, κείμενα-θέσεις του Μίκη Θεοδωράκη, όπως επίσης στίχους τραγουδιών του.

    Μάλιστα, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ακολούθησε ευρεία συζήτηση με το κοινό γύρω από την προσφορά του "μεγάλου Έλληνα" στην παγκόσμια μουσική και γύρω από την πολιτική και αντιστασιακή του δράση.. "

    Την ίδια στιγμή, που οι Αυστριακοί συζητούν 3.500 χιλιόμετρα μακριά μας, κείμενα και θέσεις (!), για τη μουσική και την πολιτική δράση του Μίκη, εμείς συζητάμε γιατί συμμετείχε στη κυβέρνηση Μητσοτάκη και αν είναι μουσικός ή πολιτικός!!!

    Ήθελα νά' ξερα ποιος αισθάνεται άνετα με αυτό;

    Βαρύ το "φορτίο" που κουβαλάν οι απανταχού Θεοδωρακιστές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο εξωτερικό έχουν άλλη παιδεία και ξέρουν να αναγνωρίζουν την ΑΞΙΑ.
      Εδώ η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της. Δεν είναι καινούργιο αυτό. Σε ολόκληρη την Ευρώπη μελετάνε σοβαρά τον Μίκη. Το ίδιο και σε αρκετές χώρες εκτός Ευρώπης. Μην περιμένενετε να το κάνουν οι Έλληνες αυτό αμέσως. Θέλει χρόνο και πολύ πολύ μεγάλη προσπάθεια.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστούμε πολύ τους Αυστριακούς που μας δικαιώνουν όταν λέμε ότι η πολιτική φιλοσοφία του Μίκη αφορά και την Ευρώπη.
      Ελπίζω να συζητήσουν και την πρόταση του περί της ουδετερότητας της Ελλάδας.
      Θυμώνω ξανά με την πολιτική μυωπία των Ελλήνων.

      Ν.

      Διαγραφή
  2. Την εκδήλωση στην Αυστρία πρέπει να την αφιερώσουμε στους συμπολίτες μας που εκφράζουν την άποψη,''ότι συμφωνούν με την μουσική του Μίκη αλλά διαφωνούν με την πολιτική του''.Οι Αυστριακοί δεν το διαχωρίζουν διότι γνωρίζουν το έργο του Θεοδωράκη.
    Σπύρος Βούλγαρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.