Με μεγάλη συμμετοχή τα Θεοδωράκεια 2014


Ο ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ, σε συνεργασία με το  ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΡΟΜΕΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, και την υποστήριξη των:  «ΜΟΥΣΕΙΟ ΖΑΤΟΥΝΑΣ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ»,  Δημοτικά διαμερίσματα ΖΑΤΟΥΝΑΣ και ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟΥ, του συνδέσμου Ζατουνιτών "ΣΤΑΪΚΟΣ ΣΤΑΪΚΟΠΟΥΛΟΣ", του συλλόγου των απανταχού Βαλτεσινιωτών "Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ" του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΑΛΤΕΣΙΝΚΟΥ και άλλων τοπικών φορέων, διοργάνωσαν τον 5ο κατά σειρά λαϊκό αγώνα δρόμου, προς τιμήν του μεγάλου μας συνθέτη και αγωνιστή Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο:  «ΘΕΟΔΩΡΑΚΕΙΑ 2014».

Την Κυριακή 11 Μαϊου 2014 η εκκίνηση έγινε στις 10:30 το πρωί από τη Ζάτουνα Γορτυνίας του Νομού Αρκαδίας.

Ο αγώνας είχε σύνθημα  «ΑΝΑτρέχω στην Αρκαδία» και σηματοδοτεί την επιστροφή στις αξίες της ζωής και τους αγώνες γι αυτές, όπως συναντώνται στο Αρκαδικό ιδεώδες.

Οι φωτογραφίες είναι από το «Μέλισσες Καφέ» στο Βαλτεσινίκο











Σχόλια

  1. Ημουν εκει χτες, συγκινηση και θλιψη ομως. Συγκινηση οταν στο ξενοδοχειο στην Δημητσανα μας περιεγραφαν πως ενα γκρουπ Γερμανων τραγουδουσε τραγουδια του Μικη, συγκινηση οταν ο προεδρος της κοινοτητας μας ειπε πως ο Μικης αγορασε παπουτσια Ελβιελα στα παιδακια της Ζατουνας που ηταν ξυπολητα και επαιιζαν βολευ και μπασκετ στον χωρο εξω απο το σχολειο (που ειναι μουσειο σημερα), περιγραφες πως το χωριο ηταν και απο τις 2 εισοδους φυλασσομενο απο 20 χωροφυλακες και γινοταν σωματικη ερευνα και ερευνα αποσκευων σε καθε εναν που περνουσε απο εκει. Το καφενεδακι, ρημαγμενο πια ("το στεκι του Μικη Θεοδωρακη") το σπιτι - κλειστο -
    Επισκεφτηκαμε και το Μουσειο, Διεθνες Κεντρο Μικη Θεοδωρακη μας πληροφορει μια ριμαγμενη ταμπελα στην εισοδο του χωριου - μοιαζει ειρωνια.
    Το Μουσειο δειχνει εικονα εγκαταλειψης και φθινει . Μηδενικη χρηματοδοτηση μας ειπε ο κοινοταρχης. Συνεχως κλειστο. Η υπαλληλος που το ανοιγε δεν υπαρχει, ο κοινοταρχης το ανοιγει μονο σε περιπτωση που καποιος το ζητησει. Η μια απο τις δυο αιθουσες εχει εκκενωθει, εκθεματα ιδιωτων εχουν αποσυρθει αφου δεν υπαρχει ουτε φυλαξη, ουτε επισκεψιμοτητα, μονο ενα ξεκουρδιστο πιανο υπαρχει και εχουν στηθει καλπες για τις επερχομενες εκλογες!!! Η αλλη αιθουσα εχει αρκετα εκθεματα, φωτογραφικο υλικο, παρτιτουρες εξωφυλλα δισκων, βιβλια, καποια εργα τεχνης κλπ. Πολλα πινακιδακια στις φωτογραφιες εχουν σβηστει. Το πωλητηριο ρημαγμενο. Μεσα δισκοι, αφισσες, βιβλια, σπανιες εκδοσεις , οπως, οπως τοποθετημενα, χωρις τιμη για να αγορασει κανεις και χωρις κανεναν να τα πουλαει. Να αναφερω χαρακτηρστκα οτιι ειδα κιβωτια ολοκληρα απο το πεντατομο εργο "οι δρομοι του αρχαγγελου" που δεν υπαρχει σε κανενα βιβλοπωλειο. Μια εκδοση που δεν ειχα δει με αποσπασματα απο το Χρεος, σκιτσα του Μινου Αργυρακη και ενα cd μεσα με τον Μικη να απαγγελει τις Αρκαδιες και την Μαρια να τραγουδα. Μεαταξοτυπιες και εικαστικα διαφορα χυμα. Αφισσες στο πατωμα πεταμενες με ιχνη παπουτσιων επανω τους. Τα στερεοφωνικα που καποτε επαιζαν μουσικη του Μικη και οι βιντεοπροβολεις αποσυνδεμενα, μες στην σκονη .... ΘΛΙΨΗ. Ποσο κοστιζει μια υπαλληλος, το ρευμα και μια καθαριοτητα? 20-25000 το χρονο? Που ειναι το υπουργειο Πολιτισμου? Ενας χορηγος να το αναλαβει?Μια μικρη προβολη να γινει του Μουσειου απο τον Χορηγο και περιληφθει στα προγραμματα των εκδρομών!!! Στην Δημητσανα 4 χιλιομετρα αποσταση στο Μουσειο Υδροκινησης ηταν 10 πουλμαν απ'εξω !!! Αν το Μουσειο λειτουργουσε , ειχε μια ξεναγηση απο την υπαλληλο Ελληνικα και Αγγλικα (οταν θα ερχονταν ξενοι), παιζοταν μουσικη και βιντεο, μονο απο το shop θα μπορουσε να βγαλει τα εξοδα του. Μηπως σαν Θεοδωρακισμος πρεπει να αναλαβουμε μια πρωτοβουλια? Να γραψουμε στο Υπουργειο αλλα και σε τραπεζες, ή αλλους πιθανους χορηγους? Θα ειναι τοσο δυσκολο να μαζευτουν 20-30.000 το χρονο για να ζησει το μουσειο αυτο?
    Θα ηταν αδικο να μην αναφερω αυτο που μας ειπωθηκε οτι απο το ΔΣ του μουσειου , ο προεδρος μονο εμφανιζεται και ηταν ετοιμος να πληρωσει απο την τσεπη του τα εξοδα για την συναυλια που ειχε προγραμματισθει στις 10/05 εξω απο το μουσειο, αλλα αναβληθηκε λογω ισχυρης βροχοπτωσης . Ελπιζω οτι στις 29 Ιουλιου που θα ξαναπαω για την συναυλια τα πραγματα θα ειναι καλυτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς την τελευταία φορά που πήγα στο μουσείο συνάντησα τα ίδια πράγματα με αυτά που περιγράφεις Ανδρέα.

      Ο Θεοδωρακισμός πρέπει να το αναδείξει το θέμα του μουσείου όσον αφορά τις ελλείψεις και τις ανάγκες που υπάρχουν.

      Διαγραφή
  2. Θα πρέπει να σταλεί επιστολή στους εκεί υπευθύνους της Ζάτουνας που να τους επισημαίνει αυτά τα πράγματα και τις ελλείψεις που διαπιστώθηκαν από ανθρώπους που επισκέφθηκαν το μουσείο.

    Το ζήτημα είναι, έχουν την διάθεση να το συνεχίσουν ή προτιμούν να κλείσει οριστικά;

    Ένα μουσείο ή πρέπει να λειτουργεί σωστά και άρτια ή καλύτερα να κλείνει. Είμαι σίγουρος ότι δεν θέλουν να κλείσει οι ίδιοι. Αν κλείσει θα εξαφανισθεί και ο τουρισμός στην Ζάτουνα και οποιαδήποτε πηγή εσόδων για την περιοχή.

    Η έλλειψη χρημάτων είναι δικαιολογία όταν είναι βρώμικο το πάτωμα πχ, ή όταν είναι ακατάστατο το μουσείο!!

    Πρόκειται για έλλειψη χρημάτων λοιπόν; Η πρόκειται για έλλειψη ενδιαφέροντος;;

    Ας αποφασίσουν οι ίδιοι τι θέλουν και πως το θέλουν. Και να καταλάβουν ότι δεν κάνουν χάρη στον κ.Θεοδωράκη με το να έχουν μουσείο εκεί!

    Αν δεν θέλουν να κρατήσουν το μουσείο, ας το πουν! Αν θέλουν να το κρατήσουν όμως, να το έχουν όπως πρέπει να είναι: ΑΨΟΓΟ!

    Παναγιώτης




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το Μουσείο δεν είναι -απλά- το Μουσείο του Μίκη Θεοδωράκη... Είναι χώρος Μνήμης και Πολιτισμού...

    Δε πρέπει να μείνει "όρθιο" -απλά- για χάρη του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά για χάρη του Πολιτισμού, της Δημοκρατίας και της Ελλάδας!

    Και αν κάποιοι στις "μαύρες" ημέρες που ζούμε, δεν το επιθυμούν, είναι καθήκον των Θεοδωρακιστών να επέμβουν! Και θα επέμβουμε...

    Χ.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι ντοπιοι το θελουν γιατι μου ειπε ο προεδρος της κοινοτητας οτι ειναι καλο που υπαρχει ... αλλα αμα ειναι συνεχως κλειστο, αμα δεν παιζει μουσικη και βιντεο αλλα το κυριωτερο, αμα δεν λειτουργει το shop πως θα εχει καποια εσοδα? Ρωτησα να αγορασω βιβλια και καποια εικαστικα, ουτε τιμη ειχαν, ουτε ταμειακη μηχανη. Ειμαι προθυμος με την Σοφια Αραμπατζογλου να βοηθησουμε σε οτι μας ζητησετε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η σύνταξη επιστολής είναι μια καλή ιδέα. Και μπορεί να την αναλάβει ο Θεοδωρακισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. http://www.golden-greece.gr/politismos/mouseio_miki_theodoraki_arkadia.html

    στην στοσελιδα αυτη μιλαει για το Μουσειο. Οι φωτογραφιες 2,3,4 απλα δεν υπαρχουν πια. Οι αιθουσες εχουν καταργηθει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.