Το τελευταίο (ανέκδοτο) κείμενο του Μίκη Θεοδωράκη, ως ηγέτη της ΣΠΙΘΑΣ

ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

«ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ»- 7/9/2013

Το τελευταίο κείμενο του Μίκη Θεοδωράκη, ως Ηγέτη της Σπίθας και εμπνευστή του Μετώπου ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α.

Το παρακάτω κείμενο συνέταξε ο Μίκης Θεοδωράκης, λίγο μετά την ανακοίνωση της προσπάθειας ανασύστασης του Μετώπου ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α. (Ελληνική Λαϊκή Δημοκρατική Αντίσταση), ως τη πλέον κατάλληλη λύση στο αδιέξοδο που έχει επέλθει η χώρα και η ελληνική κοινωνία. 

Ένα κείμενο που δεν είδε ποτέ το «φως», καθώς ο Μίκης Θεοδωράκης αποφάσισε να «αποστρατευτεί από τα κοινά» (19/9/2013). Στο παρακάτω κείμενο θα διαπιστώσετε βέβαια, πως ο Μίκης 12 ημέρες πριν, όχι μόνο δεν είχε σκοπό να αποσυρθεί, αλλά προχωρούσε στον προγραμματισμό της ανασύνταξης του Μετώπου ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α, με μεγάλη μάλιστα λεπτομέρεια και ακρίβεια! Γι’ αυτό τον λόγο και δεν ματαίωσε ποτέ το σχέδιο - ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α., αλλά το «χάρισε» στις Σπίθες και τον ελληνικό λαό για να το προχωρήσει.

Τους λόγους που – εκτιμούμε πως – τον έκαναν να αλλάξει γνώμη (σε ό,τι αφορά την αποστράτευσή του από τα κοινά, όχι σχετικά με τη δημιουργία του μετώπου), δεν είναι η στιγμή να τους αναφέρουμε. Ωστόσο, το σίγουρο είναι πως οι «ιδέες» πάντοτε προηγούνται των «πράξεων» και ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε στο μυαλό του Μίκη Θεοδωράκη, αυτές οι «ιδέες» είναι έτη φωτός πιο μπροστά. Θα λέγαμε πως είναι μία «κατάρα» που κυνηγά τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος ιστορικά, πάντοτε αρχικά «σταυρώνεται»/λοιδορείται και μετά «ανασταίνεται»/δικαιώνεται…  

Και αυτός είναι ένας από τους βασικούς σκοπούς του παρόντος ιστολογίου, «Θεοδωρακισμός-Theodorakism»: Να παρουσιαστεί, αναλυθεί και κατανοηθεί από τον αναγνώστη η Θεοδωρακική σκέψη, ώστε να μπορέσουμε κάποια στιγμή, πιο «ώριμοι», να δούμε τα πράγματα, τα προβλήματα και τις λύσεις τους με πιο «καθαρή» ματιά…

Οι συντελεστές του Θεοδωρακισμού 


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ - του Μίκη Θεοδωράκη (7/9/2013)

Μας λένε ότι είναι Μύθος η ενότητα των Ελλήνων. Εμείς θα αποδείξουμε ότι είναι δύσκολη και σπάνια. Όμως όταν επιτυγχάνεται, τότε η χώρα μας πραγματοποιεί ένα μεγάλο ιστορικό βηματισμό προς τα εμπρός. Όπως έγινε λχ στα 1821, στα 1843, στα 1912, στα 1940 και στα 1973. Σήμερα, και πάλι ο Λαός μας μοιάζει με λευκό, άγραφο χαρτί. Γιατί το ισχύον πολιτικό σύστημα έχει καταρρεύσει και μαζί του οι ιδεολογίες των κομμάτων που ανήκουν στο Σύστημα Εξουσίας. Όπως θα δούμε στις πέντε ιστορικές περιόδους που οδήγησαν την Ελλάδα προς τα εμπρός, τότε επάνω στη λευκή σελίδα είχε γραφεί μόνο μία λέξη:
1821-Ελευθερία, 1843-Σύνταγμα, 1912-Μεγάλη Ιδέα (εδαφική ολοκλήρωση), 1940-Αντίσταση (ΟΧΙ) και στα 1973 (Πολυτεχνείο)-Δημοκρατία. Σήμερα, η λέξη αυτή είναι «Ανεξαρτησία»!
Αυτή είναι η μεγάλη θάλασσα που ονειρεύεται χωρίς να το έχει συνειδητοποιήσει ο Λαός μας, που ο καθένας απλός πολίτης μοιάζει με πηγή που από μέσα της αναβλύζει νερό και που αναζητά τη κοίτη, δηλαδή το ποτάμι που θα τον οδηγήσει στη θάλασσα της Ανεξαρτησίας, ενώ προς το παρόν λιμνάζει, γίνεται τέλμα, όπου κυριαρχούν τα βατραχάκια της Βουλής, δηλαδή ο πολιτικός κόσμος του Συστήματος, που αποπροσανατολίζουν συστηματικά τον Λαό, για να παραμένει εγκλωβισμένος στο τέλμα, φράζοντάς του κάθε διέξοδο, για να γίνει ποτάμι και να κερδίσει τη θάλασσα-Ανεξαρτησία, που θα τον απελευθερώσει ολοκληρωτικά και οριστικά.
Σήμερα, που το Σύστημα με την κυριαρχία του δικομματισμού έχει καταρρεύσει, η ξαφνική εμφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τη τελευταία ου ελπίδα. Εάν καταρρεύσει και αυτός, τότε ο Βασιλιάς θα μείνει εντελώς γυμνός. Θα δημιουργηθεί πρόβλημα κομματικής εκπροσώπησης της εξαρτημένης από τα διεθνή κέντρα εξουσίας, δηλαδή ένα κενό πολιτικής εξουσίας με δύο λύσεις: Είτε με μία νέα μεταμφίεση του προτεκτοράτου που συνεχίζει αδιάλειπτα να μας κυβερνά από την εποχή των Βαυαρών, είτε με τη κατάκτηση της Εθνικής Ανεξαρτησίας.
Είναι βέβαιο, ότι το 90% των μελών και οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ δε γνωρίζουν αυτή τη πραγματικότητα και από τους υπόλοιπους το 10% μπορεί να έχει αυταπάτες ότι το Σύστημα Εξουσίας θα τους επιτρέψει να εφαρμόσουν το δικό τους πρόγραμμα. Όμως η ελληνική πραγματικότητα δείχνει ότι το Σύστημα δεν ανέχεται την εφαρμογή καμίας νέας πολιτικής που να θίγει τα κυριαρχικά του δικαιώματα. Στον περασμένο αιώνα, απέρριψε τον Ελευθέριο Βενιζέλο που αν και ανήκε στο Σύστημα, θέλησε να εφαρμόσει πολιτικές έξω από τον έλεγχό του. Προηγουμένως, κατέστρεψε τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας για να τιμωρήσει τους Έλληνες επειδή ψήφισαν υπέρ του γερμανόφιλου Κωνσταντίνου. Πως; Εκμεταλλεύτηκαν τα λάθη των στρατηγών του εγκαταλείποντας την Ελλάδα και βοηθώντας τον Κεμάλ Ατατούρκ. Εξόντωσε το ΕΑΜ. Απέπεμψε τον Πλαστήρα. Χτύπησε μετέπειτα την Ε.Δ.Α. του 1958 (του 25%). Διέσπασε, διέλυσε και υποδούλωσε με τη Χούντα το δημοκρατικό Κίνημα της δεκαετίας του ’60. Η ενότητα του Λαού γύρω από το Πολυτεχνείο τρόμαξε τον Κίσινγκερ, που άνοιξε τον δρόμο στη Τουρκία, με αποτέλεσμα μία νέα εθνική καταστροφή στη Κύπρο. Ανατίναξε την αντιδικτακτορική ενότητα στα 1974-75. Μετέβαλε σε όργανό της τη λαϊκή αντιδεξιά στροφή με το ΠΑΣΟΚ και συκοφάντησε τα σπασμωδική ενέργεια της σύμπραξης Δεξιάς-Αριστεράς μπροστά στον κατήφορο της διαφθοράς και της τρομοκρατίας. Τιμώρησε την «αναίδεια» του Κ. Καραμανλή για οικονομική στροφή προς τη Ρωσία. Και τέλος, δια του Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου μας επέβαλε τη μνημονιακή κατοχή συνθλίβοντας τα αντιμνημονιακά κινήματα. Στη τελευταία φάση με την αριστερή τσόντα της ΔΗΜΑΡ. Τέλος, από τη διάσπαση και εξαφάνιση του αντιμνημονιακού μετώπου, ξεπήδησε μέσα από το τίποτα (7%) ο ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει Αξιωματική Αντιπολίτευση με διείσδυση 20-30% μέσα στη καρδιά της ιστορικής Αριστεράς και έτσι μπροστά από τον καταποντισμό των παραδοσιακών κομμάτων της εξάρτησης να γίνει αυτή τη στιγμή για μεν το Σύστημα η μοναδική ελπίδα για τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής με διαφορετικό προσωπείο, για δε τον ελληνικό λαό, Δούρειος Ίππος, προκειμένου να διατηρηθεί το τέλμα και να εμποδιστεί ο απεγκλωβισμός του Λαού από ο Σύστημα, για να βρει ο δρόμο-διέξοδο προς τον ιστορικό στόχο ης Εθνικής Ανεξαρτησίας. Όπως λέει ο Λαός, για όσο καιρό θα παραμένει το παρόν Σύστημα Εξουσίας, θα έχουμε μία απ’ τα ίδια. Ενώ το σπίτι καταρρέει, θα γίνονται όπως πάντα μερεμέτια, ενώ το Έθνος θα συνεχίζει τον ιστορικό του κατήφορο. Γιατί στο μεταξύ ο Λαός-πηγή θα γίνει και πάλι βάλτος. Θα ρωτήσετε πως και γιατί θεωρώ έγινε πηγή και άγραφο χαρτί. Μα γιατί δε πιστεύει πια σε καμία πολιτική δύναμη. Τις θεωρεί όλες ότι με τον α ή τον β τρόπο, υπήρξαν ή έγιναν εξαρτήματα του Συστήματος Εξουσίας. Όπως είπαμε, για να γίνει Σύνθεση, χρειάζεται να αντιπαραταχθούν Θέση και Αντίθεση.
Στη χώρα μας το φαινόμενο αυτό, ας πούμε Ιστορική Αριστερά εναντίον Κέντρου-Δεξιάς, κατέληξε στη Σύνθεση του παρόντος Συστήματος Εξουσίας με ενωτικό κρίκο τη σύγχρονη Βουλή, που έγινε το βασικό όργανο εφαρμογής αποφάσεων της Τρόικα.
* * *
(σε αυτό το σημείο, ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρει κάποιες λεπτομέρειες σχεδιασμού για τη λειτουργία της υπεύθυνης Επιτροπής για το Μέτωπο ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α. και τον συντονισμό της).

* * *
Τελειώνοντας, ξαναγυρίζω στο άγραφο χαρτί, πάνω στο οποίο πρέπει να μπει η λέξη ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ. Με κάθε τρόπο. Με γράμματα στους τοίχους, στους δρομους «ΕΑ» (Εθνική Ανεξαρτησία), είτε και με 3 Α (Ανεξαρτησία-Ανάπτυξη-Αναγέννηση). Να τα βλέπουν συνεχώς, ώσπου να περάσει στο μυαλό και το αίμα τους!

Αθήνα, 7.9.2013
Μίκης Θεοδωράκης

Σχόλια

  1. Είμαστε πάντοτε σε ετοιμότητα και αναμένουμε...

    Μαρία Γραικούση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.