Περί του Θεοδωρακισμού...



Αγαπητοί Αναγνώστες και Φίλοι,

Η προσπάθειά μας για ανάλυση και διάδοση της «Θεοδωρακικής» φιλοσοφίας και σκέψης, μέσω της παρούσας σελίδας «Θεοδωρακισμός / Theodorakism», αγκαλιάστηκε θερμά και ήδη, μετά από σχεδόν τρεις μήνες, οι προβολές των αναρτήσεων ξεπέρασαν τις 10.000, με ραγδαία αυξανόμενη τάση!


Μέσα σε αυτούς τους τρεις μήνες, επιδιώξαμε αρχικά να «εφοδιάσουμε» τη σελίδα με τις βασικές αρχές της Θεοδωρακικής φιλοσοφίας, φέρνοντας τον αναγνώστη μπροστά σε ζητήματα που αγγίζουν κάθε πτυχή της κοινωνικοπολιτικής ζωής, του Πολιτισμού και του Ανθρώπου, όπως η Συμπαντική Αρμονία («Η ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΑΡΜΟΝΙΑ του Μίκη Θεοδωράκη» και ηχητικό ντοκουμέντο), η Δημοκρατία («ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ»), η Δελφική Ιδέα («ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΔΕΛΦΙΚΗ ΙΔΕΑ») και το θέμα της διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου («Περί Ανθρωπομονάδων» ή «Αντιμανιφέστο»), όλα μέσα από τη μοναδική φιλοσοφική οπτική του Μίκη Θεοδωράκη, τα κείμενα, τις συνεντεύξεις και τις ομιλίες του.

Σε ότι αφορά στον Πολιτισμό, δημοσιεύσαμε το εξαιρετικό κείμενο – δοκίμιο του Μίκη Θεοδωράκη για τον Οδυσσέα Ελύτη («Οδυσσέας Ελύτης: Ο Έλληνας επαναστάτης - του Μίκη Θεοδωράκη»), ενώ υπάρχουν και αρκετές αναρτήσεις στον τομέα «Ανάλυση και Σημασία Έργων» («ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΚΑΙ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ: Έργα πολιτικής σκοπιμότητας», «ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ - ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΤΣΑΡΟΥ: ΚΑΤΑ ΣΑΔΔΟΥΚΑΙΩΝ», «Άξιο της Ρωμιοσύνης το ‘’Άξιον Εστί’’», κ.α.).

Ιδιαίτερης σημασίας, ο τομέας «Άρθρα Επικαιρότητας», όπου σχολιάζεται η επικαιρότητα, πάντα υπό το πρίσμα του «Θεοδωρακισμού» («ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ: ΤΟ ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ», «ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΔΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ», κ.α.), ενώ η ιστοσελίδα μας αποκάλυψε για πρώτη φορά στις 02/11/2013 τα «40 σημεία» που έθεσε ως προϋπόθεση ο Μίκης Θεοδωράκης στο ενδεχόμενο συνεργασίας του με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. («Η ΣΠΙΘΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ») και που πλέον αποδεικνύονται περισσότερο από απαραίτητα και αναγκαία για το μέλλον της χώρας.

Η προσπάθειά μας βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Ο συνολικός όγκος του έργου του Μίκη Θεοδωράκη είναι πραγματικά ανεξάντλητος. Θα χρειαζόταν πάνω από 2-3 ζωές πολλών ανθρώπων για να καταγραφεί και να αναλυθεί σε βάθος. Αυτή είναι και η προσδοκία μας. Να βάλουμε, μαζί με άλλους που κάνουν παρόμοιες προσπάθειες με το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, είτε είναι από την Ελλάδα, είτε από το εξωτερικό, ένα μικρό λιθαράκι σε αυτό.

Ο σκοπός της παρούσας σελίδας, η οποία δημιουργήθηκε μέσα στη πιο σκοτεινή περίοδο της νεοελληνικής αλλά και μεταπολεμικής ευρωπαϊκής ιστορίας, δεν είναι άλλος, από τη δημιουργία ενός νέου τρόπου σκέψης, μίας εντελώς καινούργιας Ιδεολογίας και Φιλοσοφίας, στηριζόμενοι στις Αρχές, την Ιδεολογία, τη Θεωρία και κυρίως τις Πράξεις του Μεγάλου Έλληνα, Μίκη Θεοδωράκη. Αρχές, Ιδεολογία, Θεωρία και Πράξεις που πηγάζουν από την Στράτευση, τους Αγώνες και την Πείρα 70 και πλέον χρόνων και που από μόνα τους δύνανται να αποτελέσουν τα «πνευματικά» θεμέλια και εφόδια των ανθρώπων που θα επιδιώξουν την Αντίσταση και Ανάσταση έναντι ενός ζοφερού μέλλοντος πέρα από κάθε φαντασία, αλλά και τη βάση της δημιουργίας μίας Κοινωνίας με επίκεντρο τον Άνθρωπο και τον Πολιτισμό.


Οι συντελεστές του Θεοδωρακισμού
28/11/2013

Σχόλια

  1. Μετά από τρία χρόνια προκαταρκτικής εκπαίδευσης μου στον θεοδωρακισμό, νομίζω ότι η σελίδα θεοδωρακισμός είναι στο Πρώτο Έτος της δια βίου μάθησης του θεοδωρακισμού .Προσωπικά όποια λάθη έκανα σε αυτήν την 3χρονη προσπάθεια ήταν τα λάθη του μαθητευόμενου. Χαίρομαι που οι Θεοδωρακιστές βρήκαμε το καράβι που θα μας ταξιδεύει στο πέλαγος του θεοδωρακισμού. Λιμάνι μπορεί να μην βρούμε αλλά αξίζει το ταξίδι, με συνεπιβάτες τους συντρόφους του Οδυσσέα…...
    Στίχοι: Κώστας Καρτελιάς
    Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
    Πρώτη εκτέλεση: Μαρία Φαραντούρη

    Μονάχοι,
    θα ταξιδέψουμε στον κίνδυνο
    Η Θάλασσα η ανοιχτή μας περιμένει
    Είναι στη μοίρα μας
    να μη χωράμε πουθενά
    να μην υπάρχει μια στεργ(ι)ιά
    ν' αράξουμε.

    Για πάντα
    αυτή η καρδιά μας η ασίγαστη
    μας έβαλε τα χέρια στο τιμόνι
    Με την ψυχή μας
    να ανεμίζει στα πανιά
    για έναν έρωτα εμείς
    θα φύγουμε.

    Ιθάκη
    Για μας το πέλαγο το ξέσκεπο
    γεμίσαν με μνηστήρες τα λιμάνια
    Ο κόσμος πάντα
    βρίσκει καινούργιο βασιλιά
    κι εμείς μονάχοι ποιητές
    θα μείνουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πάρτε μέρος στον διάλογο.

Σχόλια υβριστικά και σχόλια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης, όπως επίσης και σχόλια που προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς, θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Επίσης ανώνυμα σχόλια δεν θα αναρτώνται.