ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΛΑΜΠΡΑΚΗΔΩΝ



Για ένα Πατριωτικό – Δημοκρατικό Μέτωπο της Ελληνικής Νεολαίας

Εμείς οι νέοι και οι νέες της Ελλάδας!

1. Θέλουμε την Ελλάδα Ελεύθερη, Ανεξάρτητη, Αδέσμευτη, Κυρίαρχη. Θέλουμε τη νεολαία της Ελλάδας ελεύθερη και απερίσπαστη να δρα δημιουργικά για το ευτυχισμένο και ειρηνικό μέλλον της.

2. Θέλουμε Ελληνική Εξωτερική Πολιτική. Χωρίς προκαταλήψεις και δεσμεύσεις. Ίση και ίδια απέναντι σε όλους τους ειρηνόφιλους Λαούς της γης. Με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, την υπεράσπιση της Ειρήνης και τα Δικαιώματα των Λαών. Θέλουμε την Πατρίδα μας φορέα Ειρήνης και δημιουργικής συνεργασίας στα Βαλκάνια.

3. Θέλουμε την Ελλάδα χωρίς ξένες στρατιωτικές βάσεις, απαλλαγμένη από ταπεινωτικά στρατιωτικά σύμφωνα, ουδέτερη, να κρίνει κάθε φορά η ίδια τα διεθνή γεγονότα και να παίρνει θέση σύμφωνα με τα συμφέροντα του ελληνικού Λαού, της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και του Ανθρωπισμού.

4. Θέλουμε την Κύπρο ελεύθερη και αδέσμευτη, Ενωμένη με την ελεύθερη και αδέσμευτη μητέρα Ελλάδα.

5. Θέλουμε Εθνική Οικονομική πολιτική. Να καταργηθούν τα προνόμια των ξένων μονοπωλίων. Να εθνικοποιηθούν οι βασικές ξένες επιχειρήσεις. Να καταργηθούν όλες οι ασύμφορες προς το Έθνος οικονομικές συμβάσεις. Άνοιγμα των αγορών και των δανείων προς όλες τις κατευθύνσεις με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα του Λαού μας.

6. Θέλουμε Εθνική Αναγέννηση. Να γυρίσουμε την πλάτη στο παρελθόν (και σε ό, τι μας χωρίζει) και να στραφούμε ολόψυχα προς το μέλλον (που πρέπει να μας ενώνει). Να εδραιωθεί η Δημοκρατία σε όλους τους τομείς της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Να περιοριστεί η Αυλή. Να γίνουν όλοι οι πολίτες ίσοι απέναντι στο Νόμο. Να καταργηθούν τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων. Να νομιμοποιηθεί το ΚΚΕ. Να δοθεί Γενική Αμνηστία. Να μπούνε όλες οι δημοκρατικές - δημιουργικές δυνάμεις του Λαού μας, ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση, μέσα στο μεγάλο Πατριωτικό Μέτωπο, που θα βγάλει την χώρας μας από τη λάσπη της μιζέριας και την ανυποληψίας. Κριτήριο, από δω και πέρα, η πίστη και η προσφορά του καθενός στο ιδανικό της Εθνικής Αναγέννησης.

7. Θέλουμε Πατριωτική Ανασυγκρότηση. Να εκπονηθεί, με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό, μακρόπνοο πρόγραμμα οικονομικής ανασυγκρότησης της Πατρίδας. Να εκμεταλλευθούμε συστηματικά τον πλούτο της χώρας. Να αξιοποιήσουμε τις ενεργειακές μας πηγές. Να δημιουργήσουμε βασικές μονάδες βαρειάς βιομηχανίας. Να αναπτύξουμε ελαφρά βιομηχανία πλατειάς κατανάλωσης. Να προστατεύσουμε την εθνική μας βιομηχανία. Να ολοκληρώσουμε τον εξηλεκτρισμό και το συγκοινωνιακό δίχτυο της χώρας. Να μειώσουμε τις στρατιωτικές δαπάνες. Να μπούμε σιγά - σιγά στον 20ό αιώνα. Από χώρα υπανάπτυκτη να γίνουμε σύντομα Έθνος αναπτυγμένο και σύγχρονο.

8. Θέλουμε ο κρατικός μηχανισμός, ο στρατός, η χωροφυλακή και η αστυνομία να βρίσκονται στην υπηρεσία του Λαού μας και της Πατρίδας.

9. Θέλουμε να λείψει η τρομακτική ανισομέρεια στην κατανομή του εθνικού μας πλούτου. Να λείψουν οι μεγάλες διαφορές ανάμεσα στην ύπαιθρο και την πόλη. Να δοθούν ίσες ευκαιρίες σε όλα τα Ελληνόπουλα. Να νοιώσει ο Λαός αφέντης στον τόπο του. Πιστεύουμε ότι ο κύριος δημιουργός του πλούτου της χώρας είναι η εργατική και αγροτική μας τάξη. Όμως σε αντίθεση με ό, τι προσφέρουν, που είναι μέγα, λαβαίνουν για ανταμοιβή λίγα ψυχία. Τους μαστίζει η υποαπασχόληση, η ανεργία και η μετανάστευση. Κατοικούν σε τρώγλες και σε καλύβες. Πεινούν και υποσιτίζονται μόνιμα. Ντύνονται με κουρέλια. Μένουν αγράμματοι, υπανάπτυκτοι, έξω από το σύγχρονο πολιτισμό. Στα χωριά. Ιδιαίτερα, που’ ναι χωρίς δρόμο και φως, η ζωή βρίσκεται πίσω έναν αιώνα. Θέλουμε ριζικά μέτρα για τη ραγδαία άνοδο της εργατικής και αγροτικής μας τάξης. Εργασία για όλους. Καλύτερες αμοιβές για τους νέους εργαζόμενους. Δωρεάν επαγγελματική μόρφωση για τους νέους εργάτες. Απαγόρευση της εργασίας στα παιδιά. Προστασία της αγροτικής παραγωγής. Αγροτικές σχολές. Ηλεκτρισμό και δρόμους σε όλα τα χωριά. Καινούργιες κατοικίες στη συνοικία και στο χωριό.

10. Πιστεύουμε στον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό. Πιστεύουμε στην ελληνική λογοτεχνική και καλλιτεχνική παράδοση. Είμαστε περήφανοι για τους Έλληνες δημιουργούς, επιστήμονες, λογοτέχνες, καλλιτέχνες. Θέλουμε με όπλο την Παιδεία και την Επιστήμη, την Κουλτούρα και το Αθλητικό Πνεύμα, να διαπαιδαγωγήσουμε τη νέα γενιά, σύμφωνα με τις πατριωτικές μας παραδόσεις και την κληρονομία του ανθρώπινου πολιτισμού. Θέλουμε να γεμίσει η Χώρα μας σχολειά, πανεπιστήμια, εργαστήρια, βιβλιοθήκες, αίθουσες συναυλιών, θέατρα, μουσεία, στάδια και γήπεδα.
 
Οραματιζόμαστε ένα φωτεινό Αύριο γεμάτο σκαλωσιές και τραγούδια, γεμάτο ανθρωπιά, πολιτισμό και δημιουργία!

Πηγή: Θεοδωράκης Μίκης, Το μανιφέστο των Λαμπράκηδων, επανέκδοση, εκδ. Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2003

Σχόλια