Τραγούδι ντοκουμέντο του Μίκη Θεοδωράκη

Ένας αναγνώστης (Costas Maritsas) μας έστειλε το παρακάτω video - τραγούδι - ντοκουμέντο του Μικη Θεοδωράκη. Τον ευχαριστούμε και το δημοσιεύουμε όπως μας το έστειλε, μαζί με το αντίστοιχο κείμενο.

Οι συντελεστές του Θεοδωρακισμού



ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΗ ΤΗΣ ΛΕΦΤΕΡΙΑΣ

...με το «Τραγούδι της Λεφτεριάς» ξεκίναγε και τελείωνε η Ελληνική εκπομπή
του Βουλγάρικου Ραδιοφώνου στα χρόνια της Χούντας. Τραγούδι ιστορικό, που κάθε πολιτικός πρόσφυγας δάκρυζε στο άκουσμά του...

Από το δισκάκι:
«Τα  τραγούδια του Μίκη θα τραγουδιούντε – Τραγούδια για την ελευθερία, τον έρωτα και τον ήλιο»: Αυτές τις μέρες ξεκινά η δίκη κατά του μεγάλου συνθέτη και αγωνιστή της ελευθερίας Μ.Θ. … Μαζί με τον εργαζόμενο ελληνικό λαό η δική μας (βουλγάρικη) πολιτιστική κοινότητα και οι πολυπληθείς θαυμαστές του Μ.Θ, που κέρδισε την συμπάθεια των προοδευτικών ανθρώπων του κόσμου, επιμένουμε να σταματήσει η δίκη και η προσπάθεια φίμωσης της φωνής του Μίκη.     


Η μετάφραση του κειμένου είναι δική μου και κατά λέξη.

Τραγούδι για την Ελευθερία


Μουσική Μ. Θεοδωράκης

Βουλγάρικοι στοίχοι – Ν. Βάλτσεβ

Τραγουδά ο Στέργιος Τασκούδης

(Τραγούδι για την Ελευθερία»  - έτσι ονόμασε ο Μ.Θ. το τραγούδι, που αφιέρωσε στην ελληνική νεολαία. Μυστικά, με πολλές δυσκολίες το τραγούδι στάλθηκε από την Αθήνα, όπου κυριαρχούσε η χούντα, στην εφημερίδα «Λιτερατούρναγια γκαζέτα» (Εφημερίδα για τον Πολιτισμό) της ΕΣΣΔ.

Τώρα εμείς έχουμε ένα ιδανικό, έναν κοινό στόχο – να ξεπλύνουμε από το πρόσωπο της Ελλάδας την ντροπή της τυραννίας με κάθε θυσία. Στις καρδιές μας καίει  πικρό μίσος για τους τυράννους  – τους καταπατητές του συντάγματος, τους καταστροφείς της δημοκρατίας, τους εχθρούς της ελευθερίας, τους προδότες του έθνους, που φαντάζονται – γράφει ο Μ.Θ. -  ότι με την βία θα γονατίσουν τον αδούλωτο λαό μας. Αυτοί μπορούν να είναι σίγουροι, ότι σύντομα θα τρέμουν μπροστά στην οργή του γενναίου ελληνικού λαού και τότε δεν θα υπάρχει γωνιά της ελληνικής γης, όπου να μπορούν να κρυφτούν.)


Πάνω από την ελληνική γη,

Κάτω από τον ελληνικό ουρανό,

Πάτησε μαύρη νύχτα, σύντροφοι.

Κλάψτε με το δικό μου κλάμα,

Κλάψτε με την δική μου οργή,

Για την δική μου γη, σύντροφοι.

Καρφωμένη σε λόγχη,

Σταυρωμένη,

Καταπατημένη είναι αυτή, σύντροφοι.

Ενώ η θάλασσα είναι τρυφερά γαλάζια,

Και στις ελιές τραγουδάει αγέρας.

Μας φωνάζει την νύχτα ο νότιος ουρανός,

Γεμάτος με αστέρια και φεγγαρίσια λάμψη.

Αλλά το κάλεσμά του είναι τόσο μακρινό,

Και η ακτή είναι ακτή δίχως τραγούδι.

Και λάμπει μπροστά μας η ελληνική θάλασσα,

Γεμάτη με λύπη και άδειες βάρκες.

Αγκαλιάστε μας, νέοι άνθρωποι,

Βοηθήστε μας, αγαπητοί άνθρωποι,

Για να κατέβει πάλι ο ήλιος σε μας,

Και να σταματήσει το φεγγάρι σε κάθε όρμο.

Για όλους είναι το φως,

Για όλους είναι η ελευθερία.

Ας είναι κάθε χρώμα,

Ας είναι κάθε ακτίνα,

Δική σας και δική μας,

σύντροφοι πιστοί.

  • Πάνω από την ελληνική γη, Κάτω από τον ελληνικό ουρανό, Πάτησε μαύρη νύχτα, σύντροφοι. Κλάψτε με το δικό μου κλάμα, Κλάψτε με την δική μου οργή, Για την δική μου γη, σύντροφοι. Καρφωμένη σε λόγχη, Σταυρωμένη, Καταπατημένη είναι αυτή, σύντροφοι. Ενώ η θάλασσα είναι τρυφερά γαλάζια, Και στις ελιές τραγουδάει αγέρας. Μας φωνάζει την νύχτα ο νότιος ουρανός, Γεμάτος με αστέρια και φεγγαρίσια λάμψη. Αλλά το κάλεσμά του είναι τόσο μακρινό, Και η ακτή είναι ακτή δίχως τραγούδι.
     
  • «Τα τραγούδια του Μίκη θα τραγουδιούντε – Τραγούδια για την ελευθερία, τον έρωτα και τον ήλιο»: Αυτές τις μέρες ξεκινά η δική κατά του μεγάλου συνθέτη και αγωνιστή της ελευθερίας Μ.Θ. … Μαζί με τον εργαζόμενο ελληνικό λαό η δική μας (βουλγάρικη) πολιτιστική κοινότητα και οι πολυπληθείς θαυμαστές του Μ.Θ., που κέρδισε την συμπάθεια των προοδευτικών ανθρώπων του κόσμου, επιμένουμε να σταματήσει η δίκη και η προσπάθεια φίμωσης της φωνής του Μίκη.
    ·

  • ...με το «Τραγούδι της Λεφτεριάς» ξεκίναγε και τελείωνε η Ελληνική εκπομπή του Βουλγάρικου Ραδιοφώνου στα χρόνια της Χούντας. Τραγούδι ιστορικό, που κάθε πολιτικός πρόσφυγας δάκρυζε στο άκουσμά του...



Σχόλια